Депресія - вплив пори року. Добавки, які ефективні при депресії

20/02/2024

Зміст статті:

 

Мало людей будуть старатися спростувати той факт, що теперішній період є одним з найтяжчих за двадцять перше століття. Численні виклики, як фізичні, так і психологічні, постійна невизначеність та тривога – це все те, що зараз турбує майже кожного українця. При таких екстримальних обставинах надзвичайно важко впоратися навіть зі своїми регулярними проблемами – з'являється високий ризик виникнення депресії. Сукупно на виникнення цього занепадаючого психологічного стану може впливати маса факторів, як важкі психологічні обставини, так і просто пора року. Але точно відомо одне – з цим варто боротися. 

Боротьба з депресією зазвичай не є легким завданням – це надзвичайно потужний виклик, який потрібно повноцінно лікувати з допомогою фахівців. Проте свій стан можна побічно покращити й інакшим способом – завдяки добавкам та вітамінам. Наш фізіологічний стан напряму пов'язаний з нашим ментальним здоров’ям, тому часто вирішення таких проблем як депресія ховається в дефіциті певних речовин, які й спричиняють занепад здоров’я центральної нервової системи. 

Мережа магазинів добавок для здоров’я та спортивного харчування Mega-mass має в своєму асортименті надзвичайно багато різновидів препаратів, які можуть допомогти при наявності таких станів як депресія. Наші експерти в даній статті детально опишуть, які добавки найкраще допоможуть вам при таких обставинах. Окрім вітамінів, у Mega-mass ви також можете замовити спортпіт надзвичайно швидко та легко. 

Що таке депресія?

Депресія – це критичний розлад в психологічному здоров’ї людини, який має вплив на емоційний стан, що внаслідок також може проявлятися в її поведінці та способі мислення. Цей стан є серйозним і, відповідно, він значно відрізняється від звичайних короткочасних періодів смутку або поганого настрою, які є частиною нормального життя будь-якої людини. Основні характеристики депресії включають тривалий відчай і втрату інтересу до звичайних справ та активностей, які раніше навіть могли приносити задоволення. Цей стан може викликати різноманітні емоційні та фізичні проблеми, значно знижуючи як продуктивність людини, так і загальну якість її життя. Симптоми депресії можуть виникати в численних проявах, тому вони можуть варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей певної особи. Серед усіх можливих проявів варто виділити наступні симптоми депресії: 

  • Постійний смуток, тривога або "порожнеча".
  • Втрата інтересу до активностей, які раніше могли приносити задоволення.
  • Зміни в апетиті, надмірний набір ваги або навпаки схуднення.
  • Пересипання або навпаки – інсомнія.
  • Зниження енергії та втома.
  • Почуття безнадійності або відсутності власної цінності.
  • Сконцентруватися на одній речі стає надзвичайно важко. 
  • Суїцидальні думки або навіть повноцінні спроби самогубства.

 

При постійній динаміці виникнення таких симптомів потрібно обов’язково звернутися по професійну медичну допомогу, яка може в себе включати медикаментозне лікування або психологічні терапії. 

Причини виникнення депресії

Причинами, які спричинили депресію, можуть виступати різноманітні процеси і часто такі процеси можуть включати в себе цілу комбінацію біологічних, психологічних, та соціальних факторів. Детальне розуміння цих причин є одним з основних кроків для її ефективного лікування або запобігання. Серед основних причин наші експерти змогли виділити наступні:

  1. Генетична схильність: спадковість може грати роль у розвитку депресії. Якщо у сім'ї були випадки депресії, ризик її розвитку в людини значно зростає, в порівнянні з людиною в якої такої генетичної схильності немає.  
  2. Біохімічні фактори: незбалансованість нейромедіаторів у мозку може сприяти виникненню депресії, а це порушення рівноваги, в свою чергу, може виникати внаслідок дефіциту мікронутрієнтів, таких як магній. 
  3. Травми та стресові події: важкі життєві події, такі як втрата близької людини, розлучення, фінансові труднощі або великі зміни у житті, можуть викликати депресію. Дана причина особливо релевантна в контексті жителів України, які щодня стикаються з труднощами викликаними війною.
  4. Хронічні медичні захворювання: хвороби, такі як серцеві захворювання, діабет або певні інші хронічні болі, можуть істотно підвищити ризик розвитку депресії.
  5. Побічні ефекти ліків або наркотиків: деякі медикаменти та наркотики можуть бути причиною виникнення депресії або близьких до неї станів в якості побічного ефекту, так як може погіршуватися робота гормональної системи та виробіток дофаміну. 
  6. Психологічні фактори: особистісні психологічні обставини, такі як низька самооцінка, песимізм або переживання минулих травм, також можуть слугувати причинами виникнення депресії в людини.
  7. Вплив пори року: пора року також може мати значний вплив на виникнення депресії. Взимку та восени виникає критичний дефіцит вітаміну Д через відсутність сонячного світла, а це також може негативно впливати на настрій та психічне благополуччя. 

Скільки часу може тривати депресія?

Тривалість депресії може значно відрізнятися в залежності від психологічних та фізичних особливостей людини і залежить від ряду факторів, включаючи тип депресії, її тяжкість та способи її лікування. Існує багато видів депресії й вони можуть мати різну тривалість. Період депресії може складати від декількох тижнів і аж до декількох місяців. Без належного лікування ця тривалість може становити й близько шести місяців. Є також і хронічний вид депресії, який потенційно може тривати цілими роками. Також можуть бути особливі випадки “епізодів” депресії, коли вона раптово виникає і зникає певними періодами з певною динамікою. Тому, знову ж таки варто наголосити, що тривалість депресії більшою мірою залежить від індивідуального контексту людини.

Важливо зазначити, що з належним лікуванням, багато людей відчувають поліпшення своїх симптомів упродовж кількох тижнів. Лікування може включати психотерапію, медикаментозне лікування, або комбінацію обох. Однак деяким людям може знадобитися більше часу, щоб відчути значне поліпшення. Раннє виявлення та лікування депресії можуть допомогти скоротити її тривалість та запобігти рецидивам. Тому важливо звертатися за допомогою до медичного фахівця при перших симптомах депресії.

Вирішення проблеми депресії

Які вітаміни корисні при депресії?

Дуже часто виникнення депресії зумовлено суто фізіологічним фактором дефіциту певних вітамінів або мінералів в організмі людини, тому доповнення цього недостатку мікронутрієнтів потенційно може вирішити проблему розвитку такого гнітючого стану як депресія. Наші експерти виділили основні вітаміни та мінерали, які матимуть найбільшу ефективність при допомозі з депресією:

  • Вітамін D3: даний вітамін бере безпосередню участь у виробленні серотоніну в організмі, а даний нейромедіатор, в свою чергу, має прямий вплив на настрій та емоційний стан людини. Також вітамін D3 є надзвичайно важливим компонентом для здорового функціонування головного мозку та здоров’я нейронів, що може запобігати розвитку депресивних станів.
  • Вітаміни групи B (B6, B9, B12): саме цей конкретний набір вітамінів групи B необхідний для виробництва фундаментальних нейромедіаторів організму людини, таких як дофамін та серотонін. Вони також можуть знижувати рівень хронічної втоми, яка часто супроводжує депресію.
  • Вітамін C: вітамін C також бере участь в регуляції рівнів серотоніну в організмі, чим самим підтримує психічне здоров’я людини. Окрім того, вітамін С має потужні антиоксидантні властивості, які також можуть захищати мозок від стресу. 
  • Магній: цей мінерал є важливим для здорового функціонування центральної нервової системи, тому його прийом може знижувати інтенсивність симптомів депресії, таких як тривожність. Окрім того, додатковий прийом магнію допоможе покращити якість сну та розслабити м’язи, що загалом знизить напруження та рівень стресу.
  • Цинк: такий мінерал як цинк чинить захисний ефект для нейронів нашого мозку, що є вкрай важливим для психічного здоров’я, а також його достатній рівень в організмі може покращувати настрій та емоційний стан. Крім того, цинк важливий для імунної системи, яка може бути наражена на небезпеку через виникення депресії.

Які добавки приймати при депресії? 

При депресії, окрім доповнення свого організму вітамінами та мінералами, може допомогти також прийом різноманітних біоактивних добавок, які можуть в себе включати трав’яні екстракти, адаптогени, амінокислоти, нейро прекурсори, тощо. Тому наші експерти, детально проаналізувавши всі ці добавки, виділили для вас перелік найкращих їхніх варіантів для покупки: 

  • 5-HTP (гідрокситриптофан): 5-HTP є прекурсором серотоніну, саме цей факт надає йому властивості покращення настрою та зменшення симптомів депресії. Окрім того, якщо 5-htp купити, ви зможете значно покращити якість сну та збільшити свою стресостійкість.
  • Ашваганда: ашваганда є надзвичайно поширеним адаптогеном, який допомагає людині адаптуватися до наявного стресу та зменшити рівень тривоги, які можуть потенційно виникати при депресії. Також від прийому ашваганди можна очікувати покращення когнітивних функцій: пам’ять, концентрація, швидкість обробки інформації.  
  • Корінь валер’янки: екстракт з кореню валер’янки часто використовується для поліпшення якості сну та може бути вкрай корисним при депресії завдяки своїм заспокійливим властивостям. 
  • Допа Мукуна: дана добавка є трав’яним екстрактом, який містить в своєму складі L-допа - прекурсор дофаміну. Прийом допа мукуна може значно підвищити рівні дофаміну, що в свою чергу покращить настрій та мотивацію при депресії.  
  • GABA (гамма-аміномасляна кислота): GABA має цілий ряд позитивних ефектів, які можуть допомогти при депресії. Її прийом може знизити нервове збудження, мати значний заспокійливий ефект та позитивно впливати на якість сну. 

Чи можна пити 5-htp та антидепресанти разом?

Експерти Mega-mass наполегливо радять уникати комбіноване вживання гідрокситриптофану (5-htp) разом з іншими антидепресантами, так як це може мати негативні наслідки для організму. Так як даний препарат є прекурсором серотоніну, його вживання в поєднанні з антидепресантами може вступати в дисонанс через те, що вони також можуть стимулювати додатковий виробіток серотоніну. Одним з найбільш небезпечних побічних ефектів такого поєднання є серотоніновий синдром (СС) – це стан, який характерний надмірним накопиченням серотоніну в мозку, що може спричинити різні симптоми, такі як тремор, пришвидшене серцебиття, високу температуру тіла та навіть галюцинації. З менш небезпечних та вдалих побічних ефектів можуть виникати нудота, діарея, головний біль або безсоння.

Тому наші експерти наполегливо рекомендують консультуватися в медичних експертів щодо прийому антидепресантів та 5-htp в поєднанні, якщо у вас виникло таке бажання чи потреба. Побічні ефекти від такої комбінації можуть бути непередбачуваними та повністю залежати від індивідуальних особливостей організму людини, тому потрібно бути з цим вкрай обережним та відповідальним. 

Термін вживання 5-htp

Протипоказання при вживанні добавок 

Очевидно, що добавки, які допомагають при депресії, мають вплив на центральну нервову систему, а це, в свою чергу, може мати певні протипоказання до вживання. Рекомендуємо детально ознайомитися з протипоказаннями найбільш популярних добавок від депресії нижче:

  • 5-HTP (гідрокситриптофан): не рекомендується вживати людям, які уже використовують антидепресанти або мають підвищені рівні серотоніна (карциноїдний синдром). Також не рекомендуємо вживати даний препарат під час вагітності та годування груддю.  
  • Ашваганда: слід консультуватися з лікарем перед вживанням, якщо у вас наявні певні проблеми з щитовидною залозою або будь-які інші розлади пов’язані з гормонами. Також не радиться вживати, якщо у вас наявні певні аутоімунні захворювання та при вагітності й періоді годування.
  • GABA (гамма-аміномасляна кислота): GABA може негативно взаємодіяти з ліками, які впливають на центральну нервову систему, тому перед вживанням слід проконсультуватися з лікарем. Крім того, не радиться вживати гамма-аміномасляну кислоту, якщо у вас низький кров’яний тиск або при вагітності.  
  • Вітамін D3: людям, які мають ниркову недостатність потрібно бути вкрай обережними з вживанням вітаміну d3, адже нирки можуть бути не в змозі відповідним чином обробляти вітамін, що може призвести до негативних наслідків. Також, якщо ви вже вживаєте певні ліки, перед додаванням вітаміну d3 до свого раціону радимо проконсультуватися з лікарем.

 

Надзвичайно важливо враховувати індивідуальні особливості свого організму перед вживанням будь-якого препарату в незалежності від обставин. Навіть за відсутності протипоказань описаних вище, потрібно приймати оптимальну дозу кожного препарату для отримання користі, адже у випадку значного перевищення дози це може перетворитися на отруту, яка матиме руйнівні наслідки для вашого здоров’я. Аналізуйте чутливість свого організму та регулюйте щоденне вживання певних препаратів відповідно до цього, а ще краще – попередньо проконсультуйтеся з медичним фахівцем, який зможе вам надати всю необхідну інформацію з більш конкретної персональної перспективи. 

Висновок

Підсумовуючи, депресія є дуже характерним станом для нашої сучасної епохи. Від цього страждають надзвичайно багато людей по всьому світі через надмірний стрес, проблеми, тривогу та різноманітні обставини, які в результаті й доводять до цього гнітючого негативного стану. При виникненні будь-яких симптомів описаних вище наші експерти радять звернутися по професійну допомогу, таким чином ви зможете набагато швидше впоратися зі всіма своїми психологічними викликами. Також, ви можете значно полегшити свої психологічні та емоційні страждання завдяки прийому вітамінів, мінералів та різноманітних добавок, адже негативні психологічні стани зазвичай виникають внаслідок фізіологічної недостатності та дефіциту різних поживних речовин в організмі. Покращуйте стан свого здоров’я та якість життя разом з Mega-mass!   

Список використаних джерел

  1. “Depression”. Посилання: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression
  2. “Evolution and Emerging Trends in Depression Research From 2004 to 2019: A Literature Visualization Analysis”. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8585938/
  3. “What causes depression?”. Посилання: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/what-causes-depression
  4. “Depression”. Покликання: https://www.who.int/health-topics/depression#tab=tab_1
  5. “What is depression?”. Посилання: https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
  6. “Vitamins/Supplements For Depression”. Посилання: https://www.palmerlakerecovery.com/programs/co-occurring-disorders/vitamins-and-supplements-for-depression/

 

Часті запитання

Як зрозуміти, що не вистачає вітаміну Д організму?

Дефіцит вітаміну Д в організмі можна охарактеризувати багатьма ознаками, так як цей вітамін є надзвичайно важливим для загального здоров’я людини. Найбільш очевидними ознаками дефіциту можуть бути біль у кістках та м’язах, загальна слабкість та постійна втома, проблеми з настроєм або навіть депресія.

Скільки часу потрібно пити вітамін D3?

Як магній впливає на роботу мозку?

Скільки часу можна пити 5-нтр?

Чи можна пити ашваганду щодня?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті