Зміст статті:
Для кого призначені протеїнові батончики?
Потенційна шкода та користь продукту
Сьогодні побутові справи, завантаженість на роботі можуть збивати наш порядок денного раціону харчування, тому багато хто, аби залишатися довший час активним, вдається до перекусів, які далеко не завжди можуть бути корисними для нашого організму та в довгостроковій перспективі можуть призвести до надлишкової ваги та проблем зі здоров’ям. Аби наситити ваш організм з користю та отримати основні необхідні поживні речовини, замість снікерсу краще обрати протеїновий батончик. Зазвичай протеїнові батончики містять незначну кількість цукру, помірну кількість жирів та високу частку білка. Але чи все так однозначно, чи перекус протеїновим батончиком не несе шкоди для нашого організму? Сьогодні ми поговоримо про цю позицію, яку завжди можна купити зайшовши в магазин спортивного харчування.
Це смачні ласощі, найважливішою складовою яких стає білок. Крім цього, у складі є й інші важливі харчові компоненти: складні вуглеводи, клітковина, різні добавки для смаку (шматочки фруктів, какао, спеції тощо).
Протеїновий батончик схожий на звичайні, всім відомі, шоколадні батончики, проте, в ньому набагато менше простих вуглеводів і набагато більше білка. Високий вміст білка і кількість складних вуглеводів, що врівноважує їх, надає потужну підтримку м'язовій і нервовій системі, допомагає підтримати на високому рівні продуктивність.
При цьому батончик не просто дає калорії, що переробляються в енергію, але поповнює запас амінокислот у м'язах, забезпечує їх мінеральними компонентами, корисними жирами та вітамінами.
Загальна схема проста: відчувши голод і втому, можна дістати та з'їсти протеїновий батончик. Особливо актуально це у чергову перерву між етапами важкої роботи чи раундами складних переговорів, після стомлюючої поїздки чи інтенсивного тренування, коли сили вже закінчуються, а до вечері дуже довго. Через кілька хвилин втома і голод почнуть відступати, а м'язи відпочиватимуть, поповняться енергією і новий робочий підхід уже не здасться фантастикою.
Важливо, що тут відновлюються амінокислотні запаси м'язових клітин, що дозволяє їм працювати довше та швидше почати відновлюватися. Складні вуглеводи дають енергію тривалий час, не викликаючи інсулінового піку. Клітковина покращує перистальтику кишечника та очищає організм, а корисні жири, вітаміни та мікроелементи підтримують обмінні процеси на нормальному рівні.
Важливо й те, що смакові переваги протеїнового батончика дозволяють покращити настрій та психологічно відчути ефект насичення.
У той же час кукурудзяний мальтодекстрин, поширений у США, не містить глютену і краще сприймається організмом людини, ніж пшеничний аналог. У розвинених країнах світу підсолоджувач натурального походження мальтітол сьогодні став повноправною здоровою альтернативою цукру. Його роблять із кукурудзяного крохмалю. Він забезпечує солодкий смак – 90% солодощів цукру. Вдвічі менш калорійний, ніж цукор. Має невисокий глікемічний індекс – 35 одиниць, тобто засвоюється повільно.
Як і більшість інших цукрових спиртів, при споживанні у великій кількості, мальтитол може діяти на шлунок як проносне. Також при цьому можуть мати місце дискомфорт у животі, метеоризм(гази) та здуття живота. Про інші побічні дії мальтиту поки що невідомо.
Що таке полідекстроза? Це харчові волокна, які, як відомо, дуже корисні. Полідекстроза та інші харчові волокна активно використовуються у виробництві спортивного харчування. Ці волокна не те, що нешкідливі, а дуже корисні для організму. Вони не засвоюються організмом повністю і працюють як щітка, очищаючи судини та органи. Зайвий холестерин та інші шкідливості, що накопичуються у нас, чудово збираються харчовими волокнами. Що стосується безпосередньо полідекстрози, то вона виробляється із залишків глюкози, але при цьому її харчова цінність у 4 рази менша, ніж у сахарози. У спортивному харчуванні вона використовується як енергетик.
Які плюси у полідекстрози? Вона попереджає цукровий діабет та підвищення холестерину. Крім того, вона збирає вільні радикали та токсини, покращує стан шкіри та колір обличчя. Полідекстроза є натуральним пребіотиком, тому вона сприяє:
- покращення мікрофлори.
- профілактиці розладів шлунково-кишкового тракту.
- профілактиці серцево-судинних захворювань та гіпертонії.
Сукралоза (трихлоргалактосахароза) – інтенсивний термостабільний підсолоджувач, солодший за цукор. Оптимальний прийом без негативних побічних ефектів становить 16 мг на кілограм ваги тіла, а максимально допустимий – 1500 мг.
Сукралоза, як і всі штучні підсолоджувачі, сприяє схудненню. Це твердження, міф чи правда? Заміна цукровмісних продуктів і підсолоджених напоїв сукралозними продуктами може певною мірою сприяти зниженню ваги або підтримці ваги. Люди з надмірною вагою або ожирінням почали приймати низькокалорійні підсолоджені продукти та напої як один із методів схуднення. Заміна солодких напоїв на штучно підсолоджені призводила до середньої втрати ваги близько 0,8 кг на місяць у дорослих.
Вважається, що сукралоза незначно впливає на рівень цукру в крові та рівень інсуліну. Це правда чи міф? Все залежить від організму і від того, чи регулярно ви споживаєте штучні підсолоджувачі. Ці дослідження показують, що якщо ви не вживаєте сукралозу регулярно, у вас можуть виникнути незначні зміни рівня цукру та інсуліну. Однак, якщо ви регулярно вживаєте сукралозу, ці зміни з часом зникнуть. Однак необхідно дотримуватись рекомендованої добової дози. Нещодавно експерти дійшли висновку, що використання низькокалорійних підсолоджувачів при лікуванні діабету може навіть сприяти кращому контролю за глікемією.
У багатьох статтях сукралоза згадується як канцерогенний агент. Національний інститут раку США також прокоментував це: "У 1998 році Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) затвердило сукралозу як універсальний підсолоджувач. На схвалення сукралози, FDA оцінило більше 100 досліджень безпеки, включаючи дослідження з оцінки ризику раку. Результати цих досліджень не показали, що ці підсолоджувачі викликають рак або становлять якийсь інший ризик для здоров'я людини».
Вагітні та годуючі жінки часто турбуються про вплив їжі, напоїв та ліків на здоров'я своїх дітей. Дослідження показали, що сукралоза не надає несприятливого впливу на вагітних або матерів-годувальниць, і немає жодних відомих побічних ефектів від споживання сукралози.
Багатьом людям не рекомендується вживати сукралозу в їжу через те, що вона містить хлор. Так, молекула сукралози містить три атоми хлору, що збільшує інтенсивність солодкого смаку та прибирає калорії. Однак хлор у сукралозі не виділяється та не зберігається в організмі. Насправді саме присутність атомів хлору запобігає розкладу сукралози в організмі на енергію, що робить її безкалорійною.
Батончики корисні всім, хто займається тренуваннями, особливо тим, хто набирає м'язову масу. Спортсменам, мандрівникам, туристам, усім, хто намагається підкріпити сили в проміжку між головним прийомом їжі, особливо коли в цей час доводиться напружено працювати. Багато хто знає, що таке фастфуд, але він шкідливий, а такий перекус як протеїновий батончик, з ретельно підібраним складом, не завдає шкоди здоров'ю і дозволяє залишатися на плаву довгий час. Батончики все-таки калорійні, тому вони принесуть багато користі всім, хто здатний ці калорії витратити, але тим, хто не може дозволити собі зайвих калорій, хто намагається схуднути або працює на рельєф, краще утриматися від батончиків.
Протеїнові батончики дуже затребувані наступними групами людей: атлетами після закінчення завзятих активних тренувань, особливо тим, що грають у командні ігри (футбол, волейбол тощо) протягом змагань.
Любителям екстремального туризму, рибалкам, мисливцям, мандрівникам, що проходять по довгих маршрутах якнайбільше цікавих об'єктів протягом дня.
Автолюбителям у тривалих поїздках, а також працівникам транспорту, бізнесменам та відрядним, змушеним довгий час залишатися без повноцінної їжі. Усім, хто тренується після закінчення важкого трудового дня. Молодим мамам та татам, під час періоду догляду за немовлям.
Із задоволенням вживаючи протеїнові батончики, необхідно пам'ятати, що вони не є рівноцінною заміною основної їжі. Також він не замінює протеїновий коктейль. Завдання протеїнового батончика - не допустити різкого зниження продуктивності та сплеску м'язового катаболізму в тих ситуаціях, коли неможливе нормальне вживання їжі, а приготування та вживання білкового коктейлю ускладнене обставинами.
Протеїновий батончик має ряд переваг: він готовий до вживання, його зручно з'їсти в будь-якій обстановці, він довго зберігається, збалансований за складом, але треба пам'ятати, що це продукт, в якому є досить багато калорій, тому його вживання має корелювати із загальною добовою калорійністю раціону. Особам, які намагаються харчуватися з дефіцитом калорій, такий продукт може бути малокорисним. Вживання протеїнових батончиків повинне врівноважуватись відповідною (за витратами калорій) фізичною активністю. В іншому випадку надлишок калорій може призвести до збільшення ваги. І звичайно, у всьому необхідно дотримуватись заходів – у тому числі і в поїданні смачних протеїнових батончиків.
Чи корисні протеїнові батончики, чи можуть заподіяти шкоду, все залежить від частоти вживання, порушення обміну речовин, наявності в людини хронічних хвороб. Не можна вживати батончики людям із цукровим діабетом 1 типу (інсулінозалежним). У цьому випадку вам знадобиться коригування дозування інсуліну, схеми його застосування, контроль рівня глюкози у плазмі. У пацієнтів з таким діагнозом серйозно порушений обмін речовин, тому краще відмовитися від експериментів, щоб уникнути ускладнень.
Людям з цукровим діабетом 2 типу (інсуліннезалежним) продукт їсти можна після консультації з ендокринологом. Чи є реальна користь від протеїнових батончиків, розглядається у кожному окремому випадку. Неконтрольоване використання батончиків як десерту призводить до збільшення ваги, негативного впливу на серце та метаболізм.
Джерела
Не знайдено дописів
Написати відгук