Як зміцнити судини та підтримати серце?

04/07/2021

Фактори негативного впливу на серце та судини

Які можуть бути засоби профілактики роботи серця та судин?

Які вітаміни та добавки дійсно необхідні для нормальної роботи серця та судин?

Без яких мінералів для підтримки серця неможливо обійтися?

Кому варто приймати вітаміни та добавки для підтримки серця та судин?

Наше довголіття та гарне самопочуття насамперед залежить від стану кровоносних судин, а також роботи нашого серця. Враховуючи тенденції сучасності, люди дедалі частіше зіштовхуються з проблемами та хворобами серцево-судинної системи. Зокрема зростає смертність від даних захворювань. Саме тому питання, щодо зміцнення судин та підтримки і покращення роботи нашого серця є актуальним як ніколи.
Недарма кажуть, що рух та те, що ми їмо, це дорога в здорове майбуття. Однак сьогодні у даній статті ми розглянемо що ж може провокувати захворювання серцево-судинної системи, як цьому запобігти, а також, що та кому дійсно варто вживати, аби максимально довго залишатися здоровим, вживаючи саме ефективне спортивне харчування.

Фактори негативного впливу на серце та судини

 

Причин того, що може погіршувати роботу нашого серця та стан судин є чимало, тому розглянемо основні фактори даного негативного впливу.
Найперше та найбільш очевидне, це погана спадковість, тобто схильність до різного роду захворювань серцево-судинної системи у родині. Людям з даною ситуацією варто особливо ретельно моніторити стан власного здоров’я та проводити різного роду профілактичні заходи. Особливо уважно необхідно бути тим, хто має захворювання на цукровий діабет, що додає додаткове навантаження на наші судини, а також високий артеріальний тиск, оскільки це додатково створює навантаження на роботу серця.
Наступним негативним фактором виступає ожиріння, оскільки знову ж таки, це додатково постійно навантажує наше серце. При цьому ожиріння може бути як від порушення гормонального обміну, так і від звичайного переїдання. І так як аби зупинити друге, варто просто вчасно сказати ні та налагодити раціон харчування, то при першому варіанті ожиріння необхідно не полінуватися та звернутися до кваліфікованого фахівця, аби нормалізувати рівень гормонів та привести харчування та денний ритм в необхідну норму. Якщо ж брати саме переїдання, то варто враховувати те, що зараз дедалі більше можна всюди зустріти різного роду фаст-фуд. Так, це досить швидкий та ситний перекус, але разом з тим це джерело шкідливих жирів у досить великій кількості, що при систематичному вживанні додає нам зайвих кілограмів, а також сприяє підвищення «поганого» холестерину у крові. Як наслідок наші судини починають поступово закупорюватися даними холестериновими бляшками, погіршується їх тонус та в подальшому ми можемо заробити атеросклероз тощо.

Фактори негативного впливу на серце

Не варто забувати і про нестачу сну. При постійному недосипанні організм не лише не може повноцінно відновитися, відпочити, але й створюється додаткове навантаження на наше серце. Нестача сну та ряд факторів, які викликають нервове напруження протягом дня – це успішне середовище для розвитку стресу. Під час стресового стану організм успішно синтезує кортизол, який досить негативно впливає на роботу серцево-судинної системи та у тривалому періоді може нанести чималу шкоду здоров’ю.
Наостанок згадаємо про шкідливі звички та сидячий спосіб життя. При курінні виникає пошкодження судин, а також можливе закупорювання артерій. Зокрема, коли людина вживає алкоголь, він, потрапляючи в кров, викликає злипання кров’яних тілець, через що вони гірше проходять по судинах, що може викликати закупорювання капілярів та подальший їхній розрив. Однак постійно сидячий спосіб життя діє також досить негативно, оскільки при цьому порушується нормальне кровопостачання ряду органів та можуть виникати різного роду хвороби, зокрема і серцево-судинної системи.
Пам’ятайте, що на ваше здоров’я також впливаєте і ви самі.

Які можуть бути засоби профілактики роботи серця та судин?

 

Аби мати здорове серце та судини необхідно проводити ряд профілактичних заходів, вести активний спосіб життя.

Перш за все варто переглянути ваш раціон харчування. Для здорового серця варто уникати шкідливих жирів на постійній основі, є сенс збагачувати власний раціон овочами та фруктами, щоб була присутня достатня кількість клітковини. Збагачувати тарілку з їжею поживною білковою їжею, з нежирних видів м’яса, молочною продукціэю та бобовими. Крім того, не варто надто сильно налягати на вуглеводи, особливо прості – солодощі та солодкі напої.

Збагатіть тижневий розпорядок фізичною активністю. Аби тримати вашу серцево-судинну систему у належному тонусі є сенс додати прогулянки, плавання, гру у волейбол чи іншу фізичну активність до вашого робочого тижня. Це буде підтримувати належне кровопостачання до ваших органів та забезпечуватиме серце належною помірною роботою, при цьому покращиться витривалість та стресостійкість вашого організму. Але усе має бути в міру, якщо у вас є захворювання судин чи серця, то навантаження мають бути помірні, аби не спровокувати прогресування хвороб.

Засоби для профілактики роботи серця
Виконання двох перших умов дозволять мінімізувати ризик ожиріння, який досить відчутно впливає на роботу серця, а також судин. Тому, навіть якщо ви зіштовхнулися з даною проблемою, варто переглянути ваш раціон та завдяки помірним фізичним навантаженням позбутися від зайвих кілограмів.
У періоди підвищеного навантаження на ваш організм не забувайте про вітамінно-мінеральні комплекси, окремі добавки, які не лише підтримують ваше серце, але й нададуть йому необхідних мікроелементів для нормальної роботи.

Які вітаміни та добавки дійсно необхідні для нормальної роботи серця та судин?

 

Вітаміни їх користь для нашого організму не можливо заперечити, оскільки вони відіграють значну роль у формуванні нових клітин, процесах кровотворення, обміні речовин, підтримці основних систем нашого організму. Не виключенням стала і серцево-судинна система.

Вітаміни та добавки для підтримки серця

Насамперед варто згадати про один з найбільш відомих вітамінів – вітамін С. Він є досить потужним антиоксидантом, допомагаючи боротися з вільними радикалами, які можуть виникати навіть при виконанні важкої роботи чи фізичних навантажень, зокрема і при посиленій роботі нашого серця. Тому прийом даного вітаміну допоможе мінімізувати їхній негативний вплив. Крім того, вітамін С бере активну участь в синтезі колагену, що буде корисно для стінок наших судин, а також допомагає розщеплювати холестерин у нашому організмі. Таким чином, аби подовжити власне довголіття та підтримати роботу серця можна вживати по 500-1000 мг даного вітаміну щодня.

Вітамін Е, ще один антиоксидант з чималим списком позитивних властивостей. Крім боротьби з процесами старіння, він покращує живлення клітин нашого тіла, зокрема і серця. Сприяє кращій регенерації тканин організму, стінок судин.

При вживанні у необхідній кількості здатний покращити циркуляцію крові, а також запобігає утворенню тромбів. Аби отримати усі плюси від вітаміну Е, а також, якщо ви активно тренуєтесь можна приймати по 180 мг даного вітаміну щодня.
Вітамін Р – вітаміноподібні рослині біофлаваноїди (рутин, цитрин, кверцетин тощо), дані речовини чудово взаємодіють з вітаміном С та зменшують проникність, а також ламкість капілярів. Тобто при взаємодії з вітаміном С дані речовини здатні підвищити концентрацію гіалуронової кислоти в стінках капілярів, що значно покращує їхню еластичність. Станом на сьогодні частина виробників додає дані екстракти до складу добавок з вітаміном С, про що зазвичай зазначається у складі. Саме тому при виборі останнього є сенс детально переглядати склад добавки.
Вітамін В1 або ж тіамін – водорозчинний вітамін групи В, який бере активну участь в обміні глюкози та жирів. Даний вітамін активно захищає наші судини від впливу на них глюкози, а також інсуліну. Вітамін В1 є особливо важливим для роботи нервової системи, коректного проведення нервових імпульсів, зокрема і у нашому серці. Щодо денної норми, то вона може варіюватися від 5 мг (для уникнення дефіциту) до 50 мг (при підвищених навантаженнях).
Вітамін В6 або піридоксин, ще один корисний водорозчинний вітамін групи В, який бере активну участь в обміні речовин. Якщо ж брати стан серцево-судинної системи, то він необхідний для ліпідного обміну, зокрема допомагає руйнувати «шкідливий» холестерин. Нормалізує стан судин в організмі та також підтримує роботу нервової системи, покращує засвоєння ряду елементів, що відслідковується у додаванні його до ряду добавок. Відносно норми, то все залежить від вашого поточного стану та харчування, тому щодня можна вживати від 2 до 100 мг даного вітаміну.
Вітамін В8 або інозитол – вітамін який допомагає понижувати тиск, а також контролювати рівень цукру у крові. Крім того, приймає активну участь в обміні жирів чим покращує контроль рівня холестерину у крові. Прийом вітаміну покращує еластичність стінок судин, а також допомагає розріджувати кров та попереджує утворення тромбів. На добу можна приймати від 500 мг до 1,5 г інозитолу.
Коензим Q10  - вітаміноподібна речовина, потужний антиоксидант, особливістю якого є те, що він бореться з вільними радикалами саме в нашому серцевому м’язі. Крім того, дана добавка бере активну участь в енергетичному обміні нашого організму. Коензим може синтезуватися нашим організмом самостійно, однак з часом, після 30 років його виробництво починає падати. Але разом з тим, якщо людина виконує досить важку фізичну роботу, або важко тренується, то для додаткової підтримки організму є сенс вживати дану добавку додатково. Щодня можна вживати від 100 до 300 мг коензиму Q10.
Омега 3 – поліненасичені жирні кислоти, відносяться до корисних жирів. Добавка виготовляється на натуральній основі з жирних сортів риб та має ряд позитивних властивостей для нашого організму. Щодо серцево-судинної системи, то прийом омега 3 понижує рівень поганого холестерину та покращує еластичність та тонус судин. Запобігає утворенню атеросклерозу. Щоденна активно профілактична доза це 1000-1200 мг активних жирних кислот омега 3.
Аргінін та цитрулінамінокислоти, які виступають донаторами азоту, тобто при потраплянні в наш організм вони розширюють стінки наших судин, тим самим зменшується тиск та покращується кровотік. Прийом добавки допомагає як нормалізувати тиск, так і зменшити навантаження на наше серце. Оптимальною дозою щодня можна вважати 1,5-3 г добавки.

Без яких мінералів для підтримки серця неможливо обійтися?

 

Для повноцінного функціонування нашому організму необхідні не лише вітаміни, але й мінерали, оскільки останні також виконують ряд важливих біологічних функцій.

Кальцій та фосфор – мінерали, які регулюють частоту скорочень серцевого м’яза, покращують засвоєння один одного. Крім того, мінерали необхідні для нормального формування оболонок клітин, та необхідні для зміцнення стінок вен, а також артерій. Щодня організму необхідно в середньому 800 мг фосфору та 1000 мг кальцію.

Магній – мінерал, який не лише підтримує роботу нервової системи, але й допомагає контролювати водно-сольовий баланс, живлячи клітини нашого організму водою, зокрема і серце, що покращує метаболізм продуктів обміну. Окрім цього мінерал допомагає побороти тромбоз. В середньому щодня людині необхідно 375 мг магнію.

Мінерали необхідні для підтримки серця

Калій – це ще один електроліт, який підтримує водно-сольовий баланс, а також приймає активну участь у серцевих скороченнях, забезпечує нервову провідність, підтримуючи належний ритм серця. Щоденна норма калію може варіюватися від пори роки, а також фізичного навантаження, активності та складає 2.4-3.8 г.

 Кому варто приймати вітаміни та добавки для підтримки серця та судин

 

Варто розуміти, що добавки для підтримки серцево-судинної системи можна пити не лише тим, хто вже має проблеми з серцем чи судинами, але й тим, хто хоче їм запобігти. Зокрема сюди можна віднести:

Кому приймати вітаміни та добавки для серця
  • Люди з наявними серцево-судинними захворюваннями, що допоможе полегшити стан загострення та пришвидшити одужання;
  • Професійні спортсмени у періоди важких підготовок, коли під час тренування їхнє серце та судини отримують підвищене навантаження. У даному випадку це можуть бути підвищені концентрації вітамінів С, Е, групи В, а також коензим Q10, цитрулін;
  • Діти та підлітки, оскільки у даний період відбувається інтенсивний ріст, зокрема і органів, тому для них також є сенс підключати додаткові добавки та вітаміни, однак це варто погоджувати перш за все з кваліфікованим фахівцем;
  • Люди, які щодня важко фізично працюють, аби мінімізувати вплив даного фактору є сенс додатково вживати мінерали, коензим Q10, вітамін С;
  • Літні люди, що зрозуміло, враховуючи їхній вік, а також біохімічні процеси організму, дана категорія потребує отримання ряду вітамінів та добавок додатково через постійну нестачу в організмі.

Заключення

Варто пам’ятати, що хвороби серцево-судинної системи є причиною смертності та стоять на одній з лідируючих позицій, тому власним здоров’ям зловживати не варто. Взявши до уваги фактори, які можуть негативно впливати на наше серце та судини, збагатіть ваш розпорядок дня фізичною активністю. Постарайтесь відмовитися від шкідливих звичок, а також приведіть власний раціон до належного стану. При необхідності збагатіть раціон необхідними вітамінами, мінералами чи добавками та будьте здорові!

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті