Що почати вживати новачку для кращого результату у спорті?

10/08/2023

 

Купити протеїн в Україні або ж краще креатин моногідрат? Інтернет переповнений інформацією про добавки для підняття ефективності різного роду тренувань, але найбільше проблем при спробі розібратись у цьому виникає у новачків, які тільки починають займатися спортом. Для того, щоб вам було легше розібратись з тим, з чого краще почати свій спортивний шлях, ми написали цю статтю.
 

Як обрати добавку новачку?

Добавки для новачків у спорті
При підборі певного ряду конкретних добавок, дуже важливо враховувати перш за все цілі, які ви ставите перед собою при початку занять. Всі люди різні, також відрізняється тілобудова, швидкість метаболізму, рівень активності та загальний спосіб харчування і звичок. Тому цілі бувають різні, це може бути покращення силових показників та м’язової маси тіла, схуднення або ж підняття рівня витривалості.

Коли з цілями ми визначились, варто враховувати такі фактори, як збалансованість раціону харчування, активність на протязі дня та частота тренувань, для того, щоб закрити прогалини у харчуванні білковими добавками або ж доповнити раціон вітамінно-мінеральними комплексами.

Перша базова добавка, яку спокійно можна використовувати як старт у спортивному шляху, це вітамінно–мінеральний комлекс. Зазвичай у більшості людей не ідеальне харчування, яке не містить усіх макро та мікро нутрієнтів, тому щоб отримати вітаміни, мінерали та антиоксиданти,  для того щоб в організму, який піддається стресу на тренуваннях, був ресурс для відновлення та життєдіяльності.
При виборі таких комлексів варто звертати увагу на дозування, воно має бути трохи більшим ніж 100% від денної норми, а також містити біодоступні форми вітамінів та мінералів. Як варіант ідеально можуть підійти коплекси від Life Extention Two per Day, Now Foods Adam для чоловіків або Eve чи Opti-Women для жінок.
 

Добавки для кращого росту м’язів та сили

У випадку, коли на меті стоїть набір м’язової маси та підвищення силових показників, або ж коли немає можливості нормально поїсти, щоб добрати дорогоцінний білок та калорії, допоможуть такі добавки як протеїн, гейнер та креатин.

Протеїн

Білок являється будівельною складовою, при його недостатній кількості зменшується потенційно можливий ріст м’язів та погіршується відновлення після тренувань. Тому для того, щоб ефективніше споживати його, на допомогу приходять так звані білкові коктейлі. Найкраще обирати продукт тваринного походження, такий як сироватковий концентрат білка, яєчний протеїн або ж яловичий. Саме цей протеїн містить у собі повний спектр амінокислот, який допоможе рости та відновлюватись м’язам. Варто уникати білкових добавок на основі рослинних складників, таких як соя, горох, рис тощо. Так як вони мають погіршений амінокислотний склад у порівнянні з тваринним білком.

Гейнер

Гейнер являє собою висококалорійну суміш на основі вуглеводів у поєднанні з білком та невеликою кількістю жирів. Він допомагає набору загальної маси тіла та особливо корисний для людей з високою швидкістю метаболізму, котрим важко споживати велику кількість калорій за день. Також гейнер ідеально підійде людям з великою фізичною активністю або ж тим, хто не має змоги повноцінно харчуватися. Один такий коктейль, це зазвичай 100 грам порошку, який може замінити один прийом їжі.
Варто обирати гейнер з високим вмістом білка, щоб забезпечити краще відновлення та додатково доповнити раціон білком. Якщо ж ви швидко набираєте зайву вагу, варто купити гейнер на повільних вуглеводах, зазвичай основою таких гейнерів є вівсянка.

Креатин

Креатин являється найбільш дослідженою та ефективною добавкою для підняття сили та росту м’язів. Він допомагає збільшити запаси креатинфосфату у м'язах, що забезпечує енергетичний заряд для короткочасних інтенсивних зусиль, наприклад, при силових тренуваннях. Також креатин допоможе вам швидко набрати кілька кілограмів за рахунок того, що затримує воду у м’язах, від чого вони стають більшими та наповненішими. Креатин являється абсолютно безпечною добавкою, яку можна споживати при будь яких спортивних цілях, будь то набір м’язевої маси, схуднення чи підвищення витривалості.
 

Добавки для схуднення

В першу чергу схуднення варто почати з нормалізації харчування та підвищення рухливості, проте якщо ви вже дотримуєтесь усіх факторів, які сприяють схудненню, варто спробувати добавки, які допоможуть ефективніше скидати вагу та відчувати себе комфортно.

Л-карнітин

Це вітаміноподібна речовина, яка якщо говорити простими словами, використовує жир в якості енергії. Прийом Л-карнітину покращить спалення жиру під час силових та кардіо тренуваннь. Хоча якщо ви любителі довгих піших прогулянок, вживання цієї добавки перед активністю також буде сприяти спаленню жирів.

Клітковина

Клітковина це рослинні волокна, які знаходяться у звичайній їжі, переважно у рослинних продуктах, таких як овочі, фрукти, горіхи, насіння та зерна. Ця добавка може бути у різних формах, зазвичай це можуть бути капсули або ж звичайний порошок. 
Проникаючи у кишечник, клітковина утворює гелеподібну масу, що заповнює простір у кишечнику, в наслідок чого знижується апетит та покращується травлення. Також вона знижує рівень цукру у крові, а рослинні волокна сприяють налагодженню стабільного рівня глюкози.
Клітковину можна вживати як перед їжою, так і додавати до білкових коктейлів або ж споживати разом із продуктами харчування.

Хром

Ця добавка ідеально підійде людям, які їдять багато солодкого, або ж мають надмірний апетит та не можуть схуднути через це. Хром це мікроелемент, який є важливим для нормальної роботи організму, особливо в контексті обміну вуглеводів та регуляції рівня цукру в крові. Цей мінерал знижує рівень цукру в крові, знижує потяг до вживання вуглеводів і допомагає контролювати апетит.
 

Добавки для здоров’я суглобів та зв’язок

Багато людей, які приходять в спорт у старшому віці, часто стикаються з проблемами болю у суглобах. Для того, щоб комфортніше проводити тренування та позбутися неприємних відчуттів, які заважають цьому, існують наступні добавки:

Глюкозамін з Хондроїтином та МСМ

Це класичне поєднання хондропротекторів для зняття запалення та відновлення суглобів. Обидві речовини є природними компонентами хрящової тканини суглобів і грають важливу роль у забезпеченні їх здоров'я та нормального функціонування. Глюкозамін є основою будівельного матеріалу хрящової тканини. Він допомагає підтримувати здоров'я суглобів, забезпечуючи правильну структуру хрящів і сприяючи їх відновленню. Хондроїтин у свою чергу володіє здатністю затримувати воду в хрящі, що забезпечує його амортизуючу функцію та захищає суглоби від ударів і навантажень.

МСМ (метилсульфанілметан) – це органічна сірка, яка чудово знімає запалення та усуває больові відчуття.

Добавки для суглобів

Колаген

Індустрія добавок та спортивного харчування налічує безліч різних типів колагенів, проте саме 2 тип колагену буде чудовим рішенням для здоров’я суглобів. Колаген 2 типу є основним компонентом хрящової тканини суглобів. Колаген - це білок, який виконує структурну функцію в організмі, і відповідає за міцність, стійкість та гнучкість хрящів і міжсуглобних з'єднань. Тому споживання цієї добавки суттєво допоможе зміцнити опорно – руховий апарат. Зараз можна навіть купити колаген в Україні, який буде містити різні додаткові добавки.

Гіалуронова кислота

Хрускіт в суглобах є одним з найнеприємніших моментів, який може призвести до хронічного запалення або ж спортивних травм. Для того, щоб уникнути цієї проблеми, варто спробувати гіалуронову кислоту.
Це природна речовина, яка знаходиться в організмі, особливо в суглобах, шкірі, очах та спинномозковій рідині. Вона виконує важливу роль у збереженні вологи і забезпеченні зв'язку між клітинами. Головна роль гіалуронової кислоти полягає в забезпеченні гідратації тканин і змащенні суглобів, що допомагає забезпечити гнучкість, м'якість і мобільність.
Гіалуронова кислота також доступна в поєднані з хондропротекторами. Радили б спробувати Joint Support від бренду Kevin Levrone, саме ця добавка містить повноцінний хондропротектор з колагеном та гіалуроновою кислотою.
 

Які добавки новачку не потрібні

Коли у людини, яка тільки починає займатись спортом та хоче трохи схуднути, виникає запитання, який жироспалювач купити в Україні для кращого ефекту або ж як швидко скинути вагу, то вона натрапляє на добавки, які їй не зовсім потрібні. Жироспалювач є однією з добавок, в основу яких часто додаються компоненти зі стимулючим ефектом. Це може бути кофеїн, таурин, гуарана та інші. Також у складі таких добавок є речовини, які піднімають температуру тіла, що викликає дискомфорт хоча і дає термогенний ефект. Якщо ви тільки починаєте займатися спортом, вам варто почати з дифіциту калорій та побудувати комфортний для вас раціон харчування та оптимізувати режим, завдяки якому у вас буде бажання продовжувати цим займатись та поступово ставати краще.
Предтренувальні комплекси також можна віднести до ряду стимуляторів нервової системи. Багато новачків, які хочуть прийти в зал та з першого ж місяця ставити рекорди у силових показниках, починають вживати предтренувальні комплекси. Для того, щоб отримувати прогрес у залі, варто починати поступово, з помірних навантажень та дотримуватися принципів прогресії навантаження. Саме це допоможе вам з мінімальним ушкодженням для здоров’я суглобів та неровової системи досягнути результату. Найкращим предтренувальним комплексом для початківця буде чашка кави або ж швидкі вуглеводи, які дадуть вам енергію для тренування.
 

Виробники добавок, яким варто довіряти

Велика кількість не тільки новачків а також і досвідчених атлетів задаються питанням, якого виробника обрати та де краще купити спортивне харчування в силу того, що компаній та різних виробників є безліч. Проте можна виділити найкращих, які давно завоювали довіру споживачів на ринку спортивного харчування.
 
Kevin Levrone це американський бренд, який виготовляється в Польщі. Ідеальне співвідношення преміальної якості і хорошої ціни. Завоював любов споживачів, виступаючи якісною альтернативою дорогим американським брендам. Серед найпопулярніших продуктів цього бренду є лінійка високобілкових гейнерів, в тому числі на складних вуглеводах, а також якісного протеїну та інших добавок.
 
Sport Generation - молодий європейський виробник, який починає завойовувати прихильність споживачів спортивного харчування. В лінійці цього бренду поки є протеїн, BCAA та креатин, проте всі ці продукти виділяються чудовою якістю у поєднанні з помірною ціною. Наприклад сировина протеїну має італійське походження, а у складі є натуральні підсолоджувачі та ароматизатори.
 
ActivLab є польським виробником спортивного харчування та добавок. Ідеально підійде для споживачів, котрі хочуть отримати якісні продукти за бюджетною ціною. Activlab має широкий вибір спортивного харчування а також різних бадів, таких як ашваганда, мака, комплекси ZMA та інші.
 
Optimum Nutrition є одним з найпопулярніших та найстаріших брендів спортивного харчування у світі, завоював довіру преміальними продуктами високої якості та чудовим смаком добавок спортивного харчування. Єдиний мінус цього бренду на сьогодні - його ціна.
 

Висновки

У підсумку можна сказати, що купити спортивне харчування в Україні не так важко, як підібрати його правильно, проте якщо визначитися з цілями та проаналізувати свої звички, зробити це стає легше. Якщо ви новачок у спорті, вам варто починати поступово вливатися в тренувальний процес та підлаштовувати його під вашу життєдіяльність. В будь-якому випадку все починається з базового харчування, підвищення активності, і вже тоді підключаються добавки, які вам у цьому можуть допомогти.
 
 

Часті запитання

Як довго можна приймати протеїн ?

Протеїн є будівельним елементом у організмі людини, тому прийняття білкових продуктів є обов’язковим на протязі життя. Додаткові протеїнові коктейлі додаються суто для добору білку в раціон харчування.

Чи варто пити протеїн на схудненні ?

Як довго пити хондропротектори щоб відчути ефект ?

Як швидко гейнер допоможе набрати массу ?

Чи варто постійно приймати вітаміни ?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті