Роль жирів для нашого організму

14/05/2021

Жир є напевно самим неоднозначним складовим елементом нашого раціону. Не раз можна почути, що жири шкодять та приносять користь, що їх потрібно вживати, а також виключати з власного раціону.

Сьогодні у даній статті ми розглянемо, що мається на увазі під терміном «жири», а також насправді вони шкідливі чи корисні для нашого організму. Яка взагалі роль жирів у нашому організмі та які взагалі види розрізняють?

Що таке жири, та які жири існують?

Жири по своїй природі відносяться до основних макронутрієнтів на рівні з вуглеводами і білками та окрім енергетичної функції, мають ще ряд властивостей у нашому організмі, які ми розглянемо згодом.  Зокрема жир є пластичним матеріалом, який необхідний для оновлення клітин та тканин нашого тіла.

Сам жир, або ж більш правильно, жирні кислоти, які ми отримуємо з продуктів харчування прийнято поділяти на насичені та ненасичені. Звідси і буде відрізнятися користь чи шкода жирів для нашого організму, при цьому варто зрозуміти, що насичені будуть корисні для нас, однак в адекватній кількості, тому надто сильно ними зловживати явно не варто.

Почнемо з жирів, які навіть в значних обсягах досить з малою ймовірністю можуть завдати шкоди нашому організму, а саме ненасичені жирні кислоти. Серед них можна виділити моно та поліненасичені жирні кислоти.

До джерел мононенасичених жирних кислот можна віднести різного роду горіхи, наприклад фісташки, мигдаль, фундук, також сюди відноситься авокадо, оливкова та гірчична олія тощо.  Щодо поліненасичених жирних кислот, то сюди відносять жирні сорти риби, які є повноцінними джерелами омега 3 та омега 6, соняшникову та лляну олію, яйця, кунжут тощо.

Щодо насичених жирних кислот, то як зазначалось раніше, їх не має бути надто багато у вашому раціоні харчування, винятком можуть бути особливості харчування при дієті, однак про це згодом. Вони здебільшого знаходяться саме у м’ясі тварин, птиць, молочній продукції тощо.

Відносно ж найшкідливіших, які у будь-якому випадку можуть принести шкоду організму, а саме - транс жири. В переважній більшості вони знаходять у фаст фуді, та при надмірному споживанні можуть викликати збільшення поганого холестерину у крові, що в подальшому принесе можливі хвороби серцево-судинної системи.

Яка роль жирів у нашому організмі? Як схуднути на жирах? Які можна використовувати добавки для доповнення корисних жирів?

Раніше нами згадувалось, що жири використовуються як джерело енергії, а також необхідні для оновлення оболонки клітин та тканин нашого тіла, але на цьому позитивні властивості даного мікроелементу явно не закінчуються.

Насамперед варто відмітити, що жири допомагають нашому організму уникнути стану авітамінозу, оскільки вітамін D, A, E, K не лише засвоюються з жирами, але й накопичуються у нашому організмі у жирових клітинах. Тому, коли навесні наш організм доволі часто інстинктивно починає сам по трошки худнути, ми планомірно отримуємо необхідні вітаміни з наших запасів, що допомагає уникнути дефіциту.

Корисними будуть жири і для нашої кровоносної системи. Частина поліненасичених жирних кислот, наприклад омега 3, не лише покращує тонус стінок судин, але й запобігає утворенню тромбів. Детальніше про вплив омега 3 на наш організм ви можете ознайомитися у статті за посиланням.

Доволі часто під час схуднення багато людей намагаються повністю, або максимально прибрати жири з власного раціону харчування, що є досить великою помилкою. Жирні кислоти підтримують нервову систему, а також є досить важливими для ендокринної системи, так як вони беруть участь у синтезі ряду гормонів. Саме тому, якщо дівчина не хоче зіштовхнутися з проблемами нігтів, волосся та збоєм місячних, не варто надто сильно зменшувати кількість жирів у власному раціоні.

Оскільки зайшла мова про схуднення, варто згадати про так звану кето дієту. Насамперед потрібно взяти до уваги, що роками наш організм генетично підлаштовувався до отримання енергії зі звичайних вуглеводів. Тому аби переключитися на жири, необхідно здійснити зміни у власному раціоні харчування.

Якщо ж розглядати кето дієту, то існує кілька варіантів, однак зупинимося саме на двох, з різницею у співвідношенні макронутрієнтів. Перший тип кето дієти передбачає 75% жирів від загальної калорійності раціону, відповідно на білок припадатиме 20 %, а на вуглеводи лише 5%. Саме подібне співвідношення може підійти переважній більшості, яка бажає схуднути на даній дієті.

Другий тип характеризується більшою кількістю білка, тобто загальна частка жирів буде в межах 60% від денної калорійності, вуглеводів знову ж таки, лише 5 %, але білків 30%. Такий тип доволі часто використовують люди, які ведуть досить активний спосіб життя та ті, хто займається спортом. 

Оскільки перши, це психологічний фактор, тобто при великій кількості білка менше можуть згоріти м’язи, а другий варіант - велика частка білка у раціоні, що робить ваші прийомі їжі більш ситними та в кінцевому підсумку ви не так сильно хочете їсти протягом доби.

Основна помилка, яку тут допускають люди, це надто просте трактування основного правила – отримання енергії з жирів. Тобто багато людей, коли переходять до даної дієти, намагаються добрати необхідну кількість жиру звичайною соняшниковою олією. Але насправді кето дієта є досить затратною, оскільки вам необхідно аби протягом дня тваринних та рослинних жирів з різних джерел надходило у рівній кількості. Причому продукти харчування мають бути дійсно якісними, аби не завдати власному організму шкоди. Тому ідеальним можна вважати включення до вашого раціону, різних горіхів та горіхових паст, авокадо, різних рослинних олій, бекону тощо.

Відносно ж добавок, якими ви можете доповнити прогалини у власному раціоні по жирах, то це насамперед звичайна омега 3. Тобто добавка, яку отримують з жирних сортів риб, у складі якої присутні не лише необхідні для нас жири, але й особливо важливі поліненасичені жирні кислоти, про користь яких ми вже неодноразово згадували.

Ще одним дієвим БАДом для осіб, які вирішили обрати кето дієту, може стати саме олія МСТ – тригліцериди середньої ланки, які отримують з рослинної продукції, здебільшого, кокосового масла. Саме подібну олію організм при надходженні використовує у якості джерела енергії. Тому добавка є просто незамінною для початківців у дотриманні кето дієти.

Саме виважений підхід до планування денного раціону харчування протягом визначеного періоду дасть вам бажаний результат.

Протипоказання кето-дієти

Однак варто розуміти, що подібна дієта може підійти далеко не кожному. Тому насамперед, якщо у вас присутні захворювання печінки чи щитовидної залози, проблеми з пониженим тиском, сечовидільною системою, період вагітності, кето дієта явно не для вас. Відповідно, якщо ви бажаєте поексперементувати над власним раціоном, але у вас є сумніви, краще перш за все звернутися за консультацією до компетентного лікаря.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті