Глютамін, як добавка для імунітету і не тільки...

24/12/2021

Що таке глютамін?

Як приймати глютамін?

Чому після важких тренувань підвищується ризик захворіти?

Глютамін та кишечник

Глютамін та відновлення

Глютамін та імунна система

Чи настільки все не шкідливо?

Протипоказання до застосування глютаміну

Чи впливає глютамін на продуктивність тренувань?

Глютамін та серцево-судинна система

Глютамін при діабеті

Добавки, які зроблять глютамін в рази ефективнішим.

Висновки

Що таке глютамін?

Глутамін - це амінокислота, що найчастіше зустрічається в м'язах у вільному вигляді. Він дуже легко проникає через гематоенцефалічний бар'єр і в клітинах головного мозку переходить в глютамінову кислоту, проте може бути присутній й в формі вільної амінокислоти. Глютамин збільшує кількість гамма-аміномасляної кислоти, яка потрібна для підтримки нормальної роботи головного мозку. Глютамін також підтримує нормальну кислотно-лужну рівновагу в організмі і здоровий стан шлунково-кишкового тракту,який потрібний для синтезу ДНК і РНК.

Глютамін - активний учасник азотного обміну. Його молекула містить два атоми азоту і утворюється з глютамінової кислоти шляхом приєднання одного атома азоту. Таким чином, саме синтез глютаміну допомагає видалити надлишок аміаку з тканин, передусім з головного мозку.

Глютамін знаходиться у великих кількостях в м'язах і використовується для синтезу білків клітин скелетної мускулатури. Тому харчові добавки з глютаміном застосуються культуристами і при різних дієтах, а також для профілактики втрати м'язової маси при таких захворюваннях, як злоякісні новоутворення і СНІД, після операцій і при тривалому постільному режимі. Додатково глютамін застосовують також при лікуванні артритів, аутоіммунних захворюваннях, фіброзах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, пептичних виразках, захворюваннях сполучної тканини.

Глютамін покращує діяльність мозку і тому застосовується при епілепсії, синдромі хронічної втоми, імпотенції, шизофренії і сенільній деменції. L- глутамін зменшує патологічну тягу до алкоголю, тому застосовується при лікуванні хронічного алкоголізму. Глютамін міститься у багатьох продуктах як рослинного, так і тваринного походження, але він легко руйнується при нагріванні. Шпинат і петрушка є хорошими джерелами глютаміну, але за умови, що їх споживатимуть в сирому вигляді.

Як приймати глютамін ?

Наявні дані показують, що разовий прийом глютаміна у високих дозах призводить до підвищеного поглинання його печінкою, що знижує рівень засвоєння глютаміна м'язовою тканиною. У зв'язку з цим, раціональним буде застосування невеликих разових доз багатократно - впродовж дня: 2-3 гр за прийом, разом з їжею. Загальне дозування може досягати 0,25 гр/кг ваги тіла. У тому випадку, коли глютамін приймається з метою підтримки імунної системи, схема прийому буде іншою: 5 гр відразу після фізичного навантаження і ще стільки ж через 2 години. В цьому випадку можна додати до глютаміна вітамін С по 500 мг за прийом.

Чому після важких тренувань підвищується ризик захворіти ?

 

Наука зв'язує подібні явища з виснаженням депо глютаміна в крові під впливом фізичних навантажень. А глютамін використовується клітинами імунної системи в якості одного з основних джерел для отримання енергії. При виснаженні глютамінових запасів крові, а він активно витрачається при навантаженнях, порушується живлення і нормальне функціонування імунної системи. Додаткове споживання глутаміну, як добавки, до і після тренування повинне усунути цю проблему. При цьому разовий прийом глутаміну має бути не менше 5 гр, а усього рекомендують до 20 гр в тренувальний день.

Глютамін і кишечник

 

 
Здатність кишкового епітелію функціонувати в якості бар'єру між зовнішнім середовищем і строго регульованим внутрішнім середовищем має важливе значення для здоров'я людини. Підвищена проникність кишечника пов'язана з декількома різними захворюваннями людини, включаючи запальне захворювання кишечника(IBD), целіакію і синдром подразненого кишечника(IBS). Попередні дослідження показали, що брак глютаміна може привести до зниження проникності епітелію, тобто підвищення якості його бар'єрної функції. Глютамін є основним джерелом енергії для швидкого ділення клітин слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Основне використання орально-вживаного глютаміна відбувається в шлунково-кишковому тракті людини і його виснаження в кишечнику призводить до епітеліальної атрофії кишкових клітин і подальшого зниження проникності кишкового бар'єру. З іншого боку, додавання глютаміна може відновити проникність кишкової оболонки і зменшити бактеріальну шкоду і проникність кишечника після його ушкодження. Показано, що при синдромі подразненого кишечника і у пацієнтів із запущеним раком стравоходу, що проходять радіохіміотерапію, добавки з глютаміном знижують проникність кишечника і покращують функцію шлунково-кишкового тракту.
 
 
 
Застосування глютаміна може також забезпечити клінічну перевагу для пацієнтів у критичному стані, у яких підвищена проникність кишечника призводить до септицемії кишкового походження.

Глютамін і відновлення

Прийом глютаміна призводить до швидшого відновлення сили і зменшує крепатуру, викликану мікроушкодженням м'язових клітин під навантаженням. На приклад, в дослідженні 2015-го "The influence of oral l - glutamine supplementation on muscle strength recovery and soreness following unilateral knee extension eccentric exercise" прийом глютаміна в дозуванні 300 мг на кг маси тіла один раз в день відразу після тренування з акцентом на "розгинальній" фазі(8 підходів на м'язову групу, в кожному підході 10 повторів з вагою 125% від макс) і прийомом по одному разу в день в тому ж дозуванні в подальші 72 години, привів до швидшого відновлення пікового моменту, що крутить, і зменшення м'язової хворобливості після ексцентричних вправ.

Глютамін і імунна система

В організмі глютамін є щедрою і дуже корисною амінокислотою. Споживання глютаміна в організмі в нормальних або хворобливих умовах таке ж або більш високе, ніж глюкоза. Для оцінки важливості глутаміну було проведено багато експериментів in vivo, а також in vitro. Глютамін є джерелом енергії для клітин імунної системи, наприклад він активно витрачається для проліферації лімфоцитів. Глютамін також грає вирішальну роль у виробництві цитокінів, макрофагів, фагоцитарних і нейтрофільних клітин для знищення бактерій. Більшість метаболічних органів, таких як печінка, кишечник і скелетні м'язи, контролюють циркуляцію і доступність секреції глутаміну. У катаболічних і гіперкатаболічних умовах, глутамін може виявитися необхідним і грає життєво важливу роль в обміні речовин. Проте його біодоступність може бути знижена через порушення гомеостазу в міжтканинному обміні амінокислот. Саме тому в лікарняному харчуванні (в країнах першого світу) зазвичай використовуються добавки глутаміну, які особливо рекомендується для людей з пригніченою імунною функцією.

Чи настільки все нешкідливо ?

Хронічне споживання глутаміну( у великих кількостях(~40 гр/доб) може негативно торкнутися ряду біохімічних шляхів і клітинних функцій. Великі дозування глутаміну, можуть викликати наступні побічні ефекти:

  1. Зміни в транспорті амінокислот :. Оскільки глутамін розділяє транспортери з іншими амінокислотами, посилене споживання глутамін може погіршити розподіл амінокислот між тканинами і їх всмоктування в кишечнику і нирках.
  2. Зміни в метаболізмі глутамін. Додавання глутаміну може погіршити синтез "внутрішнього" глутаміну і збільшити продукцію глутамату і аміаку. Зміни в транспорті аміаку. Додавання глутаміну може погіршити детоксикацію аміаку і негативно вплинути на роль глутаміну як переносника аміаку серед тканин
  3. Аномалії в підвищеному вмісту сироватці крові певних амінокислот. Підвищення плазмових рівнів глутаміну, глутамату, цитруліну, орнітину, аргініну і гістидину і зниження рівнів валіну, лейцину, ізолейцину, гліцину, треоніну, серину і проліну. Зміни в імунній системі. Оскільки глутаміну має імуномодулюючі властивості, необхідно оцінити вплив хронічного споживання глутаміну на імунну систему.
  4. Вплив на зростання пухлин.Достеменно не з’ясовано , чи збільшує хронічний прийом глутаміну ризик розвитку раку.
  5. Ефект відміни добавок глутаміну. Через адаптивну реакцію організму на посилене споживання глутаміну, відміна вживання останнього може збільшити ризик проблем із здоров'ям, що виникають в результаті дефіциту цієї амінокислоти.

 

Протипоказання до застосування глютаміну

 
 
Глютамін в чистому вигляді - це харчова добавка, яка чинить істотний вплив на організм, тому вона не може бути повністю безпечною і підходити абсолютно усім.
До категорій осіб, яким її приймати небажано, відносяться:

1.Люди, що ведуть розмірений спосіб життя, не обтяжують себе фізичними навантаженнями. У їх організмі глютамін знаходиться в надлишку, і прийом будь-яких добавок з цією речовиною може викликати передозування і є безглуздим.

2.Спортсмени із захворюванням нирок, анемією, підвищеною збудливістю, тому що складові компоненти добавки активізують усі процеси в організмі і можуть викликати загострення будь-якого з вищеперелічених станів.

3.Спортсмени, які паралельно приймають складні біологічні добавки. Це може привести до діареї, нудоти, нервового збудження, пересихання слизової оболонки у роті, тріщинкам на губах.

 

 

4. Люди, що приймають певні лікарські препарати. Паралельний прийом цієї амінокислоти може анулювати лікувальний ефект. Будь-які ускладнення, пов'язані з прийомом цієї добавки, можуть виникнути тільки у разі її безконтрольного використання.

Чи впливає глютамін на продуктивність тренувань ?

У 2019-му році був створений огляд досліджень по цій темі, яких було виявлено 55. У більшості досліджень було відмічено, що прийом добавок глютаміна поліпшив деякі маркери стомлення, наприклад, збільшив синтез глікогену і понизив накопичення аміаку, але це втручання не підвищило фізичну працездатність. Таким чином, незважаючи на поліпшення деяких параметрів, прийом добавок глютаміну, мабуть, чинить незначний вплив на продуктивність.

Глютамін і серцево-судинна система

Дані, що з'являються, вказують на те, що L- глютамін грає фундаментальну роль у фізіології і патології серцево-судинної системи. Слугуючи субстратом для синтезу ДНК, АТФ, білків і ліпідів, L- глютамін керує критичними процесами в судинних клітинах, включаючи утворення, міграцію, клітинну смерть, старіння і відкладення позаклітинної субстанції. Крім того, L- глютамін чинить потужну антиоксидантну і протизапальну дію в крові, спричиняючи експресію оксигенази гема- 1, білків теплового шоку і глутатіону. L- глутамін також сприяє здоров'ю серцево-судинної системи, виступаючи попередником L- аргініну для оптимізації синтезу оксиду азоту.

Важливо відмітити, що L- глутамін знижує численні чинники ризику серцево-судинних захворювань, такі як гіпертонія, гіперліпідемія, непереносимість глюкози, ожиріння і діабет.

Багато досліджень показують, що додавання L- глютаміна захищає від кардіометаболічних захворювань, ішемічно-реперфузійних ушкоджень, серповидноклітинної хвороби, ушкодження серця ворожими стимулами і може бути корисним у пацієнтів з сердцевою недостатністю.

Глютамін при діабеті

У 2020-му році учені провели систематичний огляд 19 досліджень з цього питання. У дев'яти дослідженнях повідомлялося про значне підвищення рівня глюкагоно-подібного пептиду GLP - 1 в сироватці крові(це хороший показник, GLP - 1, приміром викликає почуття насичення). Крім того, вісім досліджень показали зниження рівня цукру в крові натщесерце в сироватці крові, чотири дослідження показали зниження рівня цукру в крові у відповідь на вживання їжі і тригліцеридів після прийому глютаміна. Хоча глютамін привів до значного збільшення вироблення інсуліну в семи дослідженнях, результати по рівнях глікованного гемоглобіну Hb - A1c були непереконливими.

Попри те, що результати були багатообіцяючими відносно впливу глютаміна на зміну ваги, окислювальний стрес і запалення, учені вважають, що потрібні точніші клінічні випробування для отримання точніших результатів. На закінчення автори огляду відмічають, що добавки глютаміна можуть поліпшити контроль глікемії і рівні гормонів(таких як GLP - 1 і GIP) при цукровому діабеті, проте потрібні додаткові експериментальні результати.

Натуральні джерела глютаміну

 

Глютамін виступає складовим елементом білку, тому його натуральним джерелом є білкові продукти харчування рослинного і тваринного походження. У харчовому раціоні людини зазвичай присутні продукти з високим вмістом білку. Однак, в деяких продуктах міститься максимальна кількість глютаміну на 100 г:

  • говядина — 1,2 г;
  • курячі яйця— 0,6 г;
  • тофу — 0,6 г;
  • кукуруза — 0,4 г;
  • молоко — 0,3 г;
  • рис — 0,3 г.
 
 
Натуральним джерелом глютаміна також є м'ясо курки і ягняти, морська риба, молочні продукти і сир, горіхи і квасоля. Добавки, котрі зроблять глютамін в рази ефективнішим.

 

Добавки, які зроблять глютамін в рази ефективнішим


Глютамін і BCAA


Перша причина успішної комбінації "глютамін і ВСАА" – це можливість відчутного прогресу у справі зростання фізичної працездатності, а також зростання м'язів. Тут варто відмітити, по-перше, що концентрація, загалом, азотистих з'єднань і, зокрема, глютаміна, прямо впливає на обмін BCAA- амінокислот. По-друге, mTOR- сигнальний механізм буде активований позаклітинним глютаміном тільки за умови наявності BCAA(це, в першу чергу, торкається лейцину). Глютамін і ВСАА - це прекрасний тандем, сприяючий зростанню м'язів та збільшенню продуктивності.
 

Глютамін і цитрулін


В процесі перенесення цитруліну між різними тканинами бере найактивнішу участь глютамін. Останній, тим самим, виконує функцію прекурсора в процесі синтезу оксиду азоту і аргініну. Поєднуючи цитрулін і глютамін, ми значно,  підвищуємо можливість першого до стимулювання продукції оксиду азоту. У результаті це призводить до оптимізації оксигенації, трофіку скелетної мускулатури. Чим більше в тканині м'язів поступає нутрієнтів, тим швидше вони ростуть, відновлюються. І якщо спочатку здається, що прямого зв'язку тут немає, то, на ділі, саме такий посередник, як глютамін, визначає течію, хід, активність великої кількості різних біохімічних процесів.
 

Глютамін и aKG (альфа-кетоглутарат)


Альфа-кетоглутарат, як і глютамін, прийнято вважати попередником глутамату. Ця речовина викликає уповільнення(дозозалежне) розпаду глютаміна. У цей же момент відбувається збільшення активності глютатіону і mTOR. Все, перелічене вище означає, що прийом глютаміна і aKG може привести до збільшення потенціалу зростання м'язів, а також підняти вироблення щонайпотужнішого антиоксиданту - глютатіону.
 

Висновки:

 
Глютамін виконує в людському організмі ряд важливих функцій. Потреба в ньому зростає за наявності виснажливих фізичних навантажень, травм або серйозних захворювань. Ця амінокислота синтезується в тілі людини, а також може бути отримана з їжі і спеціальних добавок. Глютамін благотворно впливає на імунітет і роботу кишечника, корисний для спортсменів, прискорює процес відновлення організму після травм і хвороб. Короткочасне вживання амінокислоти безпечне, але для вивчення впливу глютаміна на організм при тривалому прийомі потрібно додаткові експериментальні дослідження і зараз говорити про його абсолютну безпечність – зарано.
Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті


Інформація, яка міститься в даному блозі не є джерелом для складання діагнозів, проведення лікувальних процедур і отримання лікарських порад або консультації фахівця. Всі статті та публікації розміщені виключно для отримання загальної інформації. При підозрі на будь-які симптоми і поганому самопочутті звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою. Представлені в даних матеріалах описи товарів не носять підтверджувальний лікувальний характер і не можуть бути підставою для визначення діагнозів і лікування хвороб