Куркумін
Що таке куркумін?
Куркумін - це активний інгредієнт куркуми, спеції, яку отримують із кореневища південноазійської рослини Curcuma longa. Вже понад 4000 років він використовується в лікувальних цілях завдяки широкому спектру терапевтичних властивостей - антиоксидантних, протизапальних та протипухлинних. Лабораторні дослідження підтверджують його позитивний вплив на функціонування травної, серцево-судинної, імунної, нервової систем та відзначають загальнозміцнюючий ефект на організм.
Властивості куркуміну. Показання до застосування

- Антиоксидантні властивості куркуміну допомагають захистити наш організм від негативного впливу вільних кисневих радикалів. Стрес, неправильне харчування або надмірна фізична активність - лише деякі з причин утворення вільних радикалів. Куркумін ефективно нейтралізує їх та зменшує інтенсивність окисного стресу, запобігаючи передчасному старінню клітин та розвитку цивілізаційних хвороб.
- Протизапальні та знеболюючі властивості успішно застосовується при лікуванні запальних захворювань (включаючи артрит та ревматизм).
- Куркумін та травна система
Куркумін в їжі надає не тільки смакові характеристики, але й сприяє процесам травлення. Він стимулює шлунок виробляти більше шлункової кислоти, а жовчний міхур - жовчі. Запобігає діареї, метеоризму та болі й важкості в животі.
- Вплив на кровоносну систему
Дослідження показують, що куркумін уповільнює утворення тромбів, а також поліпшує функцію ендотелію судин (збільшує їх еластичність), що запобігає розвитку деяких серцево-судинних захворювань.
- Протипухлинні властивості
Рак - це захворювання, яке характеризується неконтрольованим ростом клітин. Дослідження підтверджують, що куркумін може впливати на ріст, розвиток і поширення раку на молекулярному рівні. Він пригнічує ранній ріст ракових клітин та запобігає розвитку цього захворювання.
- Вплив на імунітет
Куркумін збільшує опірність організму до бактеріальних та вірусних інфекцій. Він може вбивати бактерії, віруси, грибки та паразити, а також зменшує алергічні реакції.
- Куркумін для спорстменів
Лабораторні дослідження показали, що куркумін має багато потенційних переваг для спортсменів, включаючи поліпшення кровотоку та полегшення болю у м’язах і суглобах. Також він посилює регенеративні процеси і, отже, скорочує період відновлення.
Склад. Різниця між куркумою та куркуміном
Куркума - це рослина - золотий корінь, з якого виготовляють жовті спеції, які зазвичай використовуються в індійській кухні. Куркумін - це активна частина рослини, особливо цінний інгредієнт, який її характеризує та відповідає за її властивості. Куркумін становить приблизно 3% у куркумі. Решта куркуми - це корінь з харчовим профілем моркви, що містить переважно натуральні клітковини та цукри з низьким вмістом жиру та білка.
Як та скільки куркуміну слід приймати?
Численні дослідження показали, що для досягнення найкращих результатів ми повинні приймати щонайменше 1 г куркуміну. Цікаво, що одна чайна ложка самої пряності куркуми дає нам лише 0,03-0,11 г куркуміну, тож таки варто звернути увагу на куркумін саме в БАДах. Для максимального засвоєння до добавок дуже часто додають екстракт чорного перцю (піперин), що збільшує її біологічну доступність.
Протипоказання
Слід зазначити, що, як і багато харчових продуктів з лікувальними властивостями, куркума має певні протипоказання та можливі побічні ефекти, тому її слід уникати в деяких випадках.
Не варто використовувати куркумін, якщо у вас жовчнокам’яна хвороба або ж схильність до розвитку каменів у нирках, оскільки він посилює секрецію жовчі. Також обережними слід бути людям, в яких проблеми зі згортанням крові та які страждають на серцеву недостатність.
Чи можна приймати куркумін вагітним?
Куркумін не рекомендують вживати вагітним. Безпечніше використовувати як спецію куркуму.