Що таке бустери тестостерону, кому вони потрібні та основи прийому?

05/01/2021

Перед розглядом БАДів для стимуляції виробітку тестостерону визначимо, що представляє собою поняття «тестостерон».

Тестостерон – це основний чоловічий статевий гормон, який у свою чергу впливає на емоційний стан чоловіка, сексуальний потяг, якість ерекції, впливає на загальний об’єм м’язової тканини та ріст кісток.

Існує ряд факторів, які можуть впливати на рівень тестостерону в організмі, зокрема:

  • Їжа, оскільки для того аби організм міг синтезувати тестостерон потрібний холестерин, відповідно, якщо наш раціон доволі бідний на корисні жири, починає страждати і гормональна система;
  • Висока кількість жіночих гормонів, так як естроген в значних обсягах пригнічує виробництво тестостерону. Вміст естрогену може рости за рахунок через мірного вживання пивних напоїв, а також, якщо у раціоні присутні м’ясні вироби для виробництва яких використовували тварин з гормональною прикормкою для пришвидшеного росту;
  • Клімат навколишнього середовища, оскільки завдяки багатій кількості сонячних променів організм краще синтезує тестостерон;
  • Стресові ситуації – вони викликають в організм гормональний бум, але не тестостерону, а адреналіну, норадреналіну та кортизолу і хоча останій допомагає організму подолати стресову ситуацію, проте пригнічує виробництво тестостерону, за рахунок чого люди, які постійно перебувають у стресових ситуаціях живуть у певному гормональному дисбалансі та схильні до набору зайвої ваги.

Відповідно, розібравшись з загальним перейдемо до конкретного, а саме розглянемо детально, які існують бустери тестостерону та особливості їхньої дії.

ZMA чи ZMB

Дана добавка являє собою поєднання мінералів – цинку та магнію, а також вітаміну B6, які посилюють дію один одного, при цьому комплекс подавлює посилену дію кортизолу, зменшуючи його викид в організмі та допомагає організму не лише посилити вироблення власного тестостерону, але й покращує відновлення м’язів при інтенсивних тренуваннях.

У ZMA цинк сприяє виробництву тестостерону організмом та покращує репродуктивну функцію, а також бере активну участь у синтезі білка, в енергетичному обміні клітин. Крім того даний мінерал необхідний у формуванні Т-клітин, які у свою чергу забезпечують нас міцним імунітетом і не варто забувати, що цинк бере участь в утворенні гормонів щитовидної залози, які відповідають на прискорення процесів метаболізму та допомагають з боротьбою жирових відкладень, оскільки останні знов ж таки викликають пригнічення синтезу тестостерону. Тому враховуючи вище сказане цинк є доволі важливим мікроелементом, при нестачі якого значно погіршується загальний стан організму.

Магній – це мінерал, який надає заспокійливу дію, подавляє стресовий стан організму. Крім того він необхідний для коректного регулювання роботи м’язів, оскільки бере участь в водно-сольовому балансі клітин нашого організму. Регулює фази засинання та сприяє нормалізації стану нервової та серцево-судинної системи і при взаємодії з цинком посилює дію останнього.

Вітамін B6 – вітамін групи В, за його участю відбувається синтез гемоглобіну, який необхідний для передачі кисню нашим органам. За допомогою вітаміну B6 відбувається також і синтез амінокислот та коректне виробництво мелатоніну у темну пору доби. Впливає на нормалізацію та покращення нервової, серцево-судинної та травної систем, відповідно використовуються у даному комплексі для кращого засвоєння двох попередніх мінералів.

Оптимальний час прийому ZMA являється у другій половині дня, можна розділити його на 2 прийоми: одна частина порції після обіду, друга частина – ввечері, після їжі. При обранні добавки підбирайте БАД аби у повній порції було не менше 30 мг цинку, 350 мг магнію та 5 мг вітаміну B6.

Tribulus

Трібулус –БАД, який знайшов своє застовування як у медицині, так і в сфері спортивного харчування. Виготовляється трібулус на натуральній основі – рослині якірці колючі (Tribulus terrestris).

У сфері спортивного харчування використовуються для відновлення гормонального фону організму після важких тренувань, використання стероїдних препаратів чи погіршення синтезу тестостерону організмом у зв’язку з віком.

Механізм дії добавки полягає в наступному, в складі трібулуса є біологічно активні речовини – сапоніни, які подразнюють рецептори гіпофізу, за рахунок чого і починається активний процес з синтезу гормонів, за рахунок чого відбувається додаткове стимулювання репродуктивної системи, а також краща активізація процесів метаболізму.

Таким чином даний БАД позитивно впливає на відновлення природнього рівня тестостерону, підвищення лібідо, стимулювання синтезу білка, підвищується загальна активність людини та зміцнюється серцево-судинна система.

Найкраще трібулус приймати в другій половині дня, розділити порцію 1.5-2.5 г на 2 прийоми, один після обіду і другий після вечері.

DAA - D-аспарагінова кислота

Д-аспарагінова кислота відноситься до ендогенних амінокислот, концентрації її в організмі людини починаючи з моменту народження поступово росте, однак починаючи з 35 років вміст в крові даної кислоти починає падати. Ця кислото відповідає в організмі за вивільнення тестостерону, соматотропіну та лютиінізуючого гормону, що є важливим як для людей, які ведуть активний спосіб життя, так і для підтримання належного стану організму кожної людини. А також підвищується синтез тиреоїдних гормонів щитовидної залози, за рахунок чого пришвидшується метаболізм.

Крім перерахованих ефектів від DAA також можна помітити зменшення втоми, кращий ефект при прирості м’язів та підвищення силових показників, а також дана кислота поліпшує репродуктивну функцію та допомагає виводити токсини з організму.

Оптимальною добовою порцією вважається 3 г., краще розділити на 2 прийоми, наприклад приймати перший раз вранці після пробудження і другий раз ввечері перед сном.

Ефективне поєднання БАДів

Для досягнення найбільш оптимального синергетичного ефекту вище перераховані БАДи можна між собою поєднувати, до прикладу найкращі поєднання:

ZMA + Tribulus = Сприятливе відновлення тестостерону до природнього рівня.

ZMA + DAA = Відновлення природнього рівня тестостерону та покращення синтезу м’язової тканини.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті