Протеїнові батончики - легальний ЗОЖ фаст-фуд, чи самообман

12/11/2021

Зміст статті:

Хто з нас не любить солодке?

Що таке протеїновий батончик?

Як діє протеїновий батончик?

Найбільш «спірні» компоненти протеїнових батончиків – факти та міфи: мальтодекстрин, полідекстроза, сукралоза

Для кого призначені протеїнові батончики?

Потенційна шкода та користь продукту

Висновки, висновки, висновки

 

Сьогодні побутові справи, завантаженість на роботі можуть збивати наш порядок денного раціону харчування, тому багато хто, аби залишатися довший час активним, вдається до перекусів, які далеко не завжди можуть бути корисними для нашого організму та в довгостроковій перспективі можуть призвести до надлишкової ваги та проблем зі здоров’ям. Аби наситити ваш організм з користю та отримати основні необхідні поживні речовини, замість снікерсу краще обрати протеїновий батончик. Зазвичай протеїнові батончики містять незначну кількість цукру, помірну кількість жирів та високу частку білка. Але чи все так однозначно, чи перекус протеїновим батончиком не несе шкоди для нашого організму? Сьогодні ми поговоримо про цю позицію, яку завжди можна купити зайшовши в магазин спортивного харчування.

Хто з нас не любить солодке?

Хто з нас не любить солодке? Напевно, тільки та міфічна каста людей, яка і в чай ​​листки салату бере, і свічки на день народження з цвітної капусти задуває. Однак, таких мало, і для більшості питання тортиків таки актуальне. Більше того, думаю кожен із нас мріяв про те, щоб їсти кілограмами цукерки і не товстіти. Зрозуміло, це неможливо. Хоча… Майже кожен відвідувач спортзалу чи просто зацікавлений у темі схуднення індивід чув про протеїнові батончики. По суті, легальний допінг у процесах побудови статури. Але чи справді «корисні цукерки» корисні і чи справді за допомогою них можна схуднути – саме на ці запитання ми спробуємо сьогодні відповісти.

Протеїновий батончик - дуже хороша підтримка для кожного, хто живе та діє в активному ритмі. Це можливість придушити голод після тренування, робочого дня або довгої дороги, зберегти сили, увагу та працездатність, водночас не завдаючи шкоди здоров'ю та композиції тіла (не лише традиційні солодощі). Це виявляється можливим завдяки ретельно збалансованому складу протеїнового батончика, заснованому на натуральних та корисних інгредієнтах.

 

Хто з нас не любить солодкого?

Що таке протеїновий батончик?

Що таке протеїновий батончик?

 

Це смачні ласощі, найважливішою складовою яких стає білок. Крім цього, у складі є й інші важливі харчові компоненти: складні вуглеводи, клітковина, різні добавки для смаку (шматочки фруктів, какао, спеції тощо).

Протеїновий батончик схожий на звичайні, всім відомі, шоколадні батончики, проте, в ньому набагато менше простих вуглеводів і набагато більше білка. Високий вміст білка і кількість складних вуглеводів, що врівноважує їх, надає потужну підтримку м'язовій і нервовій системі, допомагає підтримати на високому рівні продуктивність.

При цьому батончик не просто дає калорії, що переробляються в енергію, але поповнює запас амінокислот у м'язах, забезпечує їх мінеральними компонентами, корисними жирами та вітамінами.

Як діє протеїновий батончик?

Загальна схема проста: відчувши голод і втому, можна дістати та з'їсти протеїновий батончик. Особливо актуально це у чергову перерву між етапами важкої роботи чи раундами складних переговорів, після стомлюючої поїздки чи інтенсивного тренування, коли сили вже закінчуються, а до вечері дуже довго. Через кілька хвилин втома і голод почнуть відступати, а м'язи відпочиватимуть, поповняться енергією і новий робочий підхід уже не здасться фантастикою.

Важливо, що тут відновлюються амінокислотні запаси м'язових клітин, що дозволяє їм працювати довше та швидше почати відновлюватися. Складні вуглеводи дають енергію тривалий час, не викликаючи інсулінового піку. Клітковина покращує перистальтику кишечника та очищає організм, а корисні жири, вітаміни та мікроелементи підтримують обмінні процеси на нормальному рівні.

Важливо й те, що смакові переваги протеїнового батончика дозволяють покращити настрій та психологічно відчути ефект насичення.Як діє протеїновий батончик?

Найбільш «спірні» компоненти протеїнових батончиків. Факти та міфи

 

Мальтодекстрин

 

Оскільки технічно мальтодекстрин не вважається цукром, його часто використовують у виробництві продуктів з відміткою "без цукру", але це не означає, що його можна вживати у необмежених кількостях. Пшеничний мальтодекстрин найбільш поширений у країнах Європи, протипоказаний людям з непереносимістю глютена, а також не рекомендований хворим на цукровий діабет. З обережністю слід приймати цей вуглевод і тим, хто стежить за своєю фігурою або намагається позбавитися зайвої ваги.

У той же час кукурудзяний мальтодекстрин, поширений у США, не містить глютену і краще сприймається організмом людини, ніж пшеничний аналог. У розвинених країнах світу підсолоджувач натурального походження мальтітол сьогодні став повноправною здоровою альтернативою цукру. Його роблять із кукурудзяного крохмалю. Він забезпечує солодкий смак – 90% солодощів цукру. Вдвічі менш калорійний, ніж цукор. Має невисокий глікемічний індекс – 35 одиниць, тобто засвоюється повільно. 

Мальтодекстрин
При його вживанні немає стрибків рівня глюкози в крові, тому він рекомендований як дорослим так і дітям, хворим на цукровий діабет, людям, що контролюють свою вагу, що мають ішемічну хворобу серця, просто віддають перевагу здоровому харчуванню. Він також не викликає карієсу.

Як і більшість інших цукрових спиртів, при споживанні у великій кількості, мальтитол може діяти на шлунок як проносне. Також при цьому можуть мати місце дискомфорт у животі, метеоризм(гази) та здуття живота. Про інші побічні дії мальтиту поки що невідомо.

ПОЛІДЕКСТРОЗА В ПРОДУКТАХ:

ПОЛІДЕКСТРОЗУ В ПРОДУКТАХ:

Що таке полідекстроза? Це харчові волокна, які, як відомо, дуже корисні. Полідекстроза та інші харчові волокна активно використовуються у виробництві спортивного харчування. Ці волокна не те, що нешкідливі, а дуже корисні для організму. Вони не засвоюються організмом повністю і працюють як щітка, очищаючи судини та органи. Зайвий холестерин та інші шкідливості, що накопичуються у нас, чудово збираються харчовими волокнами. Що стосується безпосередньо полідекстрози, то вона виробляється із залишків глюкози, але при цьому її харчова цінність у 4 рази менша, ніж у сахарози. У спортивному харчуванні вона використовується як енергетик.

Які плюси у полідекстрози? Вона попереджає цукровий діабет та підвищення холестерину. Крім того, вона збирає вільні радикали та токсини, покращує стан шкіри та колір обличчя. Полідекстроза є натуральним пребіотиком, тому вона сприяє:

 - покращення мікрофлори.

 - профілактиці розладів шлунково-кишкового тракту.

 - профілактиці серцево-судинних захворювань та гіпертонії.

 Сукралоза

Сукралоза (трихлоргалактосахароза) – інтенсивний термостабільний підсолоджувач, солодший за цукор. Оптимальний прийом без негативних побічних ефектів становить 16 мг на кілограм ваги тіла, а максимально допустимий – 1500 мг.

  1. Сукралоза та схуднення

Сукралоза, як і всі штучні підсолоджувачі, сприяє схудненню. Це твердження, міф чи правда? Заміна цукровмісних продуктів і підсолоджених напоїв сукралозними продуктами може певною мірою сприяти зниженню ваги або підтримці ваги. Люди з надмірною вагою або ожирінням почали приймати низькокалорійні підсолоджені продукти та напої як один із методів схуднення. Заміна солодких напоїв на штучно підсолоджені призводила до середньої втрати ваги близько 0,8 кг на місяць у дорослих.

  1. Вплив сукралози на рівень цукру в крові та інсуліну

Вважається, що сукралоза незначно впливає на рівень цукру в крові та рівень інсуліну. Це правда чи міф? Все залежить від організму і від того, чи регулярно ви споживаєте штучні підсолоджувачі. Ці дослідження показують, що якщо ви не вживаєте сукралозу регулярно, у вас можуть виникнути незначні зміни рівня цукру та інсуліну. Однак, якщо ви регулярно вживаєте сукралозу, ці зміни з часом зникнуть. Однак необхідно дотримуватись рекомендованої добової дози. Нещодавно експерти дійшли висновку, що використання низькокалорійних підсолоджувачів при лікуванні діабету може навіть сприяти кращому контролю за глікемією.

Сукралоза

  1. Сукралоза викликає рак

У багатьох статтях сукралоза згадується як канцерогенний агент. Національний інститут раку США також прокоментував це: "У 1998 році Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) затвердило сукралозу як універсальний підсолоджувач. На схвалення сукралози, FDA оцінило більше 100 досліджень безпеки, включаючи дослідження з оцінки ризику раку. Результати цих досліджень не показали, що ці підсолоджувачі викликають рак або становлять якийсь інший ризик для здоров'я людини».

  1. Вагітність та сукралоза

Вагітні та годуючі жінки часто турбуються про вплив їжі, напоїв та ліків на здоров'я своїх дітей. Дослідження показали, що сукралоза не надає несприятливого впливу на вагітних або матерів-годувальниць, і немає жодних відомих побічних ефектів від споживання сукралози.

  1. Сукралоза містить хлор

Багатьом людям не рекомендується вживати сукралозу в їжу через те, що вона містить хлор. Так, молекула сукралози містить три атоми хлору, що збільшує інтенсивність солодкого смаку та прибирає калорії. Однак хлор у сукралозі не виділяється та не зберігається в організмі. Насправді саме присутність атомів хлору запобігає розкладу сукралози в організмі на енергію, що робить її безкалорійною.

 

Для кого призначені протеїнові батончики?

Батончики корисні всім, хто займається тренуваннями, особливо тим, хто набирає м'язову масу. Спортсменам, мандрівникам, туристам, усім, хто намагається підкріпити сили в проміжку між головним прийомом їжі, особливо коли в цей час доводиться напружено працювати. Багато хто знає, що таке фастфуд, але він шкідливий, а такий перекус як протеїновий батончик, з ретельно підібраним складом, не завдає шкоди здоров'ю і дозволяє залишатися на плаву довгий час. Батончики все-таки калорійні, тому вони принесуть багато користі всім, хто здатний ці калорії витратити, але тим, хто не може дозволити собі зайвих калорій, хто намагається схуднути або працює на рельєф, краще утриматися від батончиків.

Протеїнові батончики дуже затребувані наступними групами людей: атлетами після закінчення завзятих активних тренувань, особливо тим, що грають у командні ігри (футбол, волейбол тощо) протягом змагань.

Любителям екстремального туризму, рибалкам, мисливцям, мандрівникам, що проходять по довгих маршрутах якнайбільше цікавих об'єктів протягом дня.

Автолюбителям у тривалих поїздках, а також працівникам транспорту, бізнесменам та відрядним, змушеним довгий час залишатися без повноцінної їжі. Усім, хто тренується після закінчення важкого трудового дня. Молодим мамам та татам, під час періоду догляду за немовлям.

Для кого призначені протеїнові батончики?

Потенційна користь та шкода продукту

Із задоволенням вживаючи протеїнові батончики, необхідно пам'ятати, що вони не є рівноцінною заміною основної їжі. Також він не замінює протеїновий коктейль. Завдання протеїнового батончика - не допустити різкого зниження продуктивності та сплеску м'язового катаболізму в тих ситуаціях, коли неможливе нормальне вживання їжі, а приготування та вживання білкового коктейлю ускладнене обставинами.

Протеїновий батончик має ряд переваг: він готовий до вживання, його зручно з'їсти в будь-якій обстановці, він довго зберігається, збалансований за складом, але треба пам'ятати, що це продукт, в якому є досить багато калорій, тому його вживання має корелювати із загальною добовою калорійністю раціону. Особам, які намагаються харчуватися з дефіцитом калорій, такий продукт може бути малокорисним. Вживання протеїнових батончиків повинне врівноважуватись відповідною (за витратами калорій) фізичною активністю. В іншому випадку надлишок калорій може призвести до збільшення ваги. І звичайно, у всьому необхідно дотримуватись заходів – у тому числі і в поїданні смачних протеїнових батончиків.

Потенційна користь та шкода продукту

Висновки, висновки, висновки

Чи корисні протеїнові батончики, чи можуть заподіяти шкоду, все залежить від частоти вживання, порушення обміну речовин, наявності в людини хронічних хвороб. Не можна вживати батончики людям із цукровим діабетом 1 типу (інсулінозалежним). У цьому випадку вам знадобиться коригування дозування інсуліну, схеми його застосування, контроль рівня глюкози у плазмі. У пацієнтів з таким діагнозом серйозно порушений обмін речовин, тому краще відмовитися від експериментів, щоб уникнути ускладнень.

Людям з цукровим діабетом 2 типу (інсуліннезалежним) продукт їсти можна після консультації з ендокринологом. Чи є реальна користь від протеїнових батончиків, розглядається у кожному окремому випадку. Неконтрольоване використання батончиків як десерту призводить до збільшення ваги, негативного впливу на серце та метаболізм.

 

Джерела

  1. Роль підсолоджувачів у протеїнових батончиках.

  2. Вплив інтенсивних силових тренувань і дієти з високим вмістом білка (3,4 г/кг/день) на склад тіла, продуктивність фізичних вправ та показники здоров’я в осіб, які тренуються з силою – подальше дослідження.

  3. Соєві проти сироваткових білкових батончиків: вплив тренувань на м’язову масу тіла та антиоксидантний статус.

  4. Вплив джерела білка на фізико-хімічні, поживні властивості та мікроструктуру батончиків з високим вмістом білка , призначених для фізично активних людей.

  5. Перекус з високим вмістом білка та низьким глікемічним індексом із оптимізованої суміші трьох цільнозернових продуктів демонструє нутрицевтичну якість і викликає низький глікемічний відповідь у людей з діабетом.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті