Замінні та незамінні амінокислоти
Гістидин
Ізолейцин
Лейцин
Лізин
Метіонін
Амінокислоти – це сполуки, які поділяються на дві групи: незамінні та незамінні. Незамінні амінокислоти - це ті, які організм не може виробляти. В результаті їх необхідно отримувати в раціоні. Незамінні амінокислоти — це ті, які людина може виробляти з інших хімічних речовин в організмі; таким чином, вони не обов’язково повинні бути присутніми в раціоні.
Гістидин використовується організмом для вироблення специфічних гормонів і метаболітів, які впливають на функцію нирок, передачу нервоих імпульсів, функцію шлунку та імунної системи. Гістидин також впливає на відновлення та ріст тканин, утворюючи клітини крові та допомагаючи захистити нервові клітини. Він також використовується для вироблення гістаміну в організмі.
Основною функцією гістидину в організмі є регулювання та сприяння метаболізму мікроелементів. А саме таких груп, як : мідь, залізо, цинк, марганець, молібден.
Гістидин також сприяє утворенню багатьох різних ферментів і сполук в організмі. Крім того, гістидин створює сполуку під назвою металотіонеїн всередині клітин мозку, печінки та нирок; металотіонеїн захищає клітини мозку і вимагає для свого утворення гістидину. Якщо в організм людини потрапляє токсичний важкими металами (такими як ртуть і свинець), це може призвести до виснаження достатніх запасів гістидину.
Ще одна перевага l-лейцину:
Дослідження показують провідну роль лейцину у відновленні після травм. Наприклад, доповнення раціону (в котрому спостерігається неоптимальне споживання білка) лейцином може бути результативним та ефективним способом компенсувати анаболічну опірність, яка може призвести до зниження маси скелетних м’язів.
2. Регулює рівень цукру в крові
За даними Медичного центру Університету Горбачевського, ця незамінна амінокислота також може допомогти регулювати рівень цукру в крові. Насправді, коли лейцин надходив усередину з глюкозою, він знижував рівень глюкози в крові та сильно стимулював додаткове вироблення інсуліну.
Лейцин відіграє ключову роль у регулюванні рівня глюкози в крові через його вплив на β -клітини підшлункової залози, печінку, м’язи та жирові клітини.
Звичайно, це не означає, що вживання лейцину обов’язково збалансує рівень цукру в крові. Один з найкращих способів тримати рівень цукру в крові під контролем — це їсти різноманітну їжу, яка містить корисні вуглеводи; їжу, багату клітковиною і корисні жири (поліненасичені або мононенасичені жири).
3. Є відповідальним за виробництво гормону росту
Лейцин може збільшити вироблення гормону росту людини (HGH).
Гормон росту це гормон, який , власне і стимулює ріст організму,а також оберігає ваші тканини та органи протягом усього життя . Але після підліткового періоду, гіпофіз зменшує кількість гормону росту, який він виробляє.
Ось чому синтетичний гормон росту має стільки багато галасу навколо себе, адже : адже він може запобігти віковим змінам,таким, як-от втрата кісткової тканини.
Саме тому, ви просто таки повинні прагнути зробити лейцин частиною вашої дієти, щоб підтримати ваше загальне здоров’я
Чи здатен лейцин збільшувати рівень тестостерону ?
Немає достатньо доказів, щоб можна було впевнено стверджувати, щолейцин здатний впливати на добові рівні тестостерону.Проте,за даними останніх досліджень, достеменно відомо,що рівень тестостерону, таки підвищувався через 24 години після двох добових доз 3 грамів лейцину, що покращило відновлення після фізичних вправ у піддослідних.
4. Сприяє втраті ваги
Дослідження на людях, що до впливу лейцину на схуднення - обмежені. Тим не менш, деякі дослідження показують, що лейцин відіграє роль у важливих метаболічних процесах — і, як зазначалося раніше, він може допомогти стабілізувати рівень глюкози в крові.
L-лейцин потенційно може бути використаний для контролю ваги або програм схуднення. Насправді, рівень лейцину в їжі може впливати на підтримку м’язової маси під час схуднення.
Це також не означає, що ви повинні запастися лейцином для схуднення або очікувати, що лейцин буде спалювати жир за вас. Замість цього вибирайте постійний спосіб життя, який включає здорові звички харчування, фізичну активність та реалістичні цілі.
Герпес є симптомом інфекцій, які часто з’являються на губі або в куточках рота.
Вони виникають у вигляді наповнених рідиною пухирів, які можуть викликати неприємні відчуття, наприклад, поколювання, біль і печіння. Крім того, вони можуть змусити вас відчувати дискомфорт та занепокоєння щодо своєї зовнішності.
Герпес викликаний вірусом простого герпесу 1 типу (ВПГ-1), який може ховатися у вашому організмі.А, Під час стресу або якщо ваша імунна система ослаблена, ВПГ-1 може спровокувати розвиток герпесу
Добавки лізину можуть допомогти запобігти реплікації ВПГ-1 і зменшити тривалість герпесу. Вважається, що лізин блокує іншу амінокислоту під назвою аргінін, яка потрібна HSV-1 для розмноження
Одне дослідження показало, що щоденна добавка 1000 мг лізину призвела до зменшення кількості герпесу у людей, які були схильні до повторного герпесу.
Цікаво, що в дослідженні спостерігалося зменшення кризів герпесу, коли рівень лізину в крові людини підтримувався вище 165 нмоль /л.
Коли рівень лізину в крові впав нижче цього рівня, вплив лізину на герпес – нівелювався.
Інше дослідження, за участю уражених герпесом людей, показало, що застосування крему з лізином, травами, вітамінами та цинком позбавляло герпесу у 40% людей на третій день і у 87% на шостий день.
Лізин може допомогти вашому організму утримувати кальцій
Вважається, що лізин збільшує рівень всмоктування кальцію в кишечнику і допомагає ниркам утримувати мінеральні речовини.
Дослідження за участю 30 жінок, 15 здорових і 15 з остеопорозом, показало, що добавка кальцію та лізину зменшує втрату кальцію з сечею.
У жінок, які отримували лише 3 грами кальцію, вміст кальцію в сечі поступово збільшувався. Однак жінки, які також отримували 400 мг лізину, втратили менше кальцію.
Тобто, лізин захищає ваші кістки, а також може відігравати роль у контролі того, куди транспортується кальцій у вашому тілі.
Наприклад, було показано, що він запобігає накопиченню кальцію в кровоносних судинах. Таке накопичення є фактором ризику серцевих захворювань .
Крім того, одне дослідження показало, що клітини, вирощені без лізину, мали підвищений вихід кальцію з мембран. Це збільшення не відбулося в клітинах, у яких був присутній лізин .
Сообщения не найдены
Написать отзыв