Напевно кожна людина неодноразово чула такі вислови: «високий рівень холестерину погано впливає на серце» або «необхідно знизити рівень холестерину». Ці та схожі фрази регулярно звучать в сучасному світі. Проте, якщо запитати більшість людей, що ж таке цей славнозвісний холестерин та чи знали вони, що є хороший та поганий рівень холестерину, то не так багато дадуть правильні відповіді. В даній статті ми детальніше ознайомимося з цими поняттями, а також які фактори впливають на зміни холестерину в крові, як здійснювати контроль над ним та які Бади безпосередньо будуть впливати на кореляцію цього показника.
Холестерин - це воскоподібна речовина, що міститься у крові. Нашому організму для нормального функціонування багатьох систем необхідна невелика кількість даної сполуки. Приблизно три чверті холестерину у нашому організмі виробляється печінкою; решта надходить з їжі. Зокрема, найбільша його кількість міститься в продуктах тваринного походження, таких як яєчні жовтки, м’ясо і сир.
Функції холестерину:
1) Використовується для вироблення вітаміну D і стероїдних гормонів, які підтримують ваші кістки, зуби і м’язи здоровими.
Холестерин необхідний для виробництва гормонів на основі стероїдів, особливо статевих, таких як тестостерон і прогестерон.
Інші гормони, що виробляються переважно наднирковими залозами, також потребують холестерину, зокрема альдостерон (гормон, який змушує нирки утримувати воду) і кортизол (гормон, який важливий для придушення запалення в організмі). Холестерин також повинен бути присутнім, щоб шкіра виробляла вітамін D, який відіграє роль у тому, як організм справляється з кальцієм і допомагає підтримувати щільність кісток.
2) Компонент клітинних мембран
Холестерин також є важливим компонентом клітинних мембран, які є структурами, що межують з кожною клітиною людського тіла. Без холестерину Т-клітини (тип білих кров’яних клітин), наприклад, не підтримували б свої клітинні мембрани, що у свою чергу призводило б до розриву клітин.
3) Участь у виробленні жовчі
Холестерин також дає можливість організму утворювати жовчні кислоти, які необхідні для розщеплення жирів у травному тракті, щоб вони могли поглинатися організмом. Крім того, тригліцериди (нейтральні жири) є важливим джерелом енергії для організму, особливо при дефіциті глюкози.
Вперше вчені виявили сполуку холестерину ще аж у 1769 році. Французький дослідник Франсуа Пулетье де ла Саль вперше виявив твердий холестерин в жовчних каменях. Через деякий час йому вдалося виділити окремий кристал холестерину. Проте його робота була неопублікована, тому в 1815 році відбулося повторне відкриття холестерину Мішелем Шеврелем. Поступово вченим вдалося виявити, що холестерин є в крові. В 1910 році Адольф Віндаус повідомив, що бляшки в аортах, хворих на атеросклероз, містять у двадцять разів більше холестерину, ніж нормальні аорти. Від цього моменту розпочалися численні дослідження впливу рівня холестерину на роботу серцево-судинної системи. Важливим також було відкриття в 30-х роках так званих ліпопротеїнів. Простими словами, однією з функцій ліпопротеїнів в крові є здійснення транспорту ліпідів, включаючи холестерин, від однієї клітини до іншої.
Як ми вже з’ясували, високий рівень холестерину не є надто хорошим індикатором стану нашого організму. Проте не весь холестерин є «поганим». Науковцям ще в минулому столітті вдалося виділити так звані два типи ліпопротеїнів. В багатьох могла виникнути думка, які ліпопротеїди, ми ж говорили про холестерин. Проте не все так складно, як може здатися на перший погляд.Холестерин - це тип жиру в крові, а жири в крові відомі як ліпіди. Холестерин та інші ліпіди переносяться в кров у зв’язку з білками, утворюючи малі сфери, відомі як ліпопротеїни . Отже, ліпопротеїни - це ліпіди плюс білки. Перейдемо до так званого «хорошого» і «поганого» холестерину. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) – необхідні для того, щоб здійснювати транспортування холестерину до клітин. Проте ЛПНЩ не були б поганими, якщо це була б їхня основна властивість. Справа в тому, що при їх надлишку вони здатні забивати судини, зокрема артеріальні і створювати так звані корки. На противагу їм існують ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ). Їхнє основне завдання полягає в тому, щоб забирати холестерин назад до печінки, де останній розщеплюється і виводиться з організму. Окрім цього самі ЛПВЩ містять у своєму складі велику кількість білка і зовсім мізерну кількість холестерину.
Отже, ми з’ясували, що надлишок холестерину може накопичуватися в стінках судин. Це призводить до утворення корків/бляшків, які з часом стають твердішими, що робить артерії жорсткішими і вужчими. Відповідно це призводить до того, що наші судини не можуть нормально виконувати транспортну функцію організму, виникає застій, який призводить до атеросклерозу.
Основні захворювання, які виникають при високому рівні холестерину:
Всі фактори, які спричиняють збільшення в крові рівня холестерину слід розділяти на дві груп: непідконтрольні та підконтрольні. Непідконтрольні - це перш за все ці чинники, на які ми не здатні впливати, тобто сюди перш за все відносять – вік, стать, спадковість.
Непідконтрольні:
Генетична спадковість. Як не крути, але цей фактор є надзвичайно важливим, особливо якщо високий холестерин є в обох батьків. Індикатором цього показника може бути те, в якому віці в тата і мами розпочалися захворювання з серцем. Науковці виділяють такі рамки – якщо в батька виникли проблеми з серцем до 55 років, а в матері до 65 років, то в такому випадку їхні діти з великою ймовірністю можуть мати високий рівень холестерину. Окрім цього існує і генетичне захворювання, яке називається сімейною гіперхолестеринемією (СГ). Це захворювання здатне викликати високі рівні ЛПНЩ, починаючи з молодого віку. Це рідкісне явище, але якщо його не лікувати, з часом воно може погіршитися.
Стать. Сюди можна віднести той факт, що у жінок після менопаузи рівень «поганого» холестерину підвищується, як і ризик серцевих захворювань.
Вік. Якщо говорити про вік, то тут все просто - ризики високого холестерину зростають: у жінок після 65 років, в чоловіків після 55 років.
Підконтрольні:
Ми вже вияснили, що є ряд факторів на які людина не здатна ніяким чином впливати. Проте, куди важливіше, що рівень холестерину в крові цілком можливо регулювати, навіть при найнесприятливіших обставинах.
Маса тіла. Розпочнемо з найбільш поширених тенденцій. Жирова тканина людини є основним місцем накопичення холестерину. При ожирінні більше половини загального холестерину в організмі може перебувати в цій тканині. Відповідно для того, щоб полегшити саморегуляцію рівня холестерину в організмі не потрібно надлишково набирати жирової маси.
Куріння. Одним з негативних проявів даної звички, є те що воно послаблює наші судини, робить їх більш вужчими та ламкішими. Це призводить до того, що кровоносні судини не можуть в достатній кількості транспортувати поживні речовини. Відповідно ліпопротеїни низької щільності будуть забивати судини і утворювати тромби. Окрім цього, куріння призводить і до зменшення ліпопротеїнів високої щільності.
Харчування. Цілком зрозуміло, що вживання великої кількості продуктів з високим вмістом насичених жирів і транс-жирів може сприяти підвищенню рівня холестерину. Тому для нормального рівня цього показника необхідне збалансоване харчування. В цю категорію слід також віднести БАДИ, які допомагають регулювати рівень холестерину в крові.
Фізична активність. Відомий факт, що фізичні навантаження здатні розганяти наші обмінні процеси. Для того, щоб виконати якийсь об’єм роботи нашому організмі необхідно прискорити ЦНС (центральну нервову систему), скерувати кров з поживними речовинами в ту область, яка найбільше задіяна. Цілком зрозуміло, що це призводить до покращення циркуляції крові і зменшення ймовірних застоїв.
Кров'яний тиск. Хоча високий кров'яний тиск прямо не впливає на високий рівень холестерину, він часто проявляється у людей, які його мають. Ці дві проблеми мають багато спільного. Зокрема тих самих факторів ризику, як відсутність фізичних навантажень, нездорове харчування, старіння та ожиріння. І обидві умови є факторами ризику серцевих захворювань, які спричиняють більшість смертей від високого рівня холестерину.
Діабет. Вчені довели, що цукровий діабет 2 типу знижує рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ, або «хороший») і підвищує рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ, або «поганий»). Ця комбінація підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту.
1. Риб’ячий жир (омега-3). Одна із найбільш популярних харчових добавок. Напевно вже немає людей, які б не чули про дану добавку та її корисні властивості. Омега-3 жирні кислоти включають альфа-ліноленову кислоту (ALA), ейкозапентаєнову кислоту (EPA) і докозагексаєнову кислоту (DHA). Ці кислоти показали свою ефективність у зниженні рівня тригліцеридів у сироватці крові до 50%. Вибираючи дану добавку для себе перш за все потрібно звернути увагу на вищезгадані показники. Іншими словами EPA і DHA є безпосередньо діючою речовиною у складі риб’ячого жиру). Детальніші з асортиментом наявних позицій можна ознайомитися тут.
2. Лушпиння насіння індійського подорожника або Псиліум. Клітковина є відмінним засобом для боротьби з високим рівнем холестерину. Вона також допомагає знизити рівень тригліцеридів , особливо для людей з цукровим діабетом 2 типу. Цілком зрозуміло, що клітковину потрібно добирати з продуктів харчування (овочі, фрукти та цільні зерна). Однак, якщо ваш холестерин високий, незважаючи на здорову дієту, подорожник може суттєво допомогти. Він виведе холестерин, але, як і інші волокна, може змусити вас частіше ходити в туалет або викликати закрепи. Проте ці негативні фактори нівелюються споживанням великої кількості води.
3. Берберін. Добавка, яка відносно нова, якщо говорити в контексті знаності серед клієнтів. Однак, вона стрімко набирає популярності в наш час. Зазвичай її рекомендують під час схуднення, для того, щоб знизити рівень цукру в крові, а також покращити загальну чутливість до даного компоненту. Проте, в нещодавніх дослідженнях було показано, що він також може знизити рівень холестерину та тригліцеридів.
4. Вітамін B-3 (Ніацин). Один із найефективніших способів боротьби з високим рівнем холестерину. Цікаво те, що регулярне вживання Ніацину може підвищити ліпопротеїни високої щільності майже на 35%, а також знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності на 25% і тригліцеридів на 20-50%. Все залежить від дозування – ефекти досягаються від вживання від 1 до 4-ох грамів Ніацину на добу. Однак для безпеки, перш ніж вживати B-3 в таких дозуваннях необхідно проконсультуватися з лікарем.
5. Екстракт зеленого чаю. Останні дослідження продемонстрували, що люди з помірно високим рівнем холестерину , які приймали добавки, що містять екстракти зеленого і чорного чаю протягом 12 тижнів, мали середнє зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності ( ЛПНЩ ) на 16%.
6. Екстракт часника. Добавка, яка потребує подальших досліджень щодо можливого зниження рівня поганого холестерину. Однак є кілька невеликих досліджень, які демонстрували позитивні результати в даній проблематиці.
Отже, підводячи підсумки ми повинні усвідомити, що контролювати рівень холестерину необхідно, особливо в наш час, коли є велика кількість різноманітних негативних чинників. Значною проблемою є те, що в більшості випадків високий рівень холестерину важко визначити по «відчуттям» через те, що він протікає безсимптомно аж до появи перших серйозних проблем. Тобто людина може не знати про високий рівень холестерину до першої госпіталізації. Тому не слід нехтувати аналізами, а також різноманітними профілактичними засобами. Ведіть активний спосіб життя, старайтесь правильно харчуватись, відмовтеся від куріння, вживайте біологічні добавки. Дотримання всіх цих правил суттєво знизить ймовірність виникнення високого рівня холестерину. Особливо зверніть увагу на добавки, які можуть допомогти при профілактиці або лікуванні даної проблеми. Наприклад таку добавку як риб’ячий жир можна сміливо брати для всієї сім’ї і регулярно вживати. А ось, до прикладу, використання Ніацину у високих дозуваннях краще проводити під наглядом спеціаліста. Головною перевагою бадів є те, що вони можуть вживатися без приписів і доступні не лише в аптеках, але і в магазинах спортивного харчування.
Не знайдено дописів
Написати відгук