Що таке жироспалювачі та як їх приймати

27/06/2021

Що таке жироспалювачі?

Види жироспалювачів та як вони працюють?

Плюси та мінуси використання жироспалювачів.

Основні правила вибору жироспалювачів для чоловіків та жінок.

Кому варто відмовитися від жироспалювачів?

Як правильно приймати жироспалювачі?

Топ жироспалювачів для схуднення.

Сьогодні все більше людей переходить до здорового способу життя. Багатьох починає турбувати питання, як отримати плоский живіт чи взагалі кубики пресу. Все це зводиться до способу нашого життя, того, що ми їмо, як відпочиваємо та тренуємось.

Однак, якщо вже ми маємо зайві кілограми, то в цьому випадку є сенс перейти до схуднення, аби забрати усе те зайве та мати струнку і підтягнуту фігуру. Крім дієти та тренування, даний процес можуть допомогти оптимізувати жироспалювачі. У даній статті ми розглянемо, що собою вони представляють, як діють, які різновиди існують, кому можна їх використовувати, а кому дійсно варто відмовитися? Також розглянемо правила прийому жироспалювачів та наведемо дійсно дієві варіанти гарної якості, якщо переглядати саме популярне спортивне харчування.

Що таке жироспалювачі?

 

Жироспалювачі – відносно сезонна добавка, попит на яку починає наростати з весни та триває майже до кінця літа. Вони представляють собою компоненти природнього або ж синтетичного походження, які покращують процес схуднення, однак як вони діють?

Дана група добавок направленна на стимулювання використанням організмом накопичених жирових клітин для отримання енергії під час виконання різного роду фізичних навантажень. Крім того, існують різновиди жироспалювачів, які перешкоджають засвоєнню жирів з раціону, або ж взагалі пригнічують апетит, аби менше хотілося їсти.

Однак варто розуміти, що це насамперед стимулятори дійсно ефективно будуть працювати саме під час виконання різного роду фізичних навантажень, активності.

Що таке жироспалювачі

Тому варто дотримуватися золотої середини поєднання аеробного (низькоінтенсивні – силові вправи) та анаеробного (високоінтенсивне навантаження, наприклад інтервальний біг, стрибки) навантаження.

Відповідно процес схуднення доволі простий, особливо, якщо ви дотримуєтеся основних правил:

  • Наявність дефіциту калорій – їмо менше, ніж витрачаємо;
  • Додаткові фізичні навантаження та активність;
  • Використання жироспалювачів для оптимізації самого процесу.

Однак, щодо самого процесу схуднення, то детальніше ми вже розглядали це у іншій статті, рекомендуємо перейти за посиланням та ознайомитися з ключовими принципами та правилами більш детально.

Види жироспалювачів та як вони працюють?

 

Станом на сьогодні існує чималий перелік різного роду жироспалювачів, тому для простішого розуміння їх можна розподілити за способом дії на наш організм.

Види жироспалювачів

Ліпотропні жироспалювачі – у більшості випадків це добавка натурального походження. У них використовують витяжки рослин або плодів. Вони спрямовані саме на оптимізацію енергетичного обміну у нашому організмі під час фізичного навантаження, як наслідок наш обмін речовин під їх дією краще «розганяється».  Добавки даного роду покращують транспорт накопичених жирних кислот у мітохондрії, які знаходяться всередині наших м’язів, де під час навантаження вони будуть спалюватись та давати нам необхідну енергію. До класичних представників сюди можна віднести л-карнітин, синефрин (витяжка з цитрусових), малинові кетони, гарцинію камбоджійську, екстракт зеленого чаю або гуарани.

Термогенні жироспалювачі – перш за все, механізм дії даних добавок випливає напряму з назви, тобто частина компонентів у складі спрямовані на підняття вашої температури тіла. У зв’язку з цим ви швидше включаєтесь у роботу, а також за рахунок вищої температури організм краще починає спалювати жир.

Однак, тут варто уточнити, що це відбувається буквально лише на 0,5 – 1 градус, тому перейматися, що ваша температура надто сильно підніметься не варто. У складі термогенний ефект викликають зазвичай екстракти різних перців, малинові кетони, синефрин. Крім того, у подібні добавки додають різного роду сильнодіючі стимулятори, тому вживати їх варто особливо обережно.

Блокатори апетиту – можуть бути представлені різного роду комплексами або окремими добавками. Подібні добавки допомагають контролювати рівень цукру у крові та як наслідок людина менше зривається на різного роду перекуси, солодощі. До досить дієвих представників можна віднести хром, малинові кетони, синефрин, гарцинію камбоджійську.

Стимулятори роботи щитовидної залози – до даного типу добавок варто підходити досить обережно, аби не отримати гормонального збою у роботі щитовидної залози. Сам тип добавок спрямований на стимулювання синтезу гормонів Т3 та Т4, які напряму відповідають за обмінні процеси. Сюди можна віднести л-тирозин – амінокислота, яка якраз таки виконує вищезгадану функцію.

Діуретики – товари, які частково відносять до жироспалювачів, оскільки вони впливають на вагу, однак вони не допомагають ціленаправлено спалити жир. Компоненти, які є у складі подібних добавок сприяють виведенню води з організму, що при безконтрольному використанні може принести шкоду здоров’ю. До активних компонентів можна віднести екстракт кропиви, також частково екстракт зеленого чаю, кофеїн, синефрин та малинові кетони.

Плюси та мінуси використання жироспалювачів.

 

Досить багато людей, які планують худненути, замислюються чи варто використовувати жироспалювачі аби спростити та прискорити даний процес. Однак прийшовши в магазин спортивного харчування вони так і не знають що краще обрати, особливо коли річ йде про вплив подібних добавок на наш організм.

При цьому варто розуміти, що жироспалювачі мають позитивні та негативні сторони, проте є й такі, які дають цілком відчутний ефект, але без шкоди здоров’ю, сюди можна віднести ліпотропики.

Щодо решти, то почнемо по порядку з позитивних моментів жироспалювачів в цілому.

  • У комплексі зі збалансованим харчуванням та адекватною фізичною активністю дійсно допомагають покращити процес схуднення;
  • За рахунок особливостей складу деякі види покращують настрій, концентрацію та зосередження під час тренування, надають необхідну бадьорість та тонус організму;
  • Частина добавок допомагає контролювати апетит;
  • Термогеники навіть після фізичної активності ще певний час допомагають організму спалювати жирові клітини.

При цьому не варто забувати й про мінуси вживання жироспалювачів.

  • Добавки в складі яких є висока концентрація кофеїну, або поєднання ЕКА – екстракт ефедри, кофеїн та аспірин, при прийманні впродовж тривалого періоду можуть викликати підвищення серцебиття, розвивати почуття тривоги, може з’являтися легкий тремор рук, підвищуватися тиск, викликатися запаморочення, тощо. Тому подібні жироспалювачі не рекомендується приймати надто довго, зокрема й забороняється приймати людям з хворобами серцево-судинної та нервової системи;
  • Термогеники зазвичай виготовляються з поєднанням різних екстрактів перців, тому можуть викликати запалення ШКТ. Як наслідок, їх не рекомендується приймати людям з проблемами роботи шлунку або ж кишечника;
  • Проблеми зі сном, досить чимала кількість жироспалювачів містить у своєму складі стимулюючі речовини у різній концентрації, саме тому, якщо ви приймаєте останню порцію добавки у другій половині дня, у вас можуть спостерігатися проблеми зі сном.
Мінуси використання жироспалювачів

Разом з тим варто пам’ятати, що жироспалювачі можуть бути різного складу, відповідно негативні сторони від прийому можуть бути далеко не завжди та не у кожного.

Основні правила вибору жироспалювачів для чоловіків та жінок.

Правила вибору жироспалювачів

Якщо брати загальну категорію жироспалювачів, то більшість з різновидів є універсальними та буде підходити як чоловікам, так і жінкам. Все у даному випадку при виборі жироспалювачів зводиться до досвіду використання подібних добавок.

Якщо ви раніше не користувалися, то ми особисто радимо розпочинати знайомство з даною категорією добавок саме з ліпотропиків. По своїй природі більшість з них виготовляється на натуральній основі і не несе абсолютно ніякого негативного впливу на наш організм, вони навпаки діють досить м’яко та при збалансованій дієті і фізичній активності кінцевий ефект вас приємно вразить.

Наступною ланкою для чоловіків та для жінок будуть легкі термогеники. Однак при цьому вже варто враховувати наявність хвороб зі сторони серцево-судинної, нервової системи, а також роботи ШКТ. Обираючи, звертайте увагу на наявність не надто великої кількості кофеїну, краще, якщо замість нього буде присутня гуарана або ж синефрин, уникайте у даному випадку добавок з ефедрою. Досить актуальним буде наявність комбінацій з екстрактів перців.

Завершальним етапом будуть багатокомпонентні жироспалювачі з комбінацією ЕКА та інших сильнодіючих поєднань, у цьому випадку їх краще використовувати лише чоловікам, які мають досвід з використання різного роду жироспалювачів. Склад таких добавок включає у собі поєднання досить потужних стимуляторів, різного роду елементів спрямованих на контроль апетиту та підвищення температури тіла.

Кому варто відмовитися від жироспалювачів?

 

Як вже згадувалось нами раніше, певна кількість різновидів жироспалювачів може викликати ряд негативних ефектів, які відповідно відсіюють частину людей з різного роду хворобами.

Кому не можна вживати жироспалювачі

Насамперед це люди з хворобами серцево-судинної системи. Навіть в помірних термогениках можна досить часто зустріти кофеїн, який не лише нас бадьорить, але й підвищує тиск, здатний вплинути на частоту серцевих скорочень. Тому якщо у вас наявні різного роду хвороби серця або судин, то для вас на вибір можуть залишатися лише ліпотропики, той самий л-карнітин абсолютно безпечний та підтримує роботу серця, позитивно впливає на відновлення м’язевих пошкоджень.

Наступним ,кому дійсно варто відмовитися від усіх жироспалювачів, крім ліпотропиків, це люди з захворюваннями нервової системи, аби мінімізувати зайве навантаження на нервову систему та уникнути можливих приступів, наприклад епілепсії тощо.

Особливо обережно та ретельно варто обирати жироспалювачі людям, які мають хвороби ШКТ, небезпечними комплексні термогеники можуть бути для людей з виразкою або гастритом, підвищеною кислотністю шлунку тощо.

Крім того, варто пам’ятати про людей з захворюваннями нирок та сечовидільної системи, яким аби не погіршити наявну ситуацію краще повністю уникати різного роду діуретиків, щоб мінімізувати навантаження на хворі органи.

Як правильно приймати жироспалювачі?

 

Не слід забувати, що якщо під час схуднення ви використовуєте жироспалювачі, то кінцева ефективність буде залежати й від того, чи правильно ви їх вживали. Крім того, особливості прийому будуть напряму залежати від різновиду обраного вами жироспалювача.

Якщо ви обрали ліпотропики, за рахунок механізму їх дії, а саме вони покращують транспортування жирів у мітохондрії в м’язах, де вони будуть спалюватися під час навантаження, доцільно вживати саме перед виконанням фізичних навантажень, активністю. Відповідно, ефект від прийому на порожній шлунок без подальшого виконання вправ або досить тривалої ходьби буде мінімальним. До них можна віднести л-карнитин, малинові кетони, гарцинію, синефрин тощо. В загальному ліпотропики можна приймати досить тривалий період, навіть до 3 місяців.

При виборі комплексних термогеників порцію розділяють на 2 прийоми, перша частина приймається вранці за 30 хв. до їжі на порожній шлунок, а друга за 30 хв. до тренування. Однак якщо річ йде про повноцінний прийом, з самого початку варто перевірити як ваш організм взагалі реагує на жироспалювач, прийнявши лише половину порції. 

Як приймати жироспалювачі

Якщо реакція задовільна, то перших 3 дні приймається лише по 1 таблетці перед тренуванням, або перед сніданком і лише після того, якщо все гаразд, переходять до прийому 2 таблеток/капсул протягом дня. Але при цьому варто врахувати й те, що у складі присутні сильнодіючі стимулюючі речовини, тому не рекомендується приймати решту порції пізніше 4-5 години дня, аби можна було спокійно заснути. Беручи до уваги особливості складу, подібні жироспалювачі не рекомендується приймати досить тривалий період, тобто зазвичай приймають 2 тижня або місяць, після чого робиться на аналогічний період перерва, щоб нервова система перепочила.

Крім того, варто приділяти увагу вітамінам та мінералам, аби впродовж усього періоду їх було достатньо в раціоні, та не забувати про воду. Коли ми посилено займаємось, з нашого організму виходять корисні мінерали та вода, тому аби не порушувати водно-сольовий баланс необхідно вживати подібні добавки та достатньо води.

Пам’ятайте про сон, оскільки його нестача лише уповільнить процес відновлення та схуднення після виснажливих тренувань. Це почне заганяти організм у стресовий стан, що може призвести навіть не до схуднення, а до набору зайвих кілограм.

Топ жироспалювачів для схуднення.

 

Коли ми обираємо товар, то завжди бажаємо отримати найкраще, не виключенням є й ситуація з жироспалювачами. Пропонуємо вам топ даних добавок, який ми згрупували не лише по ефективності, але й по силі дії стимулюючих елементів. Варто взяти до уваги, що на перших позиціях будуть не лише дієві, але й водночас ті добавки, які будуть сильніше впливати на нервову систему.

Chloma Pharma Black Spider – представляє собою комплексний термогеник. У складі присутня ЕКА – комбінація ефедри, кофеїну та аспірину, що досить потужно стимулює нашу нервову систему, даючи викластись нам під час тренувань на повну. Крім того склад даної добавки збагачений різного роду екстрактами та мікроелементами, які у синергії покращують засвоєння один одного, дають термогенний ефект, а також допомагають краще контролювати апетит. З цією добавкою варто бути дійсно дуже обережним.

Nutrex Lipo 6 різного роду варіацій – ще один американський виробник, який виготовляє досить потужні комплексні термогеники, які користуються великим попитом, і не дарма. У складі можна помітити сильнодіючі стимулюючі компоненти, різного роду екстракти, які налаштують ваше тіло на дійсно продуктивне тренування.

Chloma Pharma Methyldrene, Asia Black та China White – лінійка від виробника про якого ми вже говорили, у складі також наявна ефедра з кофеїном, але в загальному ця добавка трохи м’якіше діє на нервову системи у порівнянні з Black Spider. Також досить якісні та дієві термогеники з багатим складом різного роду екстрактів. Однак трохи м’якша дія не означає, що до цих жироспалювачів можна ставитися легковажно, варто все одно чітко підбирати необхідне для вас дозування.

Universal Animal Cuts – і знову у нашому списку розмістився американець. Лінійка від даного виробника дійсно користується популярністю не один рік. Даний жироспалювач має кілька напрямків дії, який не лише стимулює нашу нервову систему, діє як термогеник, але й дозволяє краще розігнати обмін речовин. Склад насичений різного роду екстрактами, а також елементами, які покращать роботу вашої щитовидної залози. При цьому з комплексом треба бути особливо обережним та обмежитися лише 1 курсом прийому – 1 банка або 42 пакетика.

ActivLab Termo Shape 2.0 та Termo Shape Pro – якщо ви бажаєте обрати досить дієвий термогеник, однак переймаєтесь, щодо міцності нервової системи, то ми можемо вам порадити обрати одну з цих двох якісних добавок від польського виробника ActivLab. У складі зі стимулюючих речовин використовується кофеїн та екстракт зеленого чаю, концентрація яких не зашкалює та дозволяє отримати необхідну бадьорість без надмірного перенавантаження ЦНС. Також використовується у виважених пропорція мікс перців для досягнення термогенного ефекту та трохи л-карнітину, синефрину і гарцинії, аби отримати належний ліпотропний ефект. Ідеальний варіант для людей, які бажають придбати якісний жироспалювач з помірним стимулюванням ЦНС.

Kevin Levrone LevroLean – комплексний жироспалювач з лінійки відомого атлета, який зарекомендував себе високою якістю та ефективністю. В ньому зібрані різного роду екстракти, які викликають як термогенний, так і ліпотропний ефект.

Kevin Levrone Gold L-Carnitine 3000 та Gold L-Carnitine Tartrate – найоптимальніший вибір для новачка. Дані добавки високої якості та концентрації діючої речовини. Крім того як вже зазначалось раніше, л-карнітин це добавка, без побічних ефектів, яка допомагає худнути та відновлюватися нашому організму.

Заключення

Враховуючи вище сказане, можна стверджувати що жироспалювачі, це категорія добавок, при виборі яких варто досить ретельно думати. Якщо ж ви новачок і бажаєте щось спробувати, то наша порада - розпочинати зі звичайних ліпотропиків, у них відсутня негативна дія на організм, а також досить помітний ефект при дотриманні усіх правил схуднення.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Макс, ліпотропики без фізичної активності не працюють, а термогенники діють лише частково, тому аби отримати максимальний ефект від будь-якого жироспалювача необхідно давати активність, не обов’язково тренажерний зал, але й звичайна тривала ходьба, чи те що вам більше до вподоби

А можна їх використовувати без тренувань?

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті