ЯКІ БУВАЮТЬ ФОРМИ ЦИНКУ ТА ЯКУ КРАЩЕ ОБРАТИ ДЛЯ СЕБЕ?

06/12/2020

 

Цинк – доволі важливий мікроелемент для нашого організму, оскільки приймає участь в багатьох системах. Раніше ми вже згадували позитивну дію цинку як на рівень тестостерону чоловіків, а також його вплив на імунну систему, однак варто розуміти, що на цьому його позитивні властивості для нас не закінчується.

До доволі важливої сфери дії цинку можна віднести позитивний вплив на роботу нашого мозку, оскільки при його нестачі можуть відзначатися галюцинації, погіршення у відчутті запахів та смаку тощо. Тому аби підтримувати роботу одного з основних органів нам потрібно піклуватися про достатню кількість цинку, який ми отримуємо протягом дня.

Не оминув цинк і наш зір, тобто він необхідний для коректного засвоєння вітаміну А та підтримці належного стану нашої сітківки ока, тому якщо ви колись і приймали вітаміни для підтримки зору могли помітити цинк у їхньому складі.

Крім того даний мікроелемент підтримує нашу нервову систему, аби ми могли витримати нервове напруження, яке чатує нас у буденному житті протягом дня. Не рідко ми чули таке поняття як «стресостійкість», тобто це можливість зберігати продуктивність навіть при значним навантаженням, тому додавши до свого раціону достатньо цинку дана риса буде йти вам у бонус.

Особливо важливий цинк є і для нашої прекрасної половини, оскільки він впливає і на покращення синтезу колагену нашим організмом, що у свою чергу буде позитивно впливати на стан шкіри, якість волосся та міцність пластин нігтів. Однак на цьому косметична дія цинку аж ніяк не закінчується, відомо що цинк володіє протизапальними властивостями, тому у кого є виражені проблеми зі шкірою у вигляді акне, можна сміливо збільшити кількість мінералу відносно денної норми (12-15 мг.) у 2 рази. Саме тому цинк можна часто помітити в різного роду косметичних засобах.

Якщо ви думали, що для дівчат це всі позитивні властивості цинку, то ви помиляєтесь! Цинк є необхідний не лише у період статевого дозрівання для коректного формування репродуктивних систем, але й у дорослому віці, аби уникнути порушення циклів місячних, а в більш дорослому віці взагалі мінімізувати симптоми клімаксу.

Як визначити дефіцит цинку в організмі?

Добре, з позитивною дією ознайомилися, але якщо я здається збалансовано харчуюсь, то як зрозуміти чи в мене є дефіцит цинку чи ні? – Відповідь на це питання буде наведено нижче у вигляді основних симптомів, на які вам якраз таки доцільно звернути увагу:

  • Найперше це стан нашої нервової системи, тобто якщо ви помітили за собою, що останнім часом стали надто роздратованим, то одна із причин, по якій це могло статися є саме дефіцит цинку в вашому організмі.
  • Зверніть увагу на ваші органи чуття, при дефіциту цинку можна помітити зниження гостроти зору, погіршується сприйняття смаку та запаху.
  • Відзначається дефіцит цинку на загальному самопочутті, тобто в організмі можуть виникати запальні процеси, підніматися на вечір температура тіла, без видимих на те причин.
  • Знижується імунітет нашого організму, у зв’язку з чим можна помітити прояв різного роду алергічних реакцій, яких раніше не було.

Є й інші ознаки дефіциту, однак радимо звернути вашу увагу саме на ці.

Яка форма цинку найкраща для засвоєння?

На те у якому ступені засвоїться цинк залежить саме його форма, оскільки можна не раз почути, що цинк в доволі значній кількості знаходить в звичайній їжі: морепродуктах, горіхах, частині овочів, грибів, а також в м’ясі, однак насправді не все так просто. При надходженні його з їжі, цей мінерал в середньому засвоюється лише на третину, решта доволі швидко виводиться з нашого організму. Крім того, якщо ми беремо харчові звички сучасних людей, то протягом дня в їхньому раціону може проскочити 2-3 чашки кави чи чаю, а кофеїн, який є у їхньому складі сприяє якраз виведенню цинку з організму.

Тому враховуючи вище сказане стає зрозуміло, що без додаткового прийому, ризик, що мінералу буде не вистачати у нашому організмі є доволі великий. Якщо ж переглянути асортимент магазинів товарів для спорту та краси, то очі починають розбігатися від різних назв цього мікроелементу та стає незрозуміло який краще взяти.

Варто зрозуміти, що якщо розглядати цинк як окремий мінерал, то як вище згадувалось біодоступність у нього не надто висока, тому аби підвищити ступінь засвоєння до нього простими словами додають елемент, який дозволяє це здійснити.

На даний момент існує чимало так званих форм цинку з різними елементами для кращого засвоєння, тому ми розглянемо від більш кращих до гірших:

Форма цинку

Ступінь засвоєння

Цинк цитрат

61 %

Цинк піколінат

60,9 %

Цинк ацетат

60,9 %

Цинк хелат

60,9 %

Цинк глюконат

60,9 %

Цинк монометіонін

58 %

Цинк оксид

48 %

Як можна помітити більшість форм цинку мають доволі високу ступінь засвоєння, однак те що кожен може засвоїти насправді залежить і від індивідуальних особливостей кожного організму, а також рівень дефіциту цинку в організмі.

При вживанні цинку варто також враховувати особливості взаємодії з іншими мікроелементами, антибіотиками тощо. Особливо потрібно уважно ставитися при вживанні кави, так як речовини в ній виводять цинк, а якщо ви ще додатково вживаєте залізо, то воно повністю перешкоджає засвоєнню цинку в нашому організмі.

Тому якщо підсумувати, то при дефіциті цинку у вашому організмі, його доцільно пропити у збільшеній концентрації протягом 2-3 місяців, надалі вживати відповідно до добової потреби, мінімально це 10-15 мг, в середньому для чоловіків на жінок 25-30 мг одразу після їжі.

 

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті