Що таке D-аспарагінова кислота та яка її роль для нашого організму? Для кого є важливим прийом добавка та як максимізувати ефект від прийому?

09/09/2021

Що таке D-аспарагінова кислота?

Міф про D-аспарагінову кислоту

Роль D-аспарагінової кислоти для нашого організму?

Кому варто приймати D-аспарагінову кислоту?

Скільки варто приймати D-аспарагінової кислоти?

З чим краще поєднувати Д-аспарагінову кислоту?

Капсули чи порошок – у чому краще вживати D-аспарагінову кислоту?

Чи є побічні дії при передозуванні ?

Всі ми знаємо, що наш організм побудований з білків. В свою чергу білки складаються з 21 амінокислоти. Для простішого уявлення білок – стіна, амінокислоти цеглинки в ній. Також додатково виділяють 9 незамінних амінокислот (EAA), тобто таких, які не організм не здатен утворювати власноруч, а котрі він отримує з різного роду їжі. Виявлено 3 умовно незамінних (їх "незамінність" проявляється в дитячому органЩо ізмі по більшій мірі), та 9 замінних амінокислот, які організм може синтезувати самостійно.

Що таке D-аспарагінова кислота?

Що таке D-аспарагінова кислота?

 

Так ось аспарагінова амінокислота – це одна з замінних амінокислот, яка виконує важливу роль в функціонуванні нервової і сечовидільної систем. Свою назву вона отримала в честь спаржі (Asparagus) - в соці, котрої вона була вперше виявлена.

Зазначимо, що те, що амінокислота замінна, не робить її менш вартісною, адже, при її недостачі (особливо в молодому віці) можуть спостерігатись різні розлади в роботі нервової системи. Для прикладу, значно підвищуються ризики розвитку шизофренії, деменції(старечого слабоумства) тощо.

Міф про D-аспарагінову кислоту

 

Раніше вважалось, що D-AА підвищує рівень гонадотропін-релізинг гормону (гормону , котрий регулює виділення статевих гормонів ), тобто, має вплив на рівне тестостерону. А також підвищує рівні лютенізуючого та фолікулостимулюючого (гормонів, які впливають на продукцію сперматозоїдів у чоловіків і менструальний цикл у жінок) і, навіть, пролактину (гормону, котрий теж регулює процеси і статевій системі).

Корені цих хибних уявлень беруть свій початок з досліджень, де випробовували вплив D-аспарагінової кислоти на жабах та мишах. І дійсно на цих тваринках вона показувала себе чудово, проте при дослідженні на людях ніякого з вище перерахованих ефектів не було виявлено.

Міф про D-аспарагінову кислоту

Роль D-аспарагінової кислоти для нашого організму

 

Для спортсменів вона проявляє свою цінність в якості харчової добавки навіть через те, що є необхідним елементом для синтезу білка. «Як і будь яка інша амінокислота» - скажете ви, і так, це правда. Проте аспарагінова кислота, на відмінну від більшості інших амінокислот знаходиться в малій кількостях в м’ясі, проте в великих кількостях в високобілкових рослинних продуктах. Чому ж не можна обійтись просто тим, щоб добавити в більшій кількості сою, горох, чи квасолю в раціон ? Все просто - ці продукти мало того , що мають низьку ступінь засвоєння, до того ж ,можуть провокувати різного роду порушення травлення при вживанні в великій кількості. Тобто можуть бути потенційно небезпечними для чоловічого здоров’я. Доведеним є факт, що соя здатна провокувати підвищення естрадіолу (жіночого гормону) в чоловічому організмі. Що в подальшому може прокувати розвиток ряду захворювань, наприклад, гінекомастії (збільшення молочних залоз у чоловіків), проблеми в статевій сфері, загальне погане самопочуття і депресивний настрій.

Крім того в звичайному білку міститься, L-форма даної амінокислоти, а не D . А саме D-форма, як показують дослідження, має більш значиму терапевтичну дію, на відмінну від L, бо, навіть не зважаючи, що L-форма може перетворюватись на D, проте серйозного ефекту на організм за нею не виявлено.

Власне , саме через це додатковий прийом саме D-аспарагінової кислоти є настільки актуальним для спортсменів. Але на цьому функції аспарагінової кислоти не завершуються. Але, для початку потрібно усвідомити, що при вживані в великих кількостях будь-яка амінокислота здатна певним чином впливати на людський організм, аспарагінова кислота – не виняток.

Роль D-аспарагінової кислоти для нашого організму

На людський організм аспарагінова кислота дія наступним чином :

  • Підвищує концентрацію і увагу, адже в якості нейромедіатора ( речовини за рахунок ,котрої проводяться нервові імпульси ) відіграє важливо роль в процех гальмування і збудження нервової системи, так як підвищує рівень цАМФ – молекули, що я основним джерелом енергії в процесі метаболізму.
  • Знижує рівень жіночих статевих гормонів у чоловіків ,так як за рахунок зниження рівня естрадіолу D-AА це просто ідеальна добавка для чоловіків з надлишковою вагою (З кількістю підшкірно-жирової 20 % і вище) і проблемами з чоловічим здоров’ям. Оскільки, рівень жіночого статевого гормону у чоловіків, майже завжди підвищений при ожирінні. Адже швидкість утворення естрадіолу напряму залежить від кількості підшкірно-жирової клітковини. 

Тому що, саме в межах жирових клітин і відбувається утворення естрадіолу з тестостерону (чоловічого статевого гормону). При знижені рівня естрадіолу спостерігатиметься не тільки покращення загального самопочуття та лібідо, а й буде видно помітне зниження загальної маси тіла, за рахунок зменшення затримки води ( ефект впливу естрадіолу на організм).

  • Також доведеним є факт , що D-АА має легку гіпотинзивну дію (тобто понижує артеріальний тиск) та укріплює серцевий м’яз – що ідеально підходить для людей з підвищеним тиском і іншими серцево-судинними захворюваннями.

 

Кому варто приймати D-аспарагінову кислоту?

Отже , до основних категорій людей, яким рекомендується додатковий прийом D-АА можна віднести:

  • Чоловікам з надлишковою масою тіла і/та високими рівнями естрадіолу;
  • Професійним спортсменам та любителям для якісної «сушки» та в періоди міжсезоння;
  • Людям у житті яких переважає важка інтелектуальна праця з постійним напруженням;
  • Віковим жінкам в період менопаузи для нормалізації обмінних процесів організму;
  • Людям з серцево-судинними захворюванями та підвищеним артеріальним тиском;
  • Вагітним жінкам в цілях стимулювання розвитку нервової системи плоду, після консультації та за призначенням компетентного лікаря;
  • Дітям в ранньому та юнацькому періоді в якості речовини , котра стимулює розвиток нервової система та загального інтелекту дитини, після погодження з лікарем;
  • Професійним спортсменам, які вживають різного роду гормональні препарати, для адміністрування рівнів естрадіолу під час курсу АСС.
  • Кому потрібно підходити з обережністю до прийому D-аспарагінової кислоти:
  • В першу чергу – жінкам, адже за рахунок своєї гормональної D-АА може мати негативний вплив на роботу жіночої статевої системи та в виняткових випадках може провокувати аменорею( порушення менструального циклу жінки), тому перед прийомом D-АА необхідно пройти консультацію в лікаря;
  • Людям, з гіпертиріозом, адже в них і так спостерігаються прискорення обмінних процесів, а прийом D-АА може спровокувати загострення цієї хвороби.

Скільки варто приймати D-аспарагінової кислоти

 

D-аспарагінова кислота приймається в дозуванні 3-5 г на добу, розподіленою на 2-3 прийоми, у періоді від 3 до 5 тижнів. Перша частина порції відразу після сну (можна змішувати з протеїновим коктейлем або сніданком), наступні частини – протягом дня, перед їжею та на ніч або просто вранці і на ніч, тому що після сну рівень гормонів залишається підвищеним, а під час сну максимально високим.

Звертаємо вашу увагу на те, що практично у всіх доступних добавках дозування менше рекомендованого буде марним. Похибка в розмірі денної порції у 3-8 грам установлена, таким чином для того, щоб вирахувати власну норму за формулою 60мг х (власна вага у кг)

Скільки варто приймати D-аспарагінової кислоти

З чим краще поєднувати D-аспарагінову кислоту

Не секрет, що ряд біологічно активних добавок можуть краще розкриватися чи діяти більш обширно у поєднанні з іншими БАДами, тому пропонуємо звернути вашу увагу на найбільш вдалі комбінації, які дозволять отримати максимальний позитивний ефект від вживання:

  • Калій + магній – аспарагінова кислота має значну здатність підвищувати проникність через клітинну мембрану для цих макроелементів. Виступаючи як провідник магнію і калію в клітини організму і завдяки впливу цих макроелементів, кислота підвищує витривалість всього організму. Також в комбінації з калієм та магнієм потрапляючи в організм людина аспарагінова кислота бере провідну участь у посиленні обмінних процесів організму.
  • GABA – основна проблема GABA-и є те, що вона має низький ступінь засвоєння адже , погано поникає через ГЕБ – гемато-енцефалічний бар’єр (природний фільтр, котрий знижує засвоєння певних речовин мозковою тканиною). Саме D-аспарагінова кислота, здатна підвищувати проникність через ГЕБ для GABA. Тим самими посилюючи ефект від GABA, а саме - підвищення концентрації та зосередження.

З чим краще поєднувати D-аспарагінову кислоту

  • В поєднанні з різного роду добавками для підвищення рівню тестостерону, покращення кровопостачання органів малого тазу, та мінеральних комплексів, на основі цинку, наприклад: трібулусом, ZMA, Yohimbе, MACA. Оскільки зростання рівня тестостерону при допустимо низькому рівні естрадіолу не тільки покращить чоловіче самопочуття, а й також допоможе набрати якісну м’язеву масу чи провести виважену рекомпозицію тіла.
  • У комбінації з жироспалювачами під час схуднення. Оскільки беручи до уваги згадані вище властивості D-АА, вона має пряме відношення до контролю рівня естрадіолу, а цей гормон має доволі специфічну здатність, а саме - затримувати воду, гальмувати процес спалення жирових клітин. Знижуючи естрадіол за рахунок прийому D-АА – можна не лише зменшити рівень водних набряків, але й попередити процеси ліпогенезу (утворення нових жирових відкладень). Також за рахунок покращення клітинного транспорту можна спостерігати прискорення жироспалюючих процесів, щодо принципів, а також, що є сенс вживати під час схуднення рекомендуємо переглянути статтю.

Капсули чи порошок – у чому краще вживати D-аспарагінову кислоту?

У чому краще вживати D-аспарагінову кислоту

 

Наразі більшість спеціалістів сходиться на тому , що по критеріях ціна/концентрованість/зручність на перше місце виходить порошкова форма D-АА. Адже не враховуючи те, що купуючи порошкову форму D-АА – ви купуєте саме чисту речовину без зовнішніх домішок, така форма є доволі зручною, оскільки з легкістю розчиняється в склянці рідини.

Останнє місце займає D-АА в капсулах, адже вона не тільки довше і гірше засвоюється , має меншу концентрацію, хоч для деяких більш зручнішою для вживанні, оскільки не потрібно ніде її розмішувати, а просто випити. Зокрема, купуючи D-АА в капсулах ви віддаєте певну частинку коштів за розчинні капсули, що є не дуже раціональним рішенням.

Чи є побічні дії при передозуванні?

 

Кожна людина, перед вживанням будь-якого БАДу, окрім корисних властивостей, цікавиться ще й можливими побічними ефектами, які можуть виникнути під час прийому. Щодо побічної дії D-аспарагінової кислоти, то звернемося до результатів наукових досліджень.

Прийом добавки в дозі 2,66 г на добу протягом 90 днів здоровими чоловіками не приводив до будь-яких побічних ефектів. Дані результати були отримані при обробці аналізів електролітів, печінкових ферментів, глюкози, сечовини, креатиніну, а також вимірювань деяких інших показників.

Побічна дія від передозування D-АА

Заключення

D-аспарагінова кислота – це вельми корисна амінокислота, котра виконию провідну роль в ношому організмі. Більш того, вона не має негативного впливу на організмі, навіть за умови надмірного споживання. Проте, потрібно чітко розуміти, що не зважаючи на високу ступінь універсальності даної амінокислоти, приймати її потрібно тільки тверезо оцінивши можливі ризики і ознайомившись з основними протипоказами.

Користі ж від даної добавки може бути чимало. Зокрема: нормалізація роботи серцево-судинної і ендокринних систем, покращення роботи мозку і нервової системи в цілому.

На останок , хотілося б зазначити, що будь які добавки будуть ефективні за умови відповідного дозування. Надмірні, як і недостатні дозування не дадуть вам тих результатів, котрі ви очікуєте. Тому почніть з мінімальних дозувань і поступово підвищуйте їх до моменту настання відчутної терапевтичної дії.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті