Яке краще купити спортивне харчування?

05/12/2023

Зміст статті

 

 

У наш час все стрімкішого збільшення пасивного способу ведення життя, дуже багато людей все одно не забувають про спорт. З плином прогресу сучасний світ кидає безліч викликів людям: все більше робіт перестають потребувати будь-якого руху, люди уникають ходьби та використовують транспорт, розвивається тенденція переходити із цільної здорової їжі на напівфабрикати та «фаст-фуд». При таких обставинах, спорт є просто фундаментальним критерієм для підтримання здоров’я будь-якої людини. Спорт та фізичні навантаження покращують неймовірно багато сфер фізичного життя людини. Активний спосіб життя запобігає багатьом хворобам,  допомагає підтримувати здорову вагу тіла, покращує кровообіг, самопочуття та багато чого іншого. Проте прогрес не є суто негативним фактором, завдяки ньому ми також можемо в рази покращити наш активний спосіб життя та його результати, використовуючи спортивне харчування.

ДЛЯ ЧОГО ПИТИ СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ?

Спортивне харчування відіграє надзвичайно суттєву роль в житті людей, які професійно займаються спортом, або навіть просто ведуть активний спосіб життя. При фізичних навантаженнях наше тіло виснажує неймовірну кількість життєвих ресурсів, порівняно зі станом спокою. І саме спортпіт, враховуючи підвищені потреби нашого організму під час тренувань, може доповнювати ресурси нашого організму, покращувати відновлення, результати та забезпечувати досягнення наших цілей. Існує стереотип, що спортивні добавки призначені лише для бодібілдерів та професіоналів, проте, це не зовсім правда, адже спорт піт та його важливість розповсюджуються на будь-які сфери фізичної активності, від примітивних занять фітнесом до професійного спорту на високому рівні. Загалом все це харчування можна відсортувати в такі основні категорії:

  1. Покращення енергообміну: однією з основоположних функцій даного харчування є доповнення енергозабезпечення організму, адже досягнути цього завдяки лише їжі надзвичайно важко. Під час інтенсивних фізичних навантажень організм споживає набагато більше енергії, ніж у звичайних умовах і дуже важливо надавати йому додаткові ресурси для підтримки продуктивності. Різноманітні види протеїнів, гейнерів, креатину, ізотоніків, передтренувальних комплексів можуть допомогти в цьому.
  2. Підтримка відновлення після тренувань: після виснажливих тренувань наші м’язи перебувають в стані стресу і їм життєво необхідні будівельні матеріали для відновлення та навіть подальшого росту. Дану функцію в нашому організмі більшою мірою виконують білки та амінокислоти, на які вже розкладаються білки. Тут також приходить на допомогу різноманіття протеїнів, гейнерів та додатково конкретні набори амінокислот різних варіацій: BCAA, EAA та інші.
  3. Контроль ваги: також спортивні добавки можуть допомагати при схудненні, або навпаки при наборі маси. Корегування композиції тіла є дуже важливою складовою індустрії спортивних додатків. Є різноманітні добавки, які або полегшують процес схуднення, стимулюючи метаболізм та жироспалення, або навпаки допомагають набрати масу, роблячи наголос на певних мікроелементах, яких не вистачає людині. До цієї категорії будуть також входити гейнери, саме для набору маси, карнітин та різні комплекси для схуднення з карнітином у складі.  

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ?

Розуміючи загальний принцип дії спортивного харчування, перейдемо до того, як все-таки правильно підібрати дані товари конкретно для себе. Добавки для спорту дуже різноманітні та обширні в своєму асортименті, тому для вибору потрібно конкретно знати свою мету та свої цілі при занятті спортом. Немає конкретної формули для всіх, підбір спортпіту є суто індивідуальним, адже всі люди різні й цілі відповідно також. Обираючи це харчування для себе, важливо враховувати ряд факторів:

  • Види спорту чи фізичної активності, якими ви займаєтесь: залежно від того, чим ви займаєтесь, набір додатків, які будуть підходити для вас, можуть відрізнятися.
  • Тривалість та інтенсивність тренувань: потрібно враховувати наскільки довго та інтенсивно ви займаєтесь, тому, що враховуючи ці фактори, можна значно полегшити собі тренування та зробити їх більш приємними з спортивними добавками.
  • Особливості власного фізичного стану: можуть існувати певні протипоказання щодо даної категорії, їх небагато, але вони є і це потрібно враховувати. Наприклад, якщо у вас непереносимість лактози, то вам не бажано вживати певні види протеїну або, якщо вам протипоказано вживати великі об’єми кофеїну, то вам також не бажано вживати деякі види передтренувальних комплексів, тощо.

НАЙКРАЩЕ СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ НАБОРУ МАСИ

Якщо ваша ціль, це набрати масу, то в цьому вам значно допоможуть гейнери. Гейнер представляє собою особливий вид спортивного харчування, створений для сприяння набору маси тіла, а особливо м’язової маси. Цей продукт має на меті забезпечення організму додатковою кількістю калорій, білка, вуглеводів та часто багатьох інших поживних речовин. Залежно від вашої тілобудови та швидкості метаболізму, можна підібрати різні види гейнерів. Гейнери класифікуються за двома ознаками: за відсотком білка та за видами вуглеводів у складі. За вмістом білка гейнери поділяються на:

Набір маси

Гейнери за видами вуглеводів поділяються на прості (швидко засвоюються) або складні (засвоюються повільніше).

Якщо у вас швидкий метаболізм та худорлява тілобудова, тобто вам надзвичайно важко набрати будь-яку масу, то вам найкраще підійдуть гейнери на простій вуглеводній основі, з невеликим вмістом білка. Гейнер саме такого типу допоможе вам при наборі маси, так як він надзвичайно швидко засвоюється.

Назва гейнера

Вид

KEVIN LEVRONE ANABOLIC MASS

Високобілковий гейнер на простих вуглеводах з креатином та рослинним екстрактами для кращого відновлення

REAL PHARM REAL MASS

Середньобілковий гейнер на простих вуглеводах з використанням комплексного протеїну

OPTIMUM NUTRITION SERIOUS MASS

Середньобілковий гейнер на простих вуглеводах з додаванням вітамінів, мінералів та креатину

KEVIN LEVRONE OAT MEAL

Високобілковий гейнер на складних вуглеводах з мінімальною кількістю цукру та корисними жирами

ACTIVLAB DE LUXE GAINER

 

Середньобілковий гейнер на простих вуглеводах

Якщо у вас вже присутня певна фізична база та м’язова маса, проте ви хочете далі прогресувати в плані м’язової маси, то найкраще вам підійдуть високобілкові гейнери на складних вуглеводах. Саме такий гейнер буде кращим тому, що він довше засвоюється та має більший вміст білка, що є дуже доречним при таких обставинах.

При наборі маси також може стати у пригоді добавка, яка здатна покращити силові показники – це креатин. Креатин можна вважати найефективнішою добавкою в сфері спортивних додатків, адже результати очікуються на всі 100%. Завдяки креатину можна значно підняти свої силові показники та витривалість, відповідно, буде легше набрати м’язову масу. Існують різні види креатину, які варіюються залежно від того, чи затримують вони рідину в організмі під час прийому:

  • Креатин моногідрат – здатен підняти силові показники та затримує рідину в організмі.
  • Три-креатин-малат (TCM) – піднімає силові та через наявність яблучної кислоти затримує менше рідини.
  • Креатин гідрохлорид – піднімає силові та не затримує рідину взагалі.
  • Буферизований креатин – здатний підняти силові, не затримує рідини.

Назва креатину

Вид

KEVIN LEVRONE GOLD CREATINE

Креатин моногідрат

BIOTECH TRI-CREATINE MALATE

Три-креатин-малат

REAL PHARM CREA-HCL

Креатин гідрохлорид

BIOTECH CREATINE PH-X 

Буферизований креатин

SPORT GENERATION GOLD PREMIUM MICRONIZED CREATINE

Креатин моногідрат

Також існують певні види гейнерів, які мають в складі і креатин також, тому в певних випадках, якщо ви вирішите, що вам потрібен і гейнер і креатин, то можна придбати саме такі гейнери, наприклад:

ЯКЕ ОБРАТИ СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ СХУДНЕННЯ?

Якщо ваша ціль скинути вагу або схуднути, то вам в досягненні цього може допомогти цілий ряд різноманітних добавок спортивного харчування. Найрозповсюдженіша добавка, яка допомагає при схудненні, це L-carnitine. Він працює за принципом транспортування жирових клітин до м’язів та сприяє їхньому спаленню. Його результат гарантований, якщо ви будете дотримуватись калорійного дефіциту та приймати його безпосередньо перед кардіо або анаеробними тренуваннями. Карнітин буває в різних формах (капсули, таблетки, рідина, порошок) та в різних комплексах, наприклад, L-carnitine + CLA + Green Tea Extract. Такі комплекси можуть гарантувати більш обширну дію та пришвидшувати метаболізм за рахунок екстракту зеленого чаю в складі.

Ще одним видом з даної категорії для схуднення є термогеники. Дана добавка є дуже потужною, так як вона спалює жир за рахунок підняття температури приблизно на 1 градус Цельсія, значно підвищує потовиділення та змушує організм самостійно спалювати більше калорій.

Вищезгадані добавки мають найкращу дію при безпосередньому їхньому використанні перед тренуванням. Проте існують позиції, які допоможуть регулювати вагу й без тренувань. Серед таких добавок будуть:

 

  • Inositol – має здатність значно покращувати жировий обмін та підвищувати чутливість до інсуліну, внаслідок чого відчувається більша ситість.
  • Chitosan – запобігає надмірному засвоєнню жирових клітин, виводить поганий холестерин, має здатність регулювати рівень цукру в крові та регулювати апетит.
  • Chromium (хром) – конкретно фокусується на регуляції рівня цукру в крові та запобігає тязі до солодкого.
Схуднення без навантажень

ОПТИМАЛЬНЕ СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ

Неважливо, хочете ви набрати масу, чи схуднути, в будь-якому випадку організм потребує відпочинку та відновлення після виснажливих тренувань. Звісно, в цьому беруть участь збалансований раціон та здоровий сон, проте спортивне харчування також може покращити процеси відновлення. Конкретно в цьому випадку приходять на допомогу протеїни та амінокислоти. Протеїн – це фактично синтезований білок, який ми можемо приймати для доповнення нашої дієти, адже отримати денну норму білка лише з їжі буває важко. Білок є фундаментом, на якому будуються та відновлюються наші м’язи і це надзвичайно важливо, як при наборі маси, так і при схудненні. Амінокислоти в свою чергу, це елементи, на які розкладається білок, і приймаючи саме їх, ми можемо очікувати миттєве засвоєння, значне покращення відновлення та зменшення проявів крепатури.

СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ЖІНОК

Підбір спорт піту для жінок може відрізнятися від переліку, який буде більш актуальний для чоловіків, адже наша фізіологія відрізняється. Серед жінок часто фігурують добавки для схуднення, найкращі варіанти таких добавок:

Назва добавки

Дія

KEVIN LEVRONE GOLD L-CARNITINE

 

Жироспалювач - транспортує жирові клітини до м’язів та сприяє схудненню

REAL PHARM L-CARNITINE GREEN TEA + CLA

Комплексна дія жироспалення та стимулювання метаболізму

NUTREX LIPO-6 BLACK HERS ULTRA CONCENTRATE

Концентрований термогеник - жироспалення за рахунок підвищення температури тіла та більшого потовиділення

ACTIVLAB THERMO SHAPE HYDRO OFF

Термогеник, який додатково допомагає виводити рідину з організму

NOW INOSITOL

Покращує жировий обмін та допомагає відчувати більшу ситість

PURITAN’S PRIDE CHROMIUM PICOLINATE

Регулює рівень глюкози та запобігає надмірній тязі до солодкого

NOW CHITOSAN

Запобігає надмірному засвоєнню жирових клітин та регулює апетит

Також варто зазначити, що і для жінок, і для чоловіків, основою  даного харчування буде виступати протеїн, а особливо сироватковий, тому що в ньому наявний повноцінний профіль амінокислот. Абсолютно всім буде доцільно приймати додатковий білок, так як його денну норму важко спожити лише зі звичайної їжі. Конкретно для жінок, фокусування дієти на більшому споживанні білка та меншому споживанні вуглеводів може допомогти при схудненні та підтриманні наявної м’язової маси. Окрім того, в період занять спортом рекомендується приймати вітаміни в підвищених концентраціях, які містять в собі повний комплекс вітамінів та мінералів, що значно допоможуть організму при заняттях фізичними навантаженнями. Додатково, при заняттях спортом, вкрай важливо приймати омегу-3, так як вона необхідна для нормального обміну речовин в організмі, для побудови нових тканин і також для виведення поганого холестерину.

СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ

Серед чоловіків, звісно, більшу популярність та дієвість мають добавки для набору маси та покращення силових показників (гейнери та креатин). Також чоловікам, в середньому із значно більшими фізичними навантаженнями, рекомендується більше споживання амінокислот (BCAA, EAA) та протеїну, проте важливо зазначити, що чоловікам вкрай не рекомендується приймати соєвий протеїн, адже він блокуватиме вироблення тестостерону, що є згубним як для досягнення своїх спортивних цілей, так і загалом для чоловічого здоров’я.

Окрім того, чоловіки можуть приймати різноманітні передтренувальні комплекси, які можуть покращити сам процес тренування та надати суттєвий приплив енергії. Є різні передтренувальні комплекси, їх можна розділити на два основних види: передтренувальні комплекси для енергії та передтренувальні комплекси для пампу.

Памп – це термін, який позначає процес розширення судин м’язів, внаслідок чого туди потрапляє більше поживних речовин, що в подальшому сприяє більшому прогресу в рості м’язів. Конкретно в складі передтренувальних комплексів, пампу сприяють цитрулін та аргінін.

Передтренувальні комплекси для енергії зазвичай містять в собі більше кофеїну та бета-аланіну й менше цитруліну та аргініну. У свою чергу, передтренувальні комплекси для пампу містять в собі більше цитруліну та аргініну, але менше кофеїну та бета-аланіну.

Серед найкращих передтренувальних комплексів можна виділити:

Вид передтреника

Дія

KEVIN LEVRONE SHAABOOM PUMP

PUMP

KEVIN LEVRONE SCATTERBRAIN 

ENERGY

ACTIVLAB BLACK PANTHER EXTREME

PUMP

ACTIVLAB BLACK WOLF

ENERGY

APPLIED NUTRITION PUMP PRE - WORKOUT 3G ORIGINAL

PUMP

APPLIED NUTRITION ABE - ALL BLACK EVERYTHING

ENERGY

ВИСНОВОК

Підсумовуючи, точно можна сказати, що дана категорія добавок для спорту значно покращує досвід ведення активного способу життя. І неважливо, займаєтесь ви спортом професійно, чи ні. Спортивне харчування є неймовірно зручним засобом, який здатен суттєво полегшити життя всіх спортсменів та активних людей. Будь-якої вашої цілі в покращенні тіла чи здоров’я можна досягти завдяки спорт піту, враховуючи ваші індивідуальні особливості.

Скільки треба пити протеїну за день?

Звичний прийом білку на день повинен складати не менше 1 грама на 1 кг маси тіла, проте якщо ви займаєтесь силовими навантаженнями, то це вже буде приблизно 1.5 – 2 грама білка на 1 кг маси тіла. Тобто потрібно відстежувати, скільки білка ви споживаєте з їжі й відповідно скільки вам потрібно доповнити його протеїном, зазвичай це від 1 - 3 порцій (по 30 грам) протеїну на день.

Як протеїн впливає на ерекцію?

Чому від гейнеру не росте маса?

Чому BCAA не працюють?

Як креатин шкодить ниркам?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті