Кава чи таблетки? Кофеїн – особливості дії на організм, кому є сенс вживати та коли це особливо актуально?

12/06/2021

Враховуючи наш досить швидкий стиль життя, доволі часто ми можемо недосипати, та як наслідок, тоді, коли необхідно бути максимально продуктивним, ми є досить млявими та ледь рухаємось. У даному випадку на допомогу нам приходить одна, або навіть кілька чашок кави.

Про стимулюючу дію кофеїну на наш організм відомо напевно всім, однак що ж саме відбувається з нашим організмом після вживання кофеїну, чи є якісь обмеження щодо його вживання? Сьогодні у даній статті ми розглянемо основні питання відносно кофеїну.

З чого можна отримати кофеїн?

Багато хто хоче отримати свій заряд бадьорості із задоволенням, тому варто розглянути у яких продуктах та напоях може міститися чимало необхідного для стимулювання кофеїну.

Найперше, що приходить на думку, це звичайна кава, вона дійсно є рекордсменом по вмісту кофеїну. Однак варто розуміти, що все залежить від різновиду кави, відповідно в еспрессо буде найбільше кофеїну – на 50 мл близько 60 мг, але якщо ви більше полюбляєте латте, то в одній порції буде лише 30 мг. Тому якщо ваша ціль, це швидкий заряд енергії, то потрібно обирати більш високовмісний кофеїновий напій.

Далі за кавою розташувався чай, у даному напої в залежності від різновиду чайного листа можна отримати від 20 до 60 мг кофеїну, однак, варто пам’ятати, що саме у зеленому чаї кофеїну буде більше на порцію.

Енергетичні напої – те, що люблять вживати як студенти, так і молоді люди для швидкої бадьорості.

Зазвичай в одній порції напою може знаходитися від 30 до 90 мг кофеїну. Тому надто сильно налягати на них не варто.

Любителям солодощів, які бажають отримати кофеїн з шоколаду, слід врахувати, що в чорному гіркому шоколаді на цілу плитку можна нарахувати до 90 мг кофеїну, натомість у солодкому молочному його може бути лише від 5 до 60 мг.

Поціновувачам какао та гарячого шоколаду аби набрати необхідну кількість кофеїну для достатнього заряду бадьорості напою доведеться випити багато, оскільки діючої речовини в одній порції знаходиться від 2 до 40 мг.

Як можна помітити, список може бути дійсно широким, але досить ефективним джерелом кофеїну виступає звичайна кава та чай.

Як працює кофеїн, його вплив на наш організм.

Кофеїн дійсно досить потужно стимулює нашу нервову систему, однак зараз ми розглянемо механізм його дії.

Коли кофеїн потрапляє у наш організм, він замінює нейромедіатор аденозин, який викликає у нашому організмі відчуття втоми. Відповідно при вживанні кофеїн блокує рецептори аденозину у нашому головному мозку, не дозволяючи його молекулам причепитися в органах, як наслідок ми починаємо відчувати прилив бадьорості та енергії.

Додатковим плюсом від прийому кофеїну є покращення уваги, концентрації та реакції за рахунок додаткового стимулювання вироблення організмом адреналіну.

Плюси від прийому безумовно помітні, однак з даною добавкою слід бути досить обережним, оскільки прийом кофеїну підвищує частоту скорочення нашого серця та тиск. Крім того, при споживанні добавки додатково виробляється дофамін, що в подальшому веде до звикання при вживанні кофеїну.

Хто може сміливо вживати, а кому краще відмовитися від кофеїну?

Необхідно розуміти, що усі ми різні, та в кожного реакція на спожиту чашку кави, енергетика чи просто таблетки кофеїну може бути різна. Але це питання краще розглянути спочатку саме з тих, кому варто відмовитися, або суттєво обмежити вживання кофеїновмісної продукції.

Як зазначалося раніше при вживанні кофеїну починає вироблятися адреналін, гормон, який збуджує нашу нервову систему, підвищує частоту скорочень серця, а також тиск. Саме тому від вживання кави чи добавки варто відмовитися людям, які мають захворювання серцево-судинної системи, особливо при наявності серцевої недостатності чи тахікардії, аритмії, підвищеного тиску, а також захворювання нирок.

Чому і тим, у кого проблеми з нирками варто обмежити кофеїн? – Відповідь насправді очевидна, кофеїн крім згаданого вище дії, виконує функцію легкого діуретика, що у свою чергу створює додаткове навантаження на роботу нирок.

Не варто вживати каву чи енергетичні напої і під час споживання алкоголю, аби швидше стати тверезим, оскільки на фоні кофеїну людина не може контролювати ступінь власного сп’яніння та є ризик не лише необдуманих вчинків з ризиком для власного здоров’я, але й отримати досить серйозне алкогольне отруєння.

Решта ж людей може спокійно вживати кофеїн та кофеїновмісну продукцію, головне до даного питання підходити з розумом, аби уникати можливого звикання організму.

Враховуючи особливості дії кофеїну, його доцільно вживати тоді, коли є потреба у підвищеній концентрації та увазі. Зокрема досить ефективне є поєднання л-тіаніну з кофеїном. Прийнявши по 150-200 мг даних добавок, можна в цілому покращити на короткостроковий період власні когнітивні функції – пам’ять, увагу та концентрацію, що особливо актуально для студентів під час екзаменів. Або ж для людей у яких робота пов’язана з розумовою активністю та необхідно досить швидко завершити проект.

Наступні на черзі спортсмени, добавка допомагає налаштуватися на тренування, встановлення рекордів, за рахунок збудження нервової системи покращується концентрація та ментальний настрій. Саме тому сьогодні досить часто можна помітити кофеїн у складі різного роду передтренувальних комплексів. Головне при цьому уникати постійного вживання, щоб мінімізувати можливий негативний вплив від перезбудження нервової системи.

Щодо решти людей, то при відсутності раніше згадуваних проблем зі здоров’ям можна спокійно вживати до 200 мг кофеїну, дана доза визнана безпечною для нашого організму. Проте при вживанні кофеїновмісних напоїв у такій концентрації, робити це потрібно далеко не щодня та не за один прийом.

Крім того, основним маркером відносно вживання кави та іншої продукції є наше загальне самопочуття. Тому, якщо ви помітили за собою постійне відчуття тривоги, безсоння, підвищене серцебиття, часті позиви до туалету, розлади шлунку, то це прямий натяк на те, що варто зменшити вживання кофеїну.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті