Допа мукуна - добавка для збільшення мотивації

16/09/2023
Створювати, досягати, змагатись та все, до чого схиляється людська природа розвитку, регулюється певними нейромедіаторами у мозку людини. Те, до чого людство прийшло і продовжує йти та розвиватись, завдячує цим самим гормонам, які стимулюють “людину розумну” покращувати своє життя. Вся індустрія розваг, будь то комп’ютерні ігри чи фільми та серіали, базовані на основному гормоні дофаміні, який відповідає за задоволення, мотивацію і ще більше спонукає нас до пошуку того, що робить нас щасливими та робить потужний викид дофаміну у кров. В умовах сьогодення можна легко погіршити секрецію цього гормону через його надмірну кількість та легко впасти в депресію або ж дофамінову апатію. Як забезпечити себе від цього та які купити вітаміни для настрою, щоб уникнути станів апатії? Ми розібрали це у даній статті.

Що таке Допа Мукуна?

Що таке допа мукуна
Мукуна пекуча являє собою рослину, яка росте переважно на території Африки та Азії, також відома “як оксамитові боби” Це багатовікова рослина, яка має вигляд кучерявого куща з довгими пагонами, які можуть досягати до 15 метрів у довжину. Молода рослина Мукуни повністю вкрита пухнастими волосками, доросла ж майже без волосків. При контакті з рослиною на тілі виникає моментальне подразнення у вигляді сильного зуду та почервоніння, від цього і походить назва Мукуна Пекуча.

В ході розвитку людства було виявлено, що насіння цієї рослини можна використовувати в якості протидії зміїних укусів та інших отруйних тварин. Проте подальша популярність та дослідження над Мукуною показали, що екстракт цієї рослини досить добре стимулює вироблення дофаміну у мозку людини, що перешкоджає проявам депресії, нервовим розладам а також покращує загальну розумову активність. В ході досліджень було виявлено, що цю рослину можна використовувати в якості лікувального препарату хвороби Паркінсона, а у чоловіків з ознаками еректильної дисфункції - покращувати рівень лібідо.

Використання Мукуни досить поширене у аюрведичній медицині, в основному на теренах Індії, Західної Африки і Центральної Америки. Винятковим є те, що листки висушують та перетирають у порошок і використовують як суміш для куріння, щоб отримати всі вищеперераховані ефекти для організму.

Ефективність добавки

Мукуна пекуча містить в собі безліч активних компонентів таких як алкалоїди, сапоніни, терпеноїди та багато інших компонентів, які виступають в якості потужних антиоксидантів. Проте основним компонентом, через який ця добавка і набула свою популярність являється Л-допа або Леводопа, що являється природнім прекурсом дофаміну. Основний механізм дії характеризується тим, що леводопа проникає у  мозок, де вона метаболізується у дофамін, це призводить до усунення дифіциту дофаміну, що у свою чергу блокує ознаки паркінсонізму, апатії, в'ялості, погіршення мотивації та концентрації уваги. Тобто якщо узагальнити, то при потраплянні в організм дана речовина природним шляхом стимулює вироблення дофаміну, який у свою чергу піднімає настрій, покращує концентрацію та мотивацію. Також багато досліджень вказують на те, що дана добавка добре працює для підтримки функції мозку та нервової системи, адже високий рівень дофаміну покращує стресостійкість та загалом тонізує мозок, що дозволяє ефективніше вчитися або ж запам’ятовувати інформацію.

Допа мукуна буде досить ефективною для старших людей, котрі мають ознаки хвороби Паркінсона, так як Леводопа застосовується практично при всіх формах паркінсонізму, тому що тривалий прийом добавки сприяє значним покращенням у людей з цим захворюванням. Добавка зменшує більшість симптомів паркінсонізму — ригідність, гіпокінезію, тремор, дисфагію, слинотечу, а також збільшує об'єм рухів та відновлює здатність до концентрації уваги.

Допа мукуна для спортсменів

Коли питання стосується виснажливих тренувань та ще й поєднання їх з навчанням або ж роботою та сімейним життя, багато спортсменів стикаються з пониженням концентрації або ж погіршенням мотивації до занять спортом. Для того, щоб продовжувати рухатись та прогресувати у спорті, Допа Мукуна може стати чудовим доповненням до тренувального процесу у вигляді додаткової підтримки мотивації та концентрації. Основний компонент Мукуни це Леводопа, що впливає на наступні властивості спортсмена.

Л-допа це прекурсор дофаміну, цей нейромедіатор напряму пов’язаний з мотивацією. Тому для того, щоб плідно потренуватися та відчути результат, прийом даної добавки однозначно допоможе як досвідченим спортсменам так і новачкам, які тільки починають займатися спортом. Також не варто забувати за ті види спорту, де потрібна концентрація уваги. В цьому випадку Л-допа також є чудовим доповненням та допоміжним засобом для кращого результату.

Підтримка енергетичного рівня спортсмена є дуже важливою в період інтенсивних та частих тренувань. Це може бути просто тренажерний зал, або ж тренування по боксу чи будь який інший силовий вид спорту. Дофамін який виробляється після прийому добавки також чудово підвищує енергетичний рівень та допомагає більше та інтенсивніше займатися без відчуття втоми.

Ну і антиоксидантні властивості Мукуни пекучої будуть захищати клітини організму тренованого спортсмена. Регулярний прийом Мукуни захистить організм від окислювального стресу, тим самим покращить відновлення,  збереже спортивне довголіття  та загальний стан здоров’я.

Допа мукуна для спортсменів

Поєднання для кращого ефекту

Насправді Допа Мукуна це досить універсальний ноотроп який можна поєднувати з різними добавками для досягення різних цілей. Це може бути навчання, спорт, або ж просто підняття настрою та покращення загального рівня життя.

Одне за найкращих та найпотужніших поєднань, якщо ваша ціль це підняття настрою, являється добавка 5-HTP. Гідроксидтриптофан являється прекурсором серотоніну в організмі, який відповідає за відчуття радощів та задоволення життям. Поєднання 5-HTP та Допи Мукуни буде мати подвійний ефект в плані покращення настрою та мотивації, адже серотонін та дофамін є основними нейромедіаторами, які його регулюють.

Поєднання з кофеїном також буде ефективним на певний проміжок часу. Кофеїн є стимулятором нервової системи та покращує увагу, витривалість і когнітивні функції. Кофеїн буде стимулювати мозок та підвищувати його продуктивність, а так як дія кофеїну являє собою короткий викид ендорфінів в кров, поєднання його з Мукуною підсилить ефект.

Гінкго білоба є природньою добавкою, яка буде покращувати циркуляцію крові у головному мозку, що в кінцевому результаті надає гарний стимул когнітивних функцій. Краще запам’ятовування та більш жвава робота мозку. Поєднання з Білобою покращить загальний стан мозку та допоможе доповнити один одного.

DMAE (диметиламінетанол) є добавкою, яка часто використовується разом з Мукуною для покращення когнітивних функцій. DMAE вважається прекурсором холіну і відіграє роль у виробництві ацетилхоліну – важливого нейротрансмітера, який впливає на пама’ять та увагу. Поєднання добавок доповнить один одного та буде мати чудовий ефект в той час, коли потрібно інтенсивно розумово працювати.

Л-тирозин і л-допа (леводопа) з мукуни пекучої - це дві різні амінокислоти, які  впливають на нейротрансмітери та функцію мозку, їх комбінація є досить сильною для підняття концентрації та впливу на настрій. Л-тирозин - це амінокислота, яка є прекурсором для синтезу катехоламінів, включаючи норадреналін і дофамін. Вона використовуєтся для поліпшення концентрації, енергії та витривалості під час фізичних навантажень і підвищення настрою. Л-допа є прекурсором для синтезу дофаміну, ключового нейротрансмітера, який відповідає за настрій. Поєднання л-тирозину і л-допи допоможе підтримати функцію мозку, підвищити рівень дофаміну і норадреналіну, і таким чином покращить настрій, енергію і фокус.

Як краще приймати Допа Мукуна?

Перед початком прийому Мукуни Пекучої перш за все варто звернути увагу на свій настрій, життєдіяльність та те, що ми зараз відчуваємо. Дійсно при різних проявах депресії та апатії ця добавка буде допомагати та природнім шляхом покращувати стан та настрій. Проте, якщо ж сильних проявів немає, можна просто обійтися так званим “дофаміновим детоксом”, тобто обмежити себе в легких радощах, таких як гортання інтернет стрічки, перегляд розважальних коротких відео та прослуховування музики. Це дасть змогу повернути чутливість рецепторів дофаміну та покращити загальний стан організму. У випадках коли навіть це не допомагає, варто все ж таки звернутись до Допи Мукуни.

Дозування може варіюватися в залежності від вашого віку, статі, здоров'я і конкретної цілі вживання. Зазвичай дозування коливається від 100 до 500 мг на день. Проте оптимальним буде 100-200 мг під час або після прийому їжі. Зазвичай радимо розподіляти дозування на два прийоми протягом дня. В будь-якому випадку варто почати з меншого дозування та спостерігати за тим, як реагує організм та при потребі поступово збільшувати його. Також не варто перевищувати дозування, для того щоб уникнути можливих побічних ефектів.

Мукуну пекучу можна приймати у різних формах, таких як капсули, порошки, чи водні екстракти. Вибір форми залежить від зручності прийому та особистих вподобань. Проте зазвичай більшість виробників випускають добавку в стандартних капсулах, що забезпечує зручність використання та швидкість засвоєння данного БАДу.

Висновки

Мукуна пекуча є рослиною, яка має історичне походження з терен Африки та Азії. Ця рослина має цікаву форму своїх листів та серед жителів тих континентів, де вона росте, отримала назву “оксамитові боби” так як має цікавий волосяний покрив молодих листів. В ході історії було виявлено, що Мукуну можна використовувати в якості протидії укусів отруйних комах, але подальша популярність призвела до вивчення цієї рослини та дала змогу розкрити й інші корисні властивості Допи Мукуни. Дослідження показали, що Допа Мукуна містить в собі безліч активних компонентів таких як: алкалоїди, сапоніни, терпеноїди та багато інших компонентів, які виступають в якості потужних антиоксидантів. Проте основним компонентом, через який ця добавка і набула свою популярність являється Л-допа або Леводопа, що являється природнім прекурсом дофаміну. Вживаючи цю добавку, можна досить сильно простимулювати свою дофамінову систему і покращити концентрацію, мотивацію та усунути прояви депресії. Мукуна чудово поєднується з іншими БАДами та ноотропами, які також допомагають покращувати настрій та когнітивні функції. Професійним спортсменам та просто людям, які активно займаються спортом, добавка допоможе додатково підвищити рівень мотивації та покращити спортивні результати. Тому якщо ви хочете підняти свій настрій та завжди бути бадьорим, обирайте Допа Мукуна.

Часті запитання

Чи є побічні ефекти від прийому Допа Мукуна ?

Прийом Мукуни пекучої може мати як позитивні, так і побічні ефекти, і вони можуть варіюватись в залежності від дозування, тривалості вживання та індивідуальних особливостей кожної людини. З основниз побічних ефектів це : головокружіння, запаморочення, порушення сну та зміна настрою.

Який курс прийому Мукуни Пекучої ?
Чи є наукові докази ефективності Мукуни пекучої?
Кому не рекомендовано вживати Допу Мукуну?
Як швидко можна відчути ефект після прийому ?
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті
NOW Chlorophyll 90 caps
00000008355
Немає у наявності
62500 грн. 58500 грн.