Фантастичні амінокислоти і де їх шукати. Частина 1 (Гістидин, Лейцин, Ізолейцин, Лізин, Метіонін)

29/01/2022

Зміст статті:

Замінні та незамінні амінокислоти.

Гістидин.

Ізолейцин.

Лейцин.

Лізин.

Метіонін.

Замінні та незамінні амінокислоти

Амінокислоти – це сполуки, які поділяються на дві групи: незамінні та замінні. Незамінні амінокислоти - це ті, які організм не може виробляти. В результаті чого їх необхідно отримувати з їжею. Незамінні амінокислоти — це ті, які людський організм може виробляти з інших хімічних речовин в організмі; таким чином, вони не обов’язково повинні бути присутніми в раціоні.

 

Гістидин

Гістидин використовується організмом для вироблення специфічних гормонів і метаболітів, які впливають на функцію нирок, передачу нервових імпульсів, функцію шлунку та імунної системи. Гістидин також впливає на відновлення та ріст тканин, утворюючи клітини крові та допомагаючи захистити нервові клітини. Він також використовується для вироблення гістаміну в організмі.

Основною функцією гістидину в організмі є регулювання та сприяння метаболізму мікроелементів. А саме таких груп, як: мідь, залізо, цинк, марганець, молібден.

Гістидин також сприяє утворенню багатьох різних ферментів і сполук в організмі. Крім того, гістидин створює сполуку під назвою металотіонеїн всередині клітин мозку, печінки та нирок. 

Що таке гістидин?

Якщо в організм людини потрапляють токсичні важкі метали (такі як ртуть і свинець), це може призвести до виснаження достатніх запасів гістидину.

Алергія і гістидин

Організм використовує гістидин для вироблення гістаміну (частої причини набряку та свербіння, що виникає в результаті алергічної реакції) як відповідь на алергічні реакції або пошкодження тканин.
Гістамін, рівень якого підвищується під час алергічної реакції, є побічним продуктом гістидину. Гістамін змушує імунну систему запускати запальну відповідь (включаючи свербіж і набряк) як реакцію на алергени.

Для чого використовується гістидин?

Багато захворювань можуть виникати через низький рівень гістидину, у тому числі: хронічна ниркова недостатність, пневмонія, специфічні психічні розлади (такі як манія та шизофренія).
За даними PubMed, «гістидин є корисною терапією для всіх пацієнтів із низьким рівнем гістаміну».
Вважається що гістидин корисний для лікування багатьох різних захворювань, зокрема: ревматоїдного артриту, алергії, виразок, анемії (яка викликана нирковою недостатністю)
За даним PubMed, введення гістидину у достатньо високих кількостях — надає потенційні переваги для здоров’я. Він, зокрема, проявляє такі лікувальні властивості:
  • Інгібування цитокінів і факторів росту - як виявлено, ці речовини підвищують ризики розвитку кількох поширених видів раку, включаючи рак молочної залози, простати, легенів та інших видів раку

  • Лікування артриту в дозах до 4,5 грам на добу

  • Лікування екземи - захворювання шкіри, яке призводить до запалень, свербіння, почервоніння, тріщин і жорсткості шкіри, а також утворення пухирів

Артрит

Рандомізоване подвійне сліпе дослідження плацебо (золотий стандарт медичних досліджень) L-гістидину при лікуванні ревматоїдного артриту виявило сприятливий ефект гістидину у суб’єктів дослідження з «більш активним і тривалим захворюванням», пишуть автори дослідження. Дозу 4,5 грам гістидину (або плацебо) давали щодня протягом 30 днів. Хоча гістидин не вважається основним засобом лікування артриту, це дослідження 1975 року показало перспективу використання гістидину для певних груп хворих на ревматоїдний артрит.

Ожиріння

 

 

У дослідженні 2013 року було показано, що добавки гістидину приносять велику кількість переваг для жінок з ожирінням та метаболічним синдромом, включаючи: 

• Знижують інсулінорезистентність.

• Знижують кількість пішкірно-жирової клітковини.

• Зменшують запалення і окислювальний стрес.

Нервова система і мозок

Гістидин підвищує рівень гістаміну в крові, вважається, що це може підвищити рівень гістаміну в мозку. А так як гістидин вважається попередником гістаміну, він може бути корисним для здоров’я мозку. Гістамін виконує багато функцій, у тому числі служить нейромедіатором у головному мозку та центральній нервовій системі. Низький рівень гістаміну пов’язаний із судомами.

 

Ізолейцин

Незважаючи на те, що ізолейцин вважається необхідним для здоров’я людини, він не може вироблятися організмом. Як наслідок, літні люди частіше відчувають дефіцит ізолейцину. Симптоми дефіциту включають виснаження і тремор м’язів. Тож як отримати цю життєво важливу органічну сполуку?

Щоб забезпечити достатню кількість ізолейцину, варто включати до раціону продукти, багаті цією амінокислотою, такі як яловичина, мангольд і насіння кунжуту. Також можна врахувати використання білкових добавок, якщо це необхідно. Надмірне вживання таких добавок або продуктів не завжди є корисним, тому важливо дотримуватися розумних порцій.

Незважаючи на це, перед внесенням будь-яких змін у харчування рекомендується проконсультуватися з медичним фахівцем, щоб врахувати індивідуальні потреби та можливі ризики. 

Чим корисний L-ізолейцин?

З його переваг виділяють :
 
1. Зниження рівня глюкози.
Чи може ця амінокислота бути корисною для діабетиків та інших людей, які намагаються тримати рівень цукру в крові під контролем?
Дослідження на звичайних тваринах показують, що лише одна пероральна доза ізолейцину значно знижувала рівень глюкози в плазмі. Виявляється що ізолейцин здатний стимулювати інсулінонезалежне поглинання глюкози клітинами скелетних м’язів.
Інше дослідження також показало, що пероральне введення ізолейцину призвело до значного зниження рівня глюкози в плазмі.
 
2. Зменшення пошкодження м’язів та болі в них.
Деякі бодібілдери та спортсмени приймають BCAA, оскільки вони зменшують пошкодження м’язів і біль після тренування. Згідно з системним оглядом, опублікованим у 2017 році в журналі Nutrients, деякі дослідження показали, що добавки BCAA можуть бути ефективними для зменшення пошкодження м’язів, викликаних фізичними вправами. Результати є найбільш показовими, коли пошкодження м’язів – низького, або помірного рівня, а добавка приймається перед тренуванням.
 
3. Зменшує втому та підвищує продуктивність.
Багато людей шукають нові способи зменшити втому після тренування. Дослідження показують як споживання BCAA людьми під час стандартизованих вправ на велоергометрі призвело до зниження рівня сприйнятого навантаження та розумової втоми. BCAA, схоже, обмежують поглинання триптофану мозком, а також знижують синтез 5-гідрокситриптаміну (5-HT) у мозку, що є ще одним фактором, який, як вважають, викликає втому. Це дослідження також демонструє, як BCAA можуть допомогти підвищити фізичну та розумову працездатність.

Лейцин

Ця незамінна амінокислота відіграє ряд важливих фукцій. Ось основні переваги лейцину для здоров’я, про які ви повинні знати:

1. Поліпшує якість м'язової маси.
Лейцин може допомогти відновити шкіру та кістки, збільшити розмір м’язів і м’язову масу тіла (одна з причин, чому бодібілдери часто приймають лейцин для росту м’язів).
Дослідження впливу лейцину на композицію тіла у здорових людей молодого та середнього віку є неоднозначними, але є більш переконливі позитивні результати досліджень серед літніх людей, особливо тих, хто схильний до саркопенії - втрати м’язової тканини з віком .
Наприклад, переваги лейцину включали позитивний вплив на масу тіла, індекс маси тіла та м’язову масу у літніх людей, схильних до саркопенії. Лейцин, крім своєї важливої ролі у збереженні м'язової маси та підтримці кісткового здоров'я, також може мати вплив на імунітет та загальний стан організму.

Ще одна перевага l-лейцину:

Дослідження показують провідну роль лейцину у відновленні після травм. Наприклад, доповнення раціону (в котрому спостерігається не оптимальне споживання білка) лейцином може бути результативним та ефективним способом компенсувати анаболічну опірність організму, яка може призвести до зниження маси скелетних м’язів.


2. Регулює рівень цукру в крові.
За даними Медичного центру Університету Горбачевського, ця незамінна амінокислота також може допомогти регулювати рівень цукру в крові. Насправді, коли лейцин надходив всередину з глюкозою, він знижував рівень глюкози в крові та сильно стимулював додаткове вироблення інсуліну.
Лейцин відіграє ключову роль у регулюванні рівня глюкози в крові через його вплив на β-клітини підшлункової залози, печінку, м’язи та жирові клітини.
Звичайно це не означає, що вживання лейцину обов’язково збалансує рівень цукру в крові. Один з найкращих способів тримати рівень цукру в крові під контролем — це їсти різноманітну їжу, яка містить корисні вуглеводи, багата клітковиною і корисними жирами (поліненасичені або мононенасичені жири).


3. Лейцин відповідальний за виробництво гормону росту.
Лейцин може збільшити вироблення гормону росту людини (HGH).
Гормон росту це гормон, який власне і стимулює ріст організму, а також оберігає ваші тканини та органи протягом усього життя. Але після підліткового періоду гіпофіз зменшує кількість гормону росту, який він виробляє.
Ось чому синтетичний гормон росту має стільки багато галасу навколо себе, адже він може запобігти віковим змінам, таким як втрата кісткової тканини.
Саме тому ви просто таки повинні прагнути зробити лейцин частиною вашої дієти, щоб підтримати ваше загальне здоров’я
Чи здатен лейцин збільшувати рівень тестостерону?
Немає достатньо доказів, щоб можна було впевнено стверджувати, що лейцин здатний впливати на рівень тестостерону. Проте за даними останніх досліджень достеменно відомо, що рівень тестостерону таки підвищувався через 24 години після двох добових доз (3 грамів) лейцину, що покращило відновлення після фізичних вправ у піддослідних.


4. Сприяє втраті ваги.
Дослідження на людях щодо впливу лейцину на схуднення обмежені. Тим не менш, деякі дослідження показують, що лейцин відіграє роль у важливих метаболічних процесах, і як зазначалося раніше, він може допомогти стабілізувати рівень глюкози в крові.
L-лейцин потенційно може бути використаний для контролю ваги або програм схуднення. Насправді рівень лейцину в їжі може впливати на підтримку м’язової маси під час схуднення.
Це також не означає, що ви повинні запастися лейцином для схуднення, або очікувати що лейцин буде спалювати жир за вас. Замість цього вибирайте активний спосіб життя, який включає здорові звички, харчування, фізичну активність та реалістичні цілі.

Лізин

 

1. Може лікувати герпес, блокуючи аргінін.

Герпес є симптомом інфекцій, які часто з’являються на губі або в куточках рота. Вони виникають у вигляді наповнених рідиною пухирів, які можуть викликати неприємні відчуття, наприклад, поколювання, біль і печіння. Крім того, вони можуть змусити вас відчувати дискомфорт та занепокоєння щодо своєї зовнішності.
Герпес викликаний вірусом простого герпесу 1 типу (ВПГ-1), який може ховатися у вашому організмі. Під час стресу, або якщо ваша імунна система ослаблена, ВПГ-1 може спровокувати розвиток герпесу.
Добавки лізину можуть допомогти запобігти реплікації ВПГ-1 і зменшити тривалість проявів герпесу. Вважається що лізин блокує іншу амінокислоту під назвою аргінін, яка потрібна HSV-1 для розмноження.
Одне дослідження показало, що щоденна добавка 1000 мг лізину призвела до зменшення кількості проявів герпесу у людей, які були схильні до рецедиву.
Цікаво що в дослідженні спостерігалося зменшення ознак герпесу, коли рівень лізину в крові людини підтримувався вище 165 нмоль /л.
Коли рівень лізину в крові впав нижче цього рівня, вплив лізину на герпес – нівелювався.
Інше дослідження за участю уражених герпесом людей показало, що застосування крему з лізином, травами, вітамінами та цинком позбавляло герпесу  40% людей на третій день і 87% на шостий день.

 

2. Може зменшити тривожність, блокуючи рецептори реакції на стрес.
Лізин може відігравати певну роль у зниженні тривоги.
Одне дослідження показало, що він блокує рецептори, які беруть участь у реакції на стрес. Дослідники помітили, що щури, яким вводили лізин, мали знижену частоту вільних випорожнень, викликаних стресом.
Тижневе дослідження за участю 50 здорових людей показало, що додавання 3 грам лізину та аргініну знижує тривожність, викликану стресом, і знижує рівень гормону стресу - кортизолу.
Аналогічно, додавання 4,2 грама лізину на кілограм пшеничного борошна в знедолених селах Сирії допомогло знизити рівень тривожності у чоловіків з дуже високим рівнем стресу. Через три місяці вживання збагаченого лізином борошна, також знизився рівень кортизолу й у жінок.
Лізин також може допомогти людям з шизофренією - психічним розладом, який порушує сприйняття зовнішнього світу, що часто призводить до нездатності зрозуміти реальність. Хоча дослідження все ще знаходяться на ранніх стадіях, лізин може мати потенціал для пом′якшення симптомів шизофренії в поєднанні з призначеними ліками.

3. Може покращити всмоктування та утримання кальцію

Лізин може допомогти вашому організму утримувати кальцій. Вважається що лізин збільшує рівень всмоктування кальцію в кишечнику і допомагає ниркам утримувати мінеральні речовини.
Дослідження за участю 30 жінок, 15 здорових і 15 з остеопорозом, показало, що добавка кальцію та лізину зменшує втрату кальцію з сечею.
У жінок, які отримували 3 грами кальцію, вміст кальцію в сечі поступово збільшувався. Однак жінки, які також отримували 400 мг лізину, втратили менше кальцію.
Тобто, лізин захищає ваші кістки, а також може відігравати роль у контролі того, куди транспортується кальцій у вашому тілі.
Наприклад, було показано, що він запобігає накопиченню кальцію в кровоносних судинах. Таке накопичення є фактором ризику серцевих захворювань. Крім того, одне дослідження показало, що клітини, вирощені без лізину, мали підвищений вихід кальцію з мембран. Це збільшення не відбулося в клітинах, у яких був присутній лізин. 

4. Може сприяти загоєнню ран, допомагаючи створювати колаген.
Лізин може покращити загоєння ран у вашому тілі. У тканинах тварин лізин стає більш активним на місці утворення рани і допомагає прискорити процес відновлення та заживлення.
Лізин також необхідний для утворення колагену, білка, який діє як каркас і допомагає підтримувати та надавати структуру шкірі та кісткам.
Сам лізин також може діяти як зв’язуючий агент, збільшуючи тим самим кількість нових клітин і швидкість загоєння рани. Це може навіть сприяти утворенню нових кровоносних судин. В одному дослідженні, комбінація лізину та амінокислоти аргініну змогла прискорити та покращити процес загоєння переломів.
В іншому дослідженні на 40 піддослідних було виявлено, що додавання 47 мг лізину і 50 мг аргініну на 1 кг маси тіла значно покращило кровотік і загальне загоєння кісток.
Фактично, піддослідні, які отримували лізин та аргінін, мали на 2 тижні менший час загоєння порівняно з контрольною групою.
Загоєння ран – це складний процес, для якого потрібні різні мінерали, вітаміни та інші фактори. Лізин відіграє неоціненну роль і без адекватного його рівня загоєння ран порушується.
На сьогоднішній день дослідження розглядали лише оральні добавки лізину для загоєння ран і невідомо, чи може нанесення їх безпосередньо на рани бути ефективним.
Однак одне дослідження показало, що нанесення гелю, що містить лізин, на рану виразки призводило до зменшення впливу інфекції та швидшого часу загоєння, ніж без використання гелю.


Метіонін

 

1. Зміцнює кістки.
Метіонін може допомогти спортивним результатам (і навіть схудненню) завдяки своєму впливу на кістки. Щоб краще зрозуміти, як метіонін і вправи на витривалість впливають на організм, дослідники тестували різні дієти, деякі з метіоніном, а інші без. Після восьмитижневого періоду, через фізичні вправи піддослідні мали на 9,2% нижчу масу тіла, що не дивно, оскільки фізичні вправи можуть допомогти схуднути кожному. Проте,  стало очевидним те, що існує різниця в об’ємі кісток та вмісту мінералів в них у піддослідних, котрих годували метіоніном, порівняно з тими суб’єктами, яких годували без добавок метіоніну.
Результати вказують на те, що метіонін у поєднанні з фізичними вправами на витривалість призводив до зниження загальної кісткової маси, розміру та/або сили, але підвищував природну міцність кісток загалом. Можливо тому існує твердження про те, що метіонін може допомогти в покращенні спортивних результатів.

2. Сприяє схудненню.
Креатин – це речовина, що виробляється з метіоніну, він може не тільки покращити спортивні результати, але й змінити співвідношення м’язів і жиру в організмі.
Потрібні додаткові дослідження в цій області, але одне дослідження за участю 14 високоефективних дорослих дзюдоїстів-чоловіків оцінювало аеробний максимум через поглинання ними кисню та вимірювання рівня лактату в крові. Результати показали підвищення продуктивності, що як вважають, пов’язано з ефективністю креатину під час інтервалього тренування. Такий вплив може виникати через втрату ваги, що призводить до кращого співвідношення м’язів і жиру.
 
3. Може допомогти тим, хто бореться з синдромо «відміни».
Було проведе дослідження на піддослідних, які були індуковані кокаїном, досліджувалось те як метіонін може впливати на наркотичну абстиненцію. Коли суб’єктам давали метіонін, він частково блокував дію кокаїну, роблячи його абстинентним. Хоча необхідні додаткові дослідження, це може свідчити про те, що L-метіонін може допомогти тим, хто має справу з синдромом «відміни», повільно зменшуючи наслідки та допомагаючи людям позбутися залежності — або навіть допомогти запобігти розвитку звикання від наркотичних речовин.
 
4. Може підтримувати печінку.
Американське товариство харчування повідомляє, що дані досліджень вказують на те, що метаболізм метіоніну може мати вплив на терапію алкогольного захворювання печінки. Захворювання печінки є більш помітним у тих районах світу, де є проблема з недоїданням, але це проблема і країн першого світу, коли йдеться про зловживання алкоголем. Однак дослідження вказують на здатність метіоніну, зокрема SAMe, у поєднанні з фолієвою кислотою та вітамінами B6 і B12, допомагати лікувати наслідки захворювань печінки.
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті