Що таке куркума? В чому різниця куркуми і куркуміна? Кому підійде дана добавка?

21/01/2022

Зміст статті:

1. Що таке куркума? історія її використання в медицині.

2. В чому відмінність куркуми і куркуміну?

3. Властивості куркуми/куркуміну.

4. При яких захворюваннях використовують куркумін?

5. Куркумін і пиперін – вибухове комбо.

6. Дозування, побічні ефекти, протипоказання.

 

В наш час все більшої популярності набирають немедикаментозні методи профілактики захворювань. Вітаміни і БАДи стають все більш популярними, а магазини спортивного  харчування розширюють свій асортимент настільки, що сміло можуть конкурувати з аптеками. В даній статті ми розглянемо добавку, про яку все частіше запитують наші клієнти. Мова йде про так звану куркуму. Розглянемо, що це за сполука, яка відмінність між куркуміном і куркумою, їх властивості та з чим найкраще поєднувати. Даний компонент досить часто можна зустріти у різних хондропротекторах, оскільки куркумін володіє відчутними протизапальними властивостями, однак на цьому дія добавки не закінчується, ознайомившись зі статтею ви дізнаєтеся й інші важливі моменти, що дасть зробити правильний вибір завітавши у магазин спортивного харчування.

 

Що таке куркума? Історія її використання в медицині

 

Куркума – це  трав’яниста багаторічна рослина (Curcuma longa) родини імбирних. В основному її використовують як спецію, зокрема каррі. Візитною карткою куркуми є її жовте забарвлення.  У всьому світі виявлено 133 види даної рослини. Більшість з них мають загальні місцеві назви і використовуються для різних лікарських препаратів. Основним компонентом, який надає лікарські властивості куркумі є так звані поліфеноли. Поліфеноли – це  група речовин, в яких є більш ніж одна фенольна група на молекулу. Поліфеноли містяться в рослинах і дізнатися про їх вміст можна за кольором рослини – найбільше поліфенолів в плодах яскравих кольорів. У природі поліфеноли виконують чітку функцію: вони захищають рослини від агресивного впливу (ультрафіолетове випромінювання, комах, грибка, інших захворювань, тощо) та надають рослинам яскраве забарвлення. Придбати куркуму можна як харчову добавку. Куркума - це рослина, яка має дуже довгу історію використання в медицині, яка налічує майже 4000 років. У Південно-Східній Азії куркума використовується не тільки як основна спеція, а й як компонент в релігійних церемоніях. Через свій яскраво-жовтий колір цю рослину також називають «індійським шафраном». В аюрведичній медицині (найдавніша традиційна медицина) куркумін використовується для лікування різноманітних захворювань, включаючи респіраторні, захворювання печінки, запальні захворювання та діабетичні рани.  У стародавній індуїстській медицині його використовувало місцеве населення для лікування розтягнень і набряків. У традиційній китайській медицині куркумін в основному використовується для лікування станів, пов’язаних з болем у животі.

В чому відмінність куркуми і куркуміну?

 

 

 

 Ознайомлюючись з даною тематикою на різних сайтах можна зустріти два поняття – куркума і куркумін. Найперше, що спадає на думку, що це просто різні назви однієї рослини. Проте це не так. У зібраних плодів  Curcuma longa основною  цінністю є кореневища. Коли коріння висохнуть, їх подрібнюють в порошок під назвою куркума і використовують як ароматизатор в каррі та інших азіатських кухнях. Через цей процес куркуму також називають порошком кореня куркуми або екстрактом куркуми лонга.  Це і є той славнозвісний  порошок жовтого кольору, який ми бачимо на вітринах магазинів, де продають прянощі.

Куркумін – це близько 3% всього порошку куркуми. Іншими словами, куркумін знаходиться всередині куркуми, остання в свою чергу міститься в корені Curcuma longa. Куркумін – це і є той основний компонент, який надає даній рослині лікувального ефекту.

Властивості куркуми/куркуміну

 

1. Сильний Антиоксидант.

Стрес є одним із механізмів старіння та багатьох захворювань. У ньому беруть участь вільні радикали, високореактивні молекули з неспареними електронами. Вільні радикали мають тенденцію вступати в реакцію з важливими органічними речовинами, такими як жирні кислоти, білки або ДНК. Основна причина, чому антиоксиданти настільки корисні, полягає в тому, що вони захищають наше тіло від вільних радикалів. Куркумін здатен поглинати активні форми кисню (АФК), велика кількість яких призводить до окислювального стресу.

2. Протизапальні функції.

Відомо що запальні клітини вивільняють ряд реактивних сполук у місці запалення, що призводить до окисного стресу, це демонструє зв’язок між окислювальним стресом і запаленням. Запалення - це захисна реакція нашого організму на ушкодження, як внутрішнього (травми, гематоми) так і зовнішнього характеру (бактерії, віруси і т. д). В одному з досліджень було виявлено, що неочищені органічні екстракти куркуми пригнічують спричинене ліпополісахаридами (LPS) (великі молекули) виробництво фактора омертвіння пухлин.

3. Зміцнення імунітету.

Навіть у невеликих дозах куркумін показав, що він може покращувати реакцію антитіл. Ця ознака свідчить про те, що відомі переваги куркуми при різних захворюваннях можуть бути частково пов’язані з її здатністю укріплювати імунну систему.

4. Антистрес.

Не так давно було проведено один цікавий експеримент. У контрольованому дослідженні 60 людей з депресією були розподілені на три групи. Одна група приймала Прозак (доволі сильний антидепресант), інша - 1 грам куркуміну, а третя група приймала і прозак, і куркумін. Через 6 тижнів куркумін привів до покращень, подібних до тих, що були у Прозаку. Найкращі результати показала група, яка приймала і Прозак, і куркумін. Згідно з цим невеликим дослідженням, куркумін настільки ж ефективний, як і антидепресант.

5. Профілактика серцево-судинних захворювань.

Головна користь куркуміну, коли справа доходить до профілактики серцево-судинних систем, полягає в покращенні функції ендотелію, оболонки наших кровоносних судин. Куркума в дозі 100 мг/кг, яку вводили протягом 1 місяця, забезпечувала значний захист серця та функціональне відновлення, що пояснювалося зменшенням загибелі клітин.

6. Протибактеріальна та протигрибкова дія.

Екстракти з куркуми здатні також пригнічувати ріст бактерій.  В одному з досліджень 2005 року було зроблено висновок, що серед різних рослинних екстрактів (кмин, імбир, чилі, чорний кмин, орегано та солодка), які знищили H. pylori  (бактерія, яка викликає виразку шлунка та гастрит), метанольний екстракт з куркуми виявився найефективнішим.  В експерименті 2000 року неочищений етанольний екстракт куркуми знищив усі 29 випробуваних клінічних штамів дерматофітів (грибки).

 

При яких захворюваннях використовують куркумін?

 

 1. Розлади шлунково-кишкового тракту.

Куркумін продемонстрував терапевтичний ефект у пацієнтів, які страждають на запальні захворювання кишечника. Запалення шлунково-кишкового тракту, яке спостерігається при хворобі Крона та виразковому коліті, можуть бути виснажливими захворюваннями, а тривалий перебіг цих процесів  також може підвищити ризик колоректального раку.  В одному експерименті взяло участь 5 хворих пацієнтів на виразковий коліт. Хворим давали куркумін у дозі 550 мг двічі на добу протягом місяця, а потім тричі на день протягом наступного місяця. Після цього прийому упродовж двох місяців усі п’ять пацієнтів повідомили про значне покращення симптомів. Аналізи продемонстрували, що після двох місяців лікування куркуміном такі маркери запалення, як швидкість зсідання еритроцитів і рівень С-реактивного білка повернулися до нормальних меж.

2. Артрит (запалення суглобів).

Як ми вже згадували, куркумін володіє сильним протизапальним ефектом. Цілком зрозуміло, що науковці проводили експериментальні дослідження пов’язані з впливом даної добавки на різні запальні процеси в організмі. Одні з найкращих результатів проявилися при використанні куркуміну при ревматоїдному артриті.  В багатьох випадках він демонстрував більшу ефективність в порівнянні з медикаментозними протизапальними препаратами.
 

3. Нейродегенеративні захворювання (зокрема хвороба Альцгеймера).

Доведено що куркумін здатен проходити гематоенцефалічний бар’єр (фізіологічний механізм, який захищає мозок людини від потрапляння вірусів, бактерій та будь-яких інших шкідливих мікроорганізмів і речовин із кровоносної системи). Відомо що запалення та окисне пошкодження відіграють певну роль у розвитку хвороби Альцгеймера, а куркумін  позитивно впливає на пригнічення цих обидвох процесів.

Крім того, ключовою характеристикою цієї хвороби є накопичення білкових клубків, які називаються амілоїдними бляшками. Дослідження показують, що дана добавка може допомогти очистити ці бляшки.

 

4. Проблеми з обмінними процесами (метаболічний синдром).

Спершу розберемося в тому, що безпосередньо являє собою метаболічний синдром. До цього захворювання відносять: резистентність до інсуліну (клітини організму не реагують добре на інсулін і не можуть легко засвоїти глюкозу з крові), гіперглікемію (високий рівень глюкози в сироватці крові), гіпертензію (стійке підвищення артеріального тиску), низький холестерин, високий холестерин, підвищені рівні тригліцеридів та ожиріння. Усі ці проблеми свідчать про порушення стабільності роботи систем в організмі людини. Дослідження продемонстрували, що куркумін здатен послаблювати кілька аспектів даного синдрому, зокрема  покращувати чутливість до інсуліну, пригнічувати формування жирових клітин, знижувати підвищений кров’яний тиск, запалення  та окислювальний стрес. Окрім цього є недавні експериментальні висновки, в яких стверджували, що  куркумін також може знизити рівень холестирину та тригліцеридів в крові. Важливою деталлю є те, що для підвищення засвоєння куркуміну використовували пиперін. Про це ми ще поговоримо нижче.

5. Рак.

Одним із найбільших  відкриттів останніх досліджень була здатність куркуміну лікувати злоякісні новоутворення або за допомогою власних притаманних механізмів, або шляхом доповнення інших методів лікування раку. Враховуючи складність раку, лікування злоякісних пухлин все ще залишається однією з найактуальніших проблем у медицині сьогодні. Проводяться клінічні випробування з використанням куркуміну для лікування раку підшлункової залози, печінки, шлунка, молочної залози, простати, шкіри, легенів і товстої кишки. Не будемо сильно заглиблюватися в коло цих питань, однак, що можна впевнено стверджувати – науковці мають покладають великі надії на дану добавку. Оптимізму додає той факт, що багато клінічних випробувань  пройшли стадію тестування на тваринах і проводяться безпосередньо на хворих людях.

 

Куркумін і пиперін – вибухове комбо

 

Ми вже вияснили, що куркума, зокрема куркумін, мають ряд позитивних властивостей, які використовують не тільки в кулінарії, але і в медицині. Проте як і все інше, дана добавка містить «ложку дьогтю». Головні труднощі виникають в тому, що куркумін погано засвоюється нашим організмом. Тобто, щоб отримувати позитивні ефекти від даної добавки, необхідно приймати велике дозування. Проте вчені виявили, що виправити цей недолік куркуміну здатен чорний перець.

Чорний перець містить біологічно активну сполуку піперін, який є алкалоїдом на зразок капсаїцину, активним компонентом, що міститься в порошку чилі та кайенському перці. Було доведено, що піперін допомагає полегшити нудоту, головний біль і погане травлення, а також має протизапальні властивості. Проте основна перевага чорного перцю полягає в тому, що він покращує абсорбацію (засвоєння) куркуміну.

Поки існує дві теорії щодо того, як це працює. Перша - пиперин полегшує проходження куркуміну через стінки кишечника і потрапляння в кров. Друге - він може сповільнити розщеплення куркуміну в печінці, підвищуючи тим самим його рівень у крові.

Є різні варіанти як співвідносити дозування цих добавок. Однією з найпростіших моделей є 10 мг піперіну на кожен грам куркуміну. Тобто якщо людина вживає на добу 2 г куркуміну, то їй достатньо 20 мг піперіну. При такій варіації швидкість засвоєння першого зростає до 2000%.

 

Дозування, побічні ефекти, протипоказання

 

Рекомендоване дозування активного компонента – куркуміну (не куркуми у порошку) – починається від 3 мг/кг маси тіла, максимально – до 10 г на добу. Для кожної людини ці цифри будуть відрізнятися. Якщо говоримо лише про профілактичне дозуванння, то може вистачати 2-3 г. на добу. При лікуваннях різних захворюваннь ці показники можуть зростати, тому доцільно в таких випадках узгодити добову норму зі спеціалістом.

При перших прийомах куркуміну варто перевірити чи немає у Вас алергії, оскільки будь-який природний продукт може в декого викликати алергічні реакції. Перед постійним застосуванням потрібно зробити тест на руці: нанести щіпку куркуми з водою або молоком і подивитися на реакцію шкіри протягом двох діб.

Відповідно до звітів JECFA (Об’єднаний комітет експертів ООН і Всесвітньої організації охорони здоров’я з харчових добавок) і EFSA (Європейське агентство з безпеки харчових продуктів), значення допустимого добового споживання (ADI) куркуміну становить 0–3 мг/кг маси тіла. Кілька досліджень на здорових добровольцях підтвердили безпеку та ефективність куркуміну. Незважаючи на цю добре встановлену безпеку, повідомлялося про деякі негативні побічні ефекти. У семи суб'єктів, які отримували 500–12 000 мг у дослідженні і були під наглядом протягом 72 годин, спостерігалися діарея, головний біль та висипання. В іншому дослідженні деякі суб’єкти, які отримували від 0,45 до 3,6 г/добу куркуміну протягом одного-чотирьох місяців, повідомляли про нудоту, діарею та збільшення вмісту лужної фосфатази та лактатдегідрогенази в сироватці крові.

Якщо говорити про те, кому слід утриматися від прийому даної добавки, то це людям, які приймають препарати для розрідження крові (аспірин, варфарин) та антидіабетичні ліки, так як ця спеція знижує рівень цукру в крові.

 

Висновок

Отже, як ми вже вияснили, куркума, зокрема куркумін, є надзвичайно корисною сполукою для нашого організму. Його можна використовувати не тільки в кулінарії, але і у якості біологічно активної добавки. Численні  дослідження демонструють, що вищезгадана сполука може допомогти в лікуванні окислювальних і запальних станів, метаболічного синдрому, артриту, тривоги, проблем із серцем та судинами. Перспектива подальших досліджень є суттєвою, оскільки є позитивні результати в боротьбі з раковими утвореннями. Переваги куркуміну найкраще досягаються, коли його поєднують з пиперином, екстрактом чорного перцю, який значно підвищує біодоступність куркуміну.

 

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті