Як купити передтренувальний комплекс

17/12/2023

Зміст статті


 

 

У світі поширення активного способу життя, а особливо інтенсивних занять в спортзалі, набувають популярності передтренувальні комплекси. Вони визнані вкрай ефективними засобами для підвищення фізичної витривалості, енергетичної зарядженості та загальної результативності тренувань. Дана стаття розширить ваше розуміння передтренувальних комплексів, ми розглянемо: особливості вибору, склад, безпосередній ефект і багато чого іншого. Читачі дізнаються цінну інформацію щодо важливих аспектів вибору передтренувальних комплексів та інших ключових складових. При цьому важливо пам’ятати, що успіх тренувань визначається не лише правильним вибором передтренувального комплексу. Ключову роль відіграють й інші різноманітні спортивні добавки, звернутися по які ви можете в магазини спортивного харчування.  

ЩО ТАКЕ ПЕРЕДТРЕНУВАЛЬНІ КОМПЛЕКСИ

Передтренувальні комплекси є доволі специфічними добавками сфери спортивного харчування, які призначені для підвищення фізичної витривалості, покращення концентрації та надання енергії та результативності під час тренувань. Також їх часто називають “передтренами” або “пре-воркаутами”.  Основною метою цих комплексів можна вважати забезпечення організму енергією, підвищення концентрації, покращення нейром’язового зв’язку та, найважливіше, зниження почуття втоми й так званого “туману” під час інтенсивних фізичних навантажень. Існують різноманітні види передтренувальних комплексів, які можуть містити в собі різні інгредієнти та відповідно різні їхні концентрації. Основними складниками передтренувальних комплексів зазвичай являються: кофеїн, цитрулін, бета-аланін, вітаміни, креатин, амінокислоти та багато інших речовин, які допомагають підтримати енергетичний обмін та стимулювати роботу головного мозку. Рекомендується приймати передтреники безпосередньо перед тренуванням, найкраще приблизно за 15 хвилин до початку, не більше, адже такий комплекс виконує функцію підготовки організму до інтенсивних фізичних навантажень та зазвичай, має майже миттєву дію. Також важливо враховувати, що деякі передтренувальні комплекси можуть не підходити всім людям через особливості свого складу та іноді високих концентрацій певних речовин, тому вкрай важливо брати до уваги свої індивідуальні показники та особливості при виборі передтренувального комплексу. 

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ПЕРЕДТРЕН?

Отож, ми розуміємо, що враховуючи особливості складу передтренувальних комплексів, неймовірно важливо брати до уваги багато факторів при виборі такого комплексу. Потрібно аналізувати власні цілі та стан свого здоров’я. Серед основних критеріїв при виборі передтренів можна виділити наступні:

  • Перш за все, необхідно визначити свою конкретну мету в спортзалі. Від цього може повністю залежати вибір передтренувального комплексу, адже інтенсивність тренувань при врахуванні різних цілей може суттєво відрізнятися.
  • Після визначення вашої конкретної мети, вам відносно неї потрібно буде визначити, якому виду передтренувальних комплексів ви надаватимете перевагу. Існують передтренувальні комплекси, які зосереджуються на енергії, а на противагу їм існують передтренувальні комплекси, які більше фокусуються на “пампі”, тому важливо визначити, який вид підходить більше саме вам.
  • Індивідуальні особливості свого здоров’я - ретельно перегляньте склад передтренувальних комплексів, які збираєтесь придбати. Інгредієнти, такі як кофеїн та різні амінокислоти можуть мати різні ефекти на організм. Вибирайте той, що відповідає вашим потребам і не викликає непереносимості.

Вибір передтренувального комплексу

  • Дозування усіх діючих елементів - окрім того, навіть якщо у вас немає непереносимості певних складників передтренувальних комплексів, все одно потрібно звертати свою увагу на концентрації вищезгаданих речовин та дозування. Іноді порція певних передтренувальних комплексів складає не повну мірну ложку (скуп), а всього половину або навіть третину, тому з цим також варто бути обережним.

ПЕРЕДТРЕНУВАЛЬНІ КОМПЛЕКСИ ДЛЯ ЕНЕРГІЇ


Передтренувальні комплекси, як згадувалося вище, поділяються на два основні види: передтреники для енергії та передтреники для пампу. Між ними присутня суттєва різниця і тут буде описано, яка саме. Отже, якщо ми розглядатимемо саме передтреники для енергії, то по складу будемо бачити, що сам фундамент таких добавок переважно побудований на бета-аланіні - енергетичній амінокислоті, а іноді на таурині, який виконує схожу функцію. Також в них зазвичай присутня значно більша концентрація кофеїну і вітамінів групи B. Якщо розглядати вітаміни групи B, які там присутні, то будемо бачити, що це зазвичай вітамін В3 (Niacin) та вітамін B6, такий підбір є логічним, адже саме ці два вітаміни забезпечують кращий енергетичний обмін в організмі та забезпечують відчуття бадьорості, можемо також спостерігати, що ці вітаміни присутні навіть у складі багатьох звичайних енергетичних напоїв. Загалом можна зробити висновок, що склад передтренувальних комплексів для енергії сфокусований саме на стимуляції центральної нервової системи. Бета-аланін, таурин, кофеїн та інші стимулятори сприяють активації центральної нервової системи. Це призводить до підвищення рівня бадьорості та концентрації, що сприяє покращенню загальної фізичної витривалості. Серед найкращих таких передтренувальних комплексів для енергії можна виділити наступні: 



Бренд

Назва продукту

Ціна

KEVIN LEVRONE

SCATTERBRAIN 270 g

625 грн

KEVIN LEVRONE

FULL BLOWN ENERGIZER 270 g

625 грн

ACTIVLAB

BLACK WOLF 300 g

560 грн

APPLIED NUTRITION

ABE - ALL BLACK EVERYTHING 315 g

1099 грн

RONNIE COLEMAN

PRE XS WORKOUT POWDER 165 g

755 грн

COBRA LABS

THE CURSE 250 g

1099 грн


ПЕРЕДТРЕНУВАЛЬНІ КОМПЛЕКСИ ДЛЯ ПАМПУ


Якщо розглядати передтренувальні комплекси для пампу, то можна побачити, що їх склад суттєво відрізняється. Проте для початку варто визначити, що таке памп? Памп (англійською “pump”) - це процес розширення судин та судинних стінок м’язів під час тренувань, що забезпечує краще постачання кисню та різних поживних речовин безпосередньо до самих м’язів. Внаслідок цього, в людини, яка тренується, виникає відчуття, ніби м’язи стають більшими та напруженішими через значне збільшення кровопостачання. Памп в основному пов’язаний із гіпертрофією м’язів - процесом збільшення їхнього об’єму через зростання розміру м’язових волокон. Отож, повертаючись до передтреників для пампу, ми можемо визначити, що їх фундаментом в складі виступає цитрулін, а іноді аргінін, які є донаторами оксиду азоту, що якраз і забезпечує цей ефект пампу, розширюючи судинні стінки та забезпечуючи кращий прилив кисню. Окрім того, в таких комплексах зазвичай також присутні бета-аланін та кофеїн, проте в значно менших концентраціях. Також варто зазначити, що передтрени саме для пампу частіше містять в собі креатин, якщо порівнювати з передтренувальними комплексами для енергії. Отож, підсумовуючи, можна дійти висновку, що передтренувальні комплекси для пампу також можуть забезпечити кращий енергетичний обмін та простимулювати центральну нервову систему, проте вони більше спеціалізуються на розширенні стінок судин м’язових волокон (памп) завдяки переважаючій присутності донаторів оксиду азоту в складі. Серед найкращих представників таких передтреників можна виділити наступні: 


Бренд

Назва продукту

Ціна

KEVIN LEVRONE

MARYLAND MUSCLE MACHINE 385 g

799 грн

KEVIN LEVRONE

SHAABOOM PUMP 385 g

799 грн

RONNIE COLEMAN

YEAH BUDDY 270 g

1225 грн

APPLIED NUTRITION

PUMP PRE - WORKOUT 3G ORIGINAL 375 g 

1099 грн

KEVIN LEVRONE 

LEVRO PUMP 360 g

650 грн


ЯК ПРАЦЮЄ ЦИТРУЛІН?

Цитрулін - це амінокислота, яка бере участь в численному ряді важливих функцій нашого організму. Однією з його фундаментальних функцій є забезпечення природного вироблення аргініну, який, в свою чергу, необхідний для багатьох фізіологічних процесів, а якщо дивитися саме в контексті нашої теми передтренувальних комплексів, то він відіграє важливу роль в розширенні судин. Тобто, загалом однією з ключових властивостей цитруліну є його здатність збільшувати рівень аргініну в організмі. Аргінін стимулює вироблення оксиду азоту, який відповідно сприяє розширенню судин, судинних стінок та інших тканин, що в свою чергу підтримує організм при підвищених фізичних навантаженнях та забезпечує памп під час тренувань. 


Якщо говорити про інші функції та властивості цитруліну, то можна зазначити, що цитрулін конвертується в аргінін саме в печінці, що допомагає організму ефективно виводити аміак та інші різні токсичні речовини з печінки. Через те, що цитрулін регулює рівень аміаку, він цим самим задіюється в підтримці енергетичного обміну. 


Також, як згадувалося вище, цитрулін бере участь у підтримці азотного балансу організму, дана властивість не тільки забезпечує памп, а й бере участь в якісному синтезі білка та загальному покращенні імунітету. Отже, підсумовуючи, цитрулін виконує неймовірно широкий спектр важливих функцій для нашого організму та міститься майже у всіх передтренувальних комплексах, проте найбільші його концентрації припадають саме на передтрени NO формули купити які варто, якщо ви надаєте перевагу багатоповторці.


Розширення судин

ЯКИЙ ЕФЕКТ ВІД БЕТА-АЛАНІНУ?

Бета-аланін - це вже енергетична амінокислота, яка значною мірою забезпечує та регулює оптимальний рівень pH в м’язах, тобто запобігає надмірному вивільненню молочної кислоти під час тренувань. Виведення молочної кислоти безпосередньо під час тренувань допомагає значно покращити витривалість та силові показники. Запобігання надмірному вивільненню молочної кислоти в м’язах, саме в контексті силових показників, допоможе вам робити більше повторень під час виконання певної вправи. 


Також бета-аланін сприяє покращенню короткострокового відновлення під час тренувань, тобто після виконання підходів певної вправи, ви почуватиметеся менш втомленими, зможете швидше відновитися та приступити до виконання наступного підходу чи вправи. Так як це енергетична амінокислота, то відповідно вона також здатна надавати значний заряд енергії, що допоможе відчувати себе бадьоріше під час тренувань. Цей складник міститься в переважній більшості передтренувальних комплексів, проте найбільші його концентрації припадають саме на передтреники для енергії.


ДЛЯ ЧОГО В ПЕРЕДТРЕНІ КОФЕЇН? 

Кофеїн - це психостимулятор, який має безпосередню дію на центральну нервову систему, підвищуючи бадьорість та рівень концентрації. Його застосування в передтренувальних комплексах очевидне, адже це універсальний засіб, який забезпечує приплив енергії, підвищення витривалості та покращення концентрації під час тренувань. Щодо особливостей впливу кофеїну можна виділити наступні: 


  • Час початку дії: зазвичай кофеїн починає діяти від 15 до 60 хвилин після прийому. 
  • Максимальний ефект: ступінь максимальної дії та стимуляції кофеїну зазвичай припадає в середньому на другу годину після прийому.
  • Тривалість дії: ефекти від кофеїну зазвичай тривають від трьох до шести годин.
  • Виведення з організму: кофеїн значною мірою виводиться з організму через сечу, тому це відбувається відносно швидко, також приблизно від трьох до шести годин.

Проте важливо пам’ятати, що чутливість кожної людини до кофеїну може значно відрізнятися та варіюватися і тому реакція на його прийом може бути різною, все це індивідуально. Також, людям із серцевими проблемами ми не радимо приймати кофеїн, або принаймні варто проконсультуватися з лікарем або спеціалістом в даній сфері перед прийомом.


Незважаючи на це, кофеїн лишається істинно революційною речовиною, яка повністю змінила поняття робочого дня всіх людей світу. Очевидно, що така добавка буде активно застосовуватись і в сфері спортивного харчування, якщо згрупувати його позитивні ефекти саме в контексті спорту, то можна виділити наступне:


Ефект 

Опис

Енергія та бадьорість

Кофеїн стимулює центральну нервову систему, чим підвищує рівень бадьорості

Концентрація та увага

Через свою психостимуляторну дію, кофеїн забезпечує підтримку високого рівня концентрації та уваги

Фізична витривалість

Кофеїн також сприяє збільшенню витривалості та зменшенню рівня втоми

ВИСНОВОК


Отже, підсумовуючи, точно можна сказати, що передтренувальні комплекси можуть полегшити життя людям, які займаються інтенсивними фізичними навантаженнями в спортзалі. Це чудова добавка, яка здатна забезпечувати суттєвий прилив бадьорості, підвищення витривалості, покращення енергетичного обміну організму, стимулювання кращої циркуляції кисню в м’язах та багато чого іншого. Широкий спектр асортименту та складу передтренувальних комплексів робить можливим вибір майже для будь-якої людини, яка тренується. Проте також варто не забувати про критерії вибору передтреників та про свої можливі протипоказання до прийому певних складників, які містяться в передтренах.  

 

Часті запитання

Чи можна пити передтрен при хворому серці?

При хворому серці зазвичай не рекомендується приймати передтренувальні комплекси, адже в них містяться речовини, які становлять протипоказання для людей з проблемами із серцево-судинною системою.

Що пити з передтренувальних комплексів при проблемах з тиском?

Яка шкода від передтренів?

Чи можна пити передтрен підліткам?

Як довго можна приймати передтренувальні комплекси?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті