Вітаміни для дітей – що є найбільш необхідне, як правильно обрати дитячі вітаміни?

07/02/2021

Користь вітамінів та мінералів для нашого організму не варто недооцінювати, оскільки позитивні властивості даної добавки неодноразово доводила звичайна повсякденна практика. Але вони потрібні не лише дорослим, в житті яких трапляються недосипи, стрес, а також незбалансоване харчування. Особливо актуальними вітамінно-мінеральні комплекси будуть саме для дітей, ростучому організму, яких потрібно також у достатній кількості. Оскільки при нестачі вітамінів не лише погіршується загальне самопочуття, але й може розпочатися відставання у рості, проблеми з зором, кістками тощо.

Які вітаміни та мінерали особливо важливі для дітей?

Чи можна обмежитись лише одним вітаміном, аби дитина була здорова? – Однозначно ні. Для нормального росту та розвитку дитини важливо ряд вітамінів та мінералів, які їй необхідно отримувати щодня. Давайте розглянемо на чому варто зосередити увагу серед вітамінів.

На дитячий організм постійно чатують різні хвороби, так імунітет може успішно боротися з ними, але все ж таки йому потрібна допомога. У даній ситуації як ніколи доречним буде звичайний вітамін С. Він не лише посилює імунітет дитини, але й допомагає при загоєнні ран. Саме тому доцільно подбати аби його було вдосталь.

Вітамін А – так як дитина постійно росте, а з нею і внутрішні органи та кістки, вживання даного вітаміну допоможе вберегти зір, міцність та нормальний ріст кісток.

Оскільки мова зайшла про кістки варто згадати ще один важливий вітамін – вітамін D. Він сприяє кращому засвоєнню кальцію в організмі, що особливо буде актуально в період пришвидшеного росту.

Крім того вносить чималу лепту в підтримку нашої імунної системи. З сонця всю необхідну кількість не набереш, тому варто звернути уваги аби дитина щодня отримувала необхідну кількість даного вітаміну.

Про вітамін Е забувати також не варто, оскільки він виконує також імуностимулюючу функцію. Покращує живлення клітин, а також допомагає швидше загоюватися ранам. Бере участь в утворенні гормонів, тому у період підліткового віку, варто особливо уважно стежити за отриманням вітаміну в необхідній кількості.

Вітаміни групи В – не менш важливі вітаміни для молодого організму. Значна частина вітамінів даної групи відповідають за обмінні процеси дитини. Беруть участь в процесах кровотворення та покращую травні процеси, що посилює наш імунітет. Частина з них також підтримують роботу мозку, нервової системи, а також зір. Саме тому варто дотримуватися денної потреби для дитячого організму аби він гармонійно та без проблем розвивався.

Кальцій – це здоров’я кісток для дитини, тобто їхня міцність та нормальний ріст. Прийом необхідної кількості кальцію також забезпечить вашу дитину здоровими зубами.

Йод – мінерал, якого доволі часто не вистачає в організмі дитини. Покращує інтелектуальні здібності, а також мінімізує розвиток хронічних захворювань. Він необхідний аби нормально розвивалася та функціонувала щитовидна залоза. Тому аби в подальшому не мати з нею проблем варто стежити, щоб йоду достатньо надходило щодня.

Як розпізнати дефіцит вітамінів у дитини?

Дефіцит вітамінів у дитячому організмі може проявитися не одразу, однак його можна визначити по ряду зовнішніх ознак. Як і в дорослих це може проявлятися знесиленням організму, частими простудами. Однак не лише на цьому варто зосередити увагу аби розпізнати дефіцит вітамінів у вашої дитини. Нестача може проявлятися і наступними симптомами:

  • Погіршення зору;
  • Втрата апетиту;
  • Проблеми з яснами – кровотечі;
  • Посилене утворення карієсу;
  • Повільне загоєння ран та подряпин;
  • Надмірна сухість шкіри або взагалі лущення;
  • Погіршення пам’яті та уваги;
  • Напади періодичних судом м’язів;
  • Виражене відставання у рості в порівнянні з однолітками.

Фрукти чи добавки, що краще? Правила вибору вітамінно-мінеральних комплексів для дітей

Чи варто приймати вітамінні комплекси, якщо можна поїсти фрукти та овочі і отримати усе необхідне молодому організму? Але насправді не все так однозначно як може здатися на перший погляд.

Перед усім варто пам’ятати, що фрукти та овочі є далеко не круглий рік, до того ж вітаміни та мінерали, які ми отримуємо з їжі засвоюються далеко не на 100%. Ще одним мінусом у даній стратегії є те, що враховуючи технологію вирощення продукції, в тих самих овочах доволі мало корисних речовин.

Враховуючи наведені вище факти все ж таки не варто відкидати повністю вітамінні комплекси, оскільки вони допоможуть забезпечити вашу дитину усіма необхідними поживними речовинами.

Щодо правил вибору вітамінно-мінеральних комплексів, то тут є деякі особливості залежно від віку дитини.

Дітям до 2-ох років особливо важливо отримувати достатню кількість вітаміну D та кальцію, аби у подальшому не було проблем з кістками.

Для дітей у віці від 2-ох до 4-ох років важливо аби у вітамінному комплексі був в достатній кількості вітамін С.

Дітям від 6-ти років потрібно аби у комплексі були в достатній кількості вітаміни групи В та вітамін А для підтримки зору.

Для школярів та підлітків важливо підбирати вітамінно-мінеральні комплекси з повним складом усіх мікроелементів. Для забезпечення підтримки та нормального росту організму.

Якщо ж узагальнити, то при виборі вітамінів варто керуватися такими правилами:

  • Доза вітамінів та мінералів у порції вітамінів для дітей до підліткового віку не повинна перевищувати добову потребу;
  • У вітамінах для дітей шкільного та підліткового віку у складі обов’язково має бути селен;
  • Додатковий плюс для вітамінів при виборі є наявність додатково біофлаваноїдів, які покращують засвоєння мікроелементів та ферментів для травлення;
  • Перевіряйте склад вітамінів, обирайте легкозасвоювані форми вітамінів та мінералів.

Пам’ятайте, що добавки це ще не все. Потурбуйтеся про правильне харчування вашої дитини та використовуйте подібні комплекси лише як доповнення до основного раціону.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Считаю, что нужно давать детям витамины, особенно зимой. Например своим даю витамин Д

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті