Як боротися з вірусами – топ добавок для підвищення імунітету

04/01/2021

 

В продовж нашого життя ми можемо помітити, що одні люди хворіють частіше, а інші рідше, причиною цього явище є саме наш імунітет, тобто у широкому розумінні це здатність нашого організму шляхом дії сукупних систем протидіяти вірусам, бактеріям певним алергенам тощо. Таким чином стає зрозуміло, що імунітет є захисником нашого організму від різного роду захворювань.

Однак, що ж саме у свою чергу впливає на зміцнення чи ослаблення нашого імунітету. Як вже раніше зазначалось він є доволі складним механізмом, тому, відповідно, на його зміцнення впливає ряд факторів. Сюди можна віднести стиль нашого життя, режим та порядок робочого дня, наше харчування, наявність стресових ситуацій, ненормований сон, присутні шкідливі звички, це далеко не повний список, його можна і далі продовжувати, але перераховані вище фактори в певній або повній мірі присутні в житті кожної людини. Тому на сам перед варто переглянути наш звичайний порядок дня, при цьому значну увагу приділити саме харчуванні та поставити собі запитання: «Чи отримую я всі необхідні елементи для підтримки належного самопочуття?»

При неповноцінному харчуванні до нашого організму не надходять вітаміни та мінерали у достатній кількості. Важливо розуміти, що якщо ми не отримуємо вітаміни в повному обсязі посилюється відчуття втоми, роздратованості, людина починає більше бути підвладна стресу, а отже і починає пригнічуватися імунітет, у такому випадку потреба у вітамінно-мінеральних комплексах значно зростає. Серед них є ряд елементів, які заслуговують особливої уваги – це цинк, вітамін С та вітамін D, розглянемо їх більш детальніше.

Цинк – мікроелемент, який частково розглядався на просторах нашого сайту, відомі його позитивні властивості на синтез тестостерону, але сьогодні розглянемо ще одну сторону цього елементу, а саме імуностимулюючу. Тобто у поєднанні з вітаміном С зміцнює імунну відповідь організму на різного роду віруси та інфекції, не менш важливий у боротьбі з запальними процесами нашого організму, а також стимулює активацію ферментів у нашому шлунку, що у свою чергу поліпшує процеси травлення та засвоєння спожитої їжі. Не обійшов цинк і нервову систему, а саме допомагає у її стабілізації захищаючи клітини від пошкоджень, поліпшує пам’ять та увагу та покращує настрій. Доволі важливим є для тканин нашого організму, так як при ряді захворювань інфекційного та бактеріального характеру відбувається запалення, порушення живлення та руйнування тканин, а цинк якраз і допомагає у знятті запалення та відновленні пошкодженої ділянки. Як можна помітити спектр дії даного мікроелементу є доволі широким, однак варто також прийняти до уваги, що в організмі цинк знаходиться лише в середині клітин, тому місця де він може накопичуватися немає, за рахунок чого висновок про те, що він має щодня надходити з їжею напрошується сам по собі. Якщо ж ми беремо добову норму споживання, то вона складає мінімум 15-20 мг, однак у період, коли відбувається загострення різного роду інфекційних чи бактеріальних захворювань добова норма може зростати від 25 до 50 мг.

Перейдемо до одного з найбільш відомих та найчастіше згадуваних вітамінів – вітамін С, стимулює наш імунітет та відноситься до водорозчинних, але чи все так просто? Однозначно, ні.

Як і цинку, вітаміну С притаманно безліч позитивних властивостей, зокрема значна частина яких, прямим чи опосередкованим чином впливають на стан імунної системи нашого організму. До однієї з властивостей цього вітаміну можна віднести антиоксидантну дію, тобто допомагає організму боротися з вільними радикалами, а саме з елементами, які викликають руйнування клітин та, як наслідок, передчасне старіння організму. Як і цинк підвищує нашу стресостійкість, а також перешкоджає відкладенню холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин, за рахунок чого запобігає розвитку атеросклерозу. Не варто забувати і про те, що вітамін С допомагає виводити з організму солі важких металів, що у свою чергу сприяє детоксикації організму та покращується загальне самопочуття. Ну і найбільш відомий факт це зміцнення імунітету, а саме даний вітамін стимулює виробленням організмом антитіл, які і ведуть активну боротьбу з різноманітними вірусами та інфекціями.

Враховуючи наведені факти про вітамін С, можна з легкістю зробити висновок щодо доцільності включення його додатково у свій раціон, аби отримати потужну стимуляцію вашої імунної системи. Щодо дозування, то у період активних простудних захворювань з цілю профілактики доцільно приймати до 1000 мг. вітаміну С на добу для дорослих та 250-500 мг. для дітей – залежно від віку. Однак, варто розуміти, що він виконує саме профілактичну дію, тому якщо через ослаблений імунітет ви випадково захворіли, то ударна доза вітаміну ситуацію ніяк не прискорить і тут вже необхідне повноцінне лікування, яке зможе назначити лікар.

Вітамін D – вітамін просто неймовірно обширної дії, ми вже розглядали його позитивні аспекти відносно нашого організму, рекомендуємо ознайомитися зі статтею на нашому сайті. Тому зараз розберемо лише як саме цей вітамін впливає на нашу імунну систему.

Насамперед слід зрозуміти, що рецептори, які сприймають вітамін D, знаходяться по всьому тілу в клітинах імунної системи, тобто він є дуже важливим для нашого організму, відповідно його дефіцит неймовірно може проявлятися у загальному самопочутті. Але все ж таки, як він діє?

Коли у наш організм потрапляє певного роду вірус або інфекція, вітамін D стимулює рецептори імунних клітин, організм починає синтезувати білкові сполучення, які направляються у місце, де виник запальний процес через зараження та, як результат, розпочинається боротьба з вірусом. Подібний механізм можна спостерігати і при автоімунних захворюваннях, у даному випадку вітамін D допомагає нашому організму, коли він починає сприймати власні клітини за «чужорідні», така ситуація може відбуватися, коли у людини формується діабет 1-го типу і саме даний вітамін допомагає цьому запобігти. Крім того, у тих випадках, коли в організмі присутнє запалення, йому на допомогу знов ж таки поспішає саме вітамін D, аби прискорити процес його зняття.

Резюмуючи наведену інформацію про вітамін D його як і вітамін С та цинк буде доцільно включити до переліку БАДів для вживання, якщо і не на постійній основі, то хоча б на період, коли активні різного роду простудні захворювання. Щодо ж добової норми, то це може бути від 2000 до 5000 МО, однак надто перевищувати концентрацію, якщо у вас немає визначеного лікарем дефіциту не варто.

Наше життя наповнене не завжди збалансованим харчуванням, однак присутні стресові ситуації, які ослаблюють нашу імунну систему, що максимізує иожливість захворіти в доволі сприятливі для простудних захворювань пори року. Тому аби зміцнити свій організм, а також захисти себе та своїх рідних від хвороб ми рекомендуємо включити додатково до споживання такий комплекс вітамінів та мінералів, як вітаміни С та D, а також цинк.

Проте, якщо переглянути асортимент магазинів спортивного харчування та БАДів, то часто на полицях можна помітити, такі добавки як ехінацея, а також екстракт часнику, яким притаманно багато позитивних властивостей, але одна з них це є саме стимуляція імунітету. Вони є повністю натуральними в отриманні та несуть організму величезну користь.

Ехінацея у більшості випадків на прилавку присутня саме у вигляді екстракту та отримується з однойменної рослини ехінацеї пурпурової. Позитивно впливає не лише на імунітет, але й на стан шкіри, покращуючи її відновлення, очищує організм від токсинів та нормалізує роботу нирок і печінки, безпосередньо поліпшує обмін речовин. Це не кінець списку всіх якостей характерних для цієї рослини, але зосередимо нашу увагу саме на зміцненні імунітету.

На сьогодні дедалі частіше добавки на основі ехінацеї користуються попитом, так як вона дійсно зарекомендувала себе як дієвий засіб для підвищення імунітету. Однією з основних переваг є саме те, що її можна давати навіть дітям, з 2-ох річного віку, тому й часто екстракти ехінацеї опиняються в корзині покупок мам, які піклуються про здоров’я всієї родини. Таку добавку можуть приймати абсолютно усі члени родини в період, коли особливо активні простудні захворювання убезпечити себе від різного роду вірусних захворювань. За добу оптимальною порцією для дорослих для підтримки імунітету можна вважати 300-500 мг. екстракту, для дітей 100-200 мг. після їжі.

Всі з дитинства не раз чули, що для міцного імунітету варто їсти часник, але багатьох відштовхував як сам смак, так і  запах часнику. На допомогу у вирішенні даної ситуації в наш час приходить саме екстракт часнику. Тобто це є натуральний продукт отриманий з часнику. Більшість виробників при виробництві використовують технологію холодного віджиму, що дозволяє позбутися запаху, який так не подобається багатьом, а подальша технологія виробництва робить цю добавку висококонцентровану, завдяки чому стає достатньо вживати від 1 до 3 софт гелевих капсул. Про ефективність добавок на основі екстракту часнику свідчать наукові дослідження, відповідно до яких при вживанні добавки протягом 1,5 місяців значно посилю імунні властивості організму, а також послаблюються характерні запальні процеси при захворюванні.

Отже, перш за все варто усвідомити, що наше здоров’я знаходиться у наших руках, міцний імунітет не є певним привілеєм, про нього також треба піклуватися, а якщо він вже був ослаблений, то намагатися повторно його зміцнити. На допомогу цьому поспішає саме збалансоване харчування, правильний розпорядок дня, а також біологічно активні добавки, які в комплексі допоможуть потурбуватися вам про належний стан вашого здоров’я.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті