Що таке інсулінорезистентність та які добавки варто приймати?

23/08/2021

Що таке інсулінорезистентність та можливі причини виникнення?

Ознаки інсулінорезистентності

Як інсулінорезистентність діє на наш організм, одна з причин повільного схуднення?

Способи боротьби з інсулінорезистентністю, протоколи харчування при захворюванні

Що з добавок можна використовуватися для боротьби з інсулінорезистентністю?

 

Кожного дня все більше людей починає цікавитися питаннями рівня цукру та інсуліну у крові, а також інсулінорезистентності, адже це на пряму впливає на набір зайвої ваги, систематичного переїдання та подальшого розвитку ряду хронічних хвороб. Однак, на скільки останнє захворювання може бути небезпечним для людини, які взагалі наслідки можуть бути.
Сьогодні у даній статті розглянемо, що собою взагалі представляє інсулінорезистентність, які зовнішні ознаки можна помітити при захворюванні. Як можна боротися з інсулінорезистентністю, основи харчування та що з добавок можна при цьому використовувати аби забути про проблеми з рівнем цукру. Переглянувши статтю навіть люди з захворюванням при дотриманні умов зможуть приймати усе нове спортивне харчування.
.

Що таке інсулінорезистентність та можливі причини виникнення?

 

Визначення інсулінорезистентності на пряму випливає з назви, тобто це зниження чутливості організму до інсуліну. За рахунок чого, підшлунковій доводиться працювати у посиленому режимі, все більше та більше виробляючи інсулін, тобто з зростанням інсулінорезистентності зростає загальна кількість інсуліну у крові під час прийомів їжі.

У свою чергу інсулін це гормон, який є досить важливий для нормального засвоєння усіх поживних речовин. Як вже зазначалось інсулін синтезує наша підшлункова залоза, однак, даний процес пов’язаний з нашими прийомами їжі. Тобто, при надходженні їжі у шлунок, вона починає розщеплюватися та у кров вивільняються цукри. Аби понизити цей сплеск рівня цукру підшлункова починає виробляти інсулін, який розносить ці цукри по нашому тілу у клітини живлячи їх енергією. Однак, якщо клітини стають менш чутливіші до інсуліну, при інсулінорезистентності, то їм необхідно більше інсуліну, аби пропустити його та отримати поживні речовини. При цьому з прогресуванням захворювання ця ситуація дедалі більше погіршується та як наслідок клітини починають голодувати, а поживні речовини з інсуліном, оскільки не можуть потрапити до клітин направляються одразу в жирові відкладення.

Що таке інсулінорезистентність

Щодо причин, то це відносно індивідуально, однак сформуємо можливі передумови інсулінорезистентності:

  • Наявність зайвої додаткової ваги досить тривалий час;
  • Малорухомий спосіб життя, особливо варто бути обережно спортсменам, які через травми чи по інших обставинах повністю відійшли від спорту та ведуть пасивний спосіб життя;
  • Гормональні збої, досить часто саме зі сторони щитоподібної залози;
  • Прийом протизапальних стероїдних препаратів;
  • Погана спадковість – можливий діабет 2-го типу у рідних.

При цьому варто розуміти, що це лише можливий список та причин може бути набагато більше, однак все це залежатиме також і на генетичному рівні.

Ознаки інсулінорезистентності

Ознаки інсулінорезистентності

Ознаки інсулінорезистентності можуть бути як зовнішні, так і внутрішні, однак у більшості випадків, аби коректно поставити діагноз зіставляють перші з другими.

Відносно ознак, то сюди можна віднести:

  • Наявність надмірної ваги та подальший її набір, особливо, якщо вона переважно накопичується у зоні талії;
  • Труднощі з схудненням – вага дуже повільно змінюється або взагалі стоїть на місці, хоча людина дотримується усіх правил схуднення;
  • Підвищений апетит, коли людина досить швидко стає голодною;
  • Наявність сталого високого артеріального тиску;
  • Високий рівень цукру та інсуліну у крові;
  • Підвищений рівень холестерину, а також тригліцеридів у крові.

Досить розповсюдженим є підрахунок з врахуванням показників крові – глюкози та інсуліну, які здають на порожній шлунок. Отриманні показники перемножуються між собою, після чого розділюються на 22,5, якщо отриманий індекс більше 2,7 є велика ймовірність наявності інсулінорезистентності. Однак як вже зазначалось береться до уваги цей показник, та порівнюється з іншими можливими проявами, при співпадіні з 1-2 показниками краще одразу звернутися до кваліфікованого фахівця.

Як інсулінорезистентність діє на наш організм, одна з причин повільного схуднення?

 

Як вже зазначалось раніше при інсулінорезистентності клітини нашого тіла стають недостатньо чутливими до інсуліну.  У здоровому стані глюкоза, яку ми отримуємо з їжі безперешкодно завдяки інсуліну транспортується та потрапляє в середину клітин, за рахунок чого наш організм отримує достатню кількість енергії.

Однак при порушенні даного процесу ситуація дещо змінюється. Оскільки чутливість клітин до інсуліну погіршується, останньому вже не так просто потрапити в клітину, яка посилає сигнал підшлунковій залозі, що необхідно більше інсуліну. Підшлункова у свою чергу починає синтезувати ще більше інсуліну, але ресурси даної залози є обмеженими, тому з часом працюючи на максимум вона вичерпає увесь свій резерв та перестане виробляти інсулін. Оскільки інсулін не буде вироблятися в організмі, рівень цукру буде постійно рости, таким чином відбувається розвиток діабету 2-го типу, при якому людині будуть вводити інсулін додатково. Проте, не варто думати, що сама інсулінорезистентність кудись дінеться, відповідно необхідно її знизити, так як нажаль на даний момент повністю вилікуватися від захворювання неможливо.

Як можна помітити інсулінорезистентність є досить серйозною проблемою, особливо у наш час з «швидкими перекусами». При цьому потрібно розмежувати дробне харчування та постійні перекуси. 

Наслідки інсулінорезистентності

Останні, в більшості людей включають канапки, фаст фуд, випічку, солодощі – прості вуглеводи, які швидко піднімають та опускають рівень цукру та інсуліну у крові. Такі стрибки не просто не тамують голод людини, а навпаки, ще більше розпалюють її апетит.

При дробному ж харчуванні людина їсть відносно часто, однак це зазвичай правильні продукти харчування – складні вуглеводи, білок та клітковина. Саме складні вуглеводи засвоюються довше у порівнянні з простими, при цьому рівень цукру та інсуліну зростає поступово, плавно, а потім так само падає. Особливо корисна клітковина у даному випадку, оскільки вона подовжує період засвоєння їжі та допомагає понизити рівень цукру у крові.

Крім того, у людей з інсулінорезистентністю не рідко можна помітити чимало додаткової зайвої ваги з якою їм стає боротися дещо важче. Варто усвідомити, що до даного процесу необхідно підходити комплексно, аби знизити рівень даного захворювання, що в подальшому посприяє систематично побудованому процесу схуднення.

Способи боротьби з інсулінорезистентністю, протоколи харчування при захворюванні

 

Якщо у вас вже встановлена інсулінорезистентність, то перш за все варто розуміти поточний стан організму, а також, що процес щодо покращення чутливості організму до інсуліну буде комплексним.

Насамперед розглянемо харчування, яке виступає одним з основних важелів у боротьбі з інсулінорезистентністю. Перш за все варто переглянути власний раціон харчування та постаратися мінімізувати кількість простих вуглеводів протягом дня. Досить важливо додати до раціону збалансовану кількість клітковини, яка буде допомагати нормалізувати процеси травлення, а також сприятиме кращому контролю рівня цукру у крові. Варто переглянути загальну калорійність раціону та наявну кількість основних макронутрієнтів – білків, жирів та вуглеводів.

Щодо особливостей у побудові харчування, то перш за все є сенс обирати той тип харчування, який вам буде простіше дотримуватися. Не рідкістю використовують кето-дієту чи комбінацію з інтервальним голодуванням.

Кето-дієта передбачає отримання більшої частини калорій з жирів. При цьому жири мають бути корисні. Сюди слід віднести жири тваринного походження – з риби, бекон, сало, молочну продукцію, також не варто забувати і про жири рослинного походження – лляну олію, авокадо, кокосову олію, МСТ тощо. Білків при цьому зазвичай приходиться в середньому 1 г на 1 кг ваги, а вуглеводів всього 30-50 г на день, однак перевага надається саме складним. Особливо важливою при цьому є клітковина, найбільш оптимально її буде отримувати з овочів, листової зелені, тому салат з зелені стають просто невід’ємною складовою даного раціону. Щодо комбінації кето-дієти з інтервальним голодуванням, то у даному випадку береться від останньої дієти лише принцип голодування 18-20 годин, аби ефект дійсно був відчутний.

Способи боротьби з інсулінорезистентністю

Друге, на що варто звернути уваги при боротьбі з інсулінорезистентністю це наявність фізичного навантаження. Але тут мова йде не про виснажливі тренування, після яких лише хочеться впасти та полежати. Навантаження та інтенсивність кожного тренування має бути коректно підібрані, при чому це може бути швидка ходьба, повільний біг, вело-прогулянка, те що буде вам більш комфортніше. При цьому, якщо у вас є зайва вага, то необхідно бути досить обережним, оскільки при вазі понад 100 кг не рекомендується в жодному разі бігати, аби не пошкодити суглоби та зв’язки. При цьому є сенс подумати й про стан серцево-судинної системи, аби надмірні навантаження погано не сказалися на серці.

Тому дієта та фізичні вправи разом допоможуть схуднути, що також буде позитивним аспектом у боротьбі з захворюванням. Зайва вага насамперед створює надмірну важкість при ходьбі, а також негативно впливає на гормональний баланс нашого організму.

При наявності можливих захворювань щитовидної залози чи гормональних збоях кваліфікований фахівець також назначає відповідні препарати та ліки. Проте у даному випадку краще саме довіритися фахівцю, а не шукати відповіді в інтернеті.

Для оптимізації процесу на певних етапах можна додатково підключати вживання різного роду БАДів, однак про них ми поговоримо трохи згодом.

Що з добавок можна використовуватися для боротьби з інсулінорезистентністю?

 

Перш за все варто усвідомити, що БАДи це не ліки, тому, якщо у вас вже виникла інсуліторезистентність, то питтям однієї пігулки тут не зарадиш. Добавки будуть виконувати допоміжну, а також, в деяких випадках профілактичну функцію. Однак більшість перерахованих добавок зможуть доповнити ваш раціон після попередньої консультації з лікарем.

Розпочнемо з альфа-ліпоєвої кислоти – вона відноситься до коферментів та бере активну участь в енергетичному обміні організму, по своїй біохімічній дії досить схожа з дією частини вітамінів групи В. Окрім цього,  добавка є досить потужним антиоксидантом, який діє як на поверхні клітини, так і в середині. Крім того альфа-ліпоєва кислота сприяє відновлювальним процес частини інших антиоксидантів. До ще однієї позитивної властивості добавки можна віднести її вплив на обмін жирів та вуглеводів. Альфа-ліпоєва кислота уповільнює синтез холестерину в організмі, сприяє кращому та швидшому вивільненню жирних кислот з тканин з їх подальшим окисленням. Щодо вуглеводного обміну, то вона прискорює проходження та утилізацію глюкози клітиною, за рахунок кращої активації внутрішньоклітинного транспортування глюкози. Покращує чутливість клітин до інсуліну, що робить її досить ефективною та необхідною добавкою при боротьбі з інсулінорезистентністю.

Добавки при інсулінорезистентності

Наступним на черзі є інозитол, який досить часто вживають разом з альфа-ліпоєвою кислотою. Сам по собі представляє вітаміноподібну речовину, яка входить до структури клітинної мембрани, приймає участь в передачі сигналу від інсулінового рецептору до клітин. При цьому варто розуміти, що більша частина від добової норми може синтезуватися нашим організмом самостійно з звичайної глюкози в серці, нирках та печінці. При цьому існує кілька форм ізомерів інозитола, однак в їжі та БАДах присутній саме у формі міо-інозитол, який є також попередником інозитолтрифосфату, який саме передає клітинам сигнал та регулює синтез ряду важливих гормонів, зокрема ТТГ та інсуліну, що особливо важливо в вирішенні питання інсулінорезистентності.

Не забудемо і про хром піколінат – мінерал з чималим позитивним спектром дій. Перш за все варто наголосити на тому, що він допомагає контролювати рівень цукру у крові, оскільки покращує толерантність організму до глюкози та на пару з інсуліном допомагає його врегулювати.  Разом з тим, при наявності надмірної кількості вуглеводів допомагає перевести їх в жир, що понижує рівень холестерину в організмі. А також підтримує роботу серця та судин. Навіть, якщо у вас все гаразд, однак постійно починає тягне на солодке чи хочеться перекусити, перш за все варто задуматися над станом вашого здоров’я, а також збагатити хромом ваш раціон, в середньому до 400 мкг на добу буде цілком достатньо.

Вітамін D, його ще часто називають D-гормон, оскільки впливає на чималий ряд функцій у нашому організмі, зокрема сприяє синтезу інсуліну підшлунковою залозою. Саме тому є сенс стежити аби ви його отримували вдосталь від перебування на сонці, а також звичайних продуктів харчування, так як це буде чудовою профілактикою захворювання діабету 2-го типу. Однак існує і інші досить важливі та корисні властивості даного вітаміну, про нього ми вже раніше згадували, тому рекомендуємо перейти за посиланням та ознайомитися зі статею Для чого потрібний вітамін D?. А зараз ще коротко наголосимо, про його користь для імунітету, оскільки, вітамін, запускає основні процеси імунної відповіді. Крім того, існує ряд досліджень, які підтверджують важливість вітаміну D для покращення якості сну, тобто людина краще висипається, за рахунок чого зменшується сонливість протягом дня.

Потрібно згадати і про ресвератрол, який є не лише потужним антиоксидантом, вберігаючи організм від передчасних процесів старіння, але й може стати у нагоді при інсулінорезистентності. Це підтверджують дослідження при якому добавка показала, що довготривалий прийом по 500 мг двічі на день допомагає зменшити рівень глюкози та інсуліну у крові, також може понизити артеріальний тиск. Саме тому дана добавка може виступати чудовою профілактикою інсулінорезистентності, так і активно використовуватися вже при терапії.

Берберин – ще одна досить ефективна добавка з широким спектром дії. Добавка виготовляється на натуральній основі з екстракту рослин, при цьому її прийом покращує вироблення жовчі з більш легшим подальшим відходом. Берберин здатний покращити обмін речовин та зменшує швидкість розщеплення організмом вуглеводів, а також діє як онкопротектор. Разом з тим може виступати досить дієвою заміною метформіну, лікарського засобу який використовують для зниження цукру. При цьому ефективність зниження рівня цукру у крові було підтверджено чималою кількістю проведених наукових досліджень. Додатковим плюсом від прийому добавки, для людей у яких наявна інсулінорезистентність чи вже діабет 2-го типу є підтримка стану серцево-судинної системи, зменшення рівня холестерину та тригліцеридів, а також сприяння нормалізації артеріального тиску.

Ну і на останок варто згадати яблучний оцет – можлива звичайна складова вашої продуктової корзини з досить незвичним ефектом. А саме проведені дослідження засвідчують позитивний вплив яблучного оцту на рівень цукру у крові. Тобто приймаючи розчин з 20 мл даного продукту на порожній шлунок показало зменшення кількості глюкози у крові у людей натщесерце. Тому якщо ви вже зіштовхнулися з захворюванням чи помітили можливі передумови, радимо підключити яблучний оцет до раціону на періодичній основі вживання.

Заключення

Як можна зрозуміти інсулінорезистентність у наш час дедалі більше вражає не лише вікових, але й навіть досить молодих людей. При чому передумовою може послугувати погана спадковість. Однак якщо ви збалансовано харчуєтесь, не переїдаєте та ведете активний спосіб життя ймовірність захворіти можна суттєво скоротити. Крім того можна прибігти до профілактичних заходів приймаючи вітамін D, хром піколінат чи ресвератрол періодично чи при потребі.

Однак, якщо ви помітили по ряду ознак можливий розвиток інсулінорезистентності, то варто відкинувши паніку звернутися до компетентного фахівця та розпочати процес лікування. Пам’ятайте самолікування та самопризначення може нашкодити вашому здоров’ю.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Алла, добавку в якості профілактики контролю рівня цукру та інсуліночутливості по 500 мг 1 раз на день за 30 хв до їжі протягом 2 місяців. При схудненні по 500 мг 2 рази на день 1-2 місяці, а в якості терапії по 500 мг 2-3 рази на день 2-3 місяці.

А як довго можна вживати берберин?

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті