Колаген – для чого він потрібний, які існують типи колагену, особливості вживання, як правильно його обрати для себе

15/12/2020

Колаген – добавка, яка зараз знаходиться на піку популярності, його часто купують дівчата та жінки для покращення стану власної шкіри. Все частіше його починають обирати спортсмени для підтримки стану суглобів та зв’язок. Однак, чи дійсно він є дійсно настільки корисним та ефективним для нашого організму та може надати бажаний ефект від прийому? – Сьогодні у цій статті спробуємо дати відповідь на це далеко неоднозначно просте запитання. Насамперед визначимо для себе, що взагалі таке той колаген, який ефект від нього варто очікувати. Окреслимо ключові типи колагену, зокрема фактори, які потребують додаткової уваги при виборі колагену під час покупки. Аби завітавши у магазин спортивного харчування ви без проблем обрали потрібний продукт.

Що таке колаген та для чого він?

Колаген – це простими словами білок, який є у складі нашої шкіри, волосся, нігтів, входить у склад хрящів, суглобів та зв’язок, що робить його доволі важливим структурним елементом для нашого організму. Доволі важливим моментом щодо колагену є те, що з віком нашому організму дедалі важче його виробляти у необхідній кількості, звідси починають з’являтися перші зморшки, помічається дискомфорт у суглобах. Тому, враховуючи дану ситуацію доцільним є додаткове включення до власного раціону колагену у вигляді добавки, особливо це актуально стає для всіх людей по досягненню ними 35-річного віку, якщо ж і не на постійній основі, то хоча б у вигляді періодичного прийому.

Якщо ж переглянути позитивні властивості колагену, то можна сформувати немалий список, тому виокремимо основні напрямки дії:

  • Помітний позитивний вплив на кістки, що покращує їхню міцність, а також дозволяє запобігти переломам чи пришвидшує відновлення при переломах.
  • Сприяє зняттю запалення, а також зменшує больові відчуття у суглобах.
  • Допомагає запобігти утворенню виразки, а також допомагає у відновленні стінок шлунку
  • Позитивно впливає на стан шкіри – покращує її зволоження, зменшує кількість зморшок, допомагає боротися з слідами акне та розтяжок.

Переглянувши наведену вище інформацію можна підсумувати, що дійсно колаген є необхідним елементом для нашого організму та допомагає підтримувати частину наших систем у належному стані. Тому ви повинні пам’ятати, що найголовніше джерело колагену – це їжа, а при його недостатній кількості – варто включити в раціон добавки.

Чи є різниця між типами та видами колагену?

На даний момент у своїй природі існує 28 типів колагену, однак, коли мова йде про наш організм та підтримку його у належному стані, то можна виділити саме 3 типу колагену:

1-й тип – його є найбільше у нашому організмі так як він знаходиться у більшості тканин. Цей тип колагену покращує еластичність та зволоженість шкіри, таким чином вона отримує більше поживних речовин.

2-й тип – він здебільшого присутній у наших суглобах та зв’язках. Тому даний тип колагену можна зустріти в засобах по лікуванні та профілактиці травм суглобів. Крім того, якщо ви зіштовхнулися з травмою суглоба чи зв’язки, то для повноцінного відновлення доволі непоганим варіантом може стати саме колаген 2-го типу.

3-й тип – переважна кількість цього колагену знаходиться саме у нашій шкірі, тому він відповідає безпосередньо за її живлення, еластичність. Так його можна знайти у волоссі та пластинах нігтів.

Беручи до уваги особливості наведених вище типів, можна підсумувати, що саме колаген 1-го та 3-го типу впливає саме на наш зовнішній вигляд, тому їх ще можна назвати «косметичними», а другий підтримує у належному стані наш суглобо-зв’язочний апарат.

Щодо походження то колаген можна поділити на тваринний та морський, але чи є між ними різниця. Ми вже неодноразово говорили, що білок складається з амінокислот, таких собі «цеглинок» з яких організм будує та оновлює клітини нашого тіла.

Не виключенням є і колаген, якщо взяти до уваги саме склад амінокислот, то морський буде більш схожий до складу у нашому організмі. Відповідно, він краще засвоюється та є дещо повно ціннішим по відношенню до тваринного. Недоліком є лиш те, що морський колаген буде значно дорожчий по вартості відносно тваринного.

Але чи дійсно все так категорично відносно тваринного колагену? – Відповідь однозначно ні. Він доволі непогано засвоюється нашим організмом та у порівнянні з морським, його дещо легше зберігати, аби він не зіпсувався. Крім того, ціна на нього буде значно доступніша для кожної людини, тому якщо у вас виникла потреба у додатковому колагені, цілком виправдано буде скористатися цим видом даної добавки.

Як приймати колаген для кращого засвоєння?

Насамперед варто усвідомити добові норми колагену для вживання, аби вже від них можна було обрати ту форму, яку вам буде простіше вживати. Щодо добової потреби то в середньому це може бути 5 г. колагену у якості профілактичних цілей, або ж 10 г., якщо мова вже йде про терапевтичні заходи, наприклад, відновлення при травмі, або проблеми шкіри чи волосся.

Тепер детальніше щодо основних нюансів прийому:

  • Раніше ми згадували типи колагену, відповідно, для того аби він коректно засвоювався та надавав бажаний ефект краще вживати 1-й та 3-й тип разом, а 2-й тип окремо, причому не в один і той самий період. Різниця перш за все буде полягати у складі амінокислот цих типів.
  • Доводити курс прийому до кінця, тобто, в середньому колаген приймають близько 3-х місяців, відповідно, аби досягти оптимального ефекту від прийому добавки не варто закінчувати курс на середині. Пропивши його повноцінно ви зможете отримати згадані вище позитивні ефекти колагену для вашого організму.
  • Приймати порцію колагену приблизно за 30 хв. до їжі, за рахунок чого він встигне коректно засвоїтись та у вас не буде важкості у шлунку.
  • На краще засвоєння та подальший синтез колагену в організмі добре впливає вітамін С, тому при виборі колагену варто або підшукати добавку, в якій він вже міститься, або ж разом з прийомом колагену, вітамін, приймати додатково.

Крім цього, ще однією ефективною добавкою при комплексному прийому колагену може стати саме гіалуронова кислота, яка буде покращувати живлення клітин, а якщо у вас пошкоджений суглоб, то сприяти швидшому відновленню, про особливості застосування цього елементу рекомендуємо переглянути статтю на тему відновлення суглобів та зв’язок.

Обираємо колаген саме для себе

Що таке колаген, який він є та як його приймати розібралися, однак який все ж таки краще обрати у вашому випадку?  Як вже зазначалося раніше існують різні типи колагену і саме відносно вашої цілі буде залежати правильний вибір добавки. Проте на сам перед варто наголосити, що точково направити колаген у вашому організмі не вийде, тому ми намагаємось підібрати оптимальне джерело для відновлення, а наш організм вже сам розподіляє ресурси.

Колаген важко засвоюється в організмі, його біодоступність не висока, бо він при засвоєнні розкладається на амінокислоти,  цей процес є тривалим і важким. Однак існує і пептидний колаген, який наближений  до складу тих амінокислот, на які він розкладається, за рахунок чого його біодоступність вища.

Пептиди колагену допомагають в організмі будувати і багато інших білків, тому при попаданні в організм, він не розуміє, для чого саме ви його вживаєте. Тобто не факт, що маючи на меті підвищення еластичності чи пружності шкіри, він буде діяти саме у цьому напрямку. Де саме він буде діяти в організмі – визначити неможливо. Якщо  потреба колагену буде більша десь інакше, ніж для  підвищення еластичності чи пружності шкіри,  то він буде діяти саме там.

В той же час якщо ж вам потрібно саме покращити стан шкіри, відновити волосся, то краще обирати колаген 1-го та 3-го типу. Відносно форми прийому, то варто пам’ятати, що рідкий колаген має кращу біодоступність та швидкість засвоєння, наближений до нього також у формі порошку, оскільки він так розчиняється у воді та приймається у вигляді рідини. Якщо ж ви бажаєте швидко та зручно прийняти колаген, то можна обрати таблетки або капсули, але варто розуміти, що враховуючи їхній розмір, за раз доведеться вживати в середньому 4-5 таблеток/капсул.

Однак, у тому випадку, коли ви зіштовхнулися з проблеми суглобів чи зв’язок оптимальним вибором стане колаген 2-го типу, у разі його відсутності можна замінити іншим, проте разом з тим, доповнити власний раціон білковою їжею, для більш кращого відновлення.

Як покращити синтез колагену в організмі?

Однак не лише добавками ми можемо отримати колаген, на самому початку статті ми повідомляли, що він також виробляється нашим організмом, тому цей процес також можна трохи стимулювати та підтримати, аби затримати процеси старіння та подбати про належний стан вашого організму.

Насамперед варто переглянути ваш раціон, зокрема забагати його рибою, а також морепродуктами, додати до вживання м’ясо індика, а також желатин, тобто ці продукти багаті на колаген і ви зможете частково його отримати прямо з їжі.

Аби покращити синтез колагену в організмі потрібно подбати, аби ви отримували достатню кількість вітамінів С, К, РР, В6, а також безпосередньо самої Омеги 3, заліза, цинку. Всі ці елементи беруть участь у виробництві колагену організму, а також підтримують у належному стані засвоєння та загальне самопочуття нашого організму.

Разом з тим, доцільно не лише переглянути своє харчування, але й спосіб життя, тобто, мінімізувати шкідливі звички та стресові ситуації, які не лише впливають на нервову систему, але й на наш зовнішній вигляд – стан шкіри, волосся тощо.

Тому пам’ятайте, що гарне здоров’я, зовнішній вигляд залежать у першу чергу саме від вас, не потрібно чекати, поки почне щось турбувати, боліти. Профілактичними  заходами можна запобігти багатьом негативним моментам у вашому житті. Тому додайте колаген для періодичного вживання у ваш кошик та зарадьте проблемам пов’язаним з шкірою, волоссям, нігтями, суглобами та зв’язками.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті