Роль омеги 3 у організмі. Кому та як вживати омегу 3 і з чого її краще отримати

06/01/2021

Від багатьох можна неодноразово почути про користь та необхідність вітамінів для нашого організму, але сьогодні ми хочемо поговорити про не менш важливу добавку, яка хоча б періодично має бути присутня у вашому раціоні. Омега 3 – доволі корисна біологічно активна добавка, яка на сьогоднішній день починає користуватися все більшим попитом серед людей. Чому це так, а також яка роль омеги 3 для нашого організму? Сьогодні у цій статті ми дамо відповідь на ці, а також на решту доволі важливих запитань щодо омега 3.

Що таке омега 3 та яка її роль у нашому організмі?

Омега 3 – це поліненасичені жирні кислоти, тобто у вона включає альфа-ліноленову кислоту (АЛК), ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК) та докозагексаєнову кислоту (ДГК), які доволі позитивно діють на наш організм.

Зокрема омега 3 доволі важлива для підтримка гарного стану серцево-судинної системи, тобто вона допомагає понижувати рівень «поганого» холестерину, бореться з утворенням холестеринових бляшок в наших судинах.

Також за омегою 3 був помічений позитивний вплив на стан шкіри, а саме вона покращує процеси відновлення шкіри, за рахунок чого вона на так швидко старіє, а також виглядає більш молодше. А також омега 3 захищає нашу шкіру від впливу сонячних променів, зменшують шкірні алергічні реакції та прояви дерматиту.

Не оминула омега 3 і наш суглобо-зв’язочний апарат, тобто вона підтримує наші суглоби уповільнюючи процеси руйнування хрящової тканини. Допомагає знімати запальні процеси в суглобах та зв’язках

Як зазначалось вище у склад омеги 3 відноситься ЕПК, яка позитивно впливає на наш зір – підтримує живлення сітківки ока та ДГК, яка у свою чергу живить мозок та позитивно впливає та розумову активність.

Тому враховуючи усі позитивні напрямки дії омеги 3 її цілком доцільно включити до вашої продуктової корзини, оскільки самостійно наш організм вище згадані жирні кислоти виробити не може, тому вони повинні надходити додатково з їжі або добавок.

Кому потрібно вживати омегу 3 та особливості приймання?

Як вже згадувалося вище омега 3 володіє чималим списком позитивних властивостей для нашого організму, тому її доцільно вживати абсолютно кожній людині. Однак розглянемо кому особливо варто зосередити свою увагу на цій добавці.

Перш за все як би це дивно не звучало це діти, адже організму який росте постійно необхідні поживні речовини в значній кількості. Якщо ж ми беремо саме омегу 3, то ЕПК буде позитивно впливати на підтримку зору дитини, а ДГК буде додатково підживлювати мозок, а також забезпечувати нормальний розумовий розвиток. Проте для дітей потрібно саме щоб у спів відношенні омега 3 жирних кислот саме ДГК було більше, тому потрібно обирати спеціальну омегу для дітей, де виробник виготовив її відповідно до цих особливостей.

Не менш важливою групою, яка має включати омегу 3 до власного раціону це наша прекрасна половина - жінки, оскільки вона позитивно діє як на стан шкіри, так і на стан волосся, покращуючи їхнє живлення та відновлення.

Саме тому прийом даної добавки допоможе зберегти свою красу та свою молодість.

Не варто забувати про людей у яких є запальний процес в організмі, як зазначалось вже вище омега 3 володіє певного роду протизапальний ефект, що доводилось неодноразово, її навіть додатково виписують до вживання лікарі.

Тому якщо є проблема з суглобами, зв’язками чи взагалі з запаленням тканин, то дана добавка стає на певний час невід’ємним доповненням раціону цих людей.

На останок згадаємо спортсменів, людей які ведуть активний спосіб життя чи відвідують тренажерний зал. Так як омега 3 понижує рівень поганого холестерину, покращує тонус судин, а також обмін жирів у організмі, що у свою чергу сприяє не лише схудненню, але підтримці здорового обміну речовин та загальне самопочуття.

Відносно особливостей, то тут може бути декілька нюансів. Перш за все це добова потреба омеги 3 в нашому організмі.

Якщо ж брати самий мінімум покриття потреб організму це 500 мг, оптимальна кількість це саме 1000 мг. Разом з тим, варто розуміти, що якщо у вашому організмі є запальний процес, то загальна кількість омега 3 жирних кислот може сягати 2-4 г. Однак річ йде саме про активну частину жирних кислот омеги 3, тобто якщо глянути на упаковку то там може бути вказано 1000 мг, але насправді це загальний об’єм риб’ячого жиру у капсулі і самої ЕПК та ДГК на капсулу приходиться лише 300 мг активних жирних кислот. 

Тому коли людина бере омегу з такою концентрацією, то потрібно за день вживати по 3-4 капсули. Є більш легший варіант – це висококонцентрована омега 3 у яких на одну капсули приходиться від 550 до 950 мг активних жирних кислот. За рахунок чого буде достатньо дві або взагалі лише одну капсулу на день. Тому обираючи омегу 3, перш за все варто звертати увагу саме на концентрацію ЕПК та ДГК.

Основним правилом, якого варто дотримуватися при вживанні омеги 3 це пити її лише під час або після їжі, як для кращого засвоєння, так і для того, аби уникнути дискомфорту у шлунку.

З чого краще отримати омегу 3?

З розглянутої вище інформації щодо корисних властивостей омеги 3 вже важко сперечатися, крім того на що саме варто звернути вашу увагу при виборі ми також описали, однак яке краще джерело омеги 3 обрати.

Омегу 3 можна отримати з рослинних чи тваринних джерел, однак багато хто думає що вони між собою рівносильні, але це є помилка. Якщо ж розглядати рослинні джерела, то це переважно альфа-ліноленова кислота, у значних обсягах вона знаходиться в лляній олії, дана кислота у своє чергу розпадається на необхідну для організму ЕПК та ДГК. Проте це відбувається у процесі споживання та засвоєння, крім того, корисні жирні кислоти виокремлюються з альфа-ліноленової в середньому лише до 30%. Тому, насправді, якщо ви бажаєте отримати омегу з рослинних джерел, то її доведеться вживати у більші кількості.

 

Відносно ж тваринних джерел омеги 3, то тут ситуація буде значно кращою. Дану омегу отримують з риби та інших морепродуктів.

Сюди можна віднести лосося, тунця, анчоуса, макрель, сардини, однак доволі доступним джерелом омеги 3 є саме звичайний оселедець, в якого на 100 г припадає 1,6 г активних жирних кислот.

Однак, ясна річ, що бажання їсти рибу є далеко не кожного дня, тому, як альтернатива у нагоді стають добавки, які в своєму складі вже можуть містити необхідну адекватну норму активних жирних кислот. Тому не зволікайте подбайте про ваше власне здоров’я та красу, доповніть вашу корзину покупок такою важливою добавкою як омега 3!

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Омега крута добавка, по собі замітила що покращує стан шкіри

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті