Вітамін K
Вітамін К – один з жиророзчинних вітамінів. Він зумовлює належні процеси згортання крові.
У природі він зустрічається в двох формах: як вітамін K1, тобто фітохінон, синтезований рослинами та як вітамін K2 (менахінон), що виробляється бактеріями нашої кишкової флори.
Вітамін був виявлений в 1930 році під час досліджень метаболізму холестерину. Саме тоді була розкрита його роль в процесі згортання крові, і його називали вітаміном згортання – від слова “коагуляція”. Незабаром після цього відкриття було встановлено хімічну структуру сполуки та розділено дві її форми. Існує суттєва різниця між засвоюваністю обох сполук - організм засвоює лише до 15% K1, тоді як K2 засвоюється повністю.
Дія вітаміну К в організмі. Показання
Вітамін К виконує різні функції в організмі. Перш за все, він необхідний для синтезу в печінці факторів згортання плазми та білка протромбіну. Вони мають вирішальне значення, коли йдеться про загоєння ран та згортання крові - у разі дефіциту будь-якого з факторів кров не згортається взагалі або згущується дуже повільно. Крім того, цей вітамін чинить позитивний вплив на судини, зміцнюючи їх стінки, запобігає розривам судин і утворенню синіх плям.
Вітамін К також відіграє важливу роль в підтримці балансу кальцію в організмі. Він допомагає засвоювати кальцій кістковою системою і запобігає кальцифікації судин. Цей вітамін є важливим для профілактики остеопорозу та захисту кісток від переломів.
Крім того, вітамін К виявляє антибактеріальні, протигрибкові, знеболюючі та протизапальні властивості. Існують також дослідження, згідно з якими вітамін К може пригнічувати розвиток пухлинних захворювань.

Джерела вітаміну К? В яких продуктах він міститься
Вітамін К природним чином зустрічається у двох формах. Як вітамін К1 або фітохінон, він синтезується рослинами, а як вітамін К2 (менахінон) він виробляється в нашому організмі бактеріями в тонкому кишечнику.
Зелені овочі з високим вмістом хлорофілу особливо багаті вітаміном К. До них відносять капусту, брокколі, шпинат, салат, петрушку, кріп, щавель, огірки, кабачок, квасолю, горох. Через те, що вітамін К розчиняється у жирах, важливо включити в раціон здорові жири - щоб організм зміг якнайкраще його засвоїти.
Дефіцит вітаміну К
Найпоширенішою причиною нестачі вітаміну К2 є прийом антибіотиків, які знищують бактерії, що виробляють цей вітамін. Причинами є також дієти для схуднення і нестача в раціоні зеленолистих овочів.
Ознаками дефіциту є схильність до синців навіть при легких ударах, рясні менструації, носові кровотечі, погане згортання крові, тривале загоєння ран, діарея.
Гіпервітаміноз
Вітамін К2 не відкладається в печінці в такій великій кількості, як інші жиророзчинні вітаміни. Та все ж його надлишок в організмі можливий, та може призвести до таких наслідків як: надмірна пітливість і відчуття жару, розпад еритроцитів, анемія, у немовлят може розвинутися жовтяниця та пошкодження мозкової тканини.
Як приймати вітамін К? Рекомендована добова норма
Добова потреба у вітаміні К, як і у інших вітамінах та мінералах, залежить від віку, статі та стану здоров’я. У дітей від 0 до 18 років він становить в середньому 75 мкг, у жінок старше 19 років - 90 мкг, а у чоловіків - 120 мкг / добу.
Добавки вітаміну К можуть бути особливо корисними перед плановою операцією, оскільки це може призвести до значної крововтрати, та при деяких захворюваннях, що погіршують його всмоктування. У здорових людей, які мають збалансоване харчування та доглядають за бактеріальною флорою, добавки вітаміну К дуже ймовірно не потрібні. Слід пам'ятати, що вітамін K добавки не повинні використовуватися людьми, які отримують антагоністи вітаміну К.
Вітамін К під час вагітності
Вітаміну К2 в час вагітності має великий вплив на правильне формування голови, скелета та зубів дитини. Також він зменшує ризик внутрішніх крововиливів, спричинених пошкодженням тканин через пологи новонародженого. Через це дуже важливо потурбуватися про надходження цього вітаміну в організм. В педіатрії стандартною практикою є введення вітаміну К новонародженим.