Як позбутися зайвої ваги, налагоджуємо процес сушки, що з добавок допомагає при схудненні

09/01/2021

У більшості людей траплялась у житті ситуація, коли дивлячись в дзеркало приходило усвідомлення, що на боках, стегнах або животі назбиралось трохи зайвих кілограм жиру і з цим потрібно щось робити.

Деякі різко розпочинали екстремальні дієти на огірках або на кефірі, інші взагалі переставали їсти, однак, як перші, так і другі помічали, що ефект схуднення по завершенню цих знущань з власного тіла тривав не надто довго.

У даній статті ми розглянемо на чому саме базується процес схуднення, основні принципи, яких варто дотриматися для досягнення даної мети, а також яке спортивне харчування та добавки варто обрати, аби підтримати власний організм та пришвидшити сам процес схуднення.

Основні принципи зменшення зайвої ваги

З самого початку потрібно усвідомити, що схуднення передбачає витрачання більшої кількості калорій, ніж ми споживаємо протягом дня.

До процесу схуднення або так званої сушки варто підійти доволі виважено. Насамперед варто задати ціль на скільки кілограм ви хочете схуднути та який період має тривати сушка. Адже встановлена планка та часові межі підвищує нашу дисциплінованість та зменшує кількість можливих поблажок, які ми можемо собі дозволити.

Визначивши часові рамки та бажаний результат варто перейти до типу харчування якого ви будете дотримуватися під час сушки.

Це може бути кето дієта, яка передбачає отримання енергії для нашого організму з корисних жирів, з мінімальним споживання вуглеводів (каш, макаронних виробів, білого хліба, випічки, фруктів тощо).

Ще одним доволі дієвим типом є низьковуглеводна дієта, де ви встановлюєте початкову межу по вуглеводам та поступово зменшуєте їхню кількість у власному раціоні. У цьому випадку на протидію зменшення кількості вуглеводів, збільшується кількість білків (м’ясо курки, індички, телятини, яйця, риба, нежирний сир) у нашому раціоні.

Останній тип це інтервальне голодування, однак він підходить далеко не кожному. Основний принцип це встановлення періоду за який ви отримуєте необхідну денну кількість калорій, а решту часу, більша половина, ви взагалі нічого не їсте.

Зазвичай починають з 14-годинного періоду голодування з подальшим прийманням їжі у решті 8 годин і поступово доводять режим голоду до 18-20 годин за добу.

Особисто ми радимо розпочати з найбільш просто, однак не менш дієвого типу це низьковуглеводної дієти. Головне варто зрозуміти, крім того що вуглеводів буде меншу у вашому раціоні, їхній прийом має приходитись на першу половину дня, аби останню порцію з вуглеводами ви з’їдали до 3 або до 4 години дня. Останній прийом їжі має складатися з білкових продуктів з додаванням овочів. Tакож у вашому раціоні має бути достатньо води та присутні овочі, клітковина аби білкова їжа добре перетравлювалася. І ні в якому разі не урізати кількість жирів у вашому раціоні менше ніж до 0,5 – 0,7 г на 1 кг вашої ваги. Це правило особливо важливо для дівчат, так як через нехватку жирів у нашому організмі можуть розпочатися гормональні збої, а для прекрасної половини це проявляється порушенням циклів місячних та погіршення стану волосся, шкіри та нігтів.

Однак харчування це частина вашого успіху. Важливою умовою сушки є наявність фізичної активності, так званих кардіотренувань, це може бути бігова доріжка, скакалка чи навіть звичайна ходьба у швидкому темпі, головне аби обраний вами різновид навантажень був тривалим по часі. Так як побігавши 10 хвилин чи поскакавши 5 хвилин на скакалці значних мінусів на вагах чекати явно не варто.

Для кращого ефекту ваших тренувань у процесі схуднення можна підключити різного роду жироспалювачі, але якщо ви новачок, то переходити до комплексних варіантів жиротопів явно не вихід. Нижче ми розглянемо на що варто звернути увагу при виборі жироспалювачів та який краще обрати саме Вам.

Качаю прес, але живіт не зменшується, що не так?

Не раз можна почути чи побачити як люди, які бажають забрати зайві кілограми саме з живота просто з неймовірною силою та одержимістю качають саме прес, стверджуючи, що так вони значно швидше зменшать обсяг власної талії. Але насправді це ніщо інше як самообман та лише міф.

Локального жироспалення просто не існує, саме тому неможливо схуднути лише в якомусь одному конкретному місці. Коли ми худнемо, то тіло поступово позбавляється від зайвих жирових відкладень, але у більшості є так звані «проблемні місця» з яких жир буде йти у саму останню мить – це може бути низ живота, спини, в деяких випадках це стегна або руки. Саме тому варто набратися терпіння та не забувати про поставлену ціль і в решті решт ви зможете позбутися небажаних зайвих кілограм.

Головне це налагодьте ваш режим харчування, аби він був збалансованим та ви отримували менше калорій, ніж витрачаєте та додайте до денного розпорядку фізичну активність і результат не змусить себе надто довго чекати.

Яке спортивне харчування та добавки допомагають при схудненні

 

Процес схуднення може бути тривалий по часі та доволі напружений для нашого організму, багато хто з тих хто трохи наростивши м’язи боїться сідати на сушку, аби те все не втрати. Але насправді під час схуднення при зберіганні фізичних навантажень наш організм не надто сильно чіпає наші м’язи, тому за це турбуватися не варто. Інші ж зупиняються на пів дорозі так як їм стає важко, організм не встигає повноцінно відновлюватися тощо.

Тому аби покращити загальне самопочуття на сушці, а також підтримати власний організм під час відновлення буде доцільно доповнити власну продуктову корзину рядом наступних добавок.

Насамперед це вітамінно-мінеральний комплекс, який буде підтримувати основні біологічні процеси у нашому організмі та покращує наше самопочуття, допомагає краще відновлюватися після сну.

Доволі непогано буде працювати Омега 3, добавка, якій притаманно багато позитивних властивостей, при чому це не лише поліпшення стану серцево-судинної системи, волосся та шкіри, але й нормалізація обміну жирів у нашому організмі, що особливо є важливим при схудненні.

Ще одна добавка це протеїн, він же білок. Якщо ми худнемо, то у нашому раціоні збільшується загальна кількість білка, ясна річ, що з продуктів харчування не завжди є можливість чи бажання наїсти ту необхідну кількість. У даному випадку на допомогу приходить саме протеїн, так як 2 протеїнових коктейлі доповнюють раціон невистачаючою кількісті білка, а також вони можуть слугувати як малокалорійні, однак, доволі ситні перекуси.

По особливому починає грати при схудненні така добавка як ВСАА, тобто три основні незамінні амінокислоти, які беруть участь у процесах відновлення наших м’язів. Саме тому її доцільно вживати як для додаткової під страховки, аби не втратити здобуті раніше м’язи та зменшити м’язову крепатуру у подальшому.

Хром – мікроелемент, який стане у нагоді, якщо у вас проблема з контролем апетиту і ви постійно зриваєтесь на перекуси. Тобто він контролю рівень цукру у крові, за рахунок чого зменшується тяга до їжі.

Ну і звісно різного роду жироспалювачі, які будуть полегшувати та пришвидшувати процес ліполізу – розщеплення жирів з подальшим перетворенням їх у енергію.

Чи дійсно достатньо всього 1 таблетки? Особливості вибору та прийому добавок для схуднення

Доволі часто до нас звертаються люди, які бажають придбати пілюлю, яка зможе позбавити їх від зайвих 5-10 кілограм, щоб вони при цьому нічого не робили, але насправді таких препаратів попросту не існує.

Процес схуднення може бути доволі тривалим по часу, де доведеться обмежувати себе у різних шкідливих чи солодких продуктах, а також доповнювати свій тиждень додатковою фізичною активністю. Тому як можна зрозуміти добавки не зроблять за вас усю роботу, однак деякі з них можуть дещо пришвидшити процес схуднення чи допомогти з контролем апетиту.

Але на що ж саме потрібно звернути уваги під час вибору жироспалювачів?

Перш за все це досвід від використання, тобто, якщо раніше ви ними не користувалися і вам не відома реакція вашого організму на них, про важкі комплексні жироспалювачі не може йти і мови. У даному випадку оптимальним може бути Л-карнітин, добавка яка полегшує процес розщеплення жирів, з подальшим їхнім транспортуванням у мітохондрії, іншими словами пічку, де вони згорять та перетворяться на енергію. Разом з тим за Л-карнітином не помічено жодного негативного ефекту та протипоказань, що робить його доступним абсолютно для кожного.

Але не раз можна почути від декого, що дана добавка не працює, однак насправді питання лише у дозуванні, адже ті хто так стверджував зазвичай приймати лише по 1 таблетці чи капсулі, що насправді по складу не завжди давало змогу отримати 1 г. Л-карнітину. Тому при вживанні варто пам’ятати, що оптимальна доза для жінок це 2-3 г. перед фізичною активністю, а для чоловіків 3-4 г.

Якщо ж ви бажаєте взяти, щось трохи сильніше, то радимо зупинитися на термогениках, тобто добавках у складі яких є екстракти перців, апельсину, зеленого чаю, кофеїн тощо. Дані речовини спрямовані на підвищення температури тіла, що дозволяє швидше включитися в роботу, а також розганяє наш обмін речовин. Але як можна помітити у складі є екстракти перців та кофеїн, що робить його недоступними для людей, які мають проблеми з шлунково кишковим трактор, а також серцево-судинною системою. Для решти прийом буде поділятися на 2 частити, перша перед сніданком за 20 хвилин до їжі і друга, безпосередньо, перед тренуванням за 15-20 хвилин.

Однак варто зрозуміти, що ваше успішне схуднення буде залежати не лише від добавок, так як вони добре діють у комплексі з налагодженим харчуванням та виваженою фізичною активністю.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Погоджуюст, що основа - це правильне харчування та дефіцит калорій, і не вірте в чудо таблетку, її не існує.

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті