Co Q10 (коензим q10) - здоров’я серця та судин

19/09/2021

Зміст статті:

Історична довідка.

Функції та властивості Коензиму Q10.

Кому і для чого слід приймати дану добавку?

Перспектива наступних досліджень та що кажуть науковці?

Коензим і спорт.

В яких продуктах міститься CoQ10.

Добова норма та побічні ефекти.

 

В сучасному світі людина повинна постійно стежити за станом свого організму. Коронавірусна пандемія та інші захворювання продемонстрували і продовжують демонструвати, що людство практично не готове до спалахів нових інфекцій. Все більше і більше людей приходять до висновку, що саме  здорове харчування, регулярна фізична активність та прийоми різноманітних вітамінних добавок укріплюють організм та сприяють його опірності хворобам та інфекціям. В даній статті ми поговоримо про одну цікаву добавку, на яку повинен звернути увагу не тільки професійний спортсмен, але і людина зі звичайною побутовою активністю, яка піклується про стан свого здоров’я. Тому, якщо ви активно займаєтеся спортом та фізичною активністю, потрібно взяти до уваги не лише якісне спортивне харчування, але й коензим. За даними канадського DrugBank (база даних лікарських речовин з хімічної, фармакологічної і фармацевтичної інформації, створеної при University of Alberta): «Що стосується коензиму Q10 (CoQ10), який не є препаратом, схваленим FDA, але все ж продається як харчова добавка, він наразі є третім за споживанням харчових добавок після риб’ячого жиру та полівітамінів». На практиці, якщо говорити про українців, то не так багато взагалі чули про дану добавку, саме тому ми спробуємо в розповісти про неї.

 

Історична довідка

 

Вперше Коензим Q10 (убіхінон) був ідентифікований у 1940 році та виділений з мітохондрій телячого серця  в 1957 році Фредеріком Креном в університеті Пердью, штаті Індіана. Через чотири роки Пітер Мітчелл з Едінбурзького університету з'ясував, що Co Q10 здатен виробляти енергію на клітинному рівні (за це відкриття в 1978 році отримав Нобелівську премію з хімії). До середини 1960-х років японські дослідники виявили, що коензим Q10 міститься у міокарді. Від цього моменту розпочалися широкі дослідження стосовно впливу даного компоненту на серцеву-судинну систему. На початку 1980-х років було проведено перше лабораторне дослідження даного вітаміну при лікуванні кардіоміопатії.  На даний момент проводяться досліди з метою доцільного використання цих добавок  при нейродегенеративних розладах. Хоча він ще не схвалений FDA, продукт доступний у магазинах здорового і спортивного харчування.

 

Що таке коензим (CoQ10)

Назва коензим Q10 походить від його хімічної структури - бензохінонового кільця з бічним ланцюгом, що складається з 10 одиниць ізопрену. Коензим Q10 існує в трьох станах окислення: повністю відновлена ​​форма убіхінола (CoQ 10 H 2), радикальний напівхіноновий проміжний продукт (CoQ 10 H.) і повністю окислена форма убіхінона (CoQ 10). Хоч і за структурою він подібний до деяких вітамінів (наприклад, вітаміну К), сам вітаміном не є, оскільки синтезується в організмі, тоді як вітаміни необхідно отримувати з їжею.

 

Функції та властивості Коензиму Q10

 

1. Важлива участь в продукуванні енергії на клітинному рівні. Пов’язано це перш за все з тим, що CoQ10 є кофактором (небілковою (неамінокислотною) хімічною сполукою) комплексів ферментів мітохондрій, які беруть участь у виробництві аденозинтрифосфату (АТФ). АТФ – це своєрідні маленькі генератори енергії наших клітин.
2. Антиоксидант (боротьба з вільними радикалами). Вільні радикали - це нестабільні молекули кисню, які мають високу активність через наявність одного або декількох неспарених електронів. Вони прагнуть отримати відсутню пару для свого неповноцінного електрона. Легко вступаючи в хімічну реакцію з найближчою повноцінною молекулою, вільний радикал забирає у неї один електрон. В результаті, молекула, яка втратила електрон, сама стає нестабільною і перетворюється на вільний радикал. Така молекула більше не в змозі виконувати свою функцію в організмі. Запускається руйнівна ланцюгова реакція, при якій пошкоджується все більше і більше здорових клітин.

 

Кому і для чого слід приймати дану добавку?

 Коензим і серце

1. Перша і одна з головних причин вживати Co Q10 – профілактика або лікування серцевої недостатності. У людей з проблемами серця недостатня кількість даного компоненту в крові та в самому міокарді. Як згадувалося раніше, Co Q10 збільшує вироблення АТФ і клітинну енергію, опосередковуючи перенесення електронів у ланцюзі транспортування електронів. Також знижує окислювальний стрес, ризик смертності при серцевій недостатності. Крім того, він стабілізує кальцій-залежні іонні канали в міокарді, тим самим посилюючи синтез АТФ. На дану тематику було проведено не одне медичне дослідження та сформульовано декілька висновків. По-перше, короткочасне щоденне лікування (12 тижнів або менше) із 100 мг Co Q10 покращує фракцію викиду лівого шлуночка у пацієнтів із серцевою недостатністю. Один з мета-аналізів продемонстрував, що вплив CoQ10 у профілактиці ускладнень у пацієнтів, які перенесли операцію на серці має позитивний ефект, оскільки знижує потребу в інотропних препаратах та зменшує появу шлуночкових аритмій після хірургічного втручання. По-друге, дворічне лікування Co Q10 з концентрацією 300 мг на добу у вигляді допоміжної терапії у дослідженні, що охопило 420 пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю (дослідження Q-SYMBIO), продемонструвало поліпшення симптомів та зменшення основних серцево-судинних захворювань.

Коензим як антиоксидант

2. Потужна антиоксидантна дія – уповільнення старіння. Ще один важливий аргумент на користь того, щоб приймати дану добавку. Перш за все він захищає нашу шкіру від негативних зовнішніх факторів, зокрема ультрафіолетового світла, перепадів температури та підтримує баланс між вологістю та сухістю дерми. Допомагає боротися зі зморшками та розгладжує шкіру. Зокрема про дану добавку не слід забувати літнім людям. Захист, наданий Co Q10, впливає також на роботу скелетних м’язів під час старіння, про що свідчить той факт, що висока концентрація даної сполуки супроводжується збільшенням м’язової сили. І навпаки, низький рівень Co Q10 може свідчити про появу такого захворювання як саркопенія (втрата маси тіла, а також сили через атрофію м’язів). Доведено той факт, що люди похилого віку, які протягом 4-х років приймали комбінацію селену та Co Q10, повідомляли про поліпшення життєвих сил, фізичної працездатності та якості життя. Крім того, добавки Co Q10 приносять користь здоров’ю літніх людей, запобігаючи хронічному окислювальному стресу, пов’язаному з серцево-судинними та нейродегенеративними захворюваннями.
3. Лікування та підтримка фертильності. Чоловіче безпліддя асоціюється з окислювальним стресом, і рівень Co Q10 у насінній рідині вважається важливим показником здорової сперми. Введення препарату покращує параметри сперми при лікуванні ідіопатичного  безпліддя. Крім того, прийом коензиму (200–300 мг на добу) у чоловіків з даною проблемою покращує концентрацію, щільність, рухливість і морфологію сперматозоїдів. Що стосується жіночого безпліддя, то зниження мітохондріальної активності, пов'язане з дефіцитом Co Q10,, що, ймовірно, впливає на здатність клітин гранульози виробляти АТФ. Незважаючи на відсутність попередніх клінічних випробувань, які оцінювали б ефективність застосування цієї добавки при жіночому безплідді, дані дослідження показують багатообіцяючі результати для підвищення фертильності у жінок.

 

Перспектива наступних досліджень та що кажуть науковці?

 

1. Профілактика нейродегенеративних захворювань. Co Q10, як сильний антиоксидант і підсилювач мітохондріальної функції в теорії може бути хорошим нейропротектором для уповільнення прогресування хвороби Альцгеймера, Паркінсона та Хантінгтона, а також інших нейродегенеративних розладів, таких як бічний аміотрофічний склероз та атаксія Фрідріха. Під час дослідів над тваринами, він продемонстрував, що здатний стабілізувати мембрану мітохондрій, коли нейронні клітини зазнавали окисного стресу. У свою чергу це призводило до зменшення клітинної дисфункції та безпосереднього відмирання клітини, що є характеристикою вищезгаданих нейродегенеративних захворювань. Проте ця тема потребує ще подальших детальних вивчень.
 
2. Лікування діабету. Відносно нещодавно розпочалися дослідження, метою яких стало визначення впливу коензиму при збої обмінних процесів і діабету. Одним з ефектів, що приписується терапії Co Q10 у хворих на цукровий діабет 2 типу (вживали 250 мг на добу протягом 11 тижнів), є його досить м’який ефект, що має здатність значно знижувати рівень глюкози в плазмі. Однак експерименти більш ніж семи випробувань, у яких брало участь 356 учасників, показали, що прийом Co Q10 протягом щонайменше 12 тижнів не мав значного впливу на глікемічний індекс, ліпідний профіль або артеріальний тиск у пацієнтів з діабетом, але зміг знизити рівень тригліцеридів у сироватці крові. Нещодавнє дослідження, у якому брали участь літні особи, показало, що Co Q10 може збільшувати інсуліноподібний фактор росту (IGF-1).
 
CoQ10 - наукові дослідження 

3. Профілактика ракових утворень. Окрім захисту наших клітин, дана сполука здатна захищати в тому числі ДНК. Вже доведений той факт, що пошкодження Дезоксирибонуклеїноваих кислот (ДНК) здатне викликати ініціацію, утворення злоякісних клітин. Co Q10 може збільшити опірність клітин до розвитку раку. Крім того, у пухлинних тканинах молочної залози спостерігався низький рівень Co Q10 у порівнянні з відповідними нераковими тканинами. З цієї причини його екзогенне введення може сприяти посиленню захисного ефекту у тканинах молочної залози, особливо у пацієнтів високого ризику. Окрім цього, він також може захищати навколишні здорові клітини від токсичності та сприяти їх виживанню, що призводить до поліпшення переносимості протипухлинних препаратів. Наприклад, можна запобігти кардіотоксичністі, пов’язаній з лікуванням антрациклінами, які є загальновживаним хіміотерапевтичним засобом, при одночасному застосуванню з Co Q10.

4. Допомога після статинів та профілактика міопатії. Статини – це препарати, які застосовують для лікування серцево-судинних захворювань. Одним із головних побічних ефектів цих терапій полягає в можливості розвитку міопатії (м’язовий біль, скутість, судоми, слабкість та втому). Нещодавні дослідження продемонстрували ефективність використання Co Q10 в боротьбі з даним явищем(оскільки статини скоріш за все подавляють його вміст у плазмі крові). Незважаючи на те, що існують факти про позитивний вплив прийому добавки коензиму (від 100 мг на добу) при міопатії. Є і такі мета-аналізи в яких випробування та систематичний огляд не показали жодної суттєвої користі добавок Co Q10 у боротьбі з міопатією, викликаної статинами. Тому вчені дійшли до висновку, що необхідні подальші дослідження у сфері даної проблематики.

 

Коензим і спорт

Прийом Коензиму для спортивних результатів

 

Якщо ви активна людина, регулярно тренуєтеся, то для вас ця добавка стане хорошим відкриттям. Як вже було згадано вище, Co Q10 – сильний елемент в боротьбі з вільними радикалами. Справа в тому, що під час тренування наші м’язи є надзвичайно потужним джерелом окислювальних процесів (зокрема продукують у великій кількості вільні радикали). Наукові дослідження свідчать, що високі концентрації коензиму (від 200 мг на добу) здатні зменшувати окислювальний стрес, спричинений фізичними вправами, і запальну сигналізацію, а отже, зменшувати м’язові пошкодження, що може призвести до покращення фізичних показників. Крім того, Co Q10 також може бути корисним для профілактики ушкоджених скелетних м’язів, спричинених бігом.

В яких продуктах міститься CoQ10

 

Найбільша кількість даного компоненту міститься в телячому і свинячому серці. В рибі також можна знайти даний елемент, зокрема багаті жирні морські сорти, наприклад, в сьомзі і форелі міститься до 12, а в оселедця до 6 мкг речовини на 100 г. Цим коферментом багаті рослинні масла - соєві (9,2 мкг), рапсова (6,4 мкг), оливкові (4 мкг). Менша його кількість міститься в овочах - шпинат, цвітна капуста та брокколі, а також в бобових.

Добова норма та побічні ефекти

 

CoQ10 у вигляді добавки випускається в капсулах у разових дозах 30, 60, 100, 200, 300, 400 та 600 мг. Середня доза, необхідна для досягнення терапевтичного рівня крові> 2,5 мкг/мл, становить 200 мг двічі на день під час їжі. Загалом дози до 500 мг добре переносяться, і в кількох дослідженнях використовувалися навіть більш високі концентрації без будь-яких серйозних побічних ефектів. CoQ10 зазвичай представлений у двох основних формах - убіхінол та убіхінон.

 

 Коензим і харчові продукти

Убіхінол становить 90% CoQ10 в крові і є найбільш всмоктуваною формою. Таким чином, рекомендується вибирати з добавок, що містять форму убіхінола. Оскільки Co Q10 є жиророзчинною сполукою, його всмоктування повільне і обмежене. Однак прийом добавок CoQ10 з їжею може допомогти вашому організму засвоїти її в три рази швидше, ніж прийом без їжі. Зараз все частіше можна зустріти комбінацію даного компоненту з риб’ячим жиром, Омега-3 (поліненасичені жирні кислоти).

Хоча CoQ10 присутній в організмі людини, добре засвоюється і має низьку токсичність або повну відсутність. В одному дослідженні упродовж 16 місяців учасникам експерименту давали кожного дня 1200 мг даного компоненту, при цьому серйозних порушень та шкоди організму не було зафіксовано. Проте дуже рідко повідомлялося про ряд побічних реакцій. До них відносяться зниження апетиту, діарея, запаморочення, диспепсія та нудота/блювота.

Отже, підводячи підсумки з даної тематики, варто виділити кілька ключових тез.  Перш за все CoQ10 – це вітаміноподібна сполука (але не вітамін), який міститься в кожній клітині людського організму. Основною функцією даного елементу є боротьба з окислювальним стресом, а також участь в утворенні АТФ. Co Q10 пройшов не одне клінічне випробування і продемонстрував свою ефективність перш за все для підтримки серця; також його використовують для сповільнення процесів старіння і покращення фертильної функції. Існує ряд проблем, у яких коензим показав певну ефективність, але для остаточних висновків необхідні додаткові клінічні дослідження. Мова йде про профілактику діабету, раку, нейродегенеративних захворювань і т.д. І все ж, Co Q10 можна з впевненістю назвати одним із важливих компонентів нашого організму, а тому необхідно постійно підтримувати його баланс, споживаючи відповідні продукти харчування  і бади. 

 

Джерела:

  1. Добавки з коензимом Q10: ефективність, безпека та складнощі.

  2. Вплив CoQ10 на рівень холінестерази еритроцитів і серцевої тканини, рівні оксиду азоту та малонового діальдегіду при гострій органофосфатній токсичності.

  3. Вплив гострого та 14-денного прийому добавок коензиму Q10 на виконання вправ у тренованих і нетренованих осіб.

  4. Функція та роль CoQ10 у серцевій недостатності та ішемічній хворобі серця.

  5. Коензим Q10 - дослідження.

  6. Ефективність добавок коензиму Q10 для зменшення втоми: систематичний огляд і мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень.

  7. Роль коензиму Q 10 у здоров’ї та хворобах: оновлення за останні 10 років (2010–2020).

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті