Що може впливати на погіршення зовнішнього вигляду шкіри? Які добавки допоможуть покращити стан шкіри?

14/09/2021

Красива шкіра – це лише генетика?

Що може негативно впливати на стан шкіри?

Комплекс дій для покращення шкіри та збереження гарного стану

Що робити при акне?

Що з добавок варто використовувати для покращення та підтримки гарного стану шкіри?

 

У наш час дедалі частіше постає питання щодо підтримки належного стану шкіри, догляду за нею чи взагалі комплексного покращення. Особливо гостро дані проблеми стоять саме для нашої прекрасної половини, так як шкіра це один із елементів краси.

Відповідно, дехто використовую цілий ящик косметики, інші просто обмежуються базовою гігієною, але чи дійсно це так? Сьогодні у даній статті розглянемо чи дійсно гарна шкіра це подарунок генетики, що може негативно впливати на стан нашої шкіри. Також розглянемо, що варто робити для покращення стану шкіри та які при цьому варто вживати добавки.

Красива шкіра – це лише генетика?

Шкіра несе у собі ряд важливих функцій для нашого організму, зокрема це як природній бар’єр, так і елемент краси кожної людини. Варто усвідомити, що в когось стан шкіри може бути кращий, в інших трохи гірший, але це не обмежується лише нашою генетикою. Насправді, чималу шкоду нашій шкіри ми завдаємо самостійно неправильним харчуванням, надмірним використанням засобів косметики, а також несистематичним ігноруванням правил гігієни.

При цьому багато людей починає досить сильно перейматися, коли помітить висипання, перші дрібні зморшки чи відчує значну сухість шкіри. Відповідно, помітивши дані проблеми жінки та чоловіки починають шукати способи їх вирішення. Хоч насправді, у більшості випадків все не обмежується нанесеннями мазей, тут необхідний комплексний підхід.

Саме тому варто усвідомити, що гарний стан вашої шкіри це не подарунок, аби досить довго виглядати молодо та красиво потрібно слідкувати та виконувати ряд та дій.

Причини гарної шкіри

Що може негативно впливати на стан шкіри?

Як вже зазначалося раніше на стан нашої шкіри можуть впливати різного роду фактори повсякденного життя. Перш за все варто розпочати саме з  харчування, адже шкіра віддзеркалює те, що у нас в середині. Відповідно, те що ми споживаємо буде напряму відображатися на стані нашої шкіри. Аби мати здорову та красиву шкіру необхідно відмовитися, або ж мінімізувати кількість деяких продуктів у раціоні.

Насамперед варто суттєво скоротити кількість солодощів у раціоні харчуванні, оскільки при виробництві у більшості випадків використовується звичайний рафінований цукор. Крім різних стрибків інсуліну від нього, він також пошкоджує структуру колагену у нашому організмі, як наслідок шкіра стає менш пружною. Крім того, надмірна кількість цукру сприяє виведенню вітамінів групи В, які є досить важливими для нашої шкіри також. Варто згадати й те, що великий обсяг цукру у раціоні провокує запальні процеси, звідси й можуть починатися проблеми з акне.

Фактори негативного впливу на стан шкіри

Але, не варто забувати і про фаст-фуд – джерело жирів і хоч вони необхідні нашому організмі, у даних продуктах вони є досить шкідливими, представлені насиченими та трансжирами. Також в даних продуктах присутня значна частина простих вуглеводів, харчових барвників. Все це в сукупності створює досить сприятливу атмосферу для розвитку запальних процесів та подальших висипань.

Мала кількість води та несистематичне харчування. Аби шкіра була пружна та красива необхідне зволоження, яке залежить навіть від банальної води. Якщо людина недобирає постійну необхідну кількість води, то клітини шкіри починають зневоднюватися, що погіршує загальний стан шкіри. Разом з тим, досить сильний удар може нанести неналагоджений режим харчування. При незбалансованому споживанні білків, жирів та вуглеводів наша шкіра недоотримає необхідну кількість поживних речовин.

Це досить часто трапляється при необдуманому процесі схуднення. Як наслідок через заклопотаність, або бажання втратити зайві кілограми, клітини нашого організму починають недобирати елементи для повноцінного оновлення.

Наступним на черзі, що може погіршувати стан нашої шкіри стоїть брак відпочинку та сну. Те, що наш організм відновлюється, а також відбувається оновлення клітин та тканин тіла. Відповідно при нестачі сну, постійних перенавантаженнях цей режим порушується та як наслідок людина починає помічати погіршення стану шкіри як на обличчі, так і по тілу.

Слід пам’ятати про проблеми з шкірою на фоні порушення гормонального фону. Тобто, надмірний синтез чоловічого гормону – тестостерону посилює роботу потових залоз, як наслідок відбувається закупорювання пор та провокується акне. Однак, якщо в організмі порушене співвідношення чоловічих та жіночих гормонів, крім приросту зайвої ваги можуть також виникати проблеми зі шкірою, що проявляється особливо помітно саме у підлітковому періоді. При даних ситуаціях краще не займатися самолікуванням та звернутися по допомогу до компетентного фахівця.

Комплекс дій для покращення шкіри та збереження гарного стану

 

Як вже зазначалось раніше гарний стан шкіри це більше комплексне запитання, саме тому варто переглянути декілька аспектів вашого життя і розпочати з харчування.

Нами раніше згадувалася згубна дія на шкіру солодощів та фаст-фуду, тому насамперед варто мінімізувати продукти з даних категорій у власному раціоні харчування. Якщо ж вам дійсно важко пережити без солодощів, то є сенс прибігти до набагато кориснішої альтернативи, а саме до фруктів.

Наповнивши власний раціон овочами та фруктами, вам, не лише буде простіше перейти до збалансованого харчування, але й ви наситите ваш організм необхідними вітамінами та мінералами. Крім того в овочах та фруктах є клітковина, яка необхідна для нормалізації процесу травлення та слугує поживною речовиною для корисних бактерій в ШКТ. В цілому овочі, фрукти та ягоди є дійсно збалансованим джерелом вітамінів та мінерів, але при цьому варто обирати саме натуральну продукцію, у більшості випадків, вирощену на фермерських господарствах. Якщо ж раніше ваш раціон складали саме «швидкі перекуси», то спробуйте додати до споживання батат, моркву, гарбуз, листову зелень, наприклад шпинат, а також броколі, цитрусові, солодкий перець, ягоди – все це містить у собі значну кількість поживних речовин необхідних для належної підтримки вашої шкіри.

Відносно жирів, то доповніть раціон саме корисними жирами з звичайних продуктів: авокадо, горіхи – мигдаль, лісові, грецькі горіхи, жирні сорти риби. В цілому ж корисні поліненасичені жирні кислоти необхідні як для діяльності ряду органів, підтримки синтезу гормонів, так і для додаткового зволоження та пом’якшення нашої шкіри.

Комплекс дій для покращення стану шкіри

Заміняйте прості вуглеводи складними, які будуть не так швидко піднімати рівень інсуліну у нашій крові. При цьому можна використовувати гречку, рис, булгур, бобові – горох, квасоля, боби тощо. Даний тип вуглеводів зможе наситити вас на більш тривалий час, а також збагатить ваш організм необхідними макронутрієнтами та рештою необхідних поживних речовин.

Не забувайте про воду, вона є особливо важливою для повноцінного живлення клітин вашого організму. Вирахувати скільки середньому необхідно споживати води для нормального самопочуття досить просто, потрібно вашу вагу помножити на 30 мл., отримана сума і буде норма на день. Найкраще надавати перевагу саме чистій воді, однак, якщо це вам дається трохи важко, то можете комбінувати з різного роду чаями, ягідним морсом, натуральним соком, але останні в виваженій кількості.

На останок згадаємо за відпочинок, яким точно не варто нехтувати. Аби мати шкіру у належному стані необхідно повноцінно відпочивати, не жертвуйте вашим сном. Ми вже наголошували, що саме під час сну наш організм веде всі процеси щодо відновлення, тому спіть по 7-8 годин кожного дня і ваша шкіра вам за це лише подякує.

Що робити при акне?

 

Що робит при акне?

Акне досить значна проблема сучасності з якою ведуть боротьбу досить багато людей, але насамперед узагальнимо, що собою представляє дане захворювання.

Акне являє собою захворювання шкіри у вигляді вугрових висипань, які виникають від порушення секреції сальних залоз, тобто вони працюють у посиленому режимі, що закупорює пори відбувається запалення. Сам процес запалення провокують бактерії, які починають розмножуватися у закупорених пор, самих сальних залоз. Відповідно, якщо ви помітили ознаки акне, то знову ж таки необхідно звернутися до компетентного фахівця, оскільки процес лікування буде залежати від ступеня захворювання.

Для лікування використовується комплексний підхід з дотриманням відповідної дієти у харчуванні, при чому можна дотримуватися вище згаданих принципів. Крім того, використовуються косметичні засоби та різного роду добавки, щодо останніх поговоримо нижче.

Що з добавок варто використовувати для покращення та підтримки гарного стану шкіри?

 

Цілком очевидно є те, що для лікування проблемної шкіри або ж повноцінної підтримки необхідно дотримуватися ряду дій, зокрема оптимізувати даний процес досить часто можуть звичайні БАДи. Далі детально розглянемо, які добавки дійсно є сенс використовувати для підтримки належного стану вашої шкіри.

Розпочнемо з найбільш очевидного, а саме колагену. Як вже раніше згадували неправильне та незбалансоване харчування здатне порушувати синтез даного структурного білку. Зокрема з віком синтез колагену дещо погіршується, тому актуальність вживання колагену на періодичній основі дедалі більше зростає. Детально щодо його дії та властивостей зупинятися не будемо, оскільки вже раніше про нього згадували, рекомендуємо перейти за посиланням та детальніше переглянути дану інформацію.

Щодо ж теми даної статті повторно наголосимо, що додатковий прийом даної добавки допомагає зменшити глибину наших зморшок, а також сприяє кращому живленню шкіри. Дані властивості підтверджуються численними науковими дослідженнями, згідно яких, аби отримати належний ефект від прийому добавки достатньо споживати по 3-5 г колагену на добу у періоді від 1 до 6 місяців. В ході досліджень в учасників відмічалось покращення стану шкіри та зменшення її сухості.

Добавки для покращення стану шкіри

Наступною за колагеном для підтримки зволоження та еластичності шкіри знаходиться гіалуронова кислота. Якщо ж говорити простими словами, то дана добавка зв’язує молекули води в наших клітинах тим самим покращуючи її живлення. Відповідно, при її дефіциті наша шкіра може недотримувати належне живлення стає більш сухішою, зменшується її еластичність та починають проявлятися дрібні зморшки. У цьому випадку можна застосовувати по 100-200 мг гіалуронової кислоти в день від 1 до 3 місяців аби поліпшити процес зволоження шкіри та прибрати дрібні зморшки. Ефективність добавки також підтверджується проведеними науковими дослідженнями.

Своєї уваги у добавках для покращення стану шкіри вартий і звичайний вітамін С, який отримав свою популярність за імуностимулюючу дію. Але, даний вітамін є водночас досить потужним антиоксидантом, який ефективно бореться з передчасним старінням зокрема і нашої шкіри. Разом з тим, вітамін С вартий уваги і за рахунок того, що бере активну участь у синтезі колагену нашим організмом. Це у свою чергу покращує процес відновлення шкіри після того як вона обгоріла на сонці, обвітрилась тощо. Дозволяє тримати у належному стані судини та капіляри, сприяє зменшенню дрібних зморшок, а також покращує очищення пор шкіри. Розмір порції в цілому може сильно варіюватися від різних факторів та знаходитися у межах від 100 до 1000 мг на добу.

Ведучи мову про вітаміни варто згадати і про вітамін Е, який приносить нашому організму також досить значну користь від прийому. Насамперед йому притаманні антиоксидантні властивості, як і вітаміну С, зокрема, досить часто їх використовують разом. В тому числі, поєднання вітаміну С та Е дозволяють захистити нашу шкіри від згубної дії сонячного проміння та покращує подальше її відновлення тканин в організмі. Позитивно впливає вітамін Е і на стан серцево-судинної системи, зміцнюючи стінки судин та запобігає утворенню тромбів.

Ще одним ефективним БАДом, який покращить  процес живлення та відновлення нашої шкіри є не менш відомі омега 3 жирні кислоти. Аналогічно, як і деякі інші добавки, дію омега 3 на наш організм та корисні властивості ми вже описували, рекомендуємо ознайомитися з інформацією тут. Повторимо, що додатковий прийом омега 3 покращує процеси оновлення клітин шкіри, сприяє більш кращому живленню. Також дана добавка покращує захисні властивості нашої шкіри від діє прямих сонячних променів, дозволяє зменшити прояви алергійних реакцій на шкірі тощо. Відповідно, якщо мова йде саме про профілактичну дію омега 3, то дорослій людині необхідно хоча б 900-1200 мг саме активних жирних кислот – ДГК та ЕПК, тому при виборі добавки, радимо ретельно перевіряти склад на звороті.

Як вже раніше зазначалось, наша шкіра, а точні певний її шар – епідерміс, це ще й захист нашого організму. Саме вітамін D виконує функцію запуску імунної відповіді організму, детальніше тут, а також покращує ріст та оновлення нашого захисного шару шкіри. При чому, було проведено ряд досліджень та підтверджений факт, що нестача даного вітаміну не лише пригнічує наш імунний захист, але й робить більш підвладними до шкірних захворювань – псоріазу та екземи, які досить негативно впливають на стан шкіри. Додатковий прийом вітаміну D здатний покращити живлення та подальше зволоження шкіри. Щодо дозувань, то в ідеалі його підбирати за результатами аналізу крові, якщо ж такої змоги немає, то абсолютно безпечною вважається дозування 1000-5000 МО щодня.

Не варто оминати і вітаміни групи В, які виконують неймовірно значну роль у нашому організмі, починаючи від підтримки роботи нервової системи та закінчуючи процесами кровотворення. Однак, значна частина вітамінів з даної групи позитивно впливає на стан шкіри, а також волосся та нігтів. Зокрема, особливо популярним є вітамін В7, або ж біотин, він допомагає контролювати рівень цукру у крові, сприяє кращому регулюванні роботи сальних залоз, що особливо актуально при боротьбі з акне. Прийом біотину покращує стан шкіри, її живлення та подальше оновлення. Додатковим бонусом буде ще й те, що вітамін поліпшує ріст та міцність волосся та пластин нігтів.

Ведучи боротьбу з акне, а також піклуючись за гарний стан шкіри варто перевірити чи достатньо цинку у вашому раціоні. Оскільки він допомагає знімати запальний процес, зменшує прояви акне. Разом з тим приймає активну участь у синтезі колагену, що дозволить порівняно довший час призупиняти прояви старіння. Щодо даного мінералу, то дійсно, за ним нараховується чимало позитивних властивостей, рекомендуємо перейти за посиланням та ознайомитися більше детальніше.

Куркума або ж куркумін – добавка, яка надійшла до нас від народної західної медицини, відповідно її почали детально вивчати. З наявних досліджень можна підсумувати, що від прийому помітний позитивний вплив у боротьбі організму з бактеріями, які провокують утворення прищів. Крім того, додатковий прийом добавки ефективно себе показав при лікуванні псоріазу, екземи та передчасного старіння шкіри. Аби покращити стан шкіри та отримати й інші позитивні властивості від добавки, варто приймати по 800 мг добавки протягом 30 днів з їжею 2 рази на день.

Наостанок згадаємо за пробіотики та ензими – корисні бактерії та ферменти, які покращають процеси травлення та засвоєння поживних речовин. Шкіра – це відображення того, що в нас в середині, тому якщо у вас трапляються проблеми з роботою ШКТ не варто дивуватися гіршому стані шкіри. Ефективність добавок підтверджують і наукові дослідження, які відмічали позитивний вплив на стан та живлення шкіри, а також при використанні у лікуванні шкірних захворювань.

Заключення

Як стає зрозуміло, шкіра – це досить важливий орган нашого організму, якому притаманні значні захисні властивості. Крім того гарна шкіра це елемент краси усіх людей, відповідно про неї варто добре дбати. Разом з цим, комплекс з догляду включає у собі не лише звичайне вмивання з милом вранці, але й добре збалансований раціон харчування, повноцінний відпочинок. Чудовим доповненням може стати періодичне вживання БАДів з профілактичною метою, або для доповнення наявного раціону та загальної підтримки організму.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті