Як нормалізувати роботу нервової системи? Покращуємо стресостійкість, що з добавок можна вживати?

22/04/2021

Все частіше ми починаємо чути про такі речі як депресія, стрес, нервові зриви, від чого це може траплятися? Основний фактор, це наша нервова система, яка забезпечує не лише роботу фізіологічних процесів. Від її коректної роботи залежить наше загальне самопочуття, продуктивність протягом усього робочого дня.

Доволі часто ми самі того не розуміючи, погіршуємо стан нашої нервової системи. У даній статті ми розглянемо, що може погіршувати стан нервової системи та що можна зробити аби його покращити. Чи варто додатково вживати добавки для підтримки роботи нервової системи та що краще обрати.

Що може зношувати нашу нервову систему?

Міцна нервова система відповідає за наше гарне самопочуття, нормальний сон, відпочинок, а також доволі високу продуктивність. Однак у нашому житті є ряд факторів, які будуть погіршувати емоційний стан, поступово виснажувати нервову систему, накопичувати стрес з подальшим нервовим зривом.

Зокрема це може бути доволі швидкий ритм нашого життя, при якому у нас присутні часті недосипи чи доволі переривчасте харчування, що буде підривати здоров’я нервової системи.

Беручи до уваги той самий сон, при нестачі якого (менше 6 годин), наш організм не може повноцінно відновитися, мозкові клітини при таких недосипах більше схильні до руйнування. 

При систематичних таких «недосипах» наш організм потрапляє у стан хронічної втоми, з’являється підвищена нервозність, загальна розбитість.

Відносно поганого харчування, то для нормального функціонування всіх систем нашого організму, зокрема і нервової системи, необхідно отримувати усі необхідні макро та мікроелементи та нутрієнти. В іншому ж випадку, при недоотриманні того самого магнію, цинку, вітамінів групи В, організм може почати накопичувати втому та впадати у стресовий стан.

Крім вищезгаданих факторів, погіршувати стан нервової системи можуть також наявність шкідливих звичок – алкоголь та тютюнопаління і збої у роботі ендокринної системи. Однак обидва фактори можна виправити зміною способу життя або ж візитом до лікаря.

Як покращити стан нервової системи?

Аби вирішити наявні проблеми з нервовою системою, насамперед варто переглянути власний спосіб життя. Це стосується зміни раціону харчування, насичення його необхідними поживними речовинами, вітамінами та мінералами. Це допоможе підтримувати стан ваших внутрішніх систем організму у належному стані. Якщо бачите та розумієте, що вам не вдається добрати усі необхідні вітаміни та мінерали з їжі, у якості альтернативи можна використати БАДи, для доповнення одного або групи мікро- та макронутрієнтів.

Крім того, варто також додати фізичну активність в щотижневий графік роботи. Фізичні вправи допоможуть тримати ваш організм в тонусі, покращать стан серцево-судинної системи, а також зніме зайве напруження з нервової системи.

Варто спробувати відкинути шкідливі звички, які по суті лише шкодять вашому організму, не приносячи ніякої користі.

Головне пам’ятати про повноцінний відпочинок та сон. Якщо ви постійно працюєте понаднормово, любите посидіти допізна, то будьте готові до проблем з боку нервової системи. Якщо навпаки бажаєте їх уникнути, то сном точно нехтувати не варто.

Які добавки можна використовувати для підтримки нервової системи?

Далеко не завжди все у повному обсязі можна отримати зі звичайної їжі, за рахунок сезонності деяких продуктів, неповноцінного харчування, або ж недостатньої якості самої їжі. У цьому випадку на допомогу можуть прийти різного роду біологічно активні добавки.

Розпочнемо з самого основного – магній, мінерал, якому притаманно чимало позитивних властивостей, одна з яких, це регулювання водно-сольового балансу, детальніше про те, що це таке та що на нього впливає, ви можете ознайомитися тут. Крім того, магній важливий для нормалізації енергетичного обміну та для засвоєння поживних речовин. З боку ж нервової системи, нестача магнію може провокувати підвищену роздратованість, втому, яка ж часом переходить у хронічну форму, а також можуть розпочатися проблеми зі сном. Саме тому, якщо ви бажаєтеся попіклуватися про вашу нервову систему, підвищити стресостійкість та покращити загальне самопочуття, варто потурбуватися аби мінералу щодня надходило близько 270-500 мг.

Поки говоримо про мінерали, то згадаймо ще й цинк, довго на ньому зупинятися не будемо, оскільки неодноразово згадували про його користь для гормональної системи та імунітету. Тому лише наголосимо, що даний мінерал захищає нервові клітини від пошкоджень, підвищує стресостійкість, покращує настрій та когнітивні функції – пам’ять, увагу тощо. Щодо того, який краще обрати цинк, рекомендуємо переглянути дану статтю.

Наступні на черзі вітаміни групи В, яким притаманні численні корисні властивості для нашого організму. Вони покращують стан шкіри, волосся та нігтів, беруть участь в обміні речовин, процесах кровотворення, формування плоду дитини. Дана група вітамінів також позитивно впливає на імунні властивості нашого організму. Однак ще одним безумовним плюсом у їх використанні є підтримка роботи нервової системи, сприяння відновлення клітин ЦНС. Разом з тим, дана група вітамінів відноситься до водорозчинних, тобто їх надлишок з легкістю виводиться з нашого організму.

Гліцин та таурин – амінокислоти, які є доволі потужними нейротрансміттерами ЦНС. Таурин покращує нервову провідність та підтримує роботу нервової системи, у той час як гліцин буде особливо доцільний при значних психологічних навантаженнях, а також він покращує когнітивні функції – пам’ять, увагу, концентрацію, здатний поліпшити настрій. Є сенс вживати гліцин перед сном, оскільки він покращує процес засинання та дасть вам міцний та глибокий сон.

5–НТР – амінокислота, яка є попередником гормону щастя – серотоніну, що у свою чергу покращує настрій. Доволі часто у багатьох країнах її використовують як легкий  антидепресант. Прийом добавки буде знову ж таки доволі ефективний при порушенні сну, головних болях хронічного типу. Разом з тим, прийом даної добавки допомагає контролювати апетит, що актуально при зміні раціону харчування, чи просто під час схуднення.

Але основне, це пам’ятати, що насамперед варто відкоригувати власний спосіб життя та використовувати добавки при необхідності, як звичайне доповнення того, чого вам не вистачає.

 

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті