Щитовидна залоза – її роль у нашому організмі. Що з добавок можна використовувати при захворюваннях щитовидної залози?

27/09/2021

Зміст статті:

Роль щитовидної залози у нашому організмі.

Гіпотеріоз, що це таке, які добавки особливо актуально вживати при захворюванні?

У чому проявляється гіпертеріоз, правила вибору БАДів.

Які обмеження може накладати вузол щитовидної залози?

Корзина продуктів та добавок після видалення щитовидної залози.

Чи безпечне спортивне харчування в цілому при захворюванні щитовидної залози?

 

Не раз від людей з надлишковою вагою можна почути, що вони не винні у цьому, це лише «поганий» обмін речовин, але чи дійсно все полягає лише у цьому?

Сьогодні поговоримо про щитовидну залозу, орган, який безпосередньо відповідає за наш обмін речовин, а також ряд інших систем у нашому організмі. Розглянемо роль даної залози у нашому житті, захворювання, які можуть на неї чатувати та особливості раціону і споживання ряду добавок при наявних захворюваннях. А також, чи буде спортивне харчування табу при захворюваннях щитовидної залози.

Роль щитовидної залози у нашому організмі

 

Щитовидна залоза представляє собою досить невеликий, однак дуже значний орган нашої ендокринної системи. Основною функцією залози є синтез тіреоїдних гормонів, які у свою чергу контролюють належний обмін речовин. Однак це відбувається у тих випадках, коли ці гормони знаходяться в межах норми.

У свою чергу, гормони щитовидної залози також необхідні для коректної діяльності головного мозку, нервової системи, контролю серцевих скорочень, напряму впливають на повноцінну роботу статевої та репродуктивної системи. Не варто забувати і про вплив гормонів залози на стимулювання нашої імунної системи, завдяки чому організм може повноцінно боротися з різного роду інфекціями. Аби вона коректно працювала, важливо не лише збалансовано харчуватися, але й старатися обмежити себе від шкідливих звичок – тютюнопаління та вживання алкоголю, або хоча б звести це до мінімуму.

Як стає зрозуміло, повноцінне функціонування щитовидної залози є особливо важливим для нашого організму на будь-якому етапі, починаючи з формування в утробі та закінчуючи зрілим віком для продуктивної життєдіяльності.

Роль щитовидної залози

Гіпотеріоз, що це таке, які добавки особливо актуально вживати при захворюванні?

 

Якщо говорити простими словами, то гіпотеріоз – це низький рівень гормонів щитовидної залози у крові, тобто, залоза не може виробляти достатню їх кількість, що у свою чергу уповільнює обмін речовин.

При цьому це помітно за рядом зовнішніх проявів, зокрема, підвищена втомлюваність організму, постійне відчуття слабкості, набряклість обличчя, а також відчутна сухість шкіри. Якщо ж ви помітили декілька даних ознак за собою, необхідно звернутися до компетентного лікаря з подальшою здачею аналізів та можливим лікуванням. Гіпотеріоз може провокувати нестача йоду та селену у раціоні, довготривалий прийом ряду сильнодіючих ліків, а також генетичне відхилення.

Симптоми гіпотиреозуЯкщо ви вже зіштовхнулися з даним захворюванням, то варто більш виважено підходити до питання щоденного раціону харчування, а також вибору добавок. Насамперед варто доповнити власний раціон морепродуктами, молочною продукцією, яйцями, збагатити його м’ясом, а також додати до щоденного вживання звичайний зелений чай. Всі вищезгадані категорії продуктів місять чималу кількість необхідних поживних речовин, вітамінів та мінералів, особливо йоду.

Крім харчування є сенс доповнювати раціон і рядом мінералів. Зокрема, йодом, який виступає важливим елементом для синтезу гормонів щитовидної залози, однак у випадку захворювання точне дозування призначає саме ендокринолог. У добавках йод досить часто представлений у вигляді Kelp – таблетованого БАДу для виробництва якого використовуються водорості багаті на йод.

Селен – ще один мінерал, який допоможе уникнути прогресування захворювання. Сам по собі мінерал є досить важливим для нашого організму, зокрема для щитовидки він необхідний аби забезпечувати її коректну роботу та захищати від окислення, також він знижує рівень антитіл до тіреопероксидази у хворих аутоімунним тіреоїдитом.

Цинк – мінерал, без якого неможливо обійтися нашому організму, зокрема він відповідає за виробництво та викид гормонів Т3 та Т4 у кров.

Л-тирозин – амінокислота, яка міститься в продуктах харчування – м’ясі тварин, птиці, рибі, мигдалі, бананах тощо. Він підтримує роботу нервової системи, покращує настрій, пригнічує апетит, а також необхідний у якості матеріалу для синтезу гормонів щитовидної залози.

Проте наголосимо повторно, що щоденний прийом та дозування того чи іншого мінералу має визначатися кваліфікованим фахівцем. Оскільки при захворюваннях ідеально встановленого значення для прийому мінералів немає, все є досить індивідуальним та визначається за результатами аналізів та інших досліджень.

У чому проявляється гіпертеріоз, правила вибору БАДів

 

Гіпертеріоз представляє собою надмірний синтез щитовидною залозою гормонів Т3 та Т4, що в подальшому провокує тиреотоксикоз, тобто отруєння організму даними гормонами. Весь цей процес пов’язаний з надмірною активністю щитоподібної залози.

Для гіпертеріозу характерна підвищена дратівливість та емоційність людини, почуття тривоги, постійна втрата ваги не зважаючи на раціон харчування. Крім того, спостерігаються порушення серцевого ритму, підвищена пітливість, а також тремор кінцівок. Як і з попереднім випадком, якщо у вас помічаються кілька вищезгаданих ознак, краще не зволікаючи звернутися за консультацією до лікаря.

Найчастіше захворювання виникає за рахунок патологій у роботі залози і йому більше підвладні саме жінки. Сюди ж можна віднести виникнення вузлів у залозі, запалення чи гормональні захворювання яєчників чи передміхурової залози.

Симптоми гіпертиреозу, добавки при захворюванні

Враховуючи особливості захворювання, людям, які страждають на гіпертеріоз, варто насамперед відмовитися від продуктів та добавок з високим вмістом йоду, аби не провокувати більший синтез гормонів залози. Але в цілому йод все одно має надходити, кількість його у раціоні визначить кваліфікований фахівець.

Мінімізувати кількість продуктів, які містять сою, оскільки це не лише джерело всіх корисних фіто естрогенів. Соя погіршує засвоєння йоду в організмі, що ускладнює регулювання споживання мікроелементу, а також у здорових людей може провокувати розвиток гіпотеріозу.

Подбати про достатню кількість заліза та вітаміну Е у раціоні, якщо з продуктів харчування їх добрати важко, то скористатися БАДами. Мінерал та вітамін беруть участь у кровотворних процесах, синтезі гормонів та збагачують кров киснем. Тому при їх нестачі посилюється ризик настання та прогресування гіпертеріозу.

Оскільки при захворюванні щитовидна залоза працює на знос, аби її підтримати, необхідно стежити за адекватною кількістю селену в раціоні, однак щодо дозування мінералу, то його визначає лікар з урахуванням стану людини.

У якості доповнення загального курсу лікування гіпертеріозу є сенс додатково використовувати л-карнітин, який допомагає полегшити процес лікування, а також зменшити прояв деяких симптомів захворювання.

Які обмеження може накладати вузол щитовидної залози?

 

Вузол або вузловий зоб зараз дедалі частіше діагностується не лише серед дорослих, але й у підлітків, при чому це проявляється як під час УЗД, так і при звичайній пальпації лікарем. Однак, варто розуміти, що по своїй природі вузловий зоб поділяють на доброякісний та злоякісний, тому навіть якщо у вас його діагностували, це не означає, що ситуація є критичною.

Обмеження при вузлі щитовидної залози

Причин виникнення вузлового зобу може бути декілька, зокрема, дефіцит йоду в організмі – найбільш поширена причина розвитку захворювання. Мінерал є необхідним для синтезу гормонів щитовидної залози, а при його нестачі може спостерігатися збільшення залози, розвиток гіпертеріозу, що є ще однією з причин формування вузлів. До ще однієї з можливих причин виникнення вузлів відносять запалення щитовидної залози – підгострий тиреоїдит, яке може виникнути після перенесеної вірусної інфекції. Ну і на останок, рак, як ми вже згадували раніше, інколи дані вузли можуть бути злоякісними та виступати формою раку залози, однак по статистиці це лише близько 10% від загальної кількості.

Як і при інших захворюваннях щитовидної залози, при вузловому зобі варто теж внести певні корективи у власний раціон харчування. Перш за все, варто суттєво скоротити жирне, копчене та смажене м’ясо у вашому раціоні, оскільки воно може провокувати уповільнення роботи залози.

Наступні на черзі будуть квашені овочі – капуста, огірки та яблука, оскільки під час їх ферментування виділяється ряд сполук, які також уповільнюють роботу щитовидної залози. Варто відмовитися або максимально мінімізувати кількість простих вуглеводів та цукру на вашій тарілці, так як цукор у великій кількості порушує обмін гормонів та здатний негативно впливати на залозу.

Варто попіклуватися аби у раціоні було достатньо морепродуктів, як джерела корисних поживних речовин та йоду, достатня кількість овочів для збагачення необхідними важливими мінералами, наприклад селеном та міддю. Протягом дня можна додатково вживати чаї на основі ромашки, календули, тисячилистника, звіробою тощо, для очищення організму від шлаків та токсинів. Намагатися добирати енергію саме зі звичайних корисних круп та горіхів чи насіння, в яких є теж досить багато корисних речовин для підтримки здоров’я щитовидної залози.

При цьому варто розуміти, що як вузловий зоб, так і гіпо чи гіпертеріоз не ставить хрест на фізичній активності, навпаки, врівноважене заняття спортом покращить тонус організму та оптимізує сам процес синтезу гормонів, зокрема і щитовидної залози.

Корзина продуктів та добавок після видалення щитовидної залози

 

Щитовидна залоза є досить важливою для нормального функціонування нашого організму, однак якщо через ракові утворення вам її видалили, життя при цьому не закінчується. Після видалення залози призначають препарати, які будуть компенсувати відсутність органу, але при цьому людина продовжує повноцінно жити, з певними не надто важкими корективами раціону та денного розпорядку.

Як вже згадувалось, аби компенсувати відсутність залози, лікарем призначається гормонозамісна терапія, препарат приймається вранці за 30-60 хв перед сніданком, однак його прийом здійснюється вже до кінця життя.

Важливо для нормального самопочуття переглянути власний раціон харчування. Як і в інших випадках, варто звести до мінімуму споживання солодощів, а також жирного, смаженого та копченого м’яса, скоротити загальну кількість молочної продукції, а також мінімізувати кількість спожитої сої.

Продукти після видалення щитовидної залози

Збільшити загальну кількість свіжих, тушкованих чи запечених овочів, нежирного м’яса, риби та птиці. Особливо важливо слідкувати за достатньою кількістю білка в раціоні, потрібно покривати денну норму, в середньому 1 г білка на 1 кг власної ваги. Також варто пам’ятати про клітковину, яка у значних кількостях міститься саме в овочах та ягодах – малині, чорниці. Варто старатися добирати вуглеводи з круп – гречаної, вівсяної, додавати кіноа, у них міститься чимало поживних речовин, також вони будуть покращувати процеси травлення. Потрібно пам’ятати і про корисні жири, однак у даному випадку краще аби у співвідношенні переважали все ж таки рослинні, в цілому можна споживати кілька разів на тиждень жирні сорти риб, а також додавати в раціон, оливкову, лляну, кунжутну олію, авокадо, а також мигдаль. Всі ці продукти допоможуть забезпечити ваш організм корисними та потрібними поживними речовинами, вітамінами, а також мінералами.

При цьому харчування має базуватися на дробній основі, прийоми їжі середні або малі, однак відносно часто протягом дня. Варто класичний сніданок, обід та вечерю, розбити хоча б на 4-5 разових прийоми їжі. Не рекомендується піддавати організм жорстким дієтам, веганським чи вегетаріанським, оскільки йому для відновлення та функціонування потрібен дещо більш розгорнутий профіль амінокислот та звичайних макронутрієнтів, ніж те, що можуть запропонувати дані протоколи харчування.

Добавки після видалення щитовидної залози

Відносно самих добавок, то їх повноцінне вживання можливе вже по завершенню післяопераційного періоду. Спокійно можна вживати денні вітамінно-мінеральні комплекси, оскільки в них помірна концентрація активних компонентів, які допоможуть тримати ваш організм та самопочуття в належному тонусі. Також можна надалі приймати омега-3, л-карнітин, вітамін D, для підтримки роботи серцево-судинної системи та імунітету. Відносно додаткового прийому йоду, селену, цинку, заліза та міді, у більшій концентрації, то у даному випадку це все погоджується з лікарем за результатами аналізів.

Крім того, після попередньої консультації з лікарем можна додавати до раціону Магній та Ашваганду для підтримки роботи нервової системи, оскільки після видалення залози у людей часто відмічається підвищена роздратованість та можуть виникати стресові стани.

Крім харчування та добавок, варто додавати помірну фізичну активність протягом тижня, аби підтримувати тонус та належний обмін речовин, синтез решти важливих гормонів тощо.

Чи безпечне спортивне харчування в цілому при захворюванні щитовидної залози?

 

Якщо дати відповідь на дане запитання коротко, то так, більшість добавок та різновидів спортивного харчування будуть абсолютно безпечними для людей у яких є захворювання щитовидної залози.

Однак є буквально кілька основних нюансів. Серед всіх категорій, людям у яких є захворювання щитовидної залози, варто відмовитися від більшості різновидів передтренувальних комплексів та жироспалювачів. Досить багато з них мають у складі кофеїн, а також екстракти чи мікроелементи, які додатково можуть стимулювати щитовидну залозу. Тому найбільш безпечним варіантом серед жироспалювачів може бути л-карнітин, CLA, гарцинія, малинові кетони. Щодо передтренів, то у цьому випадку краще дану категорію повністю обійти стороною.

Особам з гіпотеріозом, а також тим, кому щитовидну залозу видалили, не рекомендується вживати гейнери, оскільки обмін речовин в них і так дещо повільніший, що у поєднанні з висококалорійним гейнером спровокує зайве накопичення жиру. Також хворим на гіпотеріоз не рекомендується вживати креатин моногідрат, який буде затримувати зайву воду, оскільки у людей дане захворювання і без цього періодично провокує набряклість.

Обмеження у добавках при хворій щитовидні залозі

Щодо решти добавок, то як зазначалося вище, вони є безпечними та можуть вживатися, єдиним нюансом є те, що  ряд мінералів – йод, селен, мідь, залізо та цинк у підвищеній концентрації споживаються після попередньої консультації з лікарем.

Заключення

З усієї наведеної вище інформації стає зрозуміло, що на сьогодні питання здоров’я щитовидної залози постає дедалі частіше, все більше людей зіштовхуються з захворюванням даного органу. Досить часто захворювання щитовидної залози провокує нестача мінералів, особливо йоду, тому є сенс подбати аби його надходило вдосталь, якщо не з продуктів харчування, то хоча б з добавок. Однак, якщо ви помітили за собою декілька ознак захворювання, не зволікайте та зверніться для перевірки до компетентного фахівця. Стежте за раціоном харчування, ведіть здоровий та активний спосіб життя та будьте здорові!

 

Джерела:

  1. Щитоподібна залоза та аутоімунітет.

  2. Комбіноване застосування докозагексаєнової кислоти та щитоподібна залоза.

  3. Сполуки, що порушують роботу ендокринної системи – чи потрібно нам враховувати гормони щитовидної залози? Стратегія тестування на основі механізму з використанням підходів in vitro для ідентифікації хімічних речовин, що порушують гормони щитовидної залози.

  4. Взаємодія метаболічного синдрому і тиреоїдних гормонів.

  5. Вміст йоду в щитовидній залозі та тиреоглобулін у сироватці крові: ознаки природної історії тиреоїдиту , спричиненого деструкцією.

  6. Незвичайні результати аналізів функції щитовидної залози: перешкоди проти невідповідності.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Питання щитовидки досить серйозне, сама даю своїм дітям додатково Келп від Нав для профілактики

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті