Глутамін - це амінокислота, що найчастіше зустрічається в м'язах у вільному вигляді. Він дуже легко проникає через гематоенцефалічний бар'єр і в клітинах головного мозку переходить в глютамінову кислоту, проте може бути присутній й в формі вільної амінокислоти. Глютамин збільшує кількість гамма-аміномасляної кислоти, яка потрібна для підтримки нормальної роботи головного мозку. Глютамін також підтримує нормальну кислотно-лужну рівновагу в організмі і здоровий стан шлунково-кишкового тракту,який потрібний для синтезу ДНК і РНК.
Глютамін - активний учасник азотного обміну. Його молекула містить два атоми азоту і утворюється з глютамінової кислоти шляхом приєднання одного атома азоту. Таким чином, саме синтез глютаміну допомагає видалити надлишок аміаку з тканин, передусім з головного мозку.
Глютамін знаходиться у великих кількостях в м'язах і використовується для синтезу білків клітин скелетної мускулатури. Тому харчові добавки з глютаміном застосуються культуристами і при різних дієтах, а також для профілактики втрати м'язової маси при таких захворюваннях, як злоякісні новоутворення і СНІД, після операцій і при тривалому постільному режимі. Додатково глютамін застосовують також при лікуванні артритів, аутоіммунних захворюваннях, фіброзах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, пептичних виразках, захворюваннях сполучної тканини.
Глютамін покращує діяльність мозку і тому застосовується при епілепсії, синдромі хронічної втоми, імпотенції, шизофренії і сенільній деменції. L- глутамін зменшує патологічну тягу до алкоголю, тому застосовується при лікуванні хронічного алкоголізму. Глютамін міститься у багатьох продуктах як рослинного, так і тваринного походження, але він легко руйнується при нагріванні. Шпинат і петрушка є хорошими джерелами глютаміну, але за умови, що їх споживатимуть в сирому вигляді.
Наявні дані показують, що разовий прийом глютаміна у високих дозах призводить до підвищеного поглинання його печінкою, що знижує рівень засвоєння глютаміна м'язовою тканиною. У зв'язку з цим, раціональним буде застосування невеликих разових доз багатократно - впродовж дня: 2-3 гр за прийом, разом з їжею. Загальне дозування може досягати 0,25 гр/кг ваги тіла. У тому випадку, коли глютамін приймається з метою підтримки імунної системи, схема прийому буде іншою: 5 гр відразу після фізичного навантаження і ще стільки ж через 2 години. В цьому випадку можна додати до глютаміна вітамін С по 500 мг за прийом.
Наука зв'язує подібні явища з виснаженням депо глютаміна в крові під впливом фізичних навантажень. А глютамін використовується клітинами імунної системи в якості одного з основних джерел для отримання енергії. При виснаженні глютамінових запасів крові, а він активно витрачається при навантаженнях, порушується живлення і нормальне функціонування імунної системи. Додаткове споживання глутаміну, як добавки, до і після тренування повинне усунути цю проблему. При цьому разовий прийом глутаміну має бути не менше 5 гр, а усього рекомендують до 20 гр в тренувальний день.
Прийом глютаміна призводить до швидшого відновлення сили і зменшує крепатуру, викликану мікроушкодженням м'язових клітин під навантаженням. На приклад, в дослідженні 2015-го "The influence of oral l - glutamine supplementation on muscle strength recovery and soreness following unilateral knee extension eccentric exercise" прийом глютаміна в дозуванні 300 мг на кг маси тіла один раз в день відразу після тренування з акцентом на "розгинальній" фазі(8 підходів на м'язову групу, в кожному підході 10 повторів з вагою 125% від макс) і прийомом по одному разу в день в тому ж дозуванні в подальші 72 години, привів до швидшого відновлення пікового моменту, що крутить, і зменшення м'язової хворобливості після ексцентричних вправ.
Хронічне споживання глутаміну( у великих кількостях(~40 гр/доб) може негативно торкнутися ряду біохімічних шляхів і клітинних функцій. Великі дозування глутаміну, можуть викликати наступні побічні ефекти:
1.Люди, що ведуть розмірений спосіб життя, не обтяжують себе фізичними навантаженнями. У їх організмі глютамін знаходиться в надлишку, і прийом будь-яких добавок з цією речовиною може викликати передозування і є безглуздим.
2.Спортсмени із захворюванням нирок, анемією, підвищеною збудливістю, тому що складові компоненти добавки активізують усі процеси в організмі і можуть викликати загострення будь-якого з вищеперелічених станів.
3.Спортсмени, які паралельно приймають складні біологічні добавки. Це може привести до діареї, нудоти, нервового збудження, пересихання слизової оболонки у роті, тріщинкам на губах.
4. Люди, що приймають певні лікарські препарати. Паралельний прийом цієї амінокислоти може анулювати лікувальний ефект. Будь-які ускладнення, пов'язані з прийомом цієї добавки, можуть виникнути тільки у разі її безконтрольного використання.
У 2019-му році був створений огляд досліджень по цій темі, яких було виявлено 55. У більшості досліджень було відмічено, що прийом добавок глютаміна поліпшив деякі маркери стомлення, наприклад, збільшив синтез глікогену і понизив накопичення аміаку, але це втручання не підвищило фізичну працездатність. Таким чином, незважаючи на поліпшення деяких параметрів, прийом добавок глютаміну, мабуть, чинить незначний вплив на продуктивність.
Дані, що з'являються, вказують на те, що L- глютамін грає фундаментальну роль у фізіології і патології серцево-судинної системи. Слугуючи субстратом для синтезу ДНК, АТФ, білків і ліпідів, L- глютамін керує критичними процесами в судинних клітинах, включаючи утворення, міграцію, клітинну смерть, старіння і відкладення позаклітинної субстанції. Крім того, L- глютамін чинить потужну антиоксидантну і протизапальну дію в крові, спричиняючи експресію оксигенази гема- 1, білків теплового шоку і глутатіону. L- глутамін також сприяє здоров'ю серцево-судинної системи, виступаючи попередником L- аргініну для оптимізації синтезу оксиду азоту.
Важливо відмітити, що L- глутамін знижує численні чинники ризику серцево-судинних захворювань, такі як гіпертонія, гіперліпідемія, непереносимість глюкози, ожиріння і діабет.
У 2020-му році учені провели систематичний огляд 19 досліджень з цього питання. У дев'яти дослідженнях повідомлялося про значне підвищення рівня глюкагоно-подібного пептиду GLP - 1 в сироватці крові(це хороший показник, GLP - 1, приміром викликає почуття насичення). Крім того, вісім досліджень показали зниження рівня цукру в крові натщесерце в сироватці крові, чотири дослідження показали зниження рівня цукру в крові у відповідь на вживання їжі і тригліцеридів після прийому глютаміна. Хоча глютамін привів до значного збільшення вироблення інсуліну в семи дослідженнях, результати по рівнях глікованного гемоглобіну Hb - A1c були непереконливими.
Попри те, що результати були багатообіцяючими відносно впливу глютаміна на зміну ваги, окислювальний стрес і запалення, учені вважають, що потрібні точніші клінічні випробування для отримання точніших результатів. На закінчення автори огляду відмічають, що добавки глютаміна можуть поліпшити контроль глікемії і рівні гормонів(таких як GLP - 1 і GIP) при цукровому діабеті, проте потрібні додаткові експериментальні результати.
Глютамін виступає складовим елементом білку, тому його натуральним джерелом є білкові продукти харчування рослинного і тваринного походження. У харчовому раціоні людини зазвичай присутні продукти з високим вмістом білку. Однак, в деяких продуктах міститься максимальна кількість глютаміну на 100 г:
Не знайдено дописів
Написати відгук