Крихкість та ламкість кісток. Які є методи та способи вирішення даної проблеми.

18/08/2021

Крихкість та ламкість кісток. Які є методи та способи вирішення даної проблеми.

З чого складаються наші кістки?

Як відбувається перелом і що найчастіше ламають?

Причини крихкості та переломів кісток:

Як визначити наявність остеопорозу?

Лікування та профілактика остеопорозу

 

Ще з юного дитинства наші бабусі та дідусі говорили, що потрібно постійно пити молоко та їсти сир для того, щоб були здорові зуби та кістки. З даним твердженням важко не погодитися. Сучасні дослідження демонструють, що в людей все частіше фіксують таке явище як остеопороз. Остеопороз – це захворювання при якому відбувається зниження кісткової маси та структурне пошкодження самої кісткової тканини. У свою чергу дані порушення призводять до крихкості та переломів кісток. Британські дослідники стверджують, що остеопороз призводить до майже 9 млн. переломів щороку у всьому світі. В даній статті ми детальніше розглянемо це явище  і методи профілактики від нього.

З чого складаються наші кістки?

 

Остеопороз

Говорячи простою мовою кістка – це сукупність спеціальних клітин (остеоцитів) та міжклітинної рідини (матриця колагену першого типу). Ця рідина забезпечує гнучкість. Окрім цього кістка містить велику кількість мінералів, які впливають на міцність. Протягом всього життя постійно відбувається так званий кістковий обмін. Під час цього процесу стара кісткова тканина замінюється новою. Вчені довели, що в середньому після 30 років цей процес уповільнюється і наша загальна кісткова маса зменшується (нові компоненти не встигають замінювати старі). Цілком зрозуміло, що даний дисбаланс може призвести до збільшення ймовірності крихкості та переломів.

Як відбувається перелом і що найчастіше ламають?

 

Для того, щоб ми могли вільно пересуватися, піднімати вагу та й загалом виконувати будь-яку дію, яка вимагає фізичних зусиль кісткам необхідно протистояти деформаціям. Якщо кістка недостатньо міцна для навантажень, що на неї покладаються, вона деформується за межі свого пікового напруження. Таким чином відбувається перелом або тріщина. Окрім цього вона повинна володіти достатньою гнучкістю, щоб поглинати енергію під час ударів та падінь. Якщо кістка недостатньо гнучка, то енергія зможе вивільнитися лише через тріщину.

Користуючись статистичними даними можна визначити, які частини скелетної будови найчастіше ламають сучасні люди:

  • Переломи хребців. Цікаво те, що значна кількість людей навіть не здогадуються про можливе порушення в зоні хребта. Лише 25% пацієнтів мають клінічний діагноз, оскільки це захворювання  часто протікає безсимптомно або слабо виражено.  Це у свою чергу  призводить до збільшення рівня смертності серед  літніх людей.
  • Переломи стегна. Найнебезпечніший варіант переломів, оскільки від нього помирає кожен четвертий. В будь-якому випадку необхідна госпіталізація та тривалий курс відновлення. Проблема також полягає і в тому, що після даного перелому людина не зможе відновитися повністю.(зможе ходити і виконувати певні дії, які не вимагають прикладання значних фізичних зусиль)
  • Переломи передпліччя (зап’ястя) та відділів плечової кістки. Дані пошкодження значно ускладнюють функціонування цілої руки і також потребують ретельного догляду під час періоду зростання пошкодженої кісткової тканини. Часто ці переломи є першими вісниками виникнення і розвитку остеопорозу.

Причини крихкості та переломів кісток:

 

Дослідники виділяють природні та набуті фактори ризику остеопорозу. Природні це ті, на які людина не здатна вплинути(генетика, вік, стать і т.д). Відповідно до набутих факторів ризику, відносяться ті, на які людина здатна впливати в силу тих чи інших обставин.

Природні: Перш за все це стать. Доведено, що жінки в більшій мірі схильні до розвитку даної проблеми (особливо в період менопаузи, через зниження рівня естрогену).

Ще одним фактором є вік. Як вже було згадано літні люди знаходяться в групі ризику, через зменшення загальної кісткової маси та вмісту мінеральних сполук в організмі.

Сімейний анамнез остеопорозу : наявність батька з переломом стегна в будь-який час життя пов’язана з підвищеним ризиком переломів (незалежно від мінеральної щільності кісток).

Попередній перелом : подвоює ризик повторного перелому як у чоловіків, так і у жінок.

Гіпогонадизм (патологічне зниження вироблення статевих гормонів і порушення розвитку репродуктивних органів) та ревматоїдний артрит (хронічне запальне захворювання, яке вражає в своїй основі суглоби) та інші суміжні  хвороби.

До набутих факторів відносять:

Дефіцит «вітаміну Сонця». Нестача вітаміну D в організмі призводить до поганого засвоєння кальцію. (елемент, який відіграє ключову роль в міцності кісток). Для того, щоб вітамін D засвоївся необхідно сонячне проміння. Ще одним варіантом як можна отримати даний елемент – це прийом добавок. Детальнішу інформацію про дані комплекси можна переглянути тут.

Погані звички. Надмірне споживання алкоголю, а також куріння негативно впливають на кісткову масу. Доведено той факт, що вживання невеликої кількості спиртних напоїв щодня, або регулярне вживання через декілька днів у значних порціях здатне збільшити ризик перелому на 40%. Це відбувається в першу чергу через те, що він легко вимиває кальцій. Вчені з'ясували, що під впливом алкоголю порушується робота генів, що беруть участь у формуванні кісток. Функція генів полягає в тому, щоб відновлювати кісткову тканину, яка втрачається в міру старіння, але алкоголь перешкоджає цьому процесу. Куріння в своїй основі негативно впливає на регенерацію пошкоджених частин при переломах та тріщинах.

Незбалансоване харчування. Цілком зрозуміло, що не вживаючи продуктів з високим вмістом кальцію, а також різноманітних мікроелементів наш кістяк буде втрачати свою масу та щільність. Окрім того часте зловживання шкідливими продуктами, особливо газованими напоями також збільшує ризик переломів та тріщин. Також не варто пити більше трьох чашок кави на день, оскільки вона містить, ксантіни, речовини які призводять до збільшення втрати кальцію через сечовивідні шляхи, таким чином, шкодячи здоров’ю кісток. Надмірне споживання солі приводить до втрати кальцію. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати не більше 5 г натрію в день.

Низький індекс маси тіла. Ще один важливий фактор, який багато хто недооцінює. Справа в тому, що занадто худорляві люди мають доволі високий рівень ризику виникнення остеопорозу. Виникає це через низьку мінеральність кісток, а також недостатню кількість загальної маси тіла (жир, м’язи, вода). Ці компоненти як не дивно виступають певною опорою та захистом нашому скелету, а тому запобігають різноманітним травмам.

Регулярні падіння. Очевидно, що чим більше людина піддає свій скелет різноманітним ударам, тим швидше відбувається руйнування кісткової маси та загальне зношення кістяка.

Недостатня кількість рухомості та сидячий спосіб життя. Черговий фактор про який мало хто здогадується. Здавалося б, якщо ти мало рухаєшся та постійно сидиш, то ризик травматизму повинен був би зменшитися, оскільки зменшувався б рівень навантажень на кістки, а також зношеність. Проте все з точністю навпаки. Вчені провели дослідження серед жінок, які працюють в офісах, а також тих в кого більш рухлива робота. Результати продемонстрували, що жінки, які сидять понад 9 год / день, на 50% частіше переламують стегно, ніж ті, хто сидить менше 6 годин / день.

Проблеми остеопороз

Як визначити наявність остеопорозу?

 

Тест на мінеральну щільність кісткової тканини (DEXA) дозволяє виявити остеопороз. Під час даного аналізу використовуються рентгенівські промені з низькими дозами. Відбувається опромінення кісток в районі стегна та хребта. Тест порівнює нашу мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) із здоровою 30-річною людиною, оскільки саме тоді кісткова маса досягає свого піку. Оцінкою даного аналізу є так званий  Т-показник у таких діапазонах: -1,0 і вище - нормальна щільність кісток. Оцінка від -1,0 до -2,5 вказує на низьку щільність кісткової тканини (остеопенію). Оцінка -2,5 або нижче вказує на остеопороз. У міру зменшення щільності кісткової тканини ваш Т-показник стає нижчим.

Лікування та профілактика остеопорозу

 

Головна проблема даної хвороби полягає в тому, що значна частина людей навіть не здогадуються про наявність остеопорозу до першого перелому. Для лікування даної хвороби необхідна терапія, яка може тривати до року часу (сюди входять різноманітні процедури та заходи, які здійснюються під наглядом спеціалістів). Також призначаються курси прийому ліків. До найпопулярніших препаратів відносять:  Паратиреоїдний гормон (терипаратид): стимулює (нове) формування кісток; Блокатори естрогену (Селективні модулятори рецепторів естрогену (SERM));  Моноклональні антитіла (деносумаб): зменшують обмін кісткової тканини, пригнічуючи дозрівання остеобластів (клітини з яких починається нове формування кісток); Бісфосфонати (зменшують кістковий обмін, пригнічують формування остеокластів (клітини, які руйнують хрящ та кістку). Більш знайомим для нас проте, не менш ефективним способом боротьби з явищем остеопорозу є прийом кальцію, вітаміну D, магнію з добавок. Доза добавки вітаміну D рекомендується від 600 до 800 одиниць / день. Хворим з дефіцитом даного вітаміну потрібно призначення більш високих доз. Вітамін D зазвичай призначають у вигляді його природної форми холекальциферолу(D3), хоча синтетичний препарат ергокальциферол(D2), ймовірно, також прийнятний.  Добова норма кальцію дорівнює 800-1200 міліграм. Верхній поріг при цьому призначений для людей підліткового і молодого віку (до 25 років). Іншими словами, в максимальних дозах організм потребує період формування кісток і активного росту. Всі, у кого діагностовано дефіцит, рекомендується вживати в добу від 800 до 1000 міліграмів. При цьому норма кальцію (Са) в крові: 2,15 - 2,50 ммоль / л. Магнію необхідно приймати не менше 300-400 мг на добу, літнім людям добова норма може бути підвищена до 600 мг. (лише за рекомендацією лікаря). До профілактичних засобів можна також віднести правильне та збалансоване харчування. Молоко, йогурт і сир є багатими природними джерелами кальцію. Немолочні джерела включають такі овочі, як китайська капуста, капуста і брокколі. Шпинат також містить даний компонент, але його біодоступність погана. Більшість зернових не мають високого вмісту кальцію, якщо вони не збагачені. Продукти, збагачені кальцієм, включають багато фруктових соків і напоїв, тофу та круп. Варто також обмежити споживання алкоголю і відмовитися від куріння. Не менш вагомим компонентом є внесення до свого розпорядку дня фізичних вправ. Помірні навантаження допоможуть укріпити нашу опорно-рухову систему, а також зменшити ризик повторних переломів та тріщин. Окрім цього як для профілактики, так і для лікування остеопорозу підходять компреси і масажі. Ще одним способом боротьби з даною проблемою є носіння спеціальних кортесів, а також одягу, який забезпечує функціональну підтримку певних частин нашого скелету.

Лікування остеопороз

Підводячи підсумки даної статті можна виділити кілька ключових тез на які варто звернути увагу.  Перш за все, мусимо усвідомлювати, що остеопороз це захворювання, яке постійно прогресує, а тому халатне ставлення до даного явища недопустиме. Статистика щорічних переломів цьому яскраве підтвердження. Особливу увагу слід звернути тим хто веде малорухливий спосіб життя, літнім людям, а також тим хто погано харчується і має шкідливі звички (алкоголь,сигарети). Існує ряд причин на які людина не зможе впливати (генетичні особливості, захворювання), проте мінімізувати ризик переломів та тріщин за рахунок набутих факторів цілком можливо. На даний момент є цілий спектр заходів, які використовують при лікуванні та профілактиці остеопорозу. Найефективнішим методом боротьби з даним захворюванням є активний спосіб життя, регулярні фізичні навантаження, правильне харчування (особлива увага повинна приділятися кисломолочним продуктам), а також прийом вітамінів з добавок, зокрема таких як вітамін D, кальцій і магній. Детальніше про дані добавки можна дізнатися тут.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті