Кращі жироспалювачі для чоловіків

31/10/2023

Сучасне життя дає нам змогу менше рухатись, споживати більше продуктів з попередньою обробкою, які зазвичай сприяють значному збільшенню ваги та набору зайвих кілограмів. За останні роки у світі дуже помітна проблема ожиріння, що призводить до серцево-судинних захворювань та підвищення смертності. Саме у чоловіків з віком падає рівень загальних чоловічих статевих гормонів, проте ожиріння та надлишкова вага сприяють цьому падінню найшвидше. Статистика показує значне падіння тестостерону у чоловіків із зайвою вагою, в той час, коли у людей без надлишкового жиру у організмі все функціонує чудово. Тому для того, щоб уникнути ожиріння, покращити стан організму, допомогти собі у спаленні зайвих кілограмів та підібрати жироспалювач, для того щоб ефективно і з легкістю худнути, ознайомтеся з цією статтею.

Як відбувається процес жироспалення ?

Для початку схуднення та комплексного підходу до зниження ваги, варто розібратися у тому, як це працює. Процес ліполізу може бути запущений різними способами, включаючи фізичну активність, зниження рівня глюкози в крові або прийом певних харчових продуктів, таких як кава, зелений чай, чи наприклад комплексну добавку для зниження ваги, яка стимулює ці процеси.

Такі стимули активують адреналінові рецептори в жирових клітинах. Після активації адреналінових рецепторів відбувається розкладання тригліцеридів (основної форми зберігання жиру) в жирових клітинах. Тригліцериди розкладаються на гліцерол та жирні кислоти. Отримані жирні кислоти транспортуються через кров до місць їх використання в організмі, де вони можуть бути використані для виробництва енергії. Тому підсумовуючи усе вищеперераховане, можна сказати, що ми втрачаємо жир тоді, коли він потрібен нашому організму. Для того, щоб організм використовував його, потрібен дефіцит енергії, яка поступає із їжею, тому що надлишок відкладається у жир. Цей так званий дефіцит можна робити за рахунок їжі, активності, яка буде використовувати цю енергію та добавок, які будуть покращувати транспортування жиру в якості енергії та будуть мати стимулюючу дію. Тобто підвищувати витрату енергії організмом.

Типи жироспалювачів

Варто розібратись, що таке жироспалювачі та для чого вони потрібні. Жироспалювачі - це різноманітні засоби, які приймаються з метою сприяння втраті жиру та покращення фізичної форми. Основний принцип будь-якого жироспалювача, це збільшення дефіциту калорій шляхом підвищеної витрати, або ж зменшення споживання тих самих калорій. Тому жироспалювачів існує безліч і вони поділяються на різні групи, про які ми поговоримо далі.

Л-карнітин та CLA

Л-карнітин - це вітаміноподібна добавка, яка відіграє важливу роль в обміні речовин та енергетичному обміні. Ця речовина допомагає переносити жири до мітохондрій, де вони згоряють для вироблення енергії. Цей процес відбувається наступним чином: cпочатку тіло розкладає структури жиру в тканинах, роблячи їх доступними для використання як джерела енергії. Це може статися під впливом фізичного навантаження або дефіциту калорій. Далі в мітохондріях жири проходять процес окислення, під час якого вони розкладаються і в подальшому конвертуються в енергію у формі АТФ (аденозинтрифосфату), яка використовується для підтримки життєдіяльності клітини. Л-карнітин не є сильнодіючим засобом для спалення жиру, і його ефективність може залежати від багатьох чинників, таких як фізична активність, раціон, гормональний стан та інші фізіологічні аспекти.

Один з таких чинників це фізична активність та дефіцит калорій, для того щоб дотримуватися його ефективніше, варто звернутися до такої добавки як Кон'югована лінолева кислота (CLA). Це клас жирних кислот, які зустрічаються переважно у продуктах тваринного походження. CLA це добавка, яка привернула до себе увагу завдяки цілому списку корисних властивостей для спалення жиру та нормалізації апетиту. До основних властивостей входить збільшення окислення жирів, зменшення синтезу жиру та регуляція апетиту. Також CLA чудово справляється зі зменшенням синтезу жиру в організмі шляхом пригнічення ферментів, які беруть участь у активному утворенні жирів. Загалом, CLA вважається допоміжним засобом для підтримки процесів спалення жиру та навіть підтримки м’язової маси при схудненні.

Чудовим варіантом буде поєднання СLA та Л-карнітину в якості доповнення один одного. Кон'югована кислота буде виступати додатковим компонентом до карнітину в моменті окислення жирів, так як ці дві добавки мають схожу дію. Також важливим є те, що в додаток до тренувань, завдяки CLA буде зменшуватись і потяг до їжі, що у свою чергу допоможе створювати дефіцит калорій.

Незамінним варіантом доповнення до попередніх двох добавок буде екстракт зеленого чаю. Особливо для тих, у кого проблеми із енергією та загальним тонусом організму. Зелений чай відомий своїми властивостями спалення жиру та стимуляції енергії для підтримки процесу тренувань та активної життєдіяльності. Також його антиоксидантні властивості стануть у нагоді тим, хто відчуває постійний стрес. Тому для максимального ефекту, радимо приймати Л-карнітин, CLA та зелений чай разом і звичайно ж, дотримуватися регулярної фізичної активності, тренувань та оптимального для вас харчування.

Бренд і назва

Характеристика

Ціна, грн

Kevin Levrone Gold L-Carnitine 3000

Повноцінна порція л-карнітину з додаванням вітамінів групи B для більшого приросту енергії.

599

ActivLab ALCAR ACETYL-L-CARNITINE

Ацетилова форма, що має високу біодоступність.

385

REAL PHARM L-CARNITINE GREEN TEA + CLA

Добавка з Л-карнітином, що містить кращі природні жироспалювачі, екстракт зеленого чаю та CLA.

395

Добавки для контролю апетиту

Такі добавки зазвичай базуються на регуляції рівня цукру у крові, тим самим зменшують апетит і як в наслідок, тягу до переїдання та споживання надмірної кількості солодкого.

Це може бути звичайний мінерал хром. Цей мінерал є важливим мікроелементом, який відіграє значну роль в обміні вуглеводів та жирів. Рекомендоване дозування хрому може варіюватися в залежності від віку, статі та інших факторів. Зазвичай рекомендована добова норма хрому для дорослих становить приблизно 100-200 мікрограм на день. Хром краще всього засвоюється в організмі, якщо його приймати під час прийому їжі. Таким чином, вживання хрому під час, або після їжі буде запобігати сильним стрибкам цукру у крові, що допоможе зберегти нормальний апетит, захистить вас від переїдань та надмірної тяги до солодкого.

Аналогічною та більш дієвою добавкою є барберин. Барберин - це природний алкалоїд, який міститься у різних рослинах, таких як золотус, барбарис та інших. Берберин допомагає регулювати рівень цукру в крові і підтримувати нормальний глюкозний обмін. Він є незамінною добавкою  для людей з діабетом або попередніми ознаками інсулінорезистентності. Таким чином, ця добавка допоможе знизити і контролювати вагу та апетит, тим самим полегшуючи харчування на дієті. Прийом 500-1000 мг барберину під час, або після їжі, забезпечить потрібний ефект.

Також зараз на ринку добавок досить популярна така добавка, як хітозан, який поєднаний із хромом. Цей БАД чудово справляється із голодом і попри це, виводить токсини з організму. Також хітозан є так званим блокатором жирів, тобто він погіршує їх всмоктування, підвищуючи в’язкість шлункової рідини. Ця добавка є абсолютно безпечною та не містить побічних ефектів.

Термогенні жироспалювачі

Основна функція таких жироспалювачів полягає у підвищенні температури тіла приблизно на 1 градус. В результаті підвищення температури, процеси жироспалення починають працювати сильніше та прискорюється обмін речовин. Більшість термогеників містять в складі додаткові нгрідієнти, які також пригнічують апетит та мають стимулюючі компоненти. Зазвичай основою таких добавок є кофеїн, гуарана, екстракт чорного перцю, синефрин. При виборі такого жироспалювача варто проконсультуватися зі спеціалістом для виключення можливих хвороб нирок, щитовидної залози, шлунку, печінки та серця. Так як прийом такого препарату за наявності протипоказань може мати погані наслідки для всього організму.

Топ 3 термогенних жироспалювачів

  • ActivLab Termo Shape 2.0 – термогенний жироспалювач з легким стимулюючим ефектом та компонентами, що піднімають температуру тіла та знижують апетит.

  • Nutrex Lipo 6 Black – один із найпотужніших жироспалювачів серед усіх виробників, містить у складі кофеїн та йохімбін, які підвищують метаболізм, сприяючи посиленому спаленню жиру.

  • Applied Nutrition Shred-X – багатокомпонентний жироспалювач, який завдяки вітамінам групи В у складі допоможе зменшити тому під час навантажень та ефективніше тренуватися.

Діуретики

Це добавки, які виводять надлишкову воду з організму. Діуретики часто плутають із жироспалювачами, проте вони не сприяють спаленню жиру, а лише виведенню води. Наприклад, це буде актально, якщо ви спортсмен, який виступає в бодібілдингу та використовуєте такі добавки, щоб досягнути максимального рельєфу, що також буде характерно для бійців, яким потрібно позбутися кількох зайвих кілограмів перед змаганнями.

Як вибрати жироспалювач

Вибір жироспалювача залежить від багатьох факторів, на які варто опиратися. Ось основні критерії по підбору добавки:

  1. Досвід використання: варто зазначити, що попередній досвід використання жироспалювачів впливає на подальший підбір конкретної добавки. А саме те, як ваш організм реагував на ті чи інші компоненти у складі. Якщо ж ви використовуєте даного виду добавки вперше, радимо почати із найпростішого. Наприклад Л-карнітину, CLA та екстракту зеленого чаю.

  2. Наявність хронічних хвороб: одним із фундаментальних аспектів підбору є захворювання серця, шлунку та нервової системи. Термогенні жироспалювачі містять у складі кофеїн та ектстракти, що підвищують температуру тіла, тому людям, які мають хронічні захворювання, такі добавки категорично заборонені, так як ці компоненти сприяють прискоренню серцевих скорочень та підвищують кислотністю шлунку. Тому основною рекомендацією буде вживати найпростіші жироспалювачі без побічних ефектів.

  3. Бажаний результат: якщо ваша мета схуднути на кілька кілограмів, варто додати такі добавки як карнітин та CLA, які ефективно та без побічних ефектів допоможуть вам у цьому. Проте якщо ви налаштовані скинути вагу швидше, або ж постійна активність та дієта не дає необхідного ефекту, тоді варто звернутися до термогеників, при умові відсутності різних захворювань. Жироспалювачі зі стимуляторами допоможуть швидше та ефективніше спалювати зайві кілограми та дозволять ефективніше працювати на тренуваннях.

  4. За який період потрібно схуднути: в будь-якому випадку краще дотримуватися помірності у зниженні ваги, проте якщо потрібен швидкий ефект, то звичайно вам більше підійдуть термогеники та жироспалювачі з ефектом виведення рідини. Враховуючи усі можливі побічні ефекти, ви можете досягти швидкого результату.

  5. Вибір перевіреного виробника: радимо звертати увагу тільки на якісних виробників, які завоювали репутацію працюючими добавками, а також тривалою присутністю на ринку спортивного харчування. До перевірених та оптимальних брендів можна віднести: ActivLab, Kevin Levrone та Real Pharm. Саме ці бренди відповідають високій якості та доступні для звичайного користувача в фінансовому аспекті підбору.

Як правильно пити жироспалювач

У даному випадку почнемо із простіших жироспалювачів, таких як Л-карнітин або CLA. Як вже зазначалося вище, карнітин працює лише під час активної роботи, тому для того, щоб ефективно використовувати цю добавку, варто вживати 3 грами за 20-30 хв до тренування. В силу своєї популярності, карнітин випускається у капсулах та рідині. Теж саме можна сказати і про інші ліпотропні жироспалювачі.

Основним правилом використання термогених засобів із стимуляторами нервової системи є споживання їх не пізніше як за 4-6 годин до сну. Підвищення температури тіла відбувається за рахунок різних екстрактів перців та гуарани, або кофеїну, які мають досить виражену стимулюючу дію, тому вкрай важливо не приймати такі добавки ввечері, для того, щоб не мати проблем зі сном, адже поганий сон також призводить до набору зайвої ваги.

Варто відмовитись від використання жироспалювачів людям із порушеннями роботи нервової системи, так як кофеїн у складі є потужним стимулятором. Також людям, у яких є проблеми із кислотністю шлунку, варто уникати добавок у складі яких є екстракти перців, так як це може призводити до загострення гастритів та виразок.

Висновок

Узагальнюючи, варто наголосити на тому, що використання тих чи інших жироспалювачів для чоловіків є лише додатком до основ здорового способу життя. При схудненні у першу чергу варто звертати свою увагу на активність та дефіцит енергії яку ми споживаємо, тільки якщо усі умови виконуються, можна звернутися до добавок, які покращать результат.

Процес жироспалення відбувається за рахунок транспортування розщеплених жирів у клітину, де вони використовуються в якості енергії та спалюються. До основних типів жироспалювачів можна віднести ліпотропики, термогеники, добавки для контролю апетиту. До ліпотропіків відносяться л-карнітин, малинові кетони, CLA та гарцинія камбоджійська, вони мають помірний ефект та не містять стимуляторів нервової системи. Термогеники містять стимулятори та компоненти, які впливають на обмін речовин та стимулюють нервову систему, що посилює ефект, проте такі добавки мають протипоказання для певних груп людей із проблемами серця, шлунку та нервової системи. Блокатори апетиту та вуглеводів мають схожу дію та природнім шляхом впливають на зниження маси тіла.

В будь-якому випадку, перед початком прийому варто проконсультуватися із фахівцем та врахувати особливості свого організму. 

Часті запитання

Як саме працюють жироспалювачі ?

Жироспалювачі - це продукти або добавки, призначені для підтримки втрати жиру в організмі. Вони можуть містити різні інгредієнти, які сприяють розщепленню жирів, збільшенню метаболізму або зменшенню апетиту.

Які основні інгредієнти часто містяться в жироспалювачах?
Які побічні ефекти від використання жироспалювачів?
Як вибрати хороший жироспалювач для чоловіків?
З чим пити жироспалючав для кращого ефекту?
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті