Глютамін як добавка для імунітету і не тільки...

24/12/2021

Зміст статті

Що таке глютамін?

Як приймати глютамін?

Чому після важких тренувань підвищується ризик захворіти?

Глютамін та кишечник

Глютамін та відновлення

Глютамін та імунна система

Чи настільки все нешкідливо?

Протипоказання до застосування глютаміну

Чи впливає глютамін на продуктивність тренувань?

Глютамін та серцево-судинна система

Глютамін при діабеті

Добавки, які зроблять глютамін в рази ефективнішим.

Висновки

Що таке глютамін?

Глютамін - це амінокислота, що найчастіше зустрічається в м'язах у вільному вигляді. Він дуже легко проникає через гематоенцефалічний бар'єр і в клітинах головного мозку переходить в глютамінову кислоту, проте може бути присутній і у формі вільної амінокислоти. Глютамін збільшує кількість гамма-аміномасляної кислоти, яка потрібна для підтримки нормальної роботи головного мозку. Глютамін також підтримує нормальну кислотно-лужну рівновагу в організмі і здоровий стан шлунково-кишкового тракту,який потрібний для синтезу ДНК і РНК.

Глютамін - активний учасник азотного обміну. Його молекула містить два атоми азоту і утворюється з глютамінової кислоти шляхом приєднання одного атома азоту. Таким чином, саме синтез глютаміну допомагає видалити надлишок аміаку з тканин, передусім з головного мозку.

Глютамін знаходиться у великих кількостях в м'язах і використовується для синтезу білків клітин скелетної мускулатури. Тому харчові добавки з глютаміном застосуються культуристами і при різних дієтах, а також для профілактики втрати м'язової маси при таких захворюваннях, як злоякісні новоутворення і СНІД, після операцій і при тривалому постільному режимі. Додатково глютамін застосовують також при лікуванні артритів, аутоіммунних захворюваннях, фіброзах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, пептичних виразках, захворюваннях сполучної тканини.

 

 

Глютамін покращує діяльність мозку і тому застосовується при епілепсії, синдромі хронічної втоми, імпотенції, шизофренії і сенільній деменції. L- глютамін зменшує патологічну тягу до алкоголю, тому застосовується при лікуванні хронічного алкоголізму. Глютамін міститься у багатьох продуктах як рослинного, так і тваринного походження, але він легко руйнується при нагріванні. Шпинат і петрушка є хорошими джерелами глютаміну, але за умови, що їх споживатимуть в сирому вигляді.

Як приймати глютамін?

Наявні дані показують, що разовий прийом глютаміну у високих дозах призводить до підвищеного поглинання його печінкою, що знижує рівень засвоєння глютаміну м'язовою тканиною. У зв'язку з цим, раціональним буде застосування невеликих разових доз багатократно - впродовж дня: 2-3 гр за прийом, разом з їжею. Загальне дозування може досягати 0,25 гр/кг ваги тіла. У тому випадку, коли глютамін приймається з метою підтримки імунної системи, схема прийому буде іншою: 5 гр відразу після фізичного навантаження і ще стільки ж через 2 години. В цьому випадку можна додати до глютаміну вітамін С по 500 мг за прийом.

Чому після важких тренувань підвищується ризик захворіти ?

 

Наука зв'язує подібні явища з виснаженням депо глютаміну в крові під впливом фізичних навантажень. А глютамін використовується клітинами імунної системи в якості одного з основних джерел для отримання енергії. При виснаженні глютамінових запасів крові, він активно витрачається при навантаженнях, порушується живлення і нормальне функціонування імунної системи. Додаткове споживання глютаміну як добавки, до і після тренування, повинне усунути цю проблему. При цьому разовий прийом глютаміну має бути не менше 5 гр, а усього рекомендують до 20 гр в тренувальний день.

Глютамін і кишечник

 

 

Здатність кишкового епітелію функціонувати в якості бар'єру між зовнішнім середовищем і строго регульованим внутрішнім середовищем, має важливе значення для здоров'я людини. Підвищена проникність кишечника пов'язана з декількома різними захворюваннями людини, включаючи запальне захворювання кишечника(IBD), целіакію і синдром подразненого кишечника(IBS). Попередні дослідження показали, що брак глютаміну може привести до зниження проникності епітелію, тобто підвищення якості його бар'єрної функції. Глютамін є основним джерелом енергії для швидкого ділення клітин слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Основне використання орально-вживаного глютаміна відбувається в шлунково-кишковому тракті людини і його виснаження в кишечнику призводить до епітеліальної атрофії кишкових клітин і подальшого зниження проникності кишкового бар'єру. З іншого боку, додавання глютаміну може відновити проникність кишкової оболонки і зменшити бактеріальну шкоду і проникність кишечника після його ушкодження. Показано, що при синдромі подразненого кишечника і у пацієнтів із запущеним раком стравоходу, що проходять радіохіміотерапію, добавки з глютаміном знижують проникність кишечника і покращують функцію шлунково-кишкового тракту.
 
 
Застосування глютаміну може також забезпечити клінічну перевагу для пацієнтів у критичному стані, у яких підвищена проникність кишечника призводить до септицемії кишкового походження.

Глютамін і відновлення

Прийом глютаміну призводить до швидшого відновлення сили і зменшує крепатуру, викликану мікроушкодженням м'язових клітин під навантаженням. Наприклад, в дослідженні 2015-го "The influence of oral l - glutamine supplementation on muscle strength recovery and soreness following unilateral knee extension eccentric exercise" прийом глютаміну в дозуванні 300 мг на кг маси тіла один раз в день, відразу після тренування, з акцентом на "розгинальній" фазі(8 підходів на м'язову групу, в кожному підході 10 повторів з вагою 125% від макс) і прийомом по одному разу в день в тому ж дозуванні в подальші 72 години, призвів до швидшого відновлення пікового крутного моменту і зменшення м'язової втоми після ексцентричних вправ.

Глютамін та імунна система

В організмі глютамін є важливою і дуже корисною амінокислотою. Концентрація глютаміну в організмі у нормальних або хворобливих умовах повинна бути такою ж, або навіть більш високою, ніж глюкоза. Для оцінки важливості глютаміну було проведено багато експериментів in vivo, а також in vitro. Глютамін є джерелом енергії для клітин імунної системи, наприклад він активно витрачається для проліферації лімфоцитів. Глютамін також грає вирішальну роль у виробництві цитокінів, макрофагів, фагоцитарних і нейтрофільних клітин для знищення бактерій. Більшість метаболічних органів, таких як печінка, кишечник і скелетні м'язи, контролюють циркуляцію і доступність секреції глютаміну. У катаболічних і гіперкатаболічних умовах, глутамін може виявитися необхідним і грає життєво важливу роль в обміні речовин. Проте його біодоступність може бути знижена через порушення гомеостазу в міжтканинному обміні амінокислот. Саме тому в лікарняному харчуванні (в країнах першого світу) зазвичай використовуються добавки глютаміну, які особливо рекомендується для людей з пригніченою імунною функцією.
 
 
 

Чи настільки все нешкідливо?

Хронічне споживання глютаміну(у великих кількостях(~40 гр/добу) може негативно торкнутися ряду біохімічних процесів і клітинних функцій. Великі дозування глютаміну можуть викликати наступні побічні ефекти:

  1. Зміни в транспорті амінокислот. Оскільки глютамін розділяє транспортери з іншими амінокислотами, посилене споживання глютаміну може погіршити розподіл амінокислот між тканинами і їх всмоктування в кишечнику і нирках.
  2. Зміни в метаболізмі глютаміну. Додавання глютаміну може погіршити синтез "внутрішнього" глютаміну і збільшити продукцію глютаміну та аміаку.
  3. Зміни в транспорті аміаку. Додавання глютаміну може погіршити детоксикацію аміаку і негативно вплинути на роль глютаміну як переносника аміаку серед тканин.
  4. Аномалії в підвищеному вмісті у сироватці крові певних амінокислот. Підвищення плазмових рівнів глютаміну, глутамату, цитруліну, орнітину, аргініну і гістидину і зниження рівнів валіну, лейцину, ізолейцину, гліцину, треоніну, серину і проліну.
  5. Зміни в імунній системі. Оскільки глютаміну має імуномодулюючі властивості, необхідно оцінити вплив хронічного споживання глутаміну на імунну систему.
  6. Вплив на зростання пухлин. Достеменно не з’ясовано, чи збільшує хронічний прийом глютаміну ризик розвитку раку.
  7. Ефект відміни добавок глютаміну. Через адаптивну реакцію організму на посилене споживання глютаміну, відміна вживання останнього може збільшити ризик проблем зі здоров'ям, що виникають в результаті дефіциту цієї амінокислоти.

 

Протипоказання до застосування глютаміну

Глютамін в чистому вигляді - це харчова добавка, яка чинить істотний вплив на організм, тому вона не може бути повністю безпечною і підходити абсолютно усім.
До категорій осіб, яким її приймати небажано, відносяться:

1.Люди, що ведуть розмірений спосіб життя і не обтяжують себе фізичними навантаженнями. У їх організмі глютамін і так знаходиться в надлишку.

2.Спортсмени із захворюванням нирок, анемією, підвищеною збудливістю, тому що складові компоненти добавки активізують усі процеси в організмі і можуть викликати загострення будь-якого з вищеперелічених станів.

3.Спортсмени, які паралельно приймають складні біологічні добавки. Це може привести до діареї, нудоти, нервового збудження, пересихання слизової оболонки у роті, тріщинок на губах.

4. Люди, що приймають певні лікарські препарати. Паралельний прийом цієї амінокислоти може анулювати лікувальний ефект. Будь-які ускладнення, пов'язані з прийомом цієї добавки, можуть виникнути тільки у разі її безконтрольного використання.

Чи впливає глютамін на продуктивність тренувань ?

У 2019-му році був створений огляд досліджень по цій темі, яких було виявлено 55. У більшості досліджень було відмічено, що прийом добавок глютаміну поліпшив деякі маркери стомлення, наприклад, збільшив синтез глікогену і понизив накопичення аміаку, але це втручання не підвищило фізичну працездатність. Таким чином, незважаючи на поліпшення деяких параметрів, прийом добавок глютаміну, мабуть, чинить незначний вплив на продуктивність.

Глютамін і серцево-судинна система

Дані, що з'являються, вказують на те, що L- глютамін грає фундаментальну роль у фізіології і патології серцево-судинної системи. Слугуючи субстратом для синтезу ДНК, АТФ, білків і ліпідів, L- глютамін керує критичними процесами в судинних клітинах, включаючи утворення, міграцію, клітинну смерть, старіння і відкладення позаклітинної субстанції. Крім того, L- глютамін чинить потужну антиоксидантну і протизапальну дію в крові, спричиняючи експресію оксигенази гема- 1, білків теплового шоку і глутатіону. L- глутамін також сприяє здоров'ю серцево-судинної системи, виступаючи попередником L- аргініну для оптимізації синтезу оксиду азоту.

Важливо відмітити, що L- глутамін знижує численні чинники ризику серцево-судинних захворювань, такі як гіпертонія, гіперліпідемія, непереносимість глюкози, ожиріння і діабет.

 

 

Багато досліджень показують, що додавання L- глютаміна захищає від кардіометаболічних захворювань, ішемічно-реперфузійних ушкоджень, серповидноклітинної хвороби, ушкодження серця ворожими стимулами і може бути корисним у пацієнтів з сердцевою недостатністю.

Глютамін при діабеті

У 2020-му році учені провели систематичний огляд 19 досліджень з цього питання. У дев'яти дослідженнях повідомлялося про значне підвищення рівня глюкагоно-подібного пептиду GLP - 1 в сироватці крові (це хороший показник, GLP - 1, приміром викликає почуття насичення). Крім того, вісім досліджень показали зниження рівня цукру в крові натщесерце в сироватці крові, чотири дослідження показали зниження рівня цукру в крові у відповідь на вживання їжі і тригліцеридів після прийому глютаміну. Хоча глютамін привів до значного збільшення вироблення інсуліну в семи дослідженнях, результати по рівнях глікованного гемоглобіну Hb - A1c були непереконливими.

Попри те, що результати були багатообіцяючими відносно впливу глютаміну на зміну ваги, окислювальний стрес і запалення, учені вважають, що потрібні додаткові клінічні випробування для отримання точніших результатів. На закінчення автори огляду відмічають, що добавки глютаміну можуть поліпшити контроль глікемії і рівні гормонів(таких як GLP - 1 і GIP) при цукровому діабеті, проте потрібні додаткові експериментальні результати.

Натуральні джерела глютаміну

Глютамін виступає складовим елементом білку, тому його натуральним джерелом є білкові продукти харчування рослинного і тваринного походження. У харчовому раціоні людини зазвичай присутні продукти з високим вмістом білка. Однак, в деяких продуктах міститься максимальна кількість глютаміну на 100 г:

  • Яловичина — 1,2 г;
  • Курячі яйця— 0,6 г;
  • Тофу — 0,6 г;
  • Кукуруза — 0,4 г;
  • Молоко — 0,3 г;
  • Рис — 0,3 г.
 
Натуральним джерелом глютаміну  є м'ясо курки і ягняти, морська риба, молочні продукти і сир, горіхи і квасоля.

 

Добавки, які зроблять глютамін в рази ефективнішим


Глютамін і BCAA


Перша причина успішної комбінації "глютамін і ВСАА" – це можливість відчутного прогресу у справі зростання фізичної працездатності, а також зростання м'язів. Тут варто відмітити, по-перше, що концентрація, загалом, азотистих з'єднань і, зокрема, глютаміна, прямо впливає на обмін BCAA- амінокислот. По-друге, mTOR- сигнальний механізм буде активований позаклітинним глютаміном тільки за умови наявності BCAA(це, в першу чергу, торкається лейцину). Глютамін і ВСАА - це прекрасний тандем, сприяючий зростанню м'язів та збільшенню продуктивності.
 

Глютамін і цитрулін


В процесі перенесення цитруліну між різними тканинами бере найактивнішу участь глютамін. Останній, тим самим, виконує функцію прекурсора в процесі синтезу оксиду азоту і аргініну. Поєднуючи цитрулін і глютамін, ми значно підвищуємо можливість першого до стимулювання продукції оксиду азоту. У результаті це призводить до оптимізації оксигенації скелетної мускулатури. Чим більше в тканини м'язів поступає нутрієнтів, тим швидше вони ростуть і відновлюються. І якщо спочатку здається, що прямого зв'язку тут немає, то, на ділі, саме такий посередник, як глютамін, визначає дію, хід та активність великої кількості різних біохімічних процесів.
 

Глютамін і aKG (альфа-кетоглутарат)

 

Альфа-кетоглутарат, як і глютамін, прийнято вважати попередником глутамату. Ця речовина викликає уповільнення(дозозалежне) розпаду глютаміну. У цей же момент відбувається збільшення активності глутатіону і mTOR. Все перелічене вище означає, що прийом глютаміну і aKG може призвести до збільшення потенціалу росту м'язів, а також підняти вироблення найпотужнішого антиоксиданту - глутатіону.

 
 

Висновки

 
Глютамін виконує в людському організмі ряд важливих функцій. Потреба в ньому зростає за наявності виснажливих фізичних навантажень, травм або серйозних захворювань. Ця амінокислота синтезується в тілі людини, а також може бути отримана з їжі і спеціальних добавок. Глютамін благотворно впливає на імунітет і роботу кишечника, корисний для спортсменів, прискорює процес відновлення організму після травм і хвороб. Короткочасне вживання амінокислоти безпечне, але для вивчення впливу глютаміну на організм при тривалому прийомі потрібні додаткові експериментальні дослідження і зараз говорити про його абсолютну безпечність зарано.
 
Джерела
  1. Глютамін: метаболізм та імунна функція, добавки та клінічний переклад.
  2. Глютамін як амінокислота проти втоми в спортивному харчуванні.
  3. Глютамін як імунонутрієнт.
  4. Побічні ефекти тривалого прийому глютаміну.
  5. Вплив добавок глютаміну на спортивні результати, склад тіла та імунну функцію: систематичний огляд та мета-аналіз клінічних випробувань.
  6. Глютамін і кишечник.
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті