Антиоксиданти – секрет вашої молодості

14/02/2021

Антиоксиданти – на слуху цей термін відносно недавно. Дослідження по цих речовинах, які гальмують процеси старіння розпочалися буквально в 70-х роках ХХ століття та за весь цей період їхня дія була дійсно підтверджена. Однак що це взагалі таке, як ті антиоксиданти діють та де їх шукати? На ці та інші питання ми дамо відповідь у даній статті, тому ми впевнені, що ви знайдете тут цікаву для себе інформацію.

Що таке антиоксиданти та з чим вони борються?

Насамперед аби зрозуміти, що таке антиоксиданти варто розібратися з чим саме вони борються. Антиоксиданти ведуть свою боротьбу з вільними радикали, а це є елементи без заряду електрону у молекулі і коли вони виникають в організмі, то забирають той заряд у клітин нашого тіла. Як наслідок наші клітини руйнуються, відбуваються певного роду зміни в середині нашого організму, можливі зміни ДНК. За рахунок даного процесу наше тіло починає швидше старіти, можуть раніше з’являтися різні вікові хвороби і навіть рак.

Але як саме антиоксиданти протидіють цим вільним радикалам? Вони якраз віддають заряд ось цьому вільному радикалу і таким чином він нейтралізується.

Саме тому антиоксиданти є доволі важливі для нас, аби як зберегти наше здоров’я, так і продовжити красу та молодість. Про даний факт свідчать численні наукові дослідження, які проводяться й досі, все більше вивчаючи даний процес.

Кому потрібні антиоксиданти?

Що таке ті антиоксиданти здається трохи розібралися, але чи варто вживати їх абсолютно всім, чи якимось конкретним категоріям людей?

Аби дати відповідь на це запитання достатньо звернутися до факторів, які якраз провокують утворення вільних радикалів у нашому організмі. Сюди можна віднести:

  • Забруднений стан довкілля – недостатня кількість кисню в повітрі, сильне загазоване навколишнє середовище;
  • Наявність постійних або доволі частих стресових ситуацій у вашому житті;
  • Велика кількість ультрафіолетового випромінювання, тобто доволі часте та тривале перебування під сонячними променями;
  • Пасивне чи активне куріння;
  • Стан після перенесеної хвороби, коли в нашому організмі є ще залишкова кількість антибіотиків.

Як можна помітити подібні фактори у більшій мірі або навіть повністю можуть бути присутні в житті кожної людини. Тому аби вберегти свій організм від дії вільних радикалів, додатково їх споживати буде аж ніяк не зайвим.

З чого наш організм може отримати антиоксиданти

Постає висновок, що антиоксиданти є важливими компонентами для нашого організму, які будуть забезпечувати його захист, підтримувати нормальне самопочуття та продовжувати нашу красу та молодість. Однак, з чого саме нам краще їх отримувати.

Джерела антиоксидантів можна поділити на природні та синтетичні, знову ж таки користь як перших так і других була неодноразово доведена науковими дослідженнями.

Щодо природніх джерел, то варто збагатити власний раціон такими продуктами:

  • Ягоди – смородина, чорниця, виноград, журавлина, малина однак обов’язково зі шкіркою;
  • Додайте хрестоцвіті овочі, наприклад брюсельську капусту та броколі, вони є гарним джерелом антиоксидантів, а також ведуть боротьбу з патологіями, які викликають ракові утворення;
  • Не забувайте про шпинат;
  • Болгарський перець;
  • Фрукти – яблука, цитрусові;
  • Бобові – квасоля та горох;
  • Різні горіхи;
  • Адекватна порція чаю або кави на день – таніни, які містяться у складі володіють також потужними антиоксидантними властивостями.

Насправді список є чималий і його можна довго продовжувати, тому якщо ви правильно та збалансовано харчуєтесь ви на крок до довгої молодості та гарного самопочуття.

Щодо синтетичних, то це можуть бути саме БАДи з конкретними мікроелементами. Сюди можна віднести:

Вітамін С – дійсно вітамін з доволі великим спектром дій. Відомо, що він підтримує нашу імунну систему, позитивно впливає на стан шкіри, слизових та ще купа властивостей. Однак про що дійсно не варто забувати це те, що цей вітамін є надзвичайно потужним антиоксидантом. Тому якщо ви бачите частину критеріїв формування вільних радикалів у вашому житті, про які ми згадували раніше, то попіклуватися аби цього вітаміну надходило вдосталь є просто необхідно. Відповідно, якщо ви помічаєте, що у вашому раціону недостатньо продуктів, які забезпечать вас потрібною кількістю вітаміну, нехтувати добавкою в таблетках явно не варто.

Вітамін Е – ще один борець за наше здоров’я з вільними радикалами. Однак він діє не лише як антиоксидант, але й допомагає відновлювати пошкоджені клітини вашого організму, покращує їхнє живлення. Важливий він буде також для підтримки вашого гормонального фону та для кровоносної системи, так як ще й попереджує утворення тромбів.

Вітамін А та бета-каротин (попередник вітаміну А) – жиророзчинні вітаміни, які будуть корисні як для вашого зору та шкіри, так і стануть у нагоді в боротьбі з вільними радикалами.

Разом з тим варто розуміти, що якщо у вашому раціоні занадто мало жирів, то вітаміни А, Е та бета-каротин будуть надзвичайно погано засвоюватися. Саме тому, якщо у вас є певні особливості харчування, то на них також варто звертати увагу. Ніхто ж не хоче пити таблетку просто так.

Коензим Q10 – компонент, який може і сам синтезуватися нашим організмом, однак з віком його виробництво поступово падає. Корисний він буде як для підтримки роботи нашого серця, так і для організму. Адже він є надзвичайно потужним антиоксидантом, його особливістю є те, що він перш за все бореться з вільними радикалами, які можуть утворюватися у серцевому м’язі. Тому даною добавкою точно не варто нехтувати та ставитися упереджено будь кому.

Дійшла черга і до мінералів, серед них варто виокремити цинк та селен. Дані мінерали з доволі широким спектром дій, вони є важливими для багатьох систем. Однак крім очевидних плюсів вони також можуть допомогти нашому організму у боротьбі з вільними радикалами.

Як стає зрозуміло антиоксиданти це не порожній звук, якась «пустишка», це дійсно науково доведений дієвий елемент, який допоможе вашому організму боротися з процесами старіння та можливим розвитком вікових хвороб. Правильно харчуйтесь, доповнюйте дефіцит поживних речовин добавками та будьте здорові!

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті