Анти age добавки або як правильно призупинити процес старіння? Що варто робити аби подовжити власну молодість та чи все залежить від добавок?

29/07/2021

Що впливає на процес старіння нашого організму?

Які добавки є сенс використовувати аби уповільнити процес старіння?

Комплекс заходів для подовження власної молодості

 

Кожна людина, коли періодично розглядала себе у дзеркалі помічала, що з роками починають з’являтися зморшки, шкіра стає не така пружна, більш тусклішою і до неї все швидше починає підходити старіння.

В цілому даний процес незворотній та чекає на кожного, однак хтось виглядає у 35 років на 10 років молодше, а хтось навпаки значно старше, ніж його реальний вік. Причина в генах та поганій спадковості, чи ще щось відіграє роль у даному процесі? Сьогодні у даній статті розглянемо, що може викликати передчасне старіння нашого організму, а також який комплекс дій та додатковий прийом БАДів може призупинити трохи даний процес.

Що впливає на процес старіння нашого організму?

 

Як би це сумно не звучало, однак на процес старіння нашого організму перш за все впливаємо ми самі та те як ми формуємо наш спосіб життя. В загальному весь цей процес можна звести до ряду основних факторів впливу.

Причини старіння організму

Насамперед це наше харчування. Так тема харчування та його впливу вже неодноразово згадувалася нами у попередніх статтях, а все через те, що харчування є наріжним каменем до гарного самопочуття та міцного здоров’я. Відповідно, при великій кількості фаст фуду, жирної їжі у раціоні збіднюють нашу тарілку необхідними корисними речовинами та вітамінами. На фоні даної ситуації організм стає більш в’ялим та йому не вистачає необхідних ресурсів для повноцінного відновлення. Звідси і починаються проблеми з передчасним старінням шкіри та організму в цілому.

Наступним фактором, який досить часто стоїть з неповноцінним харчування є брак звичайного відпочинку, повноцінного сну. Сьогодні ми всі живемо у досить шаленому ритмі життя, де аби все встигнути необхідно виконувати роботу досить оперативно. Однак подібний ритм помітно виснажує нервову систему, людина все частіше та швидше починає втомлюватися, погіршується продуктивність та як наслідок, вона починає працювати понаднормово жертвуючи власним відпочинком, сном, аби впоратися з усіма поставленими завданнями. Варто зрозуміти, що якщо ми хочемо зберегти наш організм та подовжити власну молодість, правилами повноцінного відпочинку точно нехтувати не варто!

Третій фактор, який пришвидшує процес старіння є наслідком перших двох – це звичайний стрес. Стресостійкість є досить важливою рисою у наш час для кожного працівника, однак підтримувати її досить важко, коли наш організм постійно знаходиться на межі власних можливостей. Саме тому, аби тримати власну стерсостійкість на належному рівні варто споживати необхідну кількість вітамінів та мінералів, а також давати організму своєчасний відпочинок.

Наявність шкідливих звичок – це не лише шкода в середині, але й зовні. При надмірному вживанні алкоголю та виробів тютюнопаління значно погіршується стан шкіри, вона знову ж таки стає менш еластичною, пружною. Негативний вплив сягає і волосся та нігтів, які можуть почати раніше сивіти, випадати та ставати більш ламкішими відповідно.

До останнього фактору можна віднести сидячий образ життя з відсутністю фізичної активності. Якщо людина весь свій день проводить в приміщенні сидячи за екраном комп’ютера це теж вносить свій негативний вплив в стан та молодість організму. Саме фізичні вправи, хоча б декілька разів на тиждень допоможуть організму тримати себе в тонусі, покращать кровообіг, насичення органів киснем, що перш за все буде помітно як по загальній бадьорості, так і по кращому стану нашої шкіри. Крім того, фізичні навантаження є чудовою профілактикою ожиріння.

Які добавки є сенс використовувати аби уповільнити процес старіння?

 

Нестачу в раціоні харчування певних поживних речовин можна компенсувати деякими БАДами, однак основне їх призначення це саме доповнити, а не замінити усе, що необхідне нашому організмі.

Перша добавка, на яку дійсно варто звернути увагу абсолютно всім це звичайні вітамінно-мінеральні комплекси. Саме вони допоможуть надолужити нестачу основних необхідних елементів вашому організму для повноцінного відновлення та нормального самопочуття. При виборі добавки необхідно брати до уваги потреби організму у вітамінах та мінералах на даний момент. Тобто, якщо в цілому ви відчуваєте лише періодичну та легку втому, не дуже часто нехтуєте власним відпочинком, то у цьому випадку чудовим доповненням саме стануть вітаміни денної норми. Однак, якщо ваш організм знаходиться в стресовому стані, ви досить часто не висипаєтесь, доволі рідко збалансовано харчуєтесь, то варто звернути уваги саме на так звані «спортивні» вітаміни, з підвищеною концентрацію основних елементів. Повністю нівелювати негативну дії усіх супутніх факторів на ваш організм вітаміни підвищених концентрацій не зможуть, але вони допоможуть хоча б певною мірою вберегти організм від процесу саморуйнування та передчасного старіння.

Оскільки мова зайшла про вітаміни та мінерали, варто згадати окремі з них, які можна додатково приймати аби відтермінувати неминуче старіння організму.

Антиоксиданти проти старіння шкіри

Вітамін С – водорозчинний вітамін з досить об’ємним списком корисних властивостей. Щодо анти age дії, то тут варто відмітити насамперед потужні антиоксидантні властивості. Коли наш організм піддається стресовим ситуаціям, або у разі порушення обміну речовин чи надмірного споживання шкідливих жирів, шкідливого навколишнього середовища можуть утворюватися вільні радикали. Простими словами негативні елементи, які руйнують клітини нашого організму та викликають передчасне старіння організму. Відповідно саме вітамін С веде активну боротьбу з даними елементами. Крім того, даний вітамін буде досить корисним за рахунок того, що бере активну участь в синтезі колагену, як наслідок шкіра довший час буде залишатися пружною, що допоможе протидіяти ранній появі зморшок.

Вітамін Е – жиророзчинний вітамін, який є також досить корисний для нашого організму. Йому можна спокійно приписати антиоксидантні властивості.

Крім того він входить до складу клітинної мембрани та покращує живлення шкіри, що буде особливо актуально в кого вона є досить сухою та навіть лущиться. Разом з тим дозволить підтримати імунні властивості організму та покращить стан серцево-судинної системи, що є не менш важливо для активного довголіття.

Вітамін К – ще один жиророзчинний вітамін у нашому списку. Відносно нього варто відмітити відчутну підтримку роботи серцево-судинної системи – покращення еластичної стінок судин. Бере активну участь в згортанні крові та запобігає утворенню тромбів. Щодо косметичних дій вітаміну, то він дозволяє запобігти появі пігментних плям на шкірі, темних кіл під очима та можливих розтяжок. Тому кожному варто стежити аби цього вітаміну було вдосталь в його раціоні, якщо ж помітили наведені вище ознаки нестачі, то є сенс пропити курс вітаміну у підвищеній концентрації.

Цинк та селен – ще два досить важливі мінерали, які можна вживати додатково. У цинку, як і в попередніх добавках досить багато позитивних та корисних властивостей. Щодо запобігання передчасного старіння, то він на пару з вітаміном С покращує синтез колагену, допомагає боротися з запаленнями та загоювати рани. Крім того цинк, як і селен захищає нашу шкіру від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця. Додатковим плюсом для селену є також його позитивна дія на шкіру, він здатний покращити її еластичність, як наслідок можна уникнути появи зморшок у молодому віці. Прийом селену сприяє очищенню організму та підтримці оптимальної роботи щитовидної залози, яка відповідає за обмінні процеси на гормональному рівні. В цілому цинку та селену можна також приписати антиоксидантну дії, що досить актуально в рамках даної статті.

Ресвератрол – добавка, яка виготовляється на натуральній основі здебільшого з плодів винограду та набула високої популярності через свої потужні антиоксидантні властивості. Крім того, дана добавка здатна підтримати роботу нервової та серцево-судинної системи, може виступати як дієвий онкопротектор. Здатна покращити тонус, надати бадьорості протягом дня. Ці всі безумовні плюси дозволяють їй посісти далеко не останнє місце серед ефективних анти age БАДів.

Зокрема, ви можете перейти за посиланням та більш детальніше ознайомитися з питанням вільних радикалів та антиоксидантної дії різних добавок.

Омега 3 жирні кислоти – недарма добавка є настільки популярна у наш час, оскільки це все завдяки досить великій кількості корисних властивостей від прийому. Відносно ж проти вікової дії на наш організм, то омегу 3 перш за все варто вживати за рахунок підтримки серцево-судинної системи – зниження рівня поганого холестерину та покращення еластичності стінок судин. Жирні кислоти, які є у складі підтримують роботу мозку та зору, що досить актуально для подовження стану власної молодості. Проте, надто детально над добавкою зупинятися не будемо, оскільки вже раніше розглядали більш детальніше її корисні властивості, тому рекомендуємо ознайомитися з даною інформацією тут.

Спіруліна та хлорела – добавки, які виготовляються на натуральній основі та несуть у собі чимало необхідних вітамінів та мінералів для нашого організму. Оскільки детальніше спіруліну та хлорелу розглядали у цій статті, то лише коротко підсумуємо, що вони здатні покращити стан шкіри та волосся. Прийом добавок чудово доповнює раціон корисними вітамінами та мінералами, а також допомагає очистити організм від токсинів.

Колаген – структурний білок, який є досить важливим для нашого організму. Колаген є необхідний не лише для підтримки та оновлення хрящової тканини, суглобів та зв’язок. Прийом добавки здатний відчутно покращити стан шкіри, волосся та нігтів, надавши їм необхідних компонентів для повноцінного відновлення та росту. Крім того, амінокислоти, які є у складі колагену використовуються і для підтримки та регенерації стінок судин, що подовжує наше здорове довголіття. Варто усвідомлювати, що речовина до 30-35 років може синтезуватися успішно організмом і самостійно, однак після досягнення даного віку її виробництво значно падає. Звідси і починають сильніше проявлятися зморшки та інші вікові прояви у зовнішності. Тому даний факт варто дійсно взяти до уваги та з віком вживати колаген у вигляді добавок. Відносно властивостей колагену та його дії на організм рекомендуємо детальніше переглянути тут.

Гіалуронова кислота – чудовий варіант для боротьби з ранніми зморшками. Добавка допомагає покращити зволоження шкіри, клітин, завдяки чому це дозволяє поступово позбутися від дрібних зморшок та підтримувати стан шкіри на належному рівні.

Бета-каротин, лютеїн та зааксантин – додатковий захист від сонячних променів. Багато людей люблять засмагати, однак насправді крім красивої засмаги сонце може завдати нашому організму чималої шкоди. Саме тому є сенс вживати подібні добавки, які допоможуть захистити нашу шкіри, крім того, вони досить позитивно впливають на зір. Тому аби вберегти свій організм від вікових проблем із зором є сенс періодично або на постійній основні вживати бета-каротин чи лютеїн з зааксантином.

Пробіотики та пребіотики – перші це корисні бактерії, а друге це звичайна клітковина. Здавалось для чого вони тут, але насправді здорова мікрофлора кишечника – це запорука міцного здоров’я та тривалої молодості. Корисні бактерії є необхідними для засвоєння усіх поживних речовин отриманих з їжі, а також підтримці нашого імунітету. Тому, якщо ви вживали тривалий час ліки чи у вас почалися проблеми з травленням є сенс додати пробіотиків до вашого раціону. 

Бета-каротин та клітковина у боротьбі з старінням організму

Щодо клітковини, то вона використовується корисними бактеріями у якості підживлення, а також уповільнює період проходження їжі через кишечник, за рахунок чого, вона може краще засвоїтись. Тому клітковина має бути завжди присутня у вашому раціону для нормального процесу травлення.

Комплекс заходів для подовження власної молодості

 

Якщо ж ви бажаєте зберегти більш триваліший час власну молодість та гарне самопочуття організму, то лише добавками обійтися не вийде. Усе має бути в комплексі з рядом дій, які напряму випливають з причин передчасного старіння організму.

Тобто варто переглянути власне харчування та розпорядок дня. Збагати раціон сезонними овочами та фруктами, зменшити споживання чистого цукру, надавати перевагу крупам та якісній білковій їжі та корисним жирам. Не забувати про своєчасний відпочинок, який допоможе мінімізувати накопичення стресу та спати в середньому 7-8 годин, аби ваш організм завжди мав час на повноцінне відновлення після важкого робочого дня.

Комплекс заходів для збереження молодості

Досить важливим ключем до довгої молодості організму є фізична активність протягом робочого тижня. Однак у даному випадку варто обрати такий тип активності, який ви будете виконувати з задоволенням. Та звісно ж відмовитися від шкідливих звичок, оскільки надмірне вживання алкоголю та тютюнопаління приносить шкоду погіршуючи кровообіг та насичення організму корисними речовинами.

Заключення

І знову ж таки, не варто розраховувати, що якщо ви розпочнете вживати все і одразу, то залишитесь навічно молодим. У даному випадку деякими добавками ви лише заповнюєте прогалини власного раціону, в залежності від необхідності. Аби отримати повноцінний ефект та заздрість від вашої молодості в очах оточуючих варто підходити до даного запитання досить комплексно.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті