Ефективні добавки для велосипедистів

16/10/2023

Регулярні фізичні навантаження сприяють покращенню здоров’я та загального самопочуття. Активні види спорту набирають шаленої популярності в силу низької буденної активності людей. Це можуть бути командні види спорту, тренажерний зал або ж єдиноборства. Проте досить популярним та доступним є велоспорт. Цей вид спорту має довгу історію та широку популярність по всьому світу, так як для того, щоб почати ним займатись та відчувати швидкість при їзді, вам потрібен лише велосипед та мінімальне спорядження. Велоспортом можна займатись будь де, це може бути пересічна дорога або ж шосе. Тому для того, щоб зрозуміти всі переваги цього спорту та завжди бути в тонусі для інтенсивних поїздок, у даній статті ми зібрали найкращі спортивні добавки які допоможуть вам у цьому.

Роль спортивного харчування для велосипедистів

Бади, добавки та спортивне харчування відіграє важливу роль для велосипедистів і має прямий вплив на їхню продуктивність, витривалість та загальний стан здоров’я. Постійні фізичні навантаження у спортсменів потребують і відповідного догляду за організмом. Для того, щоб краще відновлюватись, мати хороший сон, або ж просто бути продуктивним саме в момент тренувань, вкрай необхідно отримувати всі необхідні макро та мікронутрієнти, які поступають в організм людини разом з їжею. Проте для того, щоб мінімально покривати дефіцити найпростіших вітамінів та мінералів необхідне майже ідеальне харчування з дотриманням усіх норм, що в свою чергу зробити вкрай важко в силу браку часу та просто через те, що в теперішній час їжа, яку ми купуємо у звичайних супермаркетах не містить стільки ж нутрієнтів, скільки було у ній приблизно ще 50 років тому.

Добавки для велосипедистів

В силу цих обставин на допомогу приходять виробники добавок, які допомагають з легкістю закрити дефіцити вітамінів та мінералів всього кількома капсулами на день та покращувати свій стан та результати без шкоди для здоров’я.

Ізотоніки як основа тривалої енергії

Швидкі вуглеводи завжди були популярними серед спортсменів бігових або ж витривалих видів спорту. Це могла бути легка атлетика, марафони та безпосередньо велоспорт. Звичайний цукор найчастіше використовувався для того, аби надати організму сили для постійної інтенсивної праці без паузи на їжу. Спортсмени вживали солодкі напої або ж просто розмішували цукор з водою та споживали цю суміш до або під час змагань. Швидка енергія забезпечувала працездатність та швидке відновлення сил для подальших активних дій. Такі суміші звичайно допомагали відновлювати енергію, проте забезпечити потрібний рівень балансу електролітів можливості не було, що в свою чергу призводило до вимивання важливих мінералів з організму через підвищену пітливість та як наслідок цього - сильні судоми. На зміну таким сумішам прийшли ізотоніки.
Ізотоніки - це напої, спеціально розроблені для забезпечення гідратації та постачання енергії під час фізичних навантажень, таких як велосипедні поїздки, а особливо, під час тривалих і виснажливих тренувань та гонок. Вони стали важливою основою для забезпечення тривалої енергії велосипедистам із рядом переваг. Ізотоніки містять оптимальну концентрацію цукрів та солей, яка допомагає підтримувати баланс рідини та забезпечити гідратацію організму. Під час тривалих поїздок, особливо в спекотну погоду, збереження гідратації є критично важливим для уникнення обезводнення організму. Також вони містять вуглеводи, які забезпечують  ефективне джерело енергії під час поїздок. Це особливо важливо на тривалих відстанях, коли глікогенові запаси організму можуть вичерпатися. І в додаток до всіх переваг, такі напої містять електроліти, такі я натрій, калій та магній, які втрачаються під час потовиділення. Вони допомагають у підтримці балансу електролітів під час фізичних навантажень, що захищає від судом та покращує м’язову роботу.
При виборі ізотоніків важливо звертати увагу на їх склад та вміст цукрів, адже різні види мають різний склад і концентрацію вуглеводів і електролітів. Також важливо експериментувати зі споживанням ізотоніків під час тренувань та гонок, щоб знайти оптимальний режим для вас.

ВСАА чи ЕАА для повноцінного відновлення

Важливою складовою для відновлення після тренувань являються амінокислоти. Вони впливають на відновлення, ріст м’язів та мають антикатаболічний ефект. Також прийом амінокислот може забезпечити ваше тренування додатковою енергією, яку організм буде брати із цих сполук. Повний спектр усіх необхідних для відновлення амінокислот організм зазвичай отримує із білкових продуктів, проте для додаткової стимуляції організму в період відпочинку чи тренування є так звані BCAA та EAA амінокислоти, що містять необхідні компоненти, які забезпечать максимальну дію під час та після тренувань.

     Порівняння

                              BCAA

                      EAA

Склад

Лейцин, ізолейцин, валін

Лейцин, ізолейцин, валін а також ще 6 додаткових незамінних амінокислот

Функції

Сприяють анаболічним процесам, відновленню м’язової тканини та запобігають катаболізму.

Покращують анаболізм, а також за рахунок більшої кількості компонентів регулюють баланс амінокисот в організмі

Застосування

Зазвичай використовують під час тренувань для запобігання розпаду м’язів та підвищення енергетичного рівня

Використовуються для оптимізації відновлення, зменшення катаболізму та підвищення рівня амінокислот у крові

Переваги

Допомагають зберегти м’язеву масу та підвищити витривалість

Забезпечують краще комплексне відновлення, включаючи синтез білків та регулювання енергетичних процесів


З даної таблиці можемо зробити висновок, що обидва варіанти добавок дійсно ефективні, проте їх використання краще обирати у різні часи тренувань та відновлення. BCAA будуть чудовим доповненням для тренувань спортсмена, так як лейцин, ізолейцин та валін будуть використовуватися організмом у якості енергії та убезпечать від надмірної руйнації м’язових тканин. Чудовим варіантом для велосипедиста будуть Gold BCAA від бренду Kevin Levrone, так як у складі є не тільки три незамінних амінокислоти, а ще й електроліти, які підтримають організм під час навантажень та забезпечать регуляцію водно-сольового балансу в організмі, що посилить працездатність та запобіжить судомам м’язів.
Якщо обирати найкращий варіант для відновлення та синтезу білка, то це однозначно будуть EAA. У данний комплекс входить повноцінний склад незамінних амінокислот, саме тих, які наш організм не може синтезувати самостійно. У склад EAA також входять амінокислоти триптофан, лізин, треонін, метіонін. Саме вони будуть сприяти додатковій релаксації, приросту імунних клітин, а також навіть відновленню кісткової тканини та виробленню власного колагену в організмі.

Бета-аланін як добавка для збільшення витривалості

Бета-аланін є популярною добавкою серед спортсменів, яким важлива витривалість під час фізичних навантажень. Ця амінокислота допомагає підвищити рівень карнозину в м'язах, що покращує спортивні результати в багатьох аспектах.
Бета-аланін допомагає відсувати момент втоми, дозволяючи спортсменам тримати високий інтенсивний темп триваліший час. Це особливо корисно в аеробних видах спорту, таких як біг, велоспорт, плавання та інших видах тривалих змагань. Також за допомогою бета-аланіну можливо збільшити максимальну потужність та продуктивність під час коротких інтенсивних зусиль та досягти збільшення аеробного порогу. Це допоможе  в підтримці вищого рівня тренувальної інтенсивності та вдосконаленні швидкості і силових параметрів. Також винятковим є те, що дана добавка сприяє зменшенню м’язового болю в період навантажень на цільову групу м’язів.
Варто враховувати те, що бета-аланін підходить не для усіх видів спорту, так як основна його ефективність заключається саме у аеробних навантаженнях. Слід зазначити, що після прийому цієї добавки через кілька хвилин починаються певні поколювання по усьому тілу, це абсолютно нормальне явище, яке означає, що бета-аланін починає працювати.

Найкращі добавки для велосипедистів

 

Велосипедисти, це ті спортсмени, які активно застосовують весь свій організм для роботи під час навантажень. Велоспорт потребує значної підтримки організму, яку спортсмен може брати із різних обов’язкових добавок до харчування, що є незамінними для того, щоб бути у тонусі та прогресувати. Наступні добавки, про які ми розповімо, є фундаментальними для велосипедистів та й в цілому для активних людей. Вони будуть забезпечувати краще відновлення, енергообмін, роботу м’язів та підвищать працездатність разом із підтримкою нервової системи.

Найкращі добавки для велосипедистів

Магній проти судом

Магній є вкрай важливим мінералом  у підтримці спортивної витривалості та зменшенні ризику настання судом під час фізичних навантажень. Цей мінерал є важливим для нормальної функції м'язів, включаючи зокрема їх співпрацю з нервовою системою. У спортсменів найчастіше виникають судоми через нестачу магнію в організмі, так як цей важливий мікроелемент витрачається через тренувальний стрес та потовиділення. Нестача магнію може призвести до надмірної м'язової збудливості і судом. Тому прийом 400 мг магнію перед сном буде чудовим засобом для підтримки нервової системи та м’язів. Радимо обирати найкращі біодоступні форми, такі як цитрат, гліцинат, таурат та малат магнію. Саме остання форма буде найкраще запобігати судомам.

Коензим Q-10 для збільшення енергії

Коензим Q10, також відомий як убіхінон, є природним антиоксидантом та речовиною, яка грає важливу роль у виробництві енергії в клітинах. Він є корисним для збільшення енергії та поліпшення загального фізичного стану, особливо для спортсменів, які активно застосовують кардіо навантаження. Коензим  є ключовим компонентом мітохондрій, де відбувається виробництво енергії в клітинах. Він допомагає транспортувати електрони до мітохондрій, забезпечуючи виробництво аденозинтрифосфату (ATP) - основного джерела енергії. Тому внаслідок покращення мітохондріальної функції та підтримки енергетичних процесів, CoQ10 допомагає підвищити рівень енергії та загальний тонус. Також ця добавка являється потужним антиоксидантом, який захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами, які утворюються під впливом окисного стресу на організм, особливо під час сильних фізичних навантажень. Тому прийом коензиму на постійній основі від 100 мг на день буде чудовим рішенням для підтримки серця та енергії спортсмена.

Залізо як ключ до легшого відновлення

Залізо це мінерал, що сприяє кращому функціонуванню організму та має безпосередній вплив на процес відновлення після фізичних навантажень. Залізо є необхідним компонентом гемоглобіну і міоглобіну, білків, які транспортують кисень до м'язів та інших тканин. Під час фізичних навантажень підвищується потреба організму в кисні, і наявність достатньої кількості заліза допомагає забезпечити м'язи необхідною кількістю кисню, що сприяє їх подальшому відновленню. Цей мінерал є необхідним для функціонування енергетичних процесів в організмі. Залізо бере участь у синтезі аденозинтрифосфату (ATP), основного джерела енергії, яке використовується під час тренувань і відновлення. Постійні навантаження та використання ресурсів організмом, можуть призвести до недостатності заліза, а це призводить до зниження рівня гемоглобіну в крові, що викликає анемію. Анемія може призвести до втоми, слабкості та погіршення спортивних результатів. Вживання заліза може допомогти запобігти анемії та покращити витривалість, а також вплине на відновлення та відповідь імунної системи на різні віруси та бактерії. Тому цей мінерал є одним із основних для підтримки організму спортсмена.

Ашваганда для зменшення стресу та кращого сну

Перевтома центральної нервової системи у спортсменів часто призводить до погіршення якості сну. Часто буває, що тренування проходять ввечері, а після них рівень різних збуджуючих гормонів досить високий, що призводить до гіршого засинання, або ж взагалі немає бажання спати в силу тієї ж перевтоми. На допомогу приходить чудова добавка - Ашваганда.
Ашваганда є рослинним адаптогеном, який використовується в аюрведичній медицині для зменшення впливу стресу та покращення якості сну. Дана добавка містить вітаноліди, це активні компоненти, які допомагають знижувати рівень стресу та підвищувати стресостійкість організму. Вона забезпечує  зменшення впливу стресових факторів на фізичне та емоційне здоров'я. Адаптогенні властивості зменшують поріг стресу, що у свою чергу робить людину більш стресостійкою та знижує рівень гормону стресу кортизолу. Також активні компоненти у ній стимулюють вироблення чоловічого статевого гормону тестостерону, який може понижуватись внаслідок постійних тренувань та стресу. Рекомендується приймати 2-3 капсули перед сном для кращого засинання та релаксації.

Висновки

Спортивне харчування відіграє вкрай важливу роль у досягненнях спортсмена. Відновлення, енергетичний баланс та стрес впливають на результати та можуть значно погіршити їх, якщо не допомагати собі добавками, які можуть сприяти покращенню різних аспектів самопочуття спортсмена. Коли немає енергії тренуватися, чудовим рішенням будуть ізотоніки, швидкі вуглеводи з електролітами та вітамінами, які допоможуть інтенсивніше займатись і тримати в нормі електролітний баланс організму. BCAA та EAA стануть чудовим рішення у відновленні м’язів та забезпеченні їх росту у поєднанні з антикатаболічним ефектом. Такі добавки як бета-аланін та коензим Q10 стануть у нагоді підвищення енергії та працездатності. Коензим буде підтримувати роботу серця, а бета-аланін стане чудовим стимулятором під час аеробних навантажень. Мінерали, такі я магній та залізо є також обов’язковими для людини, яка постійно займається, тому їх недостача призводить до судом та нестачі заліза в крові, що погіршує відновлення та працездатність. Така добавка, як Ашваганда стане незамінною добавкою для сну, зменшення стресових факторів та високого рівня тестостерону.

Часті запитання

Які добавки рекомендовані для велосипедистів?

Для велосипедистів рекомендовані такі добавки, як ВСАА, ЕАА, карнітин, коензим Q10, бета-аланін, креатин, магній, залізо та інші, в залежності від конкретних потреб і мети.

Які переваги ВСАА порівняно з ЕАА?
Як бета-аланін впливає на витривалість велосипедистів?
Як коензим Q10 допомагає велосипедистам збільшити енергію?
Як залізо допомагає відновлюватися велосипедистам?
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Повністю погоджуюсь, сам приймаю деякі добавки з цього списку і вони значно так допомагають

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті