Що таке BCAA - все що потрібно знати

03/02/2021

Вступ

Доброго дня всім клієнтам магазину Mega-Mass.ua і тим, хто просто проходить повз, але з якоїсь причини вирішив заглянути на вогник. У цій статті ви швидше за все не побачите звичних тверджень про те, що ВСАА це геніальний продукт, який вирішує всі проблеми і робить з вас супермена. Незважаючи на те, що ми продаємо спортивне харчування та BCAA є однією з найпопулярніших категорій, ми намагаємося дати клієнту максимально повну інформацію, що стосується як вигідної нам точки зору, так і не вигідної в плані продажів. Але ми щиро віримо, що обізнаний клієнт правильно вибере потрібний для себе продукт або попросить в цьому нашої допомоги, залишиться задоволений покупкою і повернеться ще не раз. Саме тому ми намагаємося писати не хвалебні, а інформативні статті на будь-які теми.

У наш час, завдяки розвитку сучасних технологій в цілому та інтернету зокрема, тільки ледачий не може знайти необхідну інформацію в мережі, а щодо теми незамінних амінокислот BCAA написано дійсно багато матеріалу. Весь цей матеріал ділиться на 2 групи, в першій подаються виключно сухі наукові терміни і дані, які не завжди просто сприймати. У другій групі ми бачимо тільки рекламні тексти, які нічого крім загальних фраз нам не озвучують. Щось на кшталт «BCAA - це паливо для ваших м'язів», «ВСАА зробить вас сильніше і допоможе наростити чисту (суху) м'язову масу» і так далі. Все це звичайно добре, навіть в якійсь мірі правда, але не так все райдужно, як видається. Що ж, зі вступом покінчено, йдемо далі.

bcaa

left

Що таке BCAA?

Під терміном ВСАА, а точніше абревіатурою від англійської фрази Branched-Chain Amino Acids (амінокислоти з розгалуженими бічними ланцюгами), зазвичай розуміють поєднання трьох незамінних амінокислот: лейцину, ізолейцину, валіну. Всі вони входять до складу звичайного білка і знаходяться там в певній пропорції, в залежності від його походження. І ось тут перший удар для справжніх адептів ВСАА. Так, ці речовини є в простому білку і їх додатковий прийом не є обов'язковим, все розходимося. Але нам здається, таких затятих фанатів практично не залишилося і всі вже прекрасно розуміють, що будь-яка спортивна добавка це в першу чергу добавка і без неї можна обійтися, але іноді дуже складно.

Ну що ж, ми знаємо, що ВСАА це три незамінних амінокислоти, які є частинками звичайного білка і можуть потрапляти до нас в організм з їжею. Тепер розберемося з їх «незамінністю». Всього в білку є 20 амінокислот, частина з яких при істотному дефіциті може вироблятися нашим організмом самостійно, а частина ні або практично ні. З першими все ясно, при достатній кількості вихідного матеріалу ці амінокислоти можуть синтезуватися самостійно, таких всього 12 штук. Решта 8 просто зобов'язані доставлятися із зовні, так як іншого способу їх отримати практично немає. Тут невелика ремарка, тепер ви розумієте, в чому відчувають сильну нестачу вегани і вегетаріанці.


для чого вживати ВСАА

Навіщо вживати ВСАА?

Давайте домовимося, що в подальшому будемо розглядати ВСАА тільки в контексті занять спортом, хоча сфера впливу амінокислот на організм дуже широка, сюди можна віднести різні лікувальні властивості тієї чи іншої амінокислоти, але зараз не про це. Для того що б організм почав відновлювати будь-яку тканину і в першу чергу м'язову у нього в запасі повинен бути повний набір будівельного матеріалу, іншими словами, всі амінокислоти. Тільки в цьому випадку почнеться синтез білка і взагалі процес відновлення. Тому збалансована білкова дієта повинна стояти на першому місці. Але як уже зазначалося вище, є такі амінокислоти, яких постійно не вистачає і звысно це незамінні амінокислоти.

Бракує їх тому що продуктів в яких вони знаходяться в надлишку не так вже й багато, найчастіше це дорогі види м'яса або риби. Ні, ви не подумайте, що в курячих яйцях або курячій грудинці їх немає, звісно є, але не так багато, як хотілося б. Ось саме тому додатковий прийом ВСАА повністю виправданий. Варто також врахувати, що обмін речовин спортсменів значно прискорений, завдяки інтенсивним тренуванням і в наслідку цього потрібні підвищені концентрації всіх корисних речовин в раціоні.

Крім цих очевидних причин є і більш екзотичні, які більше зустрічаються в окремих випадках. Наприклад, є дівчина, яка займається спортом і дуже хоче скинути декілька кілограмів, що утворилися за зимній перод. Вона розуміє, що урізати загальну кількість калорій завдяки зменшенню порції їжі, це не найкращий вибір для спортсмена. Вона приймає рішення замінити деяку кількість вуглеводів за допомогою білка, а деяку кількість білка поміняти на вживання чистих амінокислот. Вони повністю позбавлені жиру, вуглеводів і всього іншого, на відміну від протеїнової добавки. У цьому випадку прийом ВСАА буде повністю виправданий. Або ось є хлопець, який теж займається спортом і робить буквально все можливе для свого прогресу, але хоче більшого. За умови повної відсутності недостачі білка в раціоні, він додає прийом амінокислот і якісно покращує свої показники через якийсь час. Прикладів розумного використання добавки під назвою BCAA можна привести масу, головне що б воно таким і залишалося.

Як працюють ВСАА?

У кожного живого організму є свій власний унікальний білок, який складається з пропорційно різного амінокислотного набору. Звісно, якщо з'їсти яловичий стейк наш організм не зможе засвоїти чужорідний білок в цілому вигляді, для цього він повинен бути розділений на універсальні для всього живого частинки, амінокислоти. Коли білок втрачає пептидні зв'язку і залишаються тільки амінокислоти, зазвичай це відбувається вже в кишечнику, тільки тоді вони можуть всмоктуватися через спеціальні канали прийому. Тут ми підходимо до одного з найбільших міфів, пов'язаних з вживанням ВСАА. «Результат дадуть тільки великі дозування». Відверто кажучи, це цілковита нісенітниця. Амінокислот всього 20, а каналів, через які вони всмоктуються в кишечнику не так багато, тому різні амінокислоти часто конкурують за одні й ті ж канали. На даний момент немає точних чисельних показників в цій області, але науково доведено факт того, що більше 5 г однієї амінокислоти в будь-якому випадку не зможе засвоїтися за раз. Отже тут може бути поправка на стать, вагу, вік і т.д. Але ось зайве вживання трьох амінокислот (лейцин, ізолейцин, валін), які конкурують за один і той самий канал всмоктування не можна назвати хорошою ідеєю. Тому такі позамежні рекомендації, як приймати 15, 20, а то іноді до 30 грам ВСАА, просто безглузді і смішні.

До речі кажучи, тут у ВСАА та в цілому всіх амінокислот є явна перевага перед звичайним білком, це швидкість засвоєння. Амінокислоти у вільному вигляді здатні потрапити в кров, вже через 10-15 хвилин, при відсутності харчової маси в шлунку. Саме тому їх радять пити натщесерце або у відриві від основного прийому їжі. Натомість протеїн буде засвоюватися поступово протягом години або більше.

Основні властивості BCAA

Потрапляючи в кров, кожна амінокислота має свій власний вплив на людське тіло. Завдяки підвищенню кількості одних ви краще спите, завдяки іншим посилюється вироблення того чи іншого гормону, але всі разом вони є глобальною будівельної основою для всього, що є у нас в організмі.

Давайте детально розглянемо властивості кожної з амінокислот ВСАА.

L-лейцин

Лейцин

Незамінна амінокислота, яка вважається однією з найважливіших. Наша думка, що це не зовсім обгрунтовано, всі амінокислоти важливі і не можна нехтувати будь-якою з них. У сферу діяльності лейцину можна віднести:

  1. Безпосередню участь в синтезі білка
  2. Регуляцію азотистого балансу
  3. Зниження рівня цукру в крові
  4. Посилення імунітету
  5. Прискорення загоєння ран
  6. Збудження mTOR рецепторів

Існують дослідження, що доводять пряму залежність зменшення кількості підшкірного жиру завдяки вживанню лейцину. Варто тільки відзначити, що проводяться вони в основному на тваринах, тому по відношенню до людини питання вирішене не до кінця. Але багато спортсменів дійсно відзначають такий ефект під час прийняття ВСАА.

L-валін

Валін

Знову ж таки незамінна амінокислота, яка досить часто використовується з медичної точки зору в лікуванні різних психічних захворювань, має властивість придушення стресових станів, крім цього:

  1. Як і всі інші амінокислоти, бере участь в синтезі білка
  2. Підвищує азотистий баланс організму, що в цілому позитивно позначається на тренуваннях і їх результатах
  3. Бере активну участь в енергетичному обміні організма
  4. Підтримує виробництво серотоніну і засвоєння інших амінокислот

В цілому з очевидних впливів мало чим відрізняється від двох інших складових BCAA.

L-ізолейцин

Ізолейцин

В першу чергу дана незамінна амінокислота потрібна для правильного і достатнього вироблення гемоглобіну, ну і звісно, вона бере участь в будівництві м'язової тканини. До інших ефектів можна так само віднести:

  1. Підтримує нормальний рівень глюкози, що сприяє підвищенню продуктивності
  2. Збільшення енергетичного потенціалу і витривалості
  3. Надає яскраво виражений антикатаболічний ефект
  4. Прискорює загоєння ран
  5. Посилює імунітет

Які бувають види ВСАА?

В цілому немає будь-якої суворої класифікації ВСАА за тими чи іншими параметрами. Сама практика продажу та вживання даного продукту допомогла нам розподілити наявний на сайті Mega-Mass.ua асортимент BCAA на наступні підкатегорії. В кінці кожного опису підкатегорії, ми будемо приводити кілька прикладів найпопулярніших товарів звідти.

Чисті ВСАА

Тут знаходяться позиції, склад яких крім безпосередньо трьох амінокислот нічого не містить. Іноді трапляються деякі винятки, але всі вони не відіграють істотної ролі в складі продукту. До речі, відфільтрувавши вміст категорії ВСАА тільки по фільтру «Тип» ви будете бачити всі можливі форми випуску, про які ми розповімо трохи нижче і порадимо, що і в якій ситуації буде краще.

ВСАА + Глютамін

В цілому все зрозуміло з назви. Тут ви знайдете поєднання стандартних BCAA і глютамина в тій чи іншій пропорції. Аби не заглиблюватися в подробиці опису цієї слід сказати, що Глютамин є умовно замінною амінокислотою, але все ж має свій набір впливів на організм людини. Вживаючи Глютамин, ви допоможете запобігти розвитку катаболічних процесів і підсилите імунітет.

Особливі поєднання ВСАА

Найменш популярна категорія. Тут знаходиться все, що так чи інакше не потрапило в попередні. Але може ви і тут знайдете щось для себе. В даному випадку ми не будемо виділяти найпопулярніші товари, так як це буде не зовсім коректно.

Poker face

ВСАА + Energy

Не дуже чисельна група продуктів, але як видно з назви, тут є щось на рахунок енергії. Зазвичай в складах товарів даної підкатегорії можна зустріти компоненти, які на пряму або побічно підвищують продуктивність тренування. У деяких є кофеїн або будь-який схожий на нього стимулятор, в такому випадку приймати подібну добавку краще перед або під час тренування, так само можна це робити вранці. Ще зустрічаються варіанти з додатковим змістом аргініну, бета-аланіну і цитруллина. В цілому ці компоненти допоможуть розширити кровоносні судини, знизити тиск і відсунути поріг закислення м'язової тканини, що дасть вам можливість легше справлятися з навантаженнями.

ВСАА з вітамінно-мінеральним комплексом

На нашому сайті це взагалі категорія для кількох позицій. Але незважаючи на це ми вважаэмо, що деяким людям може стати в нагоді і такий фільтр. Знову ж таки, це поєднання ВСАА та стандартного вітамінно-мінерального комплексу в одній упаковці. Але потрібно відзначити, що повністю покладатися на ту кількість мікро і макро елементів, якими додатково насичений продукт, не варто. На жаль, тут немає таких значних концентрацій як в стандартному варіанті мультивітамінного комплексі. Ми рекомендуємо звернути увагу на цей продукт в літню пору, коли в раціоні є багато овочів і фруктів, а витрачатися на повноцінні спортивні вітаміни не хочеться.

Співвідношення ВСАА

Тут нема чого довго описувати, просто варто відзначити, що на нашому сайті у вас є можливість вибрати таке співвідношення ВСАА, що зацікавить саме вас. Бувають такі види:

  1. BCAA 2:1:1
  2. BCAA 4:1:1
  3. BCAA 8:1:1
  4. BCAA 12:1:1
  5. Унікальні співвідношення

Звісно, стандартне поєднання 2:1:1 найчисельніше. Тут ідеально збалансовані всі три компоненти продукту. Саме таке співвідношення є оптимальним для нашого організмуа. Але ви завжди можете зміститися в ту чи іншу сторону. Ці три цифри означають пропорційне співвідношення в такому порядку (Лейцин:Ізолейцин:Валін). Переважання тієї чи іншої амінокислоти в складі зміщує сферу впливу в сторону конкретних ефектів, що вона надає.

Форми випуску ВСАА

Тут особливо і нема чого розповідати. Бувають:

  1. ВСАА в порошку – Найпростіша і від цього дешева форма випуску. Вам доведеться шукати шейкер і воду, що б вжити даний варіант продукту. Звичайно ви можете кинути скуп порошку в рот і запити водою, але відчуття так собі.
  2. ВСАА в капсулах – той же порошок, але для зручності втиснутий в капсулу. Зазвичай дорожче порошкового аналога. Зручніше приймати.
  3. ВСАА в таблетках – той же порошок, але спресований в таблетки для більшої зручності. Зазвичай таблетки досить великі. Коштують дешевше капсул, але дорожче порошку.
  4. Рідкі ВСАА – найцікавіша форма випуску. Швидше і краще за всі інші засвоюється, але ціна зазвичай досить висока, та й витрачається дуже швидко. Але якщо ви не зважаєте на ціну, то цей варіант найкращий.

Критика ВСАА

Існує дуже багато міфів, оман не порядних продавців спортивного харчування і відвертої нісенітниці щодо такої не складної, за своєю суттю, спортивної добавки як ВСАА. В основному, всі проблеми пов'язані з критикою даного продукту походять від браку інформації. Просто тому що певні питання або не досліджувалися взагалі, або досліджувалися, але давно і з явними похибками, або просто комусь лінь довго ритися в мережі в пошуках дійсно достовірних джерел інформації. Швидше за все ми зробимо окрему статтю про міфи в спортивному харчуванні, шукайте її на загальній сторінці інформаційних статей. Тут ми тезисно пройдемося по деяким з них, що стосуються даної категорії.

  • ВСАА зроблять ваші тренування легшими. Звичайно, ні. Нічого не зробить ваші тренування легше, та вони й не повинні бути такими. Це чистої води міф. Щось подібне можна спостерігати в тих випадках, коли в ВСАА додають будь-які енергетики чи інші компоненти передтренувальних комплексів. Тоді ви по суті відчуваєте роботу цих додаткових речовин і вже вони можуть надати прямий вплив на якість тренування
  • ВСАА істотно прискорять ваш прогрес. Тут ситуація двояка. З одного боку, твердження в цілому вірне, але з іншого боку в ньому спостерігається явне перебільшення і підміна понять. Так, ВСАА допоможуть вам заповнити нестачу конкретно цих трьох амінокислот. Так, додаткова кількість незамінних амінокислот тільки позитивно позначиться на процесі відновлення. Але всі ці «так» з умовами. При недостатньому споживанні білка в цілому, тобто всіх 20 амінокислот, ви можете хоч засипатися ВСАА з головою, але сенсу буде не багато. Іншими словами, ВСАА це другорядна спортивна добавка, яка буде мати сент тільки в грамотному застосуванні.
  • Твердження про те, що одні ВСАА «відчуваються», а інші ні. Насправді «відчуття» від ВСАА досить ефемерне поняття. Немає будь-яких конкретних критерій оцінки цього фізичного «відчуття». У світі спортивного харчування існує тільки одна категорія, яка здатна дати відчутний ефект вже відразу, безпосередньо після вживання і це передтренувальні комплекси. Часто можна зустріти таку картину, приходить клієнт в магазин і б'ючи себе в груди клянеться, що пробував продукт А, а також продукт Б. Але ось він, припустимо, продукт А відчував як працює, а продукт Б ні. Після чого заявляє, що мовляв продукт Б пустишка і його купувати не варто. Звісно такий ось покупець просто став заручником міфу про те, що безпосередньо після вживання ВСАА можна відчути його ефект. Насправді ні. Ви просто підтримуєте свій організм і можливо даєте йому те, чого йому не вистачає, ось і все.
  • Немає сенсу приймати ВСАА. Дане твердження теж зустрічається не рідко. Знову ж таки, це висловлювання повинно доповнюватися умовами. Авжеж, коли ви покладаєтеся тільки на три амінокислоти в противагу звичайному білку, де їх набір повний, то дійсно, сенсу в цьому немає ніякого. Якщо ви приймаєте ВСАА та очікуєте змін за типом Халка, тільки без позеленіння, то знову ж таки, ви помилилися і можете розчаруватися в добавці. Сенс прийому ВСАА полягає в грамотному доповненні основного раціону харчування і як наслідок прискорення деяких процесів в вашому тілі, тільки і всього

Критика ВСАА

Можна знайти цілу купу подібних тверджень як нових, так і старих. Описати їх всі просто неможливо, але ви завжди можете задати будь-які питання, що цікавлять вас за телефонами, що знайдете в шапці сайту або прямо в живому чаті.

Як приймати ВСАА

Як приймати ВСАА

Тут в цілому все просто, є ряд правил, яких слід дотримуватися і тоді ви отримаєте максимальний результат.

  1. Вживайте ВСАА тільки на порожній шлунок. У складі вас очікують амінокислоти у вільній формі, отже, їх час засвоєння дуже швидкий і на пряму залежить від вмісту шлунка, якщо там порожньо, то і засвоїться все на протязі 10-15 хвилин.
  2. Приймайте ВСАА в ті моменти, коли ваш організм потребує цього найбільше. У будь-якому випадку це час десь не далеко від тренування, тому що саме тоді ми відчуваємо дуже явну нестачу багатьох корисних речовин. Те ж саме відбувається вранці, відразу після сну. Тому прокидатися і відразу ж вживати ВСАА, до сніданку, буде гарною ідеєю.
  3. Не змішуйте ВСАА з протеїном або гейнером. Сенс цього твердження такий же, як і в першому пункті даного списку. Якщо вам важлива швидкість засвоєння, краще так не робити, в іншому випадку, будь ласка.
  4. Не приймайте більше п'яти грам кожної амінокислоти, що знаходиться в складі продукту. Як вже зазначалося вище, великі порції ВСАА просто фізично не здатні засвоїться. Звісно потрібно робити поправку на вагу, стать, зріст, вік, обмін речовин і деякі інші параметри конкретної людини, але максимальна порція в 5-10 г буде цілком достатньою. Якщо хочете випити більше, то розбийте свою велику порцію на кілька менших прийомів протягом дня.

Побічні ефекти і шкода від ВСАА

З приводу цього практично нічого писати. В цілому, сам продукт не має будь-яких протипоказань, окрім підвищеної чутливості до його компонентів. Тобто, ви перевертаєте банку, дивитеся на те, що там знаходиться і якщо у вас немає алергії на що-небудь з побаченого, то сміливо можна приймати в межах рекомендованих норм. Звісно при істотному перевищенні адекватної порції ви можете отримати розлад шлунка або щось подібне, але цього досить просто уникнути. Не потрібно з'їдати відразу пів банки, ось і все.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті