Зміст статті
Що таке магній і для чого він потрібен?
Основні функції магнію у нашому організмі
Чи потрібно мені вживати магній?
Як зрозуміти, що моєму організму не вистачає магнію?
Які продукти мають найбільший вміст магнію?
Чи варто споживати магній як добавку?
Чи можна отримати передозування магнієм і які наслідки?
Для чого варто приймати магній з добавок і про що нам говорять вчені.
Чи багато людей знають відповіді на запитання: «Який мікроелемент задіяний у більш, ніж трьохстах метаболічних процесах організму? Як він здатен впливати на зміцнення імунітету, стан серцево-судинної системи, здоров’я кісток і зубів, а крім цього, боротися зі стресом та судомами?» У даній статті якраз і йтиме мова про це «чудо», - до слова, термін «магній» походить від французького «magnifique», що означає «чудовий». Розглянемо основні аспекти дії мінералу, з яких продуктів можна його отримати природнім шляхом, а також скільки потрібно щодня вживати магнію для повноцінної підтримки організму аби підтримувати гарне самопочуття та не впадати у стрес. Матеріал даної статті з легкістю дозволить вам купити потрібне спортивне харчування вітаміни та мінерали.
Магній – це мікроелемент, який міститься в організмі людини, у продуктах харчування, є додатковим складником деяких ліків, а також доступний в якості добавки. Після натрію, калію та кальцію він є одним із найбільш поширених елементів в людському організмі. Варто зазначити, що в організмі здорової людини є три основних фізіологічних процеси, які регулюють вміст магнію: перший - всмоктування через кишечник, другий - ниркова екскреція (виділення) після фільтрації та реабсорбції (зворотнє всмоктування) і третій - обмін з великого пулу кісткового магнію.
Магній відносно добре засвоюється кишечником, біодоступність коливається від 35% до 70% і залежить від різних факторів, зокрема таких як: форма солі магнію (органічна порівняно з неорганічною), швидкість та ступінь надходження з кишечника в кров та перенесення її в тканини.
Для запуску обмінних процесів необхідні магнієво-залежні хімічні реакції. Цей мінерал також важливий для білка, оскільки синтезує аденозинтрифосфат (АТФ- те саме джерело енергії) в мітохондріях.
З магнієм нерозривно пов’язані такі елементи як калій та кальцій. Він необхідний для їх активного перенесення через клітинні мембрани. Завдяки своїй ролі магній впливає на проведення нервових імпульсів, скорочення м'язів і забезпечує нормальний серцевий ритм.
Цілком зрозуміло, що головним джерелом цього мікроелементу є продукти харчування. Тому нам необхідно корисно та збалансовано харчуватися. Магній присутній у фруктах, овочах, цільнозернових, бобових, горіхах, молоці, м'ясі, рибі та в збагачених продуктах, таких як сухі сніданки. Крім того водопровідна та мінеральна вода також може вміщувати від 1 мг до 120 мг магнію на літр. Молочна їжа була визначена ключовим джерелом цього мікроелементу, оскільки вона вносить близько 17% магнію в раціон для осіб віком старших 2 років . Горіхи, насіння та соєві продукти також є хорошими дієтичними джерелами магнію.
1) Мігрень та головні болі. Вже доведено, що при нестачі магнію в людини виникає звуження судин та вивільнення нейромедіаторів, що у свою чергу призводить до різного виду головних болів. У таких людей рівень сироваткового та тканинного магнію був менший, аніж у тих хто не страждав на мігрень. Три невеликі дослідження виявили незначне зниження частоти мігрені у пацієнтів, яким давали магнію до 600 мг / день. Вчені припустили, що прийом 300 мг магнію двічі на день, самостійно або в поєднанні з ліками, може запобігти мігрені. Американська академія неврології та Американське товариство з головного болю дійшли висновку, що терапія магнієм є «ймовірно ефективною» для профілактики мігрені. Проте варто зауважити той факт, що при лікуванні мігрені застосовується більша доза магнію від рекомендованої добової, і тому така процедура може здійснюватися лише під наглядом лікаря.
2) Серцево-судинні захворювання. Одне з довготривалих досліджень (загалом 12 років), яке провели американські дослідники за участі близько 15 тис. добровольців продемонструвало, що особи в яких магній в сироватці крові знаходиться в референтних значеннях (щонайменше 0,88 ммоль / л) ризик раптової серцевої смерті знизився на 38% порівняно з особами найнижчого квартиля ( 0,75 ммоль / л або менше). Голландські науковці також здійснили масовий експермент (загалом 7,7 тис ос. Від 20 до 70 років) в якому дійшли висновків, що низький рівень екскреції магнію з сечею (маркер низького споживання магнію в їжі) був пов’язаний з більш високим ризиком ішемічної хвороби серця в порівнянні з медіаною період спостереження 10,5 років. Також доведено той факт, що систематичне вживання магнію від 300 мг/ на добу знижує рівень діастолічного артеріального тиску (гіпертонії).
3) Профілактика остеопорозу. Як вже було сказано вище, магній є необхідною складовою здоров’я наших кісток. Він є обов’язковим компонентом остеобластів та остеокластів. Також цей мінерал впливає на концентрацію як паратиреоїдного гормону, так і активної форми вітаміну D, які є головними регуляторами гомеостазу кісток. Одне з досліджень продемонструвало, що збільшення споживання магнію з їжею або добавками може збільшити мінеральну щільність кісток у жінок у постменопаузі та літніх жінок. Єдиною проблемою є те, що цих досліджень не так багато, тому необхідні подальші експерименти.
4) Діабет. Останні наукові дослідження виявили ще одну цікаву властивість даного елементу. Сполука магнію здатна також виступати як своєрідний стабілізатор рівня цукру в крові. Це відбувається завдяки тому, що цей мікроелемент є важливою ланкою в метаболізмі вуглеводів. Встановлено, що дієта з дефіцитом магнію суттєво пов’язана зі зниженням рівня інсулінозалежного засвоєння глюкози та збільшенням захворюваності на цукровий діабет. Вчені практичним методом довели, що вживання 100 мг даної добавки на добу знижує ризик діабету 2 типу на 15%
5) Профілактика рахіту. Магній також необхідний для транспортування і перетворення вітаміну «сонця» (вітамін D) в активну форму в печінці та нирках. Цілком зрозуміло, що недостача цього мікроелементу впливає на порушення мінерального обміну, тим самим провокуючи виникнення та розвиток рахіту.
6) Дихальна система. Одні з останніх наукових досліджень на даний момент виявили ще одну особливість магнію. Вчені помітили, що відбуваються певні позитивні зміни при введені сульфату магнію пацієнтам, які страждали на захворювання дихальної системи. Це можна пояснити тим, що магній зменшує запалення легень (протисудомна функція), а також допомагає зміцнити капілярну систему, тим самим полегшуючи процес дихання.
Не знайдено дописів
Написати відгук