Здорова печінка – від чого залежить, що для цього потрібно. Які добавки допоможуть захистити та відновити печінку?

29/04/2021

Печінка є доволі важливим органом для нашого організму, який виконує не лише захисну функцію, фільтруючи та захищаючи нас від різного роду шкідливих, токсичних елементів. Зокрема печінка також бере активну участь в обміні речовин – засвоєнні білків, жирів, вуглеводів, а також різного роду вітамінів та мінералів. Активно задіяна в утворенні жовчі, що необхідно для процесів травлення, крім того, здатна запасати частину необхідних поживних речовин.

Саме тому кожному варто потурбуватися про міцне здоров’я даного органу, для підтримки та нормального самопочуття на довгі роки. У даній статті ми розглянемо основні фактори, які можуть впливати на здоров’я нашої печінки, які продукти варто споживати аби потурбуватися про даний орган, та які добавки є сенс вживати додатково.

Що впливає на здоров’я нашої печінки, як її захистити?

Не раз можна почути як алкоголь шкодить здоров’ю нашої печінки, однак насправді це все далеко ним не закінчується. В теперішній час існує чималий ряд факторів, які можуть погіршувати стан даного органу.

Перш за все, сюди варто віднести спосіб нашого життя. Все частіше кожна ланка нашої життєдіяльності стає все більше комп’ютеризована та як наслідок, нам дедалі рідше доводиться вставати з стільця аби щось зробити і в цьому якраз є чималий пласт проблеми з можливим погіршенням здоров’я печінки. До цього також варто приплюсувати щоденне незбалансоване харчування, яке є не рідкістю у житті сучасної людини. При цьому ми починаємо споживати дедалі більше вуглеводів та жирів у звичайних продуктах харчування, прибігаємо до перекусів фаст-фудом. Це все в сукупності наносить потужний удар по здоров’ю нашої печінки, порушується обмін жирів, як наслідок печінка починає накопичувати жир, що в подальшому може призвести до фатальних наслідків.

Тому якщо ви замислились про здоров’я вашої печінки, насамперед перегляньте ваш продуктовий кошик, а також збагатіть свій тижневий розпорядок додатковою фізичною активністю.

Відносно ж алкоголю, то надовго зупинятися не будемо, лише підсумує, що якщо людина схильна до систематичного вживання алкогольної продукції, з часом це поступово може призвести крім токсикації, ще й до порушення жирового обміну, з подальшим гепатозом, викликаючи запальні процеси. Любителів хильнути також може очікувати цироз чи рак печінки. Саме тому подібною продукцією не варто зловживати нікому.

Прийом різного роду ліків. Медикаментозні препарати не лише вбивають різного роду бактерії, вони ще і в значній мірі завдають шкоди нашому організму, і річ йде не лише про мікрофлору нашого кишечника, але й печінки. Саме на неї лягає чимале навантаження - відфільтрувати те все, що ми прийняли, у свою чергу довготривалий та безконтрольний прийом ліків може дати чималі ускладнення та навіть призвести до розвитку гепатитів. Тому вживати ліки варто лише при відповідній необхідності.

Які продукти харчування особливо важливі для здорової печінки?

Як можна зрозуміти, у більшості випадків ми самостійно шкодимо здоров’ю нашої печінки за рахунок алкоголю чи незбалансованого харчування. Однак якщо ви вирішили змінити режим харчування, то радимо доповнити ваш раціон рядом продуктів, які позитивно повпливають на стан вашого природного фільтру.

Насамперед варто покращити наявні джерела білка, додати до раціону рибу, зокрема нежирних сортів – тріску, товстолобика, хека, коропа тощо. Крім того, до білків тваринного походження варто включити дієтичну телятину або ж індичку.

Особливу користь можуть принести кисломолочна продукція – сир, кефір, йогурти з невисоким вмістом жиру. Вони не лише знімуть зайве навантаження з печінки, але й покращать мікрофлору та роботу нашого ШКТ.

Варто звернути увагу на овочі та зелень, додавши до раціону харчування огірки, помідори, моркву, цвітну капусту, кабачки, петрушку, ви не лише збагачуєте організм поживними речовинами, але й даєте необхідну клітковину, зменшуєте навантаження на ШКТ та печінку.

Різного роду горіхи та сухофрукти не лише служать джерелом корисних жирів, але й захищають ваш організм від утворення ракових клітин.

Тому переглянувши те, що ви їсте, виключивши фаст-фуд та інші джерела шкідливих жирів з вашого раціону, а також додавши частину продуктів зі згаданого вище списку, ви вже станете на крок ближчі до міцного здоров’я та гарного самопочуття на кожен день.

Що з добавок найкраще використовувати для підтримки печінки?

Як би ми не намагалися підібрати ідеальний раціон харчування, інколи бувають моменти, де добрати усіх корисних речовин немає можливості. Крім того, якщо у вас почалися проблеми з роботою печінки то не завжди все обмежується переглядом харчування. Тому зараз ми розглянемо добавки, які є сенс додатково періодично вживати для профілактики, або ж якщо ви вже зіштовхнулися з проблемами роботи печінки.

Перша добавка – лецитин. Їй властивий доволі значний список з позитивного впливу на наш організм. Крім допомоги у роботі печінки, лецитин важливий для роботи нашого мозку та нервової системи. Важливий лецитин і для покращення процесів травлення, а також рівномірного засвоєння жирів, нормалізує роботу підшлункової, знімаючи з неї зайве навантаження. Також добавка захищає мембрану клітин нашого організму від руйнування, знижує рівень поганого холестерину та сприяє відновленню клітин печінки. Тому ця добавка з легкістю може знайти місце на вашій поличці для періодичного профілактичного вживання.

Розторопша або іншими словами сілімарин – добавка, яку з кожним днем дедалі частіше починають купувати і це не дарма, враховуючи її позитивний ефект на наш організм. Насамперед варто відмітити, що розторопшу вже не одне тисячоліття успішно використовують для лікування хвороб печінки. Сілімарин, який є головною активною складовою даної добавки, допомагає покращити процес відновлення клітин печінки, а також позитивно впливає на зняття запальних процесів та частково проявляє антиоксидантні властивості.

Також дана добавка покращує стан шкіри, допомагаючи боротися з акне та знижує рівень цукру у крові. Відповідно якщо ви отримали отруєння, чи вживали доволі тривалий термін сильнодіючі ліки, то для допомоги власному організму в детоксикації та відновленні, дана добавка може стати просто незамінною.

Артишок – добавка в якій не лише присутня частина необхідних вітамінів та мінералів, але також є антиоксидантом, слугує сильним гепапротектором та покращує відновлення пошкоджених клітин печінки. Знову ж таки, прийом артишоку нормалізує виробництво нашим організмом жовчі, а також покращує процеси травлення. Корисним буде при виведенні шлаків та солей важких металів.

Однак у будь якому випадку не варто сподіватися на щось одне, так як окремий прийом добавки повністю все змінити не зможе. Тому поєднуєте прийом БАДів з фізичною активністю та збалансованим режимом харчування і ваша печінка віддячить вам безперебійною роботою протягом не одного десятка років.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті