Що таке передтренувальні комплекси - все що потрібно знати

03/02/2021

Вступ

Вас вітає команда мережі магазинів спортивного харчування Mega-Mass. У цій статті ми постараємося максимально докладно і в той же час доступно викласти всю суть такого виду спортивних добавок, як передтренувальні комплекси або як їх часто називають, передтренів. Ми трохи потеоретизуємо на тему що це таке, які бувають передтренувальні комплекси, що найчастіше знаходиться в складі, а ближче до кінця розглянемо все це на декількох реальних прикладах.

Для чого потрібні передтренувальні комплекси?

Відповідь на це питання, в своїй суті, лежить вже в назві даної категорії. Це щось, що ви будете приймати безпосередньо перед тренуванням для того що б поліпшити свої швидкісно-силові показники на короткий проміжок часу. Зазвичай бажаний ефект настає вже через 15-20 хвилин після вживання і триває протягом 1-3 годин. Насправді оперувати точними значеннями за часом і силою впливу просто неможливо, так як кожен організм індивідуальний, а якщо хто-небудь буде бити себе в груди і доводити протилежне, можна сміливо переставати слухати цю людину, швидше за все він не розуміє про що говорить.

Взагалі, предтрени це практично єдиний вид спортивних добавок ефект яких дійсно можна відчути і не в контексті прийому курсом, а прямо тут і зараз. Власне кажучи в цьому і є вся суть подібних продуктів.

Уявіть або навіть згадайте таку ситуацію, ось ви цілий день були на роботі, наполегливо чи не дуже працювали, а ввечері за планом важке тренування, яке вимагає максимальної фізичної віддачі. Але вам не те що займатися, але навіть рухатися не особливо хочеться. Саме в такі моменти і приходить на виручку чудовий порошок під назвою предтрен. Ви абияк добираєтеся до залу, випиваєте порцію на барі або в роздягальні і вже до кінця розминки відчуваєте себе суперменом здатним перевернути світ, знайти б тільки точку опори для цієї справи. Насправді все так і є, але будь-яка розсудлива людина рано чи пізно запитає, а завдяки чому досягається такий ефект і чи не шкідливо це для здоров'я?

Preworckout question

Як працює предтрен?

В основі будь-якого передтренувального комплексу завжди знаходиться цілий ряд компонентів, найчастіше в середньому не менше п'яти, а зазвичай набагато більше. Звісно серед них є основні і додаткові, друга категорія зазвичай допомагає першій краще засвоюватися або довше працювати. До основних компонентів можна віднести різні стимулятори і донатори оксиду азоту, а до додаткових все інше і список там може бути дуже довгим.

Які бувають види передтренувальних комплексів?

Суворої класифікації в цьому сенсі ніколи не існувало і навряд чи вона з'явиться. Зазвичай всі подібні продукти поділяють на дві категорії:

  • Енергетики – тут весь склад спрямований на те, щоб стимулювати і розбурхувати вашу центральну нервову систему і тим самим давати заряд енергії та бадьорості на невеликий проміжок часу. Найбільш популярним компонентом такої добавки завжди буде кофеїн і всі його можливі форми. Але не ним одним єдиним, до того ж є речовини і сильніші зі схожим ефектом, наприклад: екстракт ефедри, синефрин (екстракт гіркого апельсина), екстракт герані і багато інших. Всі ці речовини часто рослинного походження. Крім енергетиків у складі присутні і такі складові, які розширюють судини, покращують кровообіг, тонізують і підвищують силову витривалість. Але все ж явний акцент завжди на стимуляторах.

energy formula

  • NO-формули – ще їх називають памповими передтренами. Тут назва теж описує їх основний напрямок. NO, позначає Оксид Азоту, який утворюється за допомогою основних компонентів даного виду добавок, аргініну, бета-аланіну, цитруліна і т.д. Цей самий оксид азоту має чудову властивість розширювати судини, тим самим трохи знижуючи кров'яний тиск, що дозволяє загнати більше крові в робочу м'язову групу. Даний ефект називається «памп» від англійського «pump» (качати). В цілому ефект в основному косметичний і не несе в собі якоїсь серйозної переваги в довгостроковій перспективі, а ось цитрулін і бета-аланін, які завжди йдуть в комплекті з аргініном (головна причина пампа), вони вже дійсно грають істотну роль в підвищенні продуктивності тренувального процесу. Звісно в складі цього виду передтренів теж є енергетики, але їх зазвичай кількісно менше.

n.o. formula

Ось ви вже знаєте які є основні напрямки в ефектах одержуваних від передтренів і тепер при покупці в магазині можете конкретно сформулювати продавцеві що саме вам потрібно показати. Але ми підемо ще далі і максимально коротко опишемо вплив найпопулярніших складових передтренувальних комплексів. Постараємося зробити це тезисно.

Основні компоненти передтренувальних комплексів

Кофеїн – він же цар гори практично будь-якого складу з цієї категорії. Найпоширеніший і один з найпотужніших стимуляторів, які тільки можна використовувати в харчовій промисловості, до всього іншого його вплив на організм вивчено у повній мірі і будь-хто знає, що від нього можна очікувати.

Екстракт герані – DMAA (1,3 dimethylamylamine). Неймовірно потужний стимулятор, додається тільки в найсильніші склади. Побачивши його, обізнана людина відразу розуміє, що в руках у нього щось дійсно варте уваги.

Синефрин (Synephrine) – рослинний екстракт, що виділяється з шкірки деяких цитрусових плодів. За силою впливу близький до герані, тому часто зустрічається як її аналог. Зустріти два цих компонента в одному складі практично неможливо, інакше люди навчилися б літати від надлишку енергії.

Аргінін – звичайна амінокислота, але з незвичайним ефектом. При достатньому разовому прийомі здатна істотно підвищувати рівень оксиду азоту, що призводить до розширення судин і посилення відчуття пампа.

Цитрулін – теж амінокислота, але вона не входить до складу звичайного білка, є попередником аргініну. При вживанні здатна посилити пампінг, підвищити витривалість і знизити втому після тренування.

Бета-аланін – основна функція полягає в підвищенні рівня карнозину, який перешкоджає передчасному закислення м'язової тканини і як наслідок підвищує витривалість, даючи можливість довше виконувати вправу.

Креатин – в будь-якій своїй формі переслідує одну мету, підвищення силової витривалості. Детальніше про нього написано ось тут --> Що таке креатин і як його приймати?

Всілякі екстракти перців – чорний, кайєнський і т.д. всі вони є стимуляторами-термогеніками, які прискорюють обмін речовин і посилюють енергетичний обмін.

Гуарана – по суті полегшений варіант чистого кофеїну, тільки хіба що без такого пікового стрибка. Продукти на її основі або вона сама в соло варіанті підійдуть тим, хто хоче себе якось «підбадьорити» на тренуванні, але занадто чутливий для кофеїну.

Звісно це далеко не весь і навіть не менша половина складових передтренувальних комплексів, але ці компоненти або більшість з них ви зустрінете в кожному представнику даної категорії і вже будете знати чого від них очікувати.

Побічні ефекти передтренувальних комплексів

caffeine overdose

Звичайно за все доводиться розплачуватися і це практично непорушний закон світобудови. Ось так філософськи ми могли б підійти до цього питання, але мабуть не станемо. Краще для початку нагадаємо вам про сенс поняття побічний ефект. Це не завжди негативний вплив, цим терміном прийнято позначати будь-який вплив крім основного, так що позитивні побочки теж зустрічаються, але зазвичай на них звертають значно менше уваги.

Якщо серйозно, то описувана категорія спортивного харчування найбільше рясніє можливими ризиками і побічними ефектами негативного характеру. Уявіть, що у вас є який-небудь механізм, який ви постійно змушуєте працювати на знос, а поверх цього ще й підливаєте якісь присадки для посилення продуктивності. Приблизно так само виглядає використання передтренів для нашого організму. Адже навіть сама далека від дієтології людина знає, що пити багато кави шкідливо для здоров'я, не всі розуміють чому, але кожен це знає. Кава = кофеїн = стимулятор. Ця речовина підвищує кров'яний тиск і частоту серцебиття, до всього іншого вона порушує водно-сольовий баланс організму. Рівно той же ефект актуальний і для інших стимуляторів. Саме тому ми не радимо приймати подібні добавки на постійній основі, а вдаватися до них тільки по явній необхідності, 1-2 рази в тиждень. У такій кількості вашому здоров'ю ніяка, навіть мінімальна, шкода завдана НЕ буде.

Ми категорично не рекомендуємо прийом добавок на основі стимуляторів людям з порушеннями роботи серця, нирок або центральної нервової системи, вам це строго протипоказано! Іноді у деяких людей з підвищеною чутливістю ЖКТ можуть траплятися розлади або починатися печія після вживання подібних добавок. Швидше за все цей аспект можна обійти знизивши дозування або переставши пити добавку на голодний шлунок.

Висновок

В кінці хотілося б залишити особисту думку автора, що до такої категорії спортивного харчування як передтренувальні комплекси. Дані речі повинні грати роль виключно допоміжного інструменту для досягнення поставлених цілей. Вживати їх часто або тим більше щодня ми не рекомендуємо. Але знайшовши потрібний момент і знаючи всю вище викладену інформацію ви дійсно залишитеся задоволені, що спробували подібний продукт.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Прочитав про багато нових добавок. Раніше це був енергетик і цитрулін, а їх виявляється є так багато. Від себе порекомендую взагалі уникати кофеїн

Приймав багато різних енергетиків, і можу сказати з особистого досвіду, що потрібно бути обережним і не приймати на постійній основі, також не приймати за 3год до сну....

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті
ActivLab Caffeine Power 60 caps
2
00000002404
Немає у наявності
16200 грн. 15600 грн.