Найкращі добавки для баскетболістів

03/10/2023

Баскетбол — це спорт, який потребує надмірної концентрації, уваги та повної самовіддачі спортсмена, який бажає досягнути успіхів у ньому. Для того, щоб показувати конкурентоспроможність на майданчику під час тренувань та ігор по баскетболу, задіюється багато систем організму. Хороша витривалість, сила та міцні суглоби одні з найважливіших аспектів, які потрібні для цього спорту та довголіття у ньому. Інтернет переповнений різною інформацією про добавки для спорту, проте у даній статті ми розберемо саме ті добавки, які покращать ефективність різного роду тренувань спортсменів, а саме відточування влучного закидання м’яча у корзину для новачків, тренування данків, відновлення після виснажливих тренувань та багато іншого ефективного спортивного харчування для баскетболістів.

 

Визначення спортивних добавок та бадів

Спортивні добавки, також відомі як дієтичні добавки - це продукти, які призначені допомогти спортсменам та активним людям покращити фізичні показники, здатність до виконання тренувань і відновлення після фізичного навантаження. Ці добавки можуть містити різні поживні речовини, такі як білки, вуглеводи, жири, вітаміни, мінерали, амінокислоти, рослинні екстракти, спеціальні сполуки (наприклад, креатин, бета-аланін), трав'яні інгредієнти та інші речовини.

Добавки для баскетболістів
Біологічно активні добавки та спортивне харчування призначені для різних цілей, таких як збільшення м'язової маси, підвищення рівня енергії, поліпшення витривалості, підтримка суглобів і зменшення запалення, покращення відновлення після тренувань та зменшення ризику травм баскетболіста. Такі добавки використовуються спортсменами як доповнення до вже сформованого базового раціону, або ж як необхідність у вирішення певних проблем. Наприклад, для активного спортсмена, який займається баскетболом та в силу свого росту і низької маси тіла програє у габаритах своїм суперникам. Постійний швидкий ритм життя та часті тренування не дають можливості споживати велику кількість звичайної їжі, тому ідеальним рішенням для такого спортсмена буде заміна одного із прийомів їжі білково-вуглеводним коктейлем, який дасть змогу тримати насичення протягом певного часу та даватиме сили та енергію, щоб інтенсивно тренуватись.

 

Добавки для суглобів

Спортсмени, які займаються баскетболом, досить часто стикаються з проблемою болів у суглобах, запаленням та хрускотом. Саме цей вид спорту дає велике навантаження на коліна гравців. Постійні стрибки та короткі спринти по майданчику травмують суглоби, що перешкоджає подальшим іграм та тренуванням і просто заважає буденній життєдіяльності.
 

Колаген

Колаген це основний структурний білок для хрящів, кісток та суглобів. Він відіграє одну із основних ролей у здоров'ї опорно рухового апарату, так як забезпечує його міцність та еластичність. При прийомі колагену суглоби зміцнюються, покращується еластичність, що запобігає їх травматичності при постійному навантаженні. Колаген буває різних типів, проте для спортсменів потрібен саме колаген типу 2. Він є одним з основних видів колагену, який зазвичай знаходиться в хрящах та суглобах і має ключове значення для їх підтримки. Цей вид колагену зазвичай отримують з хрящів тварин, зокрема з курячого хряща. Тому прийом цієї добавки буде мати ключовий ефект у підтримці спортивного довголіття. 
Для кращого ефекту радимо приймати колаген з гіалуроновою кислотою. Це природна речовина, яка знаходиться в організмі людини. Вона відіграє важливу роль в багатьох фізіологічних процесах і є важливим компонентом для збереження здоров'я шкіри, суглобів та інших тканин. Гіалуронова кислота виконує важливу функцію в суглобах, допомагаючи зберігати м'язову та хрящову тканину у здоровому стані та покращує в’язкість суглоба, що також буде запобігати травмам.
 

Глюкозамін і хондроїтин з МСМ

Чудове поєднання двох речовин у зв’язці з Метилсульфанілметаном, тобто органічною сіркою. Хондроїтин та глюкозамін є природними добавками хрящових сполук, що забезпечують відновлення та підтримку суглобів спортсмена. Глюкозамін являє собою будівельний матеріал хрящової тканини. Основна його задача, це відновлення та підтримка суглоба. Хондроїтин ж працює на затримку води у суглобі, що забезпечує краще зволоження та покращує амортизацію, якраз таки при постійних стрибках та приземленнях, що має найбільш негативний вплив на суглоби. Метилсульфанілметан  насправді є речовиною, яка має досить широкий спектр дії, проте у хондропротекторах вона використовується як протизапальний компонент. Органічна сірка чудово знімає запалення, що сприяє зменшенню больових відчуттів та дискомфорту під час навантажень.
Добавки для суглобів

Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти, зокрема ейкозапентаєнова кислота (EPA) і докозагексаєнова кислота (DHA), мають протизапальні властивості і допомагають зменшити біль та запалення в суглобах. Омега-3 також є вкрай важливим компонентом для спортсменів, тому що має досить широкий спектр дії. До основних аспектів можна віднести покращення роботи серця, зниження рівня кортизолу, покращення відновлення та легший набір м’язової маси.

Куркумін

Куркумін - це природна сполука, яка міститься в корені куркуми, рослини, яка використовується в приготуванні спецій, зокрема каррі. В останні роки куркумін здобув популярність як потенційно корисна добавка для поліпшення здоров'я суглобів та зменшення запалення. Куркумін відомий своїми потужними протизапальними властивостями. Він допомагає зменшити запальний процес в суглобах, що часто пов'язано з різними суглобовими захворюваннями, такими як артрит. Куркумін, який варто приймати з екстрактом чорного перцю для кращого засвоєння, допоможе спортсмену зняти запалення та запобігти подальшому руйнуванню суглоба.

Босвелія

Босвелія, також відома як індійський ладан, є рослиною, від якої отримують босвелієву кислоту, яка має протизапальні властивості та використовується в травній медицині і добавках для покращення здоров'я суглобів і запобіганню запалення. Босвелія має довгу історію використання в аюрведичній медицині і традиційній медицині в Індії для лікування запальних захворювань, зокрема суглобів. Босвелієва кислота допомагає зменшити запалення і біль в суглобах, що робить її корисною для профілактики лікування.
На сьогоднішній день найкращими добавками для суглобів, можуть бути багатокомпонентні комплекси від перевірених європейських виробників.  Одними із таких комплексів можуть бути Joint Support від бренду Kevin Levrone та Flex Extra від ActivLab. Це одні з кращих добавок, які вже містять всі вищеперераховані компоненти (колаген, хондроїтин з глюкозаміном та МСМ, гіалуроновою кислотою та босвелією). Саме ці комплекси допоможуть не тільки у профілактиці, а й в серйозній терапії після важких стрибків баскетболіста.

Добавки для кращої ментальності

Концентрація, увага, мотивація одні з найфундаментальніших аспектів у спорті. Фізичні якості спортсмена напряму залежать від його ментального здоров’я. Втрата мотивації, перетренованість, апатія можуть бути пов’язані з різними життєвими проблемами які спіткають спортсменів, але для того, щоб такі ситуації не заважали прогресу, можна обрати наступні добавки.
Допа мукуна є однією з найкращих добавок для мотивації. Саме мукуна пекуча допоможе стимулювати дофамін, який є нейромедіатором, що відповідає за настрій, мотивацію та жагу до змагань. Прийом даного БАДу допоможе спортсмену сфокусуватися та плідно тренуватись, навіть якщо відбувається перенасичення тренуваннями та упадок сил.
Екстракт гуарани містить природній стимулятор – кофеїн. Гуарана містить більше кофеїну, ніж багато інших рослин і тому вона часто використовується як природний стимулятор для підвищення енергії та бадьорості. Кофеїн сприяє збільшенню бадьорості, зменшенню втоми і покращенню фокусування. Винятковим є те, що гуарана має більш пролонговану дію, аніж чистий кофеїн та немає такого сильного та короткотривалого підвищення енергії, що дає змогу зберегти центральну нервову систему від перевтоми.
Деметиламіноетанол (DMAE) часто використовується спортменами в той час, коли потрібно сфокусуватись на грі, або ж вивчити нову комбінацію чи техніку. DMAE є прекурсором холіну який відповідає за когнітивні функції, що дає змогу покращувати концентрацію та увагу.
5-HTP також є добавкою, що покращує настрій та допомагає краще відновлюватись після важких тренувань та перевтоми. Гідроксидтриптофан - це амінокислота яка стимулює нейромедіатор радості - серотонін, що в свою чергу покращує настрій, засинання та знімає стрес і втому.

Поширені дефіцити вітамінів серед спортсменів

Спортсмени, особливо ті, хто веде інтенсивний тренувальний режим і має специфічні дієти, можуть бути вразливими до дефіцитів вітамінів і мінералів, які можуть призводити до погіршення спортивних результатів і загального рівня життя. Вітаміни, про які ми зараз поговоримо, являються обов’язковими для спортсменів і їх прийом може здійснюватися на постійній основі, незалежно від пори року.
Дефіцит вітаміну D досить поширений, особливо серед спортсменів, які тренуються в закритих приміщеннях або мають обмежений доступ до сонячного світла. Вітамін D важливий для здоров'я кісток і м'язів, а його дефіцит може призвести до ослаблення кісток і погіршення фізичної витривалості. Досить часто можна помітити дефіцит цього вітаміну і у звичайних людей, що  призводить до постійної втоми, погіршенню імунітету та поганому настрою. Тому як спортсменам, так і звичайним людям, прийом вітаміну D на постійній основі в дозуванні 2-4 тисячі міжнародних одиниць допомагатиме бути у тонусі та мати змогу інтенсивно тренуватись.
Спортсмени, які ведуть інтенсивні тренування, можуть втрачати більше вітаміну C через піт і стрес. Дефіцит вітаміну C впливає на імунну систему та загалом на стан здоров'я. Тому для того, щоб не пропускати тренування через можливу слабкість внаслідок хвороби, спортсменам рекомендується приймати 1000 мг вітаміну С на день на постійній основі. В період легкої недуги для швидшого одужання та сильнішої імунної відповіді радимо приймати 2-3 г на добу.
Тренування та фізична активність можуть збільшувати витрати вітамінів групи В, зокрема B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (ніацин), B6 (піридоксин) і B12 (кобаламін). Дефіцити вітамінів групи В можуть впливати на ефективність спортсменів та робити їх більш вразливими до втоми. Також вітаміни групи В надають потужну підтримку нервовій системі та підвищують загальний енергообмін в організмі, що дає змогу продутивніше тренуватись та бути більш стійкими до стресу. Рекомендовано також вживати на постійній основі, але робити невелику перерву після 2-3 місяців прийому.
При постійних інтенсивних тренуваннях та іграх у спортсменів завжди підвищенна пітливість, яка у свою чергу веде до втрати мінералів. Дефіцит мінералів, зокрема кальцію, магнію та заліза може значно впливати на спортсмена. Залізо важливе для транспорту кисню до м'язів, і його дефіцит може призвести до анемії або ж до дуже швидкої втомлюванності. Кальцій у свою чергу потрібен для здоров’я кісток та м’язів. Магній є важливим мінералом, який так само як і кальцій забезпечує нормальне функціонування м’язів і нервової системи.
Для уникнення дефіцитів вітамінів і мінералів, спортсмени повинні дотримуватися різноманітної та збалансованої дієти та можуть розглядати прийом вітамінних і мінеральних добавок у біоактивних формах, які будуть чудово засвоюватися організмом та надавати бажаний ефект.

Спортивне харчування з доведеною ефективністю

Коли баскетболіст налагодив своє харчування, яке дає змогу йому гарно відновлюватись і мати сили на подальшу активність та споживає в достатній мірі вітамінів та мінералів із їжі та біоактивних комплексних добавок, постає питання, чи можна ще ефективніше доповнити свій раціон та свої тренування дійсно робочим спортивним харчуванням, яке дасть свій ефект. Тільки в тому випадку, коли сон, харчування та тренування налагоджені до дисципліни, у гру вступають наступні добавки.
Креатин гідрохлорид (креатин HCl) - це одна з форм креатину, яку використовують як спортивну добавку. Креатин HCl є більш розчинною у воді формою креатину порівняно з іншими формами, такими як креатин моногідрат, це робить його засвоєння ефективнішим. Особливість креатину HCl полягає в тому, що для досягнення тих самих результатів не потрібно приймати таку велику кількість, як для інших форм креатину. Він є незамінною добавкою саме для спортсменів активних видів спорту, які бажають уникнути додаткового набору ваги. Креатин HCI допоможе бути більш витривалим, сильним, збільшити м’язову масу та покращити продуктивність.
Білкові та білково-вуглеводні коктейлі вкрай необхідні спортсменам для відновлення м’язів та енергетичного балансу. В той час, коли немає змоги нормально поїсти, або ж коли є проблема з добиранням білку зі звичайних продуктів, що у свою чергу погіршує відновлення, на допомогу приходить протеїн та гейнер. У випадку доповнення раціону білком ідеальним буде звичайний протеїновий коктейль, який легко засвоїться та дасть змогу м’язам швидше відновлюватись та рости.
Гейнер краще вживати тим спортсменам, які бажають набрати загальну масу тіла, але в силу активності їм важко отримати необхідну кількість калорій на добу, тому білково–вуглеводний коктейль чудово підійде як добавка до раціону, а також як швидка заміна одного із прийомів їжі.
Ізотоніки та спортивні гелі містять у складі не тільки швидкі вуглеводи, а й електроліти та вітаміни, які вкрай необхідні під час тренувань. В період інтенсивних занять баскетболом тіло витрачає запаси глікогену, брак якого веде до зниження продуктивності. Для того, щоб підтримувати високий рівень працездатності та баланс електролітів у організмі спортсмена, чудовим рішенням будуть ізотоніки та гелі, які можна швидко спожити навіть під час гри.
Бета аланін є ще однією добавкою із великою доказовою базою та тим компонентом, ефект якого відчувається вже через 20 хв після прийому. Ця добавка збільшує рівень карнозину в м’язах, який відіграє роль в регуляції витривалості. Тому прийом бета-аланіну відчутно збільшить витривалість та працездатність.

Висновки

Баскетбол це складний спорт, який потребує комплексного підходу. Фізична та ментальна складова являється дуже важливим аспектом у цій грі. Тому добавки, які були розглянуті у даній статті, допоможуть тримати всі ці компоненти успіху на високому рівні. Травматика суглобів це найчастіша проблема, з якою стикаються спортсмени даного виду спорту, тому прийом колагену з хондроїтином, глюкозаміном та МСМ є вкрай важливим для підтримки спортсмена, який постійно тренується. Для того, щоб була мотивація та гарний настрій, варто споживати такі добавки як Допа Мукуна, 5-HTP і DMAE, останні будуть підвищувати концентрацію та давати енергію для занять спортом. Також варто стежити за своїм раціоном харчування для отримання усіх необхідних вітамінів та мінералів і при необхідності добирати їх із добавок, а для кращого відновлення при потребі додавати білкові або ж білково-вуглеводні коктейлі. Дотримання усіх вищеперерахованих порад надасть максимальний результат як у житті, так і у спорті.

Часті запитання

Які ще є добавки для підвищення імунітету ?

Для того щоб оберегти себе від хвороби варто приймати Цинк, Вітамін D3, Вітамін С та Л-Глутамін. Всі ці добавки значно підвищать імунітет та не дадуть захворіти.

Чи є побічні ефекти від спортивних добавок?
Які добавки краще приймати коли поганий сон?
Як довго приймати хондропротектори для відчутного ефекту ?
Чи варто приймати BCAA та EAA для баскетболістів ?
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті