Що таке магній і для чого він потрібен?

16/07/2021

Зміст статті

 

Що таке магній і для чого він потрібен?

Основні функції магнію у нашому організмі

Чи потрібно мені вживати магній?

Як зрозуміти, що моєму організму не вистачає магнію?

Які продукти мають найбільший вміст магнію?

Чи варто споживати магній як добавку?

Чи можна отримати передозування магнієм і  які наслідки?

Для чого варто  приймати магній з добавок і про що нам говорять вчені.

 

Чи багато людей знають відповіді на запитання: «Який мікроелемент  задіяний у більш, ніж трьохстах метаболічних процесах організму? Як він здатен впливати на зміцнення імунітету, стан серцево-судинної системи, здоров’я  кісток і зубів, а крім цього,  боротися зі стресом та судомами?»  У даній статті якраз і йтиме мова про це «чудо», - до слова, термін  «магній» походить від французького «magnifique», що означає «чудовий». Розглянемо основні аспекти дії мінералу, з яких продуктів можна його отримати природнім шляхом, а також скільки потрібно щодня вживати магнію для повноцінної підтримки організму аби підтримувати гарне самопочуття та не впадати у стрес. Матеріал даної статті з легкістю дозволить вам купити потрібне спортивне харчування вітаміни та мінерали.

 

Що таке магній і для чого він потрібен?

 

Магній – це мікроелемент, який міститься в організмі людини, у продуктах харчування,  є додатковим складником деяких ліків, а також доступний в якості добавки. Після натрію, калію та кальцію він є одним із найбільш поширених елементів в людському організмі. Варто зазначити, що в організмі здорової людини є три основних фізіологічних процеси, які регулюють вміст магнію: перший - всмоктування через кишечник, другий - ниркова екскреція (виділення) після фільтрації та реабсорбції (зворотнє всмоктування)  і третій - обмін з великого пулу кісткового магнію.

Магній відносно добре засвоюється кишечником, біодоступність коливається від 35% до 70% і залежить від різних факторів, зокрема таких як: форма солі магнію (органічна порівняно з неорганічною), швидкість та ступінь надходження з кишечника в кров та перенесення її в тканини.

 

    Основні функції магнію у нашому організмі

 

Магній необхідний для синтезу кислот та білків у нашому організмі. Деяким ферментам, які беруть участь в  утворені вуглеводів і ліпідів, необхідний магній для власної активності. Наприклад, глутатіон - важливий антиоксидант, також потребує  магнію.

Для запуску обмінних процесів необхідні магнієво-залежні хімічні реакції. Цей мінерал також важливий для білка, оскільки синтезує аденозинтрифосфат (АТФ- те саме джерело енергії) в мітохондріях.

З магнієм нерозривно пов’язані такі елементи як калій та кальцій. Він необхідний для їх  активного перенесення через клітинні мембрани. Завдяки своїй ролі магній впливає на проведення нервових імпульсів, скорочення м'язів і забезпечує нормальний серцевий ритм.

Велика кількість магнію міститься в наших кістковій та м’язовій тканинах. Поряд з кальцієм цей мікроелемент забезпечує їх міцність та пружність.
Концентрації кальцію і магнію в міжклітинній рідині впливають на міграцію ряду різних типів клітин. Такий вплив  може мати важливе значення для загоєння ран, оскільки швидкість цих переносів прямопропорційно залежить від швидкості відновлення пошкоджених ділянок на тілі людини.

           

   Чи потрібно мені вживати магній?

 

В організмі дорослої людини міститься приблизно 25 г магнію, при цьому від 50% до 60%  в кістках, інша частина  - в м'яких тканинах. У сироватці крові міститься менше 1% загального вмісту. Наукові дослідження останніх років продемонстрували, що в середньому людина вживає цього мікроелементу в два рази менше від необхідної добової норми (400-420 мг).
Постійні стреси на роботі та вдома призводять до того, що запаси магнію вичерпуються, тим самим знижують рівень стесостійкості та поглиблють негативний стан. Фізичні навантаженя також є одним із факторів втрати даного мікроелементу. Справа полягає в тому, що під час фізичних вправ відбувається виділення поту. Це у свою чергу призводить до порушення водно-електролітного балансу в організмі (втрата натрію, калію, в тому числі магнію), детальніше рекомендуємо ознайомитися тут. Окрім цього не варто забувати і про харчування – газовані напої, алкоголь, зловживання кофеїном та цукром  зменшують кількість магнію, виводячи його з організму. Проблема є і в тому, що цей мікроелемент практично не накопичується, тому необхідно регулярно вживати магнієвмісні продукти чи добавки.

           

   

     Як зрозуміти, що моєму організмові не вистачає магнію?

 

Цілком зрозуміло, що найпростішим методом визначення вмісту даного елементу в нашому організмі є аналіз крові. Проте не все так просто, як може здатися на перший погляд. Оцінити вміст магнію доволі важко, оскільки найбільше його знаходиться всередині клітин або в кістці.
Разом з тим існують і зовнішні ознаки за якими ми частково можемо зрозуміти, що нам не вистачає цього компоненту. Ранні ознаки дефіциту магнію включають в себе - втрату апетиту, нудоту, блювоту, втому та слабкість. 
У міру загострення проблеми може виникати тремор, оніміння, поколювання, м’язові скорочення та судоми, раптова зміна поведінки, енцефалопатія, порушення серцевого ритму та коронарні спазми.   
Сильний дефіцит магнію може призвести до гіпокальціємії або гіпокаліємії (низький рівень кальцію або калію в сироватці крові відповідно), оскільки порушений баланс мінеральних речовин.
Науковці виділили кілька основних факторів, які впливають на зниження рівня магнію в людському організмі:
Найпростіший, але водночас найпоширеніший – недостатня кількість магнію, отримана з продуктів харчування. Вчені довели, що жителі США та Європи споживають на добу в два, а то і більше разів менше цього мікроелементу, аніж потрібно. Основною причиною цього є первинна обробка їжі, що позбавляє продукти багатьох поживних компонентів. До речі, дефіцит магнію людина може викликати штучно, наприклад, застосовуючи дієти або певні обмеження в споживанні їжі. Ще однією поширеною причиною є використання поганого грунту для сільського господарства.
Захворювання кишково-травневої системи. Цілком зрозуміло, що такі проблеми в людському організмі провокують погане всмоктування магнію. Це можуть бути: хронічна діарея, недостатність роботи підшлункової залози, хронічний алкоголізм, запальні захворювання кишечника та синдром короткої кишки.
Нирки відіграють важливе значення у загальній системі засвоєння магнію. Тому будь-які прояви ниркової недостатності будуть ускладнювати «шлях» даного мікроелементу. Сюди можна віднести і хронічний алкоголізм, який також порушує функціонування даної системи.
Ще одним фактором, який може значно послабити нормальний рівень магнію в організмі людини це вживання ліків. Тому після різноманітних захворювань або проблем зі здоров’ям нам необхідно підтримувати належний рівень даного компоненту для підтримки нормального функціонування наших систем.

 

   Які продукти мають найбільший вміст магнію?

 

Цілком зрозуміло, що головним джерелом цього мікроелементу є продукти харчування. Тому нам необхідно корисно та збалансовано харчуватися. Магній присутній у фруктах, овочах, цільнозернових, бобових, горіхах, молоці, м'ясі, рибі та в збагачених продуктах, таких як сухі сніданки. Крім того водопровідна та мінеральна вода також може вміщувати від 1 мг до 120 мг магнію на літр. Молочна їжа була визначена ключовим джерелом цього мікроелементу, оскільки вона вносить близько 17% магнію в раціон для осіб віком старших 2 років . Горіхи, насіння та соєві продукти також є хорошими дієтичними джерелами магнію.

 

   Чи варто споживати магній як добавку?

 

    
Звичайно було б добре, якщо б ми могли повністю, на сто відсотків отримувати цей компонент з їжі. Але давайте будемо реалістами. Як вже говорилося вище сучасні продукти піддаються термічній обробці, це приводить до того, що окрім різноманітних поганих бактерій продукт також втрачає і велику кількість поживних речовин (в тому числі і магній). Не варто забувати і про постійні навантаження як фізичні так і психологічні, стреси і т.п. Останні події продемонстрували людині, що необхідно постійно піклуватися про стан свого здоров’я. До прикладу така хвороба як коронавірус та йому подібні згубно впливають на нашу серцево-судинну систему. Тому дуже часто лікарі рекомендують вживати магній в якості підтримки здоров’я серця та судин. Через це він і набув широкої популярності.
Для того, щоб обрати для себе магній у формі добавки, необхідно перш за все звернути увагу на якість засвоєння. Добавки магнію, які добре розчиняються в рідині, краще всмоктуються в кишечнику. Для запобігання діареї дієтичні добавки з магнієм краще вживати разом із їжею.  Окремі дослідження виявили, що магній у формах аспартату, цитрату, лактату та хлоридів засвоюється краще, ніж оксид магнію та сульфат магнію.

 

   Чи можна отримати передозування магнієм і  які наслідки?

 

Занадто багато магнію з їжею не представляє загрози для стану здоров’я людини, оскільки нирки виводять надмірну кількість сечі. Однак високі дози магнію з дієтичних добавок або ліків часто призводять до діареї, яка може супроводжуватися нудотою та спазмами в животі. Форми магнію, які найчастіше викликають діарею, включають карбонат магнію, хлорид, глюконат та оксид . 
Ризик токсичності магнію зростає із порушенням функції нирок або нирковою недостатністю, оскільки здатність виводити надлишок магнію зменшується або втрачається.

 

 

   Для чого варто  приймати магній з добавок і про що нам говорять вчені.

 

Сучасні науковці визначили ряд захворювань і проблем при яких вживання магнію як добавки може допомогти. Це, зокрема,:

1) Мігрень та головні болі. Вже доведено, що при нестачі магнію в людини виникає звуження судин та вивільнення нейромедіаторів, що у свою чергу призводить до різного виду головних болів. У таких людей рівень сироваткового та тканинного магнію був менший, аніж у тих хто не страждав на мігрень. Три невеликі дослідження виявили незначне зниження частоти мігрені у пацієнтів, яким давали магнію до 600 мг / день. Вчені припустили, що прийом 300 мг магнію двічі на день, самостійно або в поєднанні з ліками, може запобігти мігрені. Американська академія неврології та Американське товариство з головного болю дійшли висновку, що терапія магнієм є «ймовірно ефективною» для профілактики мігрені. Проте варто зауважити той факт, що при лікуванні мігрені застосовується більша доза магнію від рекомендованої добової, і тому така процедура може здійснюватися лише під наглядом лікаря.

2) Серцево-судинні захворювання. Одне з довготривалих досліджень (загалом 12 років), яке провели американські дослідники за участі близько 15 тис. добровольців продемонструвало, що особи в яких магній в сироватці крові знаходиться в референтних значеннях  (щонайменше 0,88 ммоль / л) ризик раптової серцевої смерті знизився на 38% порівняно з особами найнижчого квартиля ( 0,75 ммоль / л або менше). Голландські науковці також здійснили масовий експермент (загалом 7,7 тис ос. Від 20 до 70 років) в якому дійшли  висновків, що низький рівень екскреції магнію з сечею (маркер низького споживання магнію в їжі) був пов’язаний з більш високим ризиком ішемічної хвороби серця в порівнянні з медіаною період спостереження 10,5 років. Також доведено той факт, що систематичне вживання магнію від 300 мг/ на добу знижує рівень діастолічного артеріального тиску (гіпертонії).

3) Профілактика остеопорозу. Як вже було сказано вище, магній є необхідною складовою здоров’я наших кісток. Він є обов’язковим компонентом остеобластів та остеокластів. Також цей мінерал впливає на концентрацію як паратиреоїдного гормону, так і активної форми вітаміну D, які є головними регуляторами гомеостазу кісток. Одне з досліджень продемонструвало, що  збільшення споживання магнію з їжею або добавками може збільшити мінеральну щільність кісток у жінок у постменопаузі та літніх жінок. Єдиною проблемою є те, що цих досліджень не так багато, тому необхідні подальші експерименти.

4) Діабет. Останні наукові дослідження виявили ще одну цікаву властивість даного елементу. Сполука магнію здатна також виступати як своєрідний стабілізатор рівня цукру в крові. Це відбувається завдяки тому, що цей мікроелемент є важливою ланкою в метаболізмі вуглеводів. Встановлено, що дієта з дефіцитом магнію суттєво пов’язана зі зниженням рівня інсулінозалежного засвоєння глюкози та збільшенням захворюваності на цукровий діабет. Вчені практичним методом довели, що вживання 100 мг даної добавки на добу знижує ризик діабету 2 типу на 15%

5) Профілактика рахіту. Магній також необхідний для транспортування і перетворення вітаміну «сонця» (вітамін D) в активну форму в печінці та нирках. Цілком зрозуміло, що недостача цього мікроелементу впливає на порушення мінерального обміну, тим самим провокуючи виникнення та розвиток рахіту.

6) Дихальна система. Одні з останніх наукових досліджень на даний момент виявили ще одну особливість магнію. Вчені помітили, що відбуваються певні позитивні зміни при введені сульфату магнію пацієнтам, які страждали на захворювання дихальної системи. Це можна пояснити тим, що магній зменшує запалення легень (протисудомна функція), а також допомагає зміцнити капілярну систему, тим самим полегшуючи процес дихання.

Отже, підбиваючи підсумки даної статті, можна з впевненістю сказати, що магній є одним із основних мікроелементів. Незважаючи на те, що вплив  магнію на людину потребує подальшого дослідження, заперечувати його значимість на велику кількість різноманітних процесів – безглуздо. Тому нам необхідно стежити за допустимим рівнем даного компоненту в нашому організмі для того, щоб залишатися здоровим і веселим.
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті