Прийом вітамінів влітку? Жарт чи необхідність

03/08/2021

Прийом вітамінів влітку? Жарт чи необхідність

Причини недостачі вітамінів влітку

Вітамін А

Вітамін D

Вітамін С

Вітамін E

Астаксантин

 

Ще з дитинства нас вчать, що в період осіннього та зимового сезонів необхідно додатково приймати вітаміни. Адже саме в цей час наш організм найбільш вразливий до різних бактерій та інфекцій і тому йому необхідна постійна підтримка. З даним твердженням важко не погодитися. А чи потрібно приймати вітаміни влітку? Думаю, що кожен з нас стикався з таким висловлюваннями як: «Навіщо вживати вітаміни літом, всі необхідні елементи ми можемо отримати з продуктів харчування?», «Навіщо пити вітамін C, якщо можна з’їсти цитрус?», «Постійно світить сонце, вітамін D точно не варто вживати». Ці та інші фрази можна постійно почути від великої кількості людей. Проте, чи можна сказати, що ці думки на 100% відповідають дійсності. Давайте спробуємо розібратися.

Безумовно, основну частину поживних речовин та вітамінів людина повинна отримувати з продуктів харчування. Жодна добавка не може замінити повноцінного прийому фруктів та овочів. Проте давайте візьмемо до уваги той факт, що овочі та фрукти проходять первинну обробку. Це означає, що для того щоб привести нам на Україну апельсин або банан з Африки, його слід спочатку обробити, щоб він зміг зберегти свою свіжість та властивості. Окрім цього, не варто забувати про той факт, що фрукт або овоч необхідно позбавити поганих бактерій та мікроорганізмів, а це у свою чергу призводить і до значної втрати поживних речовин. Для того, щоб перекривати добову норму вітаміну C, необхідно кожен день вживати в середньому по 1-2 апельсини або лимону ( в залежності від розміру). Опитування демонструють, що людина в середньому вживає ½ апельсина один раз на два дні в кращому випадку. Доведено той факт, що сучасна людина потребує вітамінно-мінеральної підтримки, майже, упродовж всього року. Далі ми виділимо кілька факторів, які можуть спричиняти недостачу вітамінів певних груп в літню пору.

  Причини недостачі вітамінів

Причини недостачі вітамінів влітку

 

  • Спекотна погода. Перша і напевно одна з головних причин втрати мінералів нашим організмом. Мінеральні речовини (МР) входять до складу всіх клітин і тканин організму, гормонів та ферментів. Вони потрібні для нормальної діяльності серцево-судинної, нервової, м’язової та інших систем. Беруть участь у синтезі важливих сполук, обмінних процесах, кровотворенні, травленні, нейтралізації шкідливих для організму продуктів обміну, в побудові тканин організму та забезпечують сталість внутрішнього середовища. До основних мінералів, які необхідні людині можна віднести: кальцій, магній, цинк, залізо, йод, селен. Головна причина того, чому ми швидко втрачаємо дані елементи - це пітливість. Справа в тому, що під час цього процесу, окрім води разом з потом виводиться магній, цинк, залізо і т.д, а це у свою чергу порушує водно-електролітний баланс. Окрім цього, з втратою води може бути пов’язане порушення так званого калієво-натрієвого балансу. Натрій та калій виконують основну роль у підтримці рівноваги рідини в організмі людини. Також калій здійснює підтримку нервової системи, забезпечує скорочення м*язів та здоров’я серця. Усі ці дисбаланси можуть призводити до погіршення загального імунітету, настрою, призводити до виснаження та хронічної втоми.
  • Пришвидшення обмінних процесів та енергообміну. Загально відомим фактом є те, що в період осіннього та зимового циклу наш організм витрачає меншу кількість енергії, аніж літом(цей фактор можна підтвердити більшим апетитом).
  • Стреси не залежать від пори року. Стрес – це природня реакція організму на будь-які зовнішні подразники, не завжди негативні. Незважаючи на те, що літо - це пора відпочинку і перезавантаження від роботи та побутових проблем, -  відсторонитися від негараздів і негативних емоцій практично неможливо. Ситуації, які будуть змушувати мобілізовувати наші власні енергетичні та інші ресурси будуть виникати постійно. Для того, щоб допомагати організму відновити стан рівноваги та спокою, потрібно вживати добавки (до прикладу магній, вітаміни групи B)
  • Літом не зникають усі бактерії та захворювання. Безумовно, що сезон літа не можна назвати періодом найбільшого поширення інфекцій і т.п. Проте сказати, що вони повністю зникають, також не можна. Останні події продемонстрували, що вірусні інфекції постійно змінюються, адаптуються до нових кліматичних умов. Якщо раніше спалахи епідемій (до прикладу пташиний та свинячий грип) були лише в період пізньої осені та ранньої зими, то зараз ця ситуація кардинально змінилася і продовжує змінюватися. Прикладом цього явища може слугувати коронавірусна інфекція, для якої закінчення зими взагалі не було перешкодою на шляху поширення. Тому сучасні реалії вимагають постійної вітамінної підтримки упродовж цілого року.
  • Погані звички та незбалансоване харчування. Пункт, який з впевненістю можна застосувати до будь-якої пори року, проте не без особливостей для конкретного циклу. Літній період характеризується збільшенням попиту на різноманітні газовані напої. Слід мати на увазі, що регулярне вживання солодкої газованої води може суттєво підняти кислотність шлунку (через регулятори кислотності E330,E338,E296), це у свою чергу може призводити до порушення травлення. Ще однією негативною особливістю даних напоїв є те, що вони доволі легко здатні вимивати мінерали (найбільше кальцій) з наших кісток та зубів. Не слід забувати і про хмільні напої, які також користуються широким попитом в спекотну погоду, проте як і газовані не позбавлені негативних особливостей.

 

Тож на які вітаміни слід звернути увагу в період літньої пори?

Вітамін А

 

Вітамін А

Вітамін А або так званий Ретинол в основному впливає на зір; стан шкіри та слизових оболонок, зокрема носу; зміцнення опірності організму до бактерій різних видів. Сонячне світло, окрім багатьох позитивних ефектів (зміцнення імунітету, запуск синтезу вітаміну D і т.д) може негативно вплинути на шкіру (старіння та утворення зморшок). Надмірне ультрафіолетове світло також призводить до опіків і погіршення зору. Тому ми можемо вживати даний компонент в цілях профілактики або лікування вищезгаданих проблем.Норма вітаміну А для здорової людини в середньому становить до 1мг (3330 IU) на добу. Найбільша кількість Ретинолу міститься в продуктах тваринного походження, зокрема в печінці, вершковому і пряженому маслі, сирі, яйцях, риб'ячому жирі та жирній рибі (лосось, оселедець). Щодо продуктів рослинного походження, то це морква, томати, червоний перець, зелена цибуля, щавель, салат, броколі, плоди шипшини, абрикоса, обліпихи, горобини та ін.

Вітамін D

 

Вітамін D - холикальциферол (D3) або ергокальциферол (D2), також відомий всім під загальною назвою «вітамін Сонця». До основних функцій даного компоненту належить: підтримка імунітету, зміцнення кісток, а також вплив на засвоєння кальцію та фосфору. Здавалося б навіщо вживати додатково «вітамін Сонця», якщо влітку його  достатньо. Проте не все так однозначно як може виявитися на перший погляд. Недавні наукові дослідження продемонстрували, що спекотна погода не є гарантією отримання достатньої кількості світла для запуску синтезу вітаміну D. Вчені помітили таку закономірність, що вміст вітаміну D в організмі людини  не надто відрізняється зимою і літом при умові, якщо зберігається висока вологість повітря. Це означає, чим більший вміст водяної пари в повітрі (навіть при умові спекотної погоди), тим важче синтезуватися холикальциферолу та ергокальцифкролу в нашому організмі. На даний момент в Україні по всій території в середньому зберігається помірна вологість упродовж усього року.

Вітамін D

Окрім цього, якщо Ви постійно користуєтеся кремом для засмаги, то це кріім зменшення рівня ризику отримати опіки, зменшить також засвоюваність вітаміну D. Добова норма «вітаміну Сонця» становить приблизно 600 IU. Окрім Сонця, джерелом цього компоненту можуть слугувати також продукти харчування або добавки. Найбільша кількість вітаміну D міститься в  жирі печінки тунця, тріски та інших риб, менший вміст -  кефір, сир, йогурт, молоко; практично немає в продуктах рослинного походження (петрушка, овес, конюшина).

Вітамін С

 

Вітамін C

Відомий також під назвою Аскорбінова кислота. Головними функціями даного вітаміну є: підтримка і зміцнення імунітету, хороший антиоксидант (боротьба з вільними радикалами), допомога в регенерації ушкоджених тканин в організмі (загоєння ран), позитивний вплив на здоров’я кісток, шкіри, судин. Однією з важливих фізіологічних функцій аскорбінової кислоти є співучасть у синтезі колагену і проколагену. Наш організм не здатен синтезувати вітамін C, тому нам постійно необхідно стежити за його рівнем, вживаючи продукти з вмістом даного компоненту. Під час літньої спеки Аскорбінова кислота допоможе при запобіганні та лікуванні опіків. Окрім цього цей вітамін може бути корисним для людей, які страждають від алергій на зелень, цвітіння і т.п. Середня добова норма вітаміну C становить від 60 до 100 мг. Найбільшу кількість даного компоненту можемо отримати з продуктів рослинного походження – шипшина, цитрусові (апельсин і лимон), чорна смородина, полуниця, капуста, червоний перець.

Вітамін E

 

Вітамін E, або так звані токофероли відіграють надзвичайно велику роль в процесах, які відбуваються всередині клітини. Вітамін E, як і Аскорбінова кислота є хорошим антиоксидантом, допомагає виводити нашій печінці токсини. Підтримує м'язову діяльність і функції статевих залоз. Здійснює позитивний вплив на стан шкіри та очей. Як і попередній вітамін не синтезується нашим організмом. Токофероли під час літньої спеки здатні захищати шкіру людини від надмірного впливу сонця, тим самим зменшуючи виникнення різноманітних хвороб дерми (шкіри). Як і аскорбінова кислота, вітамін E допомагає регенерувати (відновлювати) шкіру після сонячних опіків. Добова норма даного елементу для дорослої людини становить 12-15 IU (12-15 мг.).  Токофероли здатні синтезувати лише рослини, тому, щоб отримати добову норму даного вітаміну необхідно вживати продукти рослинного походження. До них належить: листя зеленого салату, шпинат; рослинні олії (соняшникова, арахісова, бавовняна, кукурудзяна, соєва, обліпихова); пшеничні зародки - містяться в злаках та зернових продуктах; горіхи та насіння. Незначна кількість токоферолів міститься в тваринних продуктах (м’ясо, яйця, печінка, молоко).

Вітамін E

Астаксантин

 

Астаксантин

На відміну від попередніх вітамінів цей елемент куди менш відомий для пересічної людини. Проте його роль в підтримці нормального функціонування нашого організму важко переоцінити. Астаксантин – це каротиноїд (активний переносник кисню всередині клітини), який допомагає підтримувати здоровий стан та цілісність наших клітин. До основних функцій даного елементу можна віднести: антиоксидантна дія (один з найпотужніших в природі), сповільнення процесів старіння та відмирання клітин, зміцнення м’язової тканини. Окрім того здатен підтримувати наш організм в умовах стресових ситуацій та інтенсивних фізичних навантажень. У спекотну літню погоду астаксантин виконує протизапальну функцію (ультрафіолетове сонячне світло здатне викликати запальні процеси в нашому організмі). Астаксантин на думку Експертної ради із захисту прав нутрицевтиків (ENAC) визнаний найінноваційнішим і науковим інгредієнтом епохи.  

Астаксантин: в 550 разів сильнішій за вітамін Е (а-токоферолу); в 40 разів сильніший бета-каротину(провітамін A); в 17 разів сильніший екстракту виноградних кісточок. Оптимальною добової дозою астаксантину для дорослої людини вважається 4-5 мг. Даний елемент в основному міститься в морепродуктах, зокрема лосось, креветки, краби, омари, масло криля ( морські жителі – дрібні ракоподібні); зелені водорослі. Детальніше про дані вітамінні добавки можете дізнатися тут.

Отже, підводячи підсумки даної статті варто наголосити на кількох ключових тезах. Незважаючи на те, що літня пора це - період сонячного тепла, свіжих фруктів та овочів, забувати про стан нашого вітамінно-мінерального балансу не варто. В теперішніх умовах людина потребує цілорічної підтримки поживними речовинами круглий рік. Не слід забувати і про те, що літо є підготовкою до більш суворішої (в плані поширення всяких хвороб та вірусних інфекцій) осені і зими. Здорове та збалансоване харчування, а також вітамінні добавки допоможуть Вам постійно залишатися в тонусі та в доброму настрої.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті