Що краще обрати для швидшого прогресу - казеїн чи сироватковий протеїн?

13/03/2024

Зміст статті:

 

Деякі люди не знають в чому ж полягає різниця між такими поширеними видами протеїну як сироватковий та казеїновий. Ці обидва види протеїну є синтезованими з молока. Саме по собі молоко приблизно на 60 відсотків складається із сироватки й на 30 відсотків з казеїну. Основна різниця між ними полягає в їхньому часі та ступені засвоєння. Як сироватковий, так і казеїновий протеїни можуть підходити для вживання багатьом людям і не тільки спортсменам, адже це всього-навсього очищений білок з молока. Такі добавки є доведено ефективними як для схуднення, так і для набору м’язової маси, а також вони можуть бути чудовими додатками до раціону звичайної людини, яка не веде активний спосіб життя. Детально ознайомитися з усіма нюансами кожної з цих добавок ви зможете в подальших розділах даної статті.

В нашій мережі вітамінів та спортивного харчування Mega-mass ви зможете знайти обидва види цих протеїнів - як казеїновий, так і сироватковий. Дані види протеїну є надзвичайно поширеними саме через свою доведену ефективність. Спортпіт ціна в нашій мережі є доступною для кожного споживача, а завдяки широкому асортименту підібрати для себе казеїновий або сироватковий протеїн зможе абсолютно кожен бажаючий. Також наші експерти радять детально ознайомитися з іншими добавками та вітамінами, адже їхнє поєднання з протеїном може мати ще кращий ефект для прогресу в спортзалі або просто здоров’я.

Роль протеїну та білків для організму людини

Як вже згадувалося, протеїн - це отриманий білок з певних джерел, де він міститься, а казеїновий та сироватковий протеїни відповідно є синтезованими з молока. Білки є одними з основних макронутрієнтів, які людина повинна споживати достатню кількість щодня. Вони беруть участь у надзвичайно великій кількості біологічних процесів організму людини, тому є важливими для всіх без винятків, а особливо для тих, хто займається інтенсивними фізичними навантаженнями. Білки, коли потрапляють в наш організм, розщеплюються на амінокислоти, які, в свою чергу, є основними будівельними блоками тканин нашого тіла, а особливо м’язів. Важливо дотримуватися збалансованого раціону й отримувати достатню кількість білка щодня, адже його дефіцит в організмі може призводити до цілого переліку різноманітних проблем зі здоров’ям та ускладнень. Добова норма білка для звичайної людини складає приблизно 1 г на 1 кг маси тіла, а, якщо ви ведете активний спосіб життя й займаєтеся інтенсивними фізичними навантаженнями, тоді ваше споживання білка може зростати й до 2 г на 1 кг маси тіла.
Де міститься білок

Молочні продукти, м’ясо, риба, горіхи й бобові є багатими джерелами білка, проте часто так трапляється, що навіть попри такий широкий спектр продуктів з білком, важко отримати його достатню денну кількість. Саме тут на допомогу приходить протеїн. Це добавка, яка допоможе вам доповнити вашу необхідну денну норму білка швидко, легко, а найголовніше - приємно. Протеїн аж ніяк не призначений лише для спортсменів, “качків” і “бодібілдерів”. Його споживанням може доповнити свій раціон кожен бажаючий. Серед протеїнів найбільш поширеними якраз-таки є казеїновий та сироватковий через те, що вони мають повний амінокислотний профіль, що робить їх вкрай ефективними. Детальніше ознайомитися з кожним з цих видів протеїну ви можете в наступних розділах. 

Що таке сироватковий протеїн?

Сироватковий протеїн є одним з найбільш популярних та вживаних видів протеїну серед наших клієнтів. Це вид білка, який є синтезованим з молока та який швидко засвоюється в організмі. У наявності в асортименті Mega-mass є дві його основні підкатегорії - це концентрат та ізолят. Концентрат зазвичай містить від 70 до 83 відсотків білка та може мати незначну кількість домішків вуглеводів та жирів. Ізолят, в свою чергу, є більш очищеним та майже не має домішків й містить від 83 до 93 відсотків білка. Ізолят також може рекомендуватися людям, які мають непереносимість лактози, а також, тим хто сідає на дієту, так як він має значно вищу ступінь очистки.

Що таке казеїновий протеїн?

Казеїновий протеїн також є доволі популярним серед наших споживачів та користується значним попитом. Він, в свою чергу, є також синтезованим з молока, проте він засвоюється в організмі значно довше, на відміну від сироваткового. В асортименті Mega-mass в наявності є також два його основні підвиди - це казеїнат кальцію й міцелярний казеїн. Казеїнат кальцію є менш очищеним та, як правило, містить менше відсотків білка в складі. Міцелярний казеїн є більш очищеним та має вищу концентрацію білка. Також існують комплексні варіанти казеїну, де поєднуються обидва ці види. Тому, враховуючи свої фінансові можливості, ви можете вибрати для себе найбільш підходящий варіант.

Різниця сироваткового протеїну та казеїну

Сироватковий та казеїновий протеїни хоч і є обидва синтезовані з молока, проте мають значну кількість відмінностей та ефектів на організм, про які важливо знати. Від цих критеріїв може залежати вибір та покупка певного виду протеїну, адже в залежності від ваших цілей оптимальний варіант протеїну також може відрізнятися. Тому наші експерти підготували для вас перелік основних відмінностей казеїну та сироваткового протеїну в даній порівняльній таблиці:

Критерій

Сироватковий протеїн

Казеїновий протеїн

Швидкість засвоєння

Час засвоєння може варіюватися від однієї до трьох годин, що є доволі швидко.

Засвоюється значно довше. Його час засвоєння може варіюватися від шести до дев’яти годин.

Оптимальний час прийому

Рекомендується приймати одразу за пів години після тренування або між прийомами їжі.

Найкраще приймати перед сном або протягом дня між прийомами їжі.

Амінокислотний профіль

Повний амінокислотний профіль і їхнє швидке засвоєння.

Містить всі необхідні амінокислоти, проте видає їх поступово.

Вплив на м’язи

Ефективний для швидкого відновлення м’язів після виснажливого тренування та фізичних навантажень.

Сприяє більш тривалому та поступовому забезпеченню м’язів амінокислотами.

Розчинність

Добре розчинний в будь-якій рідині (воді, молоці).

Трішки гірша розчинність, ніж в сироваткового, може бути в’язким.

Вплив на шлунок

Легкий на шлунок (при оптимальному дозуванні).

У деяких випадках може викликати важкість в шлунку.

Чи можна поєднувати казеїн і сироватковий протеїн?

Поєднання казеїнового та сироваткового протеїну можливе й в більшості випадків не буде викликати дисонансу. Проте в такому випадку важливо приймати ці два види протеїну правильно, аби запобігти неприємним відчуттям в шлунку та забезпечити їхнє повне засвоєння і максимальну ефективність. Як ми вже згадували вище, найкращим часом прийому казеїнового протеїну є безпосередньо перед сном, а сироваткового - після тренування або ж між прийомами їжі. Тому для комбінування цих двох видів протеїну найбільш оптимальним варіантом буде вживати сироватковий протягом дня, а казеїновий - перед сном. Також не забувайте про розмір своєї щоденної потреби в білку й регулюйте дозування протеїну відповідно до неї.

Коли і як краще вживати казеїн і сироватковий протеїн?

Казеїновий та сироватковий протеїни мають основну відмінність в своїх тривалості та ступені засвоєння й саме через це можуть істотно відрізнятися способи їхнього споживання. Експерти Mega-mass підготували для вас покрокову інструкцію, в якій детально описано основні критерії, які потрібно враховувати при вживанні сироваткового або казеїнового протеїнів. Тому заохочуємо вас з нею більш детально ознайомитись:
  • Змішувати з рідиною: як сироватковий, так і казеїновий протеїни найкраще змішувати або з водою, або з молоком - це вже на ваш смак. Ретельно розчиняйте свій протеїн в шейкері або в блендері, аби забезпечити собі однорідний смачний білковий напій, який буде для вас не тільки корисним, а й приємним. 
  • Оптимальний час прийому: сироватковий протеїн, як вже зазначалося, найкраще вживати між основними прийомами їжі або безпосередньо після тренування, так як він швидко засвоюється. Казеїновий, в свою чергу, також можна вживати між прийомами їжі або ж перед сном. 
  • Поєднання з іншими добавками: для того, щоб забезпечити ще більший ефект та ще швидший прогрес від прийому будь-якого з цих протеїнів, ви можете комбінувати його прийом і з іншими добавками, наприклад, концентрованими вітамінно-мінеральними комплексами та креатином.
Як правильно вживати протеїн

Набір маси 

Обидва ці види протеїну - казеїновий та сироватковий, при збалансованій програмі тренувань, хорошому харчуванні та зусиллях можуть допомогти підвищити масу тіла, зокрема м’язову. Сироватковий протеїн може допомагати вам з доповненням підвищеної через фізичні навантаження норми білка протягом дня, а казеїн перед сном буде забезпечувати надзвичайно якісне відновлення, так як буде блокувати катаболічні процеси, які відбуваються в організмі, коли ви спите, а також за рахунок тривалого вивільнення амінокислот буде сприяти побудові нових м’язових тканин. Тому, якщо ваша спортивна ціль - це набрати м’язову масу, тоді ви можете купити казеїн або сироватковий протеїн. Обидві ці опції можуть вам допомогти в досягнення даної цілі.

Схуднення

Може здатися, що протеїн призначений лише для чоловіків, проте це зовсім не так, адже він може бути вкрай ефективним і для жінок. Саме протеїни, зокрема казеїновий та сироватковий, є чудовими засобами, які можуть допомогти при схудненні. Білок майже ніколи не відкладається в організмі в жир, тому його заміна вуглеводам буде вкрай ефективною і для зменшення своєї маси тіла, а саме відсотку жиру. Обмежене вживання вуглеводів, калорійний дефіцит і найбільш головне - достатнє споживання білка гарантовано забезпечать майже миттєве схуднення будь-якій людині, яка дійсно цього прагне. Казеїновим протеїном можна повністю заміняти свій вечірній прийом їжі, а сироватковий пити протягом дня між прийомами їжі. Проте, якщо заміняєте протеїном повноцінні прийоми їжі, то не забувайте також вживати вітаміни через добавки або більшу кількість овочів та фруктів. 

Збільшення силових

Прийом казеїнового або сироваткового протеїнів може сприяти збільшенню силових показників та витривалості. Це відбувається за рахунок того, що розщеплення достатньої кількості білків на амінокислоти в організмі сприяє значно швидшому росту м’язів, а відповідно збільшенню об’єму м’язових тканин в організмі, що натурально підвищує здатність людини до толерування більш значного фізичного стресу від інтенсивних навантажень. Також наші експерти рекомендують вживати один з цих видів протеїнів у поєднанні з креатином, тоді ваші силові показники та витривалість зростуть ще більше.

Підтримка форми

Якщо у вас наявна певна фізична травма або ви просто тимчасово припинили активно займатися спортом, тоді прийом протеїну може допомогти вам підтримати вашу фізичну форму. Великою мірою м’язова маса сходить саме через різку зміну в харчуванні та зменшення вживання білка протягом дня. Якщо ви продовжите харчуватись так само, як і харчувались й додатково прийматимете сироватковий протеїн або казеїн, тоді ви надзвичайно легко зможете підтримувати свою форму й майже не втрачати її. 

Протипоказання та побічні ефекти при вживанні казеїну та сироваткового протеїну

Протеїн є однією з найбільш безпечних та досліджених добавок, тому його вживання для більшості людей не є протипоказаним. Якщо ви помірно вживаєте саме якісний протеїн та не маєте ніякої індивідуальної чутливості до молочного білка, тоді побічних ефектів від нього також не повинно бути. Проте в рідкісних випадках та обставинах побічні ефекти та протипокази все ж можуть виникати, тому з ними слід детально ознайомитись:

  • Протипоказання: казеїн та концентрат сироваткового протеїну можуть бути протипоказаними до вживання людям, які мають непереносимість лактози, так як не є достатньо очищеними від цукру. Також вживати дані види протеїну не рекомендується при проблемах з печінкою, нирками або при наявності певних алергій.
  • Побічні ефекти: переважно побічні ефекти, за відсутності протипоказань описаних вище, виникають лише при надто високому дозуванні протеїну. Може виникати вздуття живота, важкість у шлунку та діарея. При регулярному надмірному вживанні протеїну можуть з’являтися акне. Тому ставтеся до цього відповідально й регулюйте щоденне споживання протеїну відповідно до своїх потреб.

Висновок

Отже, ми думаємо, ви переконались, що протеїн є надзвичайно ефективною добавкою, яка може підходити будь-якій людині, якщо у неї немає до цього ніяких протипоказань. Не можна однозначно відповісти на питання щодо того, який вид протеїну забезпечить швидший прогрес в спортзалі, сироватковий чи казеїновий, так як це залежить від ваших цілей та харчування. Сироватковий швидше засвоюється і приймається протягом дня, а казеїновий - повільніше засвоюється й зазвичай приймається на ніч, тому обирайте, який вам більше підходить або ж купуйте одразу два види й комбінуйте їх, обов’язково слідкуючи за дозуванням. Ці універсальні добавки можуть забезпечити кращий набір маси, а в інших обставинах допомогти при схудненні. Ціни на всі вищеописані види протеїну в магазинах Mega-mass є достатньо низькими й доступними для кожного. Тому не витрачайте більше свого часу й огляньте весь наявний асортимент та оберіть ту добавку або вітаміни, які вам найбільше до вподоби!

Список використаних джерел

  1. “Effectiveness of whey protein supplements on the serum levels of amino acid, creatinine kinase and myoglobin of athletes: a systematic review and meta-analysis”. Посилання: https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-019-1039-z
  2. “Protein”. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140426/
  3. “Protein: A nutrient in focus”. Посилання: https://cdnsciencepub.com/doi/full/10.1139/apnm-2014-0530
  4. “A review of recent evidence of dietary protein intake and health”. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9127511/
  5. “Protein | The Nutrition Score”. Посилання: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
  6. “Pre-sleep casein protein ingestion: new paradigm in post-exercise recovery nutrition”. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7451833/
  7. “Daytime and nighttime casein supplements similarly increase muscle size and strength in response to resistance training earlier in the day: a preliminary investigation”. Посилання: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0228-9
  8. “Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study”. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/
  9. “Whey protein supplementation in muscle hypertrophy”. Посилання: https://academic.oup.com/eurpub/article/30/Supplement_2/ckaa040.004/5862087 

 

Як правильно пити казеїн?

Експерти Mega-mass, враховуючи особливості казеїну та його довгий період засвоєння, радять пити даний вид протеїну саме перед сном. Якщо ви прийматимете казеїновий протеїн на ніч, тоді ви зможете забезпечити для свого організму тривале джерело амінокислот, які будуть допомагати відновлюватися та блокуватимуть катаболічні процеси організму.

Що буде якщо пити казеїн кожний день?

Скільки можна пити протеїну щодня?

Скільки казеїну засвоюється за прийом?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті