Перевірка протеїна окропом та інші міфи

03/02/2021
Перевірка протеїна

Легка передумова

У цій невеликій статті ми торкнемося теми перевірки протеїну на якість, достовірність і кількість білка, що в ньому міститься. Адже питання про те, як би переконатися на всі 100% у вірності свого вибору рано чи пізно відвідує голову кожного споживача даного виду спортивного харчування. Забігаючи наперед, для «домашніх експертів» результат буде далеко не втішним, але нічого не поробиш, така реальність.

Методи перевірки протеїну

Найбільш очевидний і одночасно точний метод перевірки будь-якого продукту на наявність в ньому того чи іншого компонента, це подивитися на зворотну сторону пачки і прочитати склад. Точно так же найкраще перевіряти БЖВ. Звісно, це якщо не брати до уваги повноцінне лабораторне дослідження, яке коштує не малих грошей і проводиться не за 5 хвилин на кухні. Але очевидно, вживаючи спортивне харчування люди стають недовірливими і вибірково перестають сприймати інформацію написану на упаковці. Якщо у вас ні-ні, та проскочить бажання поставити під сумнів склад продукту і перевірити його без особливих витрат, то вам в голову можуть прийти такі методи:



Гарячий метод

Король всіх перевірок протеїну, це великий і могутній метод згортання в окропі. Саме цей спосіб найчастіше висвітлюється в різних відео, описується на форумах і блогах. А все тому, що він візуально дуже показовий, та й проводиться досить ефектно. Але насправді не витримує абсолютно ніякої критики і давайте розбиратися чому. В першу чергу потрібно зрозуміти, чому в принципі відбувається цей процес і що він із себе представляє. Вся ця тема зі згортанням називається Денатурація, якщо пояснювати простіше, то це будь-яка зміна структури білка під впливом різних факторів, один з яких і є підвищена температура. І так уже збіглося, що при значному підвищенні температури зовнішнього середовища сироватковий протеїн може змінити свою структуру, перетворившись на якусь подобу каши. Але не поспішайте робити поспішних висновків, точно таку ж реакцію може показати і цілий ряд інших речовин, сироватковий протеїн НЕ застовпив це тільки за собою. Але ще гірше «кухонним експертам» стане, коли вони дізнаються, що на результат їх діяльності може вплинути безліч різних чинників, наприклад:

  • Ступінь очищення білка, адже чим він вище, тим гірше білок реагує на температуру, тому ізоляти і гідролізат відразу ризикують провалити цей тест.
  • Технологія виробництва самї сировини. Адже зараз існують інстант форми сировини, які розроблялися спеціально, щоб прискорити і полегшити процес змішування і розчинення кінцевого продукту.
  • Различные добавки, которые формируют вкус, цвет и запах. Это будут красители, подсластители, загустители, пеногасители и прочие сложные вещества в которых разбираются только профессионалы технологи производства.
  • Ну і саме банальне, це може бути не сироватковий, а наприклад комплексний протеїн або яєчний, соєвий, яловичий, казеїн і т.д. Ці види білка просто по своїй суті не дають реакції згортання при підвищеній температурі.

Метод Бетховена

Існує думка що гуру «протеїнотестувальці» можуть тільки по одному звуку від здавлювання протеїну в руках визначити його якість, а також деякі інші характеристики. Але тут навіть нічого спростовувати не потрібно, просто вдумайтесь в сам факт і в дійсно неймовірну кількість причин по яким протеїн в банці може мати різну консистенцію, щільність, вагу і тому подібні змінні характеристики від бренду до бренду. До всього іншого, крохмаль буде видавати куди як більш завидний хрускіт на відміну від багатьох видів білка.

Метод Гострого ока

Ще один розхожий метод винесення вироку протеїновій добавці це буквально подивитися на неї і все. Адже «справжній» протеїн повинен мати певну зернистість. Але це теж метод «так собі», так як за допомогою загусників та іншого можна зробити будь-яку консистенцію.

Метод Поліцейского пса

Запах протеїну. Деякі поціновувачі молочної класики спортивного харчування, приблизно дев'яностих років минулого століття, вважають єдиним правильним запахом протеїну, запах молока або чогось близького до нього. Ну що ж тут сказати. Навіть якщо опустити безмежну розмаїтість сучасних смакових добавок, які змінюють і запах білка, то добре очищений від лактози ізолят або гідролізат НЕ буде пахнути взагалі.

Висновок

Все це нас приводить тільки до одного логічного висновку. У сухому залишку у вас є тільки два способи перевірки будь-якого протеїну, включаючи сироватковий. Або довіряти виробнику і упаковці, або віднести його на перевірку в спеціалізовану лабораторію. Всі інші «методи перевірки» на жаль не працюють з цілком очевидних причин.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті