Спортивні вітаміни чи вітаміни денної норми – що краще обрати для себе та яка різниця між ними?

18/03/2021

Думаю абсолютно кожен хто заходив у магазин спортивного харчування задавався запитанням, які краще вітаміни обрати особисто для себе – спортивні чи звичайні? Варто зрозуміти, що ваш вибір може базуватися на чималій кількості факторів, починаючи від вашого самопочуття, стану організму і закінчуючи дією на вас різних чинників протягом робочого дня.

Уданій статті ми розберемо чи дійсно спортивні вітаміни можуть підходити лише спортсменам та які особливості їх вживання. Чи можна заощадити купивши спортивні вітаміни і пити лише по 1 таблетці в день тощо.

Вітаміни денної норми чи дійсно на стільки універсальні? Кому варто їх вживати?

Визначення вітамінів денної норми напряму випливає з їхньої назви. Тобто зазвичай порція таких вітамінів розрахована буквально на 1 таблетку або капсулу і в ній знаходиться необхідна або наближена до необхідної норми вітамінів та частково мінералів. Такі вітаміни передбачають легку підтримку організму та забезпеченням вітамінів та мінералів просто для покриття основних біологічних процесів.

Разом з тим варто усвідомлювати, що такі вітаміни все одно підійдуть далеко не кожному, оскільки не завжди навіть допоможуть  запобігти дефіциту основних важливих мікроелементів. Якщо ж узагальнити, то подібні вітаміни можуть підійти різного роду офісним працівникам з мінімальною активністю та навантаженням на організм протягом дня.

Однак варто усвідомити, що ось та таблетка вітамінів це не порятунок від усього та вона не дає карт-бланш на ігнорування базових принципів харчування. У складі подібних вітамінно-мінеральних комплексів денну норма забезпечена лише по вітамінах, по мінералах, які є не менш важливі для нас, в меншій мірі. Норма в більшості випадків забезпечується лише по цинку, йодові, міді, селену та рідше хрому, решту ж мінералів нам просто необхідно доповнювати з продуктів харчування просто збалансовано харчуючись.

Що таке спортивні вітаміни, на що звернути увагу при виборі?

Багато хто з відвідувачів магазинів з спортивним харчуванням та БАДами почувши, що їм рекомендують спортивні вітаміни одразу починають відмовлятися аргументуючи це тим, що вони не спортсмени, тому їм це ні до чого. Але насправді все не так категорично як здається на перший погляд. «Спортивні вітаміни» це нічого більше як звичайна умовність, насправді це вітаміни з підвищеною концентрацією частини вітамінів та додатковими екстрактами та елементами, які будуть корисні не лише для людей ведучих активний спосіб життя. Вони можуть бути для жінок або чоловіків, за рахунок певних відмінностей у складі. Тому не варто брати 1 банку та пити усією родиною.

Якщо ж взяти банку тих самих «спортивних вітамінів», то на етикетці можна помітити підвищену концентрацію вітамінів А, D, Е, вітамінів групи В. Ці вітаміни важливі для підтримки нашої нервової системи, беруть участь в процесах кровотворення та важливі для відновлення та нормального засвоєння білків, жирів та вуглеводів у нашому раціоні. Крім того дуже часто такі вітамінно-мінеральні комплекси містять у своєму складі різного роду екстракти та витяжки з плодів фруктів та овочів, що служить не лише додатковим природнім джерелом вітамінів, але й позитивно впливає на чоловічу або жіночу гормональну систему. Ще одним безумовним плюсом є те, що у складі таких добавок можна помітити травні ферменти, які будуть не лише сприяти засвоєнню спожитих вітамінів, але й в загальному покращувати процеси травлення.

З основних особливостей даного різновиду вітамінів можна зробити висновок, що їх можна вживати не лише спортсменам. Доволі чудово комплекс може підійти, якщо ви зіштовхнулися з авітамінозом і потрібно швидко та якісно заповнити дефіцит вітамінів у вашому організмі. Ще одним критерієм вживання комплексу може слугувати наявність частих стресових ситуацій чи великих фізичних навантажень на ваш організм. Аби його підтримати якраз у подібних випадках можна пропити курсом 1-1,5 місяці концентрованих вітамінів, відповідно до порцій розрахованих виробником, після чого спокійно зробити перерву.

Навіть якщо ви постійно тренуєтеся, то постійно сидіти та спортивних вітамінах також не варто. Доцільно вживати добавки у періоді від 30 до 90 днів, після чого зробити перерву давши організму відпочити від доволі потужних концентрацій вітамінів.

При виборі «спортивних вітамінів» насамперед варто звертати увагу саме на склад, чи є у ньому усі вітаміни у необхідній концентрації. Очевидним плюсом буде наявність у складі витяжки з плодів овочів та фруктів як натуральне джерело вітамінів. Розмір порцій, ясна річ що прийом добавок має бути зручний, тому варто підібрати того виробника де розмір порцій буде задовільний саме для вас. З наявних існують комплекси, де порція розраховується від 2 до 11 таблеток на день.

Пити лише по 1 таблетці спортивних вітамінів в день або геній маркетингу?

Деколи можна почути від людей, що вони купляють умовно «опті мен» на 90 таблеток та п’ють його по одній таблетці 90 днів, замість 3 таблеток протягом 30, таким чином ніби заощаджуючи на вітамінах. Однак на справді робити таким чином велика помилка, оскільки ми значним чином порушуємо співвідношення основних вітамінів та мінералів. І якщо деякі вітаміни ми ще можемо в такій дробній порції отримати в межах норми то мінералів у такій порції ми взагалі дуже сильно не дорахуємось. Як наслідок п’ючи вітаміни таким чином не заощаджуємо, а навпаки не надаємо нашому організму усіх необхідних поживних речовин та йому не вистачає ресурсів для повноцінного відновлення та гарного самопочуття.

Саме при вживанні різного роду концентрованих варіантів вітамінно-мінеральних комплексів варто споживати порцію сформовану виробником, де враховане співвідношення усіх компонентів.

Отже підсумуємо, якщо ви та ваша родина потребує легкої підтримки організму та у вашому житті немає додаткової фізичної активності та частих стресових ситуацій, то ваш вибір – вітаміни денної норми. Однак, якщо ви зіштовхнулись з нестачею вітамінів у вашому організмі чи у ритмі вашого життя є місце фізичним навантаженням чи стресовим ситуаціям – періодичний прийом «спортивних вітамінів» є просто незамінним доповненням до вашого раціону.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті