Що робити при проблемах із зором? Які добавки покращують та підтримують зір?

06/06/2021

Однією з основних проблем людей ХХІ ст. після надмірної ваги, є проблеми із зором. Однією з причин погіршення зору у людини сьогодення є досить великий період перебування за екраном монітору комп’ютера, ноутбука та смартфону, що доволі значною силою б’є по резерву нашого зору, однак на цьому все не закінчується.

У даній статті ми розглянемо основні причини, які можуть напряму чи опосередковано впливати на наш зір, що можна зробити аби підтримати наш зір, а також які добавки є сенс вживати аби оптимізувати даний процес.

Що може впливати на гостроту нашого зору?

Щодо причин погіршення зору то у наш час їх назбиралося насправді чимало.

Насамперед, як вже раніше згадувалось, це надмірне перебування за екраном монітору та смартфону. Зокрема це пов’язано з мерехтінням монітору, за рахунок чого наші очі починають втомлюватися, сітківка починає пересихати, а в більш довгому періоді це напряму впливає на гостроту нашого зору. Крім того, сидіння досить близько до монітору чи до екрану телефону перенапружує м’язи очей, в результаті чого вони постійно спазмуються, втрачають тонус, ми дедалі частіше відчуваємо втому зору та в нас починає прогресувати короткозорість. Тому, як можна помітити, не лише ультрафіолет у надмірній кількості шкодить зору, але й гаджети, які мають синій спектр освітлення.

Сюди ж можна віднести роботу при поганому освітленні, однак воно впливає не напряму, а опосередковано, тобто очі звикають до темнішого простору.

Але часта робота та тривалий період у погано освітленій кімнаті провокує ту ж саме втому очей, яка в подальшому зробить свій внесок у запас міцності нашого зору.

Неповноцінне харчування також вносить немалий вклад у погіршення нашого зору. Це відбувається за рахунок того, що наш організм систематично починає недоотримувати необхідні для нього поживні речовини, особливо вітаміни, мінерали та каротиноїди. Тобто те, що і при коректному харчуванні добрати буває проблематично, що вже казати про людину, яка взагалі не слідкує за тим, що лежить у її тарілці.

Наявність шкідливих звичок. Так, той самий «бабай» яким нас постійно лякають, що вони шкодять здоров’ю, однак у нашому випадку це ще й зір. Зокрема при зловживанні алкоголем погіршується капілярний кровотік, який є особливо важливим для очей, як наслідок, вони не отримують необхідного живлення та ми у бонус отримуємо погіршення зору. Ще одним підступним агентом є тютюнопаління, оскільки нікотин, який є в цигарках, провокує розвиток катаракти, а також провокує дегенерацію жовтої плями ока, яка й відповідає за гостроту нашого зору. Також куріння погіршує кровотік до очей і наша сітківка не отримуючи достатнього живлення, починає змінюватися. Не варто забувати, що в цигарках чимало шкідливих мікроелементів, важких металів, які успішно осідають в нашому організмі.

Правила підтримки зору

Відносно правил для підтримки вашого зору, то вони напряму випливають з причин погіршення.

Перш за все, необхідно по можливості зменшити дію ультрафіолетового випромінювання та випромінювання синього спектру світла. Тобто влітку, при довгому перебуванні на палючому сонці, потрібно використовувати сонцезахисні окуляри, які зможуть захистити вашу сітківку від дії сонячних променів. При роботі за комп’ютером потрібно періодично робити перерву, прогулюватися, робити очну гімнастику, або ж зміщати фокус на далеко розташовані предмети.

Налагодити раціон харчування, аби організм отримував все, що йому необхідно. Крім того, оскільки ми досить часто недоотримуємо вітаміни та мінерали, то є сенс хоча б на періодичній основі підключати вживання вітамінно-мінеральних комплексів.

Відмовтесь від шкідливих звичок, що допоможе не лише вберегти зір, але й покращить загальне самопочуття.

Ну і звісно не забувайте про додаткову активність, звичайні прогулянки позитивно впливають на кровоносну систему, що краще насичує ваш організм киснем та буде корисно і для зору.

Що з добавок можна використовувати для підтримки та покращення гостроти зору?

 

Щодо добавок, то розпочнемо з найбільш простого, але досить дієвого – вітамінів. Насправді чимала кількість вітамінів позитивно впливають на наш зір та підтримують його. Сюди можна віднести вітамін В1, який покращує нервовий зв’язок очей та мозку та допомагає нормалізувати внутрішньоочний тиск. Вітамін В2 та В6 покращує кровообіг капілярів очей, що досить важливо для повноцінного насичення киснем та корисними речовинами сітківки ока.

Вітамін С буде корисний не лише для імунітету та боротьби з вільними радикалами, але також сприяє кращому кровообігу та допомагає захистити очі від впливу ультрафіолетового випромінювання. Схожа дія закріплена за вітаміном Е, який покращує тонус капілярів та судин, а також захищає очі від окислення.

Не варто забувати і про бета-каротин, попередник вітаміну А, що дозволяє отримати усі позитивні властивості останнього без можливої негативної дії від передозування. Прийом бета-каротину покращує обмінні процеси в сітківці ока, допомагає мінімізувати вікові зміни зору та захищає ваш зір.

Лютеїн та зеаксантин – відносяться до каротиноїдів та досить часто використовуються разом за рахунок ефекту синергії, це доволі дієві антиоксиданти. Дані речовини покращують живлення сітківки ока за рахунок зміцнення стінок капілярів. Крім того, добавка допомагає вберегти кришталик від помутніння, яке може наступити з віком. Ця добавка є просто номер 1 для людей, які доволі тривалий час працюють за екраном монітору чи постійно напружують свій зір. За рахунок того, що лютеїн допомагає захистити наш зір від впливу випромінювання моніторів комп’ютерів та екрану телефону.

Екстракт чорниці – ще одна добавка, яка допомагає повернути гостроту вашого зору після тривалого напруження очей. Покращує кровообіг та насичення киснем очного яблука, доволі часто даний екстракт додають у комплекси разом з лютеїном та зеаксантином. Єдиний нюанс, якщо ви бажаєте використовувати суто екстракт чорниці, без інших добавок для покращення гостроти зору, то концентрація може бути значно більша, а саме 200-800 мг на добову порцію.

Ну і звісно ж омега 3, користь добавки нами вже раніше розглядалася, тому рекомендуємо перейти за посиланням та ознайомитися. У випадку із зором, лише коротко підсумуємо, що омега 3 жирні кислоти покращують живлення мозку та сітківки ока, що дозволяє запобігти передчасній втомі нашого зору.

Вікові зміни гостроти зору можуть чатувати на кожного, тому ми радимо не забувати про вітамінно-мінеральні комплекси, омега 3, а також лютеїн, останній особливо актуальний, якщо ви багато часу проводити перед монітором.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті