Травні ферменти. Що краще вживати для поліпшення процесу травлення?

23/02/2021

Не секрет, що усі поживні та необхідні речовини ми отримуємо за допомогою травлення, тобто процесу, який дозволяє розщепити на частинки спожиту нами їжу. У свою ж чергу з тих частинок наш організм буде не лише підтримувати основні біологічні процеси, але й відновлювати пошкодженні ділянки через травму, або ж надмірну фізичну активність.

Як можна зрозуміти здорова травна система – запорука міцного організму. Однак у нашому житті не раз можна помітити, що з травленням у нас бувають певні проблеми, періодично може виникати дискомфорт у нашому ШКТ. Які цьому причини, а також, що варто зробити чи додати до вашого раціону? У даній статті ми дамо відповіді на ці запитання.

Причини погіршення травлення

Здебільшого на погіршення стану нашої травної системи впливаємо ми самі, тобто у даному випадку ключову роль відіграє саме наш спосіб життя та норми харчової поведінки. Розглянемо основні причини, які можуть погіршити роботу ШКТ:

  • Часті випадки переїдання;
  • Збагачення раціону недоброякісними продуктами харчування;
  • Присутність у раціоні харчування великої кількості смажених, копчених, а також гострих та солоних продуктів;
  • Наявність шкідливих звичок – тютюнопаління та вживання алкоголю;
  • Перенапруження нервової системи часті нервові зриви;
  • Недостатня або ж навпаки – надмірна кількість жовчі у ШКТ.

Крім перелічених причин на стан травної системи також впливає нещодавнє вживання антибіотиків, стан перенесеної хвороби.

Як стає зрозуміло ми в доволі значному степені впливаємо на стан нашої травної системи, тому якщо у вашому житті присутня частина критеріїв з переліченого списку замислитись над вашим раціоном харчування та способом життя все ж таки варто. Оскільки проблеми з роботою ШКТ є доволі серйозними, які зможуть нанести доволі важкий удар якості нашого життя.

Основні принципи поліпшення травлення

Як можна помітити з наведеного вище на поліпшення процесу травлення впливаємо ми самі, тому для оптимізації даного процесу можна виокремити ряд принципів:

  • Надавайте перевагу саме натуральним продуктам, найпростіше цього досягти самостійно собі готуючи їжу;
  • Збагатіть ваш раціон клітковиною;
  • Не забувайте про корисні жири;
  • Вдосталь пийте води. Рідина позитивно впливає на процеси травлення та виведення з організму шлаків та токсинів. Якщо не знаєте скільки потрібно пити рідини за день, то просто помножте 30 мл на вашу загальну вагу;
  • Уникайте стресових ситуацій у вашому житті;
  • Відмовтесь від шкідливих звичок;
  • Додайте до вашого розпорядку дня трохи фізичної активності.

Таким чином дотримуючи цих принципів ви вже зможе мінімізувати проблеми з травленням, зміцнити імунні властивості організму та покращити загальне самопочуття.

Добавки для нормалізації роботи ШКТ та процесу травлення

Враховуючи особливості виробництва сучасної продукції та наш ритм життя повністю ідеально харчуватися доволі проблематично. Якщо ж у вас періодично виникає дискомфорт у ШКТ, хоча ви і дотримуєтесь наведених вище принципів, можна використати різного роду добавки, які будуть сприяти травленню та нормалізувати ваш стан та загальне самопочуття.

Клітковина – вона є доволі важливою та необхідною у нашому раціоні. Клітковина подовжує час проходження їжі через кишки, за рахунок чого їжа краще перетравлюється, засвоюється, а також ми довший час залишаємось ситими. Крім того клітковину споживають бактерії, які є у нашому шлунку, а вони у свою чергу також важливі для процесів травлення та імунного захисту нашого організму.

На нашому сайті можна знайти  Psyllium Husk, це якраз клітковина на основі лушпиння насіння подорожника. Окрім нормалізації роботи ШКТ та допомоги в схудненні дана добавка понижує рівень поганого холестерину, а також покращує стан кровоносної системи та зменшує рівень цукру у крові.

Apple fiber та apple pectin – також клітковина, однак отримана з яблук у порошковій та капсульній формі відповідно. При вживанні даної добавки надається відчуття ситості, а також уповільнюється всмоктування жирів стінками нашого шлунку. Позитивно впливає добавка і на виведення токсинів з організму.

Саме тому клітковиною, зокрема наведеними вище добавками нехтувати точно не варто. Періодичний прийом забезпечить ваш ШКТ нормальною мікрофлорою, а також покращить процес травлення

Пробіотики – якраз ті самі бактерії, які відповідають за процеси травлення, засвоєння поживних речовин, а також дають нам внутрішній імунний захист організму. До основних причин, які впливають на доцільність додаткового прийому даної добавки можна віднести:

Стан після перенесеної хвороби, де наш організм отримував багато антибіотиків, які якраз вбивають ось ці корисні бактерії разом з шкідливими;

Погіршення процесів травлення, тобто коли ми відчуваємо постійний дискомфорт у шлунку, можна додатково вживати пробіотики, аби нормалізувати процес засвоєння поживних речовин. Доволі часто подібний дискомфорт відчувається під час святкових періодів, де ми в значній мірі споживаємо їжу. Тому аби не мучитися у подальшому від дискомфорту варто подбати про власний ШКТ наперед.

Ензіми – ферменти, які покращують процес травлення, сприяючи кращому засвоєнню білків, жирів та вуглеводів, які надходять з їжі. Це ще одна добавка, яка стає просто незамінною під час різних святкових періодів. У нас на сайті можна знайти Papaya Enzyme, Papaya Papain, а також Super Enzyme. Додавайте добавку під час їжі та забудьте про важкість у шлунку.

Екстракт часнику – ефект та позитивні властивості часнику, але без запаху. Часнику притамано багато позитивних властивостей, одна з яких це нормалізація процесів травлення. Якщо ви бажаєте отримати плюси від даного продукту, але не любите запах, то радимо звернути вашу увагу саме на цей продукт.

Вітаміни групи В – доволі важлива група вітамінів для нашого організму. Вони задіяні у доволі значній кількості біологічних процесів, у тому числі і у процесах травлення. Частина вітамінів групи В покращують засвоєння білків, жирів та вуглеводів, а також нормалізують обмінні процеси. Крім того дані вітаміни підтримують нашу нервову систему, що є також важливим для нормального процесу травлення. Даними вітамінами не варто нехтувати нікому.

Слідкуйте за тим, що споживаєте, не забувайте про фізичну активність, використовуйте необхідні добавки та отримайте здоровий ШКТ.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті