Що таке ноотропи? Що робити при проблемах з пам’яттю, увагою, як покращити роботу мозку?

29/05/2021

Дехто раніше, дехто пізніше, але насправді кожен зіштовхувався у своєму житті з ситуацією, коли необхідно щось згадати, але не виходить. Або ж потрібно проявити 100% концентрації та уваги над певним завданням, однак думки надто сильно рояться в голові, постійно відволікаєшся на різні дрібниці. Відповідь на питання «що сталось?» лежить у нашій голові, точніше у мозку, який в ході ряду обставин почав гірше працювати.

Однак що ж необхідно зробити, аби налагодити роботу даного досить важливого органу у нашому організмі? Сьогодні у даній статті ми розглянемо, що впливає на нормальну роботу мозку, а також яких елементів нам може не вистачати, та що з добавок можна використовувати, аби налагодити роботу мозку.

Що таке ноотропи та для чого вони потрібні?

 Ноотропи простими словами являються групою добавок та медикаментозних препаратів, які здатні покращити діяльність та функціонування головного мозку. Варто підмітити, що дана група добавок є досить ефективною для здорових людей, без виражених захворювань нервової системи, а також головного мозку.

Добавки даної категорії по своєму механізму дій направленні на покращення кровообігу та насичення киснем головного мозку. Це стимулятори, які покращують роботу мозку, сприяють нормалізації пам’яті, уваги, зосередження.

При цьому варто розуміти, що добавки даної категорії лише покращують когнітивні функції, однак напряму на інтелектуальний розвиток вони не впивають, тобто способу стати розумнішим від таблетки просто не існує. 

Як покращити роботу мозку?

На роботу та стан мозку, як і на інші органи впливає наш спосіб життя та раціон харчування. Тому навіть якщо ви помітили, що пам’ять та увага дещо погіршилась, частково виправити дану ситуацію можна провівши ряд дій.

Насамперед варто збільшити щоденну фізичну активність, яка не лише тонізує організм, але й покращує роботу нашого серця. Внаслідок кращої роботи по крові у більших обсягах переноситься кисень, зокрема й до мозку, що для нього є особливо важливим.

Перегляньте раціон власного харчування. Якісна та корисна їжа надасть організму та мозку усі необхідні йому речовини. Варто зосередити увагу на рибі, особливо жирних сортів, яйцях та молочній продукції, не оминати злаки, зелень, горіхи та ягоди.

Намагайтесь протягом дня надавати мозку час на відпочинок, розвантаження, чудово себе при цьому показують різного роду хобі, можна навіть просто прослуховувати улюблену музику тощо.

Подбайте про сон, річ йде не лише про необхідну тривалість сну, але й про сам процес пробудження. Він має бути не надто різкий, аби мінімізувати зайвий стрес.

Які добавки допоможуть поліпшити пам’ять, увагу та концентрацію?

Досить непогано прийняти 1 таблетку та виправити усі проблеми, зокрема і прогалини у пам’яті, зменшення уваги та послаблення концентрації. Однак насправді добавки лише доповнюють та допомагають оптимізувати даний процес.

Насамперед варто згадати омегу 3 або ж риб'ячий жир, добавка, яка вже неодноразово згадувалася нами та про корисні властивості якої ми розповідали тут. Тому детально на ній сьогодні зупинятися не будемо, лише узагальнимо, ДГК – кислота, яка є у її складі, досить позитивно впливає на роботу мозку, підживлює його. Тому, якщо ваш раціон збіднілий на жирні сорти риби, омега 3 є просто незамінною для вас.

Другою на черзі, але не менш корисною є гінкго білоба, добавка, яка виготовляється на натуральній основі з однойменної рослини. Позитивний вплив добавки досягається за рахунок того, що вона покращує приплив крові, насиченої киснем, до мозку. 

Як наслідок, у нас покращується пам’ять та увага. Крім того БАД є досить ефективний проти старіння, тобто вберігає мозкові клітини від передчасної руйнації, яка може виникати з віком абсолютно у кожного. Гінкго білобу можна вживати абсолютно кожному, навіть підліткам, тому вона є особливо важливим БАДом для школярів та студентів у період великого мозкового навантаження.

DMAE ще одна досить дієва добавка при порушеннях когнітивних функцій. Вона є аміноспиртом та використовується при проблемах з пам’яттю та увагою. Якщо пояснювати простими словами, то одним з напрямків її дії є те, що вона блокує накопичення в мозку речовини, яка впливає на погіршення пам’яті. Ще одним безумовним плюсом є те, що DMAE регулює роботу сальних залоз, що допомагає покращити стан шкіри, зменшити висипання. Якщо ж ви зіштовхнули з проблемами пам’яті, то добавку можна приймати від 200 до 600 мг на добу, у якості терапевтичних цілей є сенс пропити цю добавку менший термін, але у більшій концентрації протягом доби.

GABA - доволі часто дану добавку беруть для заспокоєння та міцного сну, щодо даного питання можете перейти за посиланням та переглянути статтю по даній темі. Відносно мозку, то частково є зв’язок з пригніченням нервового напруження, зменшенням рівня кортизолу та оптимальною роботою мозку. А також ГАМК покращує насичення мозку киснем, що не лише приносить бадьорість протягом дня, але й допомагає йому працювати на повну.

Ресвератрол – добавка, діючої речовину якої отримують з витяжки шкірки винограду, чорниці, малини та інших фруктів зі шкіркою червоного та пурпурного забарвлення. Насамперед дана речовина є досить потужним антиоксидантом, захищаючи наш організм, а також і мозок від передчасного старіння. Позитивно добавка себе показує і при проблемах з пам’яттю, прийом добавки по 200 мг щодня покращує пам’ять навіть у літніх людей.

Ну і на останок, не варто забувати про таке поєднання як кофеїн та л-тіанін. Дана комбінація на відносно короткий період покращує увагу та концентрацію, а також налагоджує аналітичні здібності та пам’ять. Тому, якщо вам потрібно на короткий період стати максимально продуктивним, то можна вживати 100-200 мг кофеїну та 200-400 мг л-тіаніну. Така комбінація буде виступати як передтренувальний комплекс, однак не для м’язів, а саме для мозку.

Однак як зазначалося вище, не варто покладати всі надії лише на пігулку і аби отримати максимальний ефект за короткий час, намагатися випити повну жменю різних таблеток не варто. Адже від такого прийому можна отримати хіба що розлади шлунку. При порушенні когнітивних функцій варто діяти комплексно, змінювати спосіб життя та раціон вцілому, доповнювати лише найбільш необхідним та доцільними добавками саме у вашому випадку.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті