Лецитин – що це таке, які властивості добавки для нашого організму. Різниця соєвого та соняшникового лецитину, який краще обрати?

15/10/2021

Зміст статті:

Що представляє собою лецитин?

Основні властивості лецитину для нашого організму?

Кому особливо актуально приймати лецитин?

Особливості соєвого та соняшникового лецитину, обираємо правильно!

Можливі протипоказання прийому добавки.

 

Рано чи пізно кожен зіштовхується із загадковим словом «лецитин». Його як компонент можна зустріти на упаковці багатьох продуктів харчування, а також все частіше він зустрічається на полицях у магазинах спортивного харчування та товарів для здоров’я і краси. Однак яка ж особливість даної речовини, чому її так часто використовують навіть при виготовленні продуктів?
Сьогодні у даній статті ми розглянемо чим корисний лецитин для нашого організму, яка його роль та чи можна нам обійтися без цієї добавки. Разом з тим поговоримо про те, який лецитин краще обрати для себе – соняшниковий чи соєвий, та чи є певні застереження у використанні добавки, тому купити цю добавку зайшовши у магазин спортивного харчування тепер не буде проблемою.
 

Що представляє собою лецитин?

 

Лецитин представляє собою жироподібну речовину, яка у більшій мірі складається з фосфоліпідів, а також у незначній кількості з тригліцеридів. З даних елементів складаються стінки клітинних мембран, саме тому вони є особливо важливими для підтримки належного стану та оновлення наших клітин.
Частково лецитин виробляється у нашому організмі, однак він не здатний відкладатися про всяк випадок, тому враховуючи те, що щодня в середньому необхідно близько 10 г даної речовини питання більш ретельного підбору харчування та компенсації нестачі БАДом стає більш відкритим. Варто відзначити, що під дією зовнішніх чинників, наприклад, стресу чи важких фізичних навантаженнях, лецитин витрачається у більшій кількості, як наслідок, люди, які часто зіштовхуються з подібними ситуаціями, повинні дбати про належну кількість лецитину у їх раціоні.
 

Що таке лецитин?

При надходженні лецитину в організм, він розпадається, в результаті чого вивільняються омега 6 та омега 9 жирні кислоти, холін, стеаринова та пальмітинова жирні кислоти. У нашому організмі дані елементи грають досить значну роль та необхідні для належної підтримки роботи нервової системи, печінки, мозку, а також легенів.
Крім того, дану речовину досить часто можна зустріти на етикетці багатьох продуктів харчування. У даному випадку використовується зазвичай соєвий лецитин, який виконує роль емульгатора, тобто покращує розмішування складових продукції, робить консистенцію більш однорідною.
 

Основні властивості лецитину для нашого організму?

 

Користь для нашого організму від додаткового прийому лецитину дійсно може бути чимала, тому пропонуємо розглянути детально, на які системи позитивно впливає лецитин.

Дія лецитина на печінку та серце

Насамперед варто відмітити користь лецитину для допомоги в захисті та відновленні печінки. Не секрет, що печінка, це один із органів нашого організму, який може постійно оновлюватися і саме холін використовується у якості одного з будівельних матеріалів для оновлення клітинної мембрани печінки. Тобто ліпідний шар клітин нашої печінки більше ніж на 50% складається з фосфатидилхоліну, попередник якого міститься в звичайному лецитині. Саме тому лецитин досить часто призначається при комплексній терапії і лікуванні хвороб печінки, чи при надмірних навантаженнях на нашу печінку. Відповідно, лецитин можна сміливо вважати дієвим гепатопротектором.

Ще одним вагомим плюсом для додавання лецитину до щоденного раціону є позитивний вплив на серцево-судинну систему.

Прийом добавки дозволяє знижувати рівень поганого холестерину, що дозволяє в сукупності зменшити ризик розвитку атеросклерозу. А фосфоліпіди, які містяться у складі, підтримують судини у належному стані, покращується їх еластичність. Позитивний вплив лецитину спрямований і на густину крові, що дозволяє її зменшити та попереджує утворення тромбів, а також покращує в загальному циркуляцію крові.

Вплив лецитину на нервову систему та когнітивні функції – варто взяти до уваги, що близько 30% мієліну синтезується з лецитину, тому для належної підтримки та роботи ЦНС та когнітивних функції, його має бути дійсно вдосталь. Мієлін представляє собою певного роду ізоляційну оболонку для наших нервових волокон та головного мозку, яка забезпечує передачу нервового імпульсу на належній швидкості. При цьому дефіцит лецитину в організмі може проявлятися рядом зовнішніх проявів, наприклад, у вигляді передчасної втоми, порушення сну. Разом з тим з холіну в організмі утворюється ацетилхолін, який виступає нейромедіатором, тобто проводить нерво-м’язеві імпульси парасимпатичної нервової системи. Остання у свою чергу відповідає за частоту скорочень серцевого м’язу, артеріальний тиск, роботу шлунку, кишечника, бронхів та решти досить важливих органів та систем.

 

Кому особливо актуально приймати лецитин?

 

При виборі добавок варто усвідомлювати, що їх підбір відбувається відповідно до мети людини. Щодо категорій людей, який прийом лецитину буде особливо актуальним, то тут все витікає з основних властивостей та сфер впливу даної добавки.

Є сенс використовувати лецитин людям, які розпочали процес схуднення. Прийом добавки покращує обмін жирів в організмі, зокрема за рахунок фосфатидилхоліну, який міститься у складі лецитину. Тобто фосфатидилхолін виступає певного роду емульгатором, який дозволяє розбити жири на дрібніші частинки, які наш організм порівняно легше утилізує та використає в якості енергії. Особливо корисною властивістю це буде для боротьби з підшкірним жиром, оскільки жир, який надходить з їжі організм повністю засвоює, а не відкладає у запас. Важливим при цьому є й те, що лецитин покращує засвоєння вітамінів А, D, Е та С, які також позитивно впливають на процес схуднення.

Лецитин для схуднення
У вигляді добавки лецитин можуть спокійно використовувати жінки для покращення стану шкіри, волосся та нігтів. Крім того, особливо актуальним для дівчат буде саме соєвий лецитин, збагачений фітоестрогенами, які допоможуть нормалізувати синтез жіночих статевих гормонів. Також помітна краща робота яєчників та нормалізація фаз місячного циклу. Разом з тим, добавка є дійсно безпечною, про що свідчить те, що її навіть призначають у період вагітності та грудного вигодовування, аби зменшити в’язкість молока та покращити білково-ліпідний обмін.
Ще однією категорією людей, яким явно не варто нехтувати нестачею лецитину в раціоні, є діти. Беручи до уваги усі позитивні властивості та вплив лецитину, стає зрозуміло, що він необхідний нашому організму на кожному етапі життя, особливо у дитячому віці, оскільки сприяє розвитку та підтримці нервової системи та головного мозку. Саме нестача звичайного лецитину може провокувати у дитини затримку психоемоційного розвитку, а також негативно позначатися на когнітивних функціях, в дитини погіршується пам’ять, увага та розумові процеси. Чимало лецетину знаходиться у звичайних продуктах харчування, наприклад у яйцях, печінці, злакових та молоці, тому на дані продукти варто звернути особливу увагу батькам при складанні раціону.
Досить часто лецитин періодично вживають спортсмени чи люди, які просто ведуть активний спосіб життя через ряд переваг, які надає добавка. Насамперед це підтримка роботи кровоносної системи атлета та захист від накопичення шкідливого холестерину при дотриманні висококалорійних дієт. Покращення синтезу еритроцитів та гемоглобіну, що позитивно впливає на насичення тканин організму киснем та пришвидшує подальше відновлення. Часткова антиоксидантна дія добавки, а також стимулювання синтезу ацетилхоліну для покращення проведення нервових імпульсів та підтримки роботи нервової системи будуть дуже корисними для фізично активних людей. При цьому, для адекватного ефекту спортсменам необхідно в середньому близько 10 г лецитину на добу, дану порцію зазвичай розбивають на декілька прийомів та вживають разом з їжею.
Користь лецитину для літніх людей

Зростає актуальність додаткового прийому лецитину і для літніх людей, перш за все для підтримки нормальної мозкової активності, оскільки з віком цей процес неминуче починає погіршуватися. Зокрема прийом добавки може використовуватися в якості профілактики хворобі Альцгеймера та Паркінсона. Другий важливий позитивний момент від прийому лецитину для літніх людей, це зниження рівня поганого холестерину у крові та профілактика атеросклерозу.  

Не менш важливо додатково приймати лецитин людям, які мають різного роду захворювання печінки та жовчного міхура. Тобто, лецитин буде допомагати виводити токсини з організму, а також стимулювати краще вироблення жовчі. Досить часто добавка використовується у якості терапії серед людей, які перенесли інсульт, при хіміотерапії, вже наявному атеросклерозі чи цукровому діабеті.

Насправді список захворювань, при яких додатково призначається лецитин є чималим, оскільки добавка неодноразово показувала свою ефективність.
 

Особливості соєвого та соняшникового лецитину, обираємо правильно!

 

При виборі лецитину варто усвідомити, що немає такої ситуації, при якій обравши один з варіантів, ви отримаєте значно менший ефект від прийому. Просто в цьому випадку у даних різновидів будуть свої сильні та слабкі сторони, про які поговоримо більш детально прямо зараз.

Відносно соняшникового лецитину, то враховуючи статистичні дані, у більшості випадків він з досить низькою ймовірністю викликає алергію, та й те, здебільшого це проявляється саме індивідуальною чутливістю організму. Ще одним додатковим плюсом даного лецитину є те, що він не містить фіто естрогенів, які можуть впливати на синтез жіночих гормонів, тому соняшниковий варіант можуть спокійно вживати діти та чоловіки. Завдяки більшому вмісту омега 9 жирних кислот у своєму складі, даний лецитин краще впливає на підтримку здоров’я серцево-судинної системи. У порівнянні з соєвим, соняшниковий лецитин краще допомагає відновлювати клітини печінки та в цілому, є більш біологічно активним у порівнянні зі свої аналогом.

Різниця соняшникового та соєвого лецитину
Однак соєвий лецетин також не є абсолютним аутсайдером. В даному лецитині теж чимала кількість корисних для організму фосфоліпідів, фітоестрогенів, які корисні саме для жінок. Високий вміст омега 3 та середній вміст омега 6 жирних кислот допоможуть боротися зі зростанням рівня поганого холестерину та подальшим розвитком атеросклерозу. Також в соєвого лецитину помітний позитивний вплив на стан та роботу нашої нервової системи, тому його можна вживати при хронічній втомі чи невритах.
Якщо ж підсумувати, який лецитин краще обрати, то все залежить від вашої ситуації. Дітям та чоловікам в більшості випадків краще все ж обирати соняшниковий, жінкам соєвий. Якщо вам необхідно підтримати чи покращити роботу серцево-судинної системи, печінки, отримати відчутну підтримку при фізичних тренуваннях, або ж ви паралельно приймаєте ліки та переймаєтесь за алергічні прояви, то тоді ваш вибір це соняшниковий лецитин. Однак, якщо вам треба нормалізувати обмін естрогенів в організмі, місячний цикл, покращити стан шкіри, більш відчутно підтримати нервову систему, то тут однозначно варто схилитися у сторону соєвого лецитину.
 

Можливі протипоказання прийому добавки, передозування.

 

Хоч і лецитин є досить безпечною добавкою, з його прийомом все ж треба бути обережним, аби не отримати ніяких побічних реакцій зі сторони організму. При цьому варто усвідомити, що у більшості випадків це все ж таки стосуватиметься індивідуальної чутливості до компонентів, а також надмірної реакції на соєвмістну добавку, якщо її цілеспрямовано споживати забагато.

Протипоказання до прийому лецитину

Щодо соняшникового лецитину, то при надмірному вживанні даної добавки може спостерігатися розлад роботи шлунку, а також запаморочення.

Відносно соєвого лецитину, то тут може проявлятися зростання рівня жіночих гормонів, порушення роботи нирок, печінки, щитоподібної залози та як наслідок, порушується обмін речовин.

В інших випадках добавку не рекомендується вживати під час вживання алкоголю, через безрезультативність дії у даній ситуації. А також вживання під час вагітності та грудного вигодовування можливе після попередньої консультації та призначення кваліфікованим лікарем.

Заключення

Враховуючи тематику сьогоднішньої статті та викладений матеріал, можна зробити висновок, що лецитин – це дійсно необхідний компонент для нормального функціонування нашого організму. Частково його можна отримати зі звичайних продуктів харчування, однак, як це часто буває, по ряду факторів – надмірні навантаження, вік людини чи хвороба - це зробити досить проблематично, тому на допомогу приходить вже звичний БАД. Різновидів по виробниках зараз є чимало, але сподіваємось, що за сьогодні ви зрозуміли, що при виборі лецитину, варто більше звертати увагу на те, з чого він був виготовлений, відповідно до ваших цілей, ніж на те, ким він був розфасований.


Джерела

  1. Соєвий лецитин середньої чистоти підходить для харчових наноліпосом: приготування, характеристика, антиоксидантна та протизапальна здатність.

  2. Вплив соєвого лецитину на втому та симптоми менопаузи у жінок середнього віку: рандомізоване, подвійне сліпе, плацебо-контрольоване дослідження.

  3. Споживання лецитину та рівень холестерину в сироватці крові.

  4. Наноліпосомальна частинка лецитину як комплексна система доставки CRISPR/Cas9 для лікування діабету 2 типу.

  5. Мікроемульсії на основі суміші соняшниковий лецитин -Твін 20 мають високу здатність до розчинення олії м'яти перцевої та стабілізації коензиму Q10.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті