Зміст статті
Чому після важких тренувань підвищується ризик захворіти?
Протипоказання до застосування глютаміну
Чи впливає глютамін на продуктивність тренувань?
Глютамін та серцево-судинна система
Добавки, які зроблять глютамін в рази ефективнішим.
Глютамін - це амінокислота, що найчастіше зустрічається в м'язах у вільному вигляді. Він дуже легко проникає через гематоенцефалічний бар'єр і в клітинах головного мозку переходить в глютамінову кислоту, проте може бути присутній і у формі вільної амінокислоти. Глютамін збільшує кількість гамма-аміномасляної кислоти, яка потрібна для підтримки нормальної роботи головного мозку. Глютамін також підтримує нормальну кислотно-лужну рівновагу в організмі і здоровий стан шлунково-кишкового тракту,який потрібний для синтезу ДНК і РНК.
Глютамін - активний учасник азотного обміну. Його молекула містить два атоми азоту і утворюється з глютамінової кислоти шляхом приєднання одного атома азоту. Таким чином, саме синтез глютаміну допомагає видалити надлишок аміаку з тканин, передусім з головного мозку.
Глютамін знаходиться у великих кількостях в м'язах і використовується для синтезу білків клітин скелетної мускулатури. Тому харчові добавки з глютаміном застосуються культуристами і при різних дієтах, а також для профілактики втрати м'язової маси при таких захворюваннях, як злоякісні новоутворення і СНІД, після операцій і при тривалому постільному режимі. Додатково глютамін застосовують також при лікуванні артритів, аутоіммунних захворюваннях, фіброзах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, пептичних виразках, захворюваннях сполучної тканини.
Глютамін покращує діяльність мозку і тому застосовується при епілепсії, синдромі хронічної втоми, імпотенції, шизофренії і сенільній деменції. L- глютамін зменшує патологічну тягу до алкоголю, тому застосовується при лікуванні хронічного алкоголізму. Глютамін міститься у багатьох продуктах як рослинного, так і тваринного походження, але він легко руйнується при нагріванні. Шпинат і петрушка є хорошими джерелами глютаміну, але за умови, що їх споживатимуть в сирому вигляді.
Наявні дані показують, що разовий прийом глютаміну у високих дозах призводить до підвищеного поглинання його печінкою, що знижує рівень засвоєння глютаміну м'язовою тканиною. У зв'язку з цим, раціональним буде застосування невеликих разових доз багатократно - впродовж дня: 2-3 гр за прийом, разом з їжею. Загальне дозування може досягати 0,25 гр/кг ваги тіла. У тому випадку, коли глютамін приймається з метою підтримки імунної системи, схема прийому буде іншою: 5 гр відразу після фізичного навантаження і ще стільки ж через 2 години. В цьому випадку можна додати до глютаміну вітамін С по 500 мг за прийом.
Наука зв'язує подібні явища з виснаженням депо глютаміну в крові під впливом фізичних навантажень. А глютамін використовується клітинами імунної системи в якості одного з основних джерел для отримання енергії. При виснаженні глютамінових запасів крові, він активно витрачається при навантаженнях, порушується живлення і нормальне функціонування імунної системи. Додаткове споживання глютаміну як добавки, до і після тренування, повинне усунути цю проблему. При цьому разовий прийом глютаміну має бути не менше 5 гр, а усього рекомендують до 20 гр в тренувальний день.
Прийом глютаміну призводить до швидшого відновлення сили і зменшує крепатуру, викликану мікроушкодженням м'язових клітин під навантаженням. Наприклад, в дослідженні 2015-го "The influence of oral l - glutamine supplementation on muscle strength recovery and soreness following unilateral knee extension eccentric exercise" прийом глютаміну в дозуванні 300 мг на кг маси тіла один раз в день, відразу після тренування, з акцентом на "розгинальній" фазі(8 підходів на м'язову групу, в кожному підході 10 повторів з вагою 125% від макс) і прийомом по одному разу в день в тому ж дозуванні в подальші 72 години, призвів до швидшого відновлення пікового крутного моменту і зменшення м'язової втоми після ексцентричних вправ.
Хронічне споживання глютаміну(у великих кількостях(~40 гр/добу) може негативно торкнутися ряду біохімічних процесів і клітинних функцій. Великі дозування глютаміну можуть викликати наступні побічні ефекти:
1.Люди, що ведуть розмірений спосіб життя і не обтяжують себе фізичними навантаженнями. У їх організмі глютамін і так знаходиться в надлишку.
2.Спортсмени із захворюванням нирок, анемією, підвищеною збудливістю, тому що складові компоненти добавки активізують усі процеси в організмі і можуть викликати загострення будь-якого з вищеперелічених станів.
3.Спортсмени, які паралельно приймають складні біологічні добавки. Це може привести до діареї, нудоти, нервового збудження, пересихання слизової оболонки у роті, тріщинок на губах.
4. Люди, що приймають певні лікарські препарати. Паралельний прийом цієї амінокислоти може анулювати лікувальний ефект. Будь-які ускладнення, пов'язані з прийомом цієї добавки, можуть виникнути тільки у разі її безконтрольного використання.
У 2019-му році був створений огляд досліджень по цій темі, яких було виявлено 55. У більшості досліджень було відмічено, що прийом добавок глютаміну поліпшив деякі маркери стомлення, наприклад, збільшив синтез глікогену і понизив накопичення аміаку, але це втручання не підвищило фізичну працездатність. Таким чином, незважаючи на поліпшення деяких параметрів, прийом добавок глютаміну, мабуть, чинить незначний вплив на продуктивність.
Дані, що з'являються, вказують на те, що L- глютамін грає фундаментальну роль у фізіології і патології серцево-судинної системи. Слугуючи субстратом для синтезу ДНК, АТФ, білків і ліпідів, L- глютамін керує критичними процесами в судинних клітинах, включаючи утворення, міграцію, клітинну смерть, старіння і відкладення позаклітинної субстанції. Крім того, L- глютамін чинить потужну антиоксидантну і протизапальну дію в крові, спричиняючи експресію оксигенази гема- 1, білків теплового шоку і глутатіону. L- глутамін також сприяє здоров'ю серцево-судинної системи, виступаючи попередником L- аргініну для оптимізації синтезу оксиду азоту.
Важливо відмітити, що L- глутамін знижує численні чинники ризику серцево-судинних захворювань, такі як гіпертонія, гіперліпідемія, непереносимість глюкози, ожиріння і діабет.
Багато досліджень показують, що додавання L- глютаміна захищає від кардіометаболічних захворювань, ішемічно-реперфузійних ушкоджень, серповидноклітинної хвороби, ушкодження серця ворожими стимулами і може бути корисним у пацієнтів з сердцевою недостатністю.
У 2020-му році учені провели систематичний огляд 19 досліджень з цього питання. У дев'яти дослідженнях повідомлялося про значне підвищення рівня глюкагоно-подібного пептиду GLP - 1 в сироватці крові (це хороший показник, GLP - 1, приміром викликає почуття насичення). Крім того, вісім досліджень показали зниження рівня цукру в крові натщесерце в сироватці крові, чотири дослідження показали зниження рівня цукру в крові у відповідь на вживання їжі і тригліцеридів після прийому глютаміну. Хоча глютамін привів до значного збільшення вироблення інсуліну в семи дослідженнях, результати по рівнях глікованного гемоглобіну Hb - A1c були непереконливими.
Попри те, що результати були багатообіцяючими відносно впливу глютаміну на зміну ваги, окислювальний стрес і запалення, учені вважають, що потрібні додаткові клінічні випробування для отримання точніших результатів. На закінчення автори огляду відмічають, що добавки глютаміну можуть поліпшити контроль глікемії і рівні гормонів(таких як GLP - 1 і GIP) при цукровому діабеті, проте потрібні додаткові експериментальні результати.
Глютамін виступає складовим елементом білку, тому його натуральним джерелом є білкові продукти харчування рослинного і тваринного походження. У харчовому раціоні людини зазвичай присутні продукти з високим вмістом білка. Однак, в деяких продуктах міститься максимальна кількість глютаміну на 100 г:
Альфа-кетоглутарат, як і глютамін, прийнято вважати попередником глутамату. Ця речовина викликає уповільнення(дозозалежне) розпаду глютаміну. У цей же момент відбувається збільшення активності глутатіону і mTOR. Все перелічене вище означає, що прийом глютаміну і aKG може призвести до збільшення потенціалу росту м'язів, а також підняти вироблення найпотужнішого антиоксиданту - глутатіону.
Не знайдено дописів
Написати відгук