Найкращі добавки для гарного настрою

06/09/2023

 

Поганий настрій, бажання лежати цілий день та не вставати з ліжка є дуже популярною ознакою низького рівня гормону радості - серотоніну. Низькі показники цього нейромедіатора значно впливають на рівень життя людини. Буденні приємні моменти звичайного життя перестають приносити задоволення та радість, а постійний стан можливої депресії призводить до проблем на роботі, у відносинах чи навіть гірше того, у одному з найцінніших аспектів життя – здоров’ї. Важко знайти правильний вихід з ситуації в безмежному інформаційному просторі інтернету. Про те, що таке так званий “гормон радості” та як він працює, ми розкажемо вам у даній статті, та більше того, порадимо вам ефективні та максимально безпечні спортивні добавки від депресії та розповімо про поєднання їх з іншими бадами.

Що таке серотонін та від чого він залежить?

Що таке серотонін
Серотонін - це нейромедіатор, хімічний передавач сигналів у мозку та нервовій системі людини. Він відіграє важливу роль у багатьох фізіологічних та психологічних процесах. Гормон радості впливає на настрій, сон, апетит, ставлення до стресу, а також багато інших аспектів психічного та фізичного здоров'я.

Серотонін виробляється в мозку з амінокислоти триптофану, яка в свою чергу синтезується у головному та спинному мозку. Однією з основних функцій серотоніну є регуляція настрою. Він впливає на емоційний стан, або якщо точніше, на наші радощі, переживання та задоволення. Відповідно до цього, дефіцит серотоніну в організмі частіше всього призводить до депресії, тривожних думок та при сильних проявах, до різних психічних захворювань.

Секреція цього нейромедіатора в організмі може залежати від багатьох факторів. Наприклад, це може бути генетика, сон чи навіть харчування в парі з фізичною активністю. Триптофан який необхідний для виробництва самого серотоніну, часто надходить у організм людини через їжу. Саме банани, курятина, молоко, яйця, какао боби - це ті продукти, які багаті цією амінокислотою, а їх прийом може значно підвищити її рівень. Також люди, які часто займаються спортом, виконують фізичні вправи та просто підтримують активний спосіб життя, мають високий рівень серотоніну в силу того, що під час різного роду навантажень організм робить значний викид цього гормону в організм.
Також не варто забувати за генетичний та ендокринний аспект у роботі серотоніну. Насамперед це спадковість та генетика, яка має серйозний вплив на вироблення та синтез гормонів. В певних категорій людей може бути природньо низький рівень серотоніну, наприклад через низьку здатність мозку до синтезу певних гормонів та нейромедіаторів.

Що таке триптофан та як він працює?

Триптофан - це амінокислота, яка входить до складу білків і є однією з 20 амінокислот, що використовуються для побудови білків у живих організмах. Триптофан має важливе значення для організму через його роль у синтезі різних біологічно активних сполук. Однією з найважливіших функцій триптофану є його використання для синтезу серотоніну, який є нейромедіатором або хімічним передавачем сигналів в нервовій системі.
 
Ось як цей процес працює: спочатку триває вивільнення триптофану в організм, його можна отримувати з їжі, де він міститься у білках, таких як м'ясо, риба, молоко, яйця, горіхи та інші продукти. Далі йде транспортування цієї амінокислоти до мозку, тобто триптофан поступає з іншими амінокислотами до мозку через гематоенцефалічний бар'єр. У мозку триптофан перетворюється у серотонін за допомогою ряду ферментів та біохімічних реакцій.
 
Триптофан також використовується для синтезу вітаміну нікотинаміду тобто вітаміну В3 або ніацину, який важливий для метаболічних процесів в організмі. Тому слідкувати за його оптимальним рівнем вкрай важливо. Збалансований рівень триптофану важливий для нормальної роботи нервової системи та психічного здоров'я. Низький рівень триптофану або проблеми з його метаболізмом можуть призвести до дефіциту серотоніну, що може бути пов'язано з різними психічними та фізичними проблемами, такими як депресія, тривожність та інші розлади.
 
Ця амінокислота може виступати чудовим дієтичним доповненням до раціону людини, до прикладу тих, хто не має змоги вживати продукти з великою кількістю триптофану. Тому на допомогу приходять виробники добавок, у яких можна купити вітаміни з ним, або ж окремий бад.
 
В якості добавки цей бад можна використовувати для багатьох цілей. Це може бути контроль маси тіла, адже триптофан може впливати на апетит, оскільки серотонін регулює почуття голоду та ситості. Це буде чудовою допомогою для тих, хто хоче схуднути та не зриватися на солодощі під час дієти.
 
Також триптофан чудова альтернатива мелатоніну або іншим більш сильним снодійним препаратам, які допомагають заснути. Триптофан впливає на сон через свою роль у синтезі мелатоніну, гормону, що регулює сон та циркадний ритм організму та допомагає природнім шляхом покращити його.

5-HTP - нешкідливий антидепресант

Гідроксидтриптофан (5-HTP) – це амінокислота, яка самостійним чином виробляється в організмі людини. Завдяки цьому відбувається вироблення серотоніну, такого необхідного нейромедіатора для передачі усіх інших сполук у мозок. Для того, щоб зрозуміти що таке 5–гідроксидтриптофан, варто звернути увагу на те, що це сполука, вироблення якої відбувається з амінокислоти триптофану, який являється прекурсором серотоніну та мелатоніну. Ця добавка являється ідеальним препаратом, який безпечно підвищує рівень серотоніну, знижує тривожність та стимулює вироблення мелатоніну.

Так як цей бад працює із серотоніном, його і називають “безпечним” або ж “нешкідливим” антидепресантом. На відміну від лікарських сильнодіючих антидепресантів, 5-htp так само стимулює гормон щастя, проте робить це природньо, на основі вищеописаних принципів роботи та немає синдрому відміни, як тільки його перестають приймати. За останній час цей бад набрав широкої популярності серед звичайних споживачів або ж любителів добавок. Він використовується як допоміжна терапія для лікування різних станів, таких як депресія, тривожність, безсоння та інші психічні розлади.

При підборі даної добавки варто звертати увагу на концентрацію самої речовини, зазвичай такі відомі виробники як Now, Puritan Pride та Natrol випускають даний бад у дозуваннях 50, 100 та 200 mg. Для того, щоб визначити яке дозування нам необхідно, слід  опиратися на такі фактори як самопочуття, рівень настрою та те, наскільки добре та швидко у нас відбувається засинання. Проте для початку варто дотримуватися невисокого дозування у 50 mg, один або два рази на день для того, щоб визначити як організм реагує на цей препарат. Після початкового періоду використання, дозування можна збільшити до 100 мг або більше, в залежності від потреби та відповіді організму. 5-HTP може прийматися з їжею або без їжі, в залежності від вашого комфорту. Більшості споживачів потрібно декілька тижнів, щоб відчути позитивний ефект від 5-HTP, а поступове збільшення дозування може допомогти досягти бажаного результату.
Добавка для хорошого настрою

Як правильно обрати добавки для настрою?

Вибір дієтичних добавок для підтримки настрою може бути складним завданням, і він повинен бути ретельно розглянутий. Одним з перших кроків у цьому має бути консультація з лікарем для точного виявлення проблеми та вирішення її шляхом добавок та інших препаратів.
 
Визначення потреб також дуже важливе, тому що варто враховувати те, які саме психічні стани або симптоми ви хочете поліпшити. Наприклад, це може бути депресія, тривожність, стрес, безсоння або інші аспекти психічного здоров'я. Різні добавки можуть бути корисними для різних станів.
 
Дослідження та відгуки про різні добавки та те, як вони працюють - одні із складових при підборі. Варто провести та проаналізувати дослідження та оцінку різних дієтичних добавок, які використовуються для підтримки настрою. Вибирайте ті, які мають докази ефективності на підставі наукових досліджень та рецензій від фахівців.
 
Обирайте добавки від надійних виробників, які дотримуються високих стандартів якості і мають добру репутацію. Дивіться на мітки "GMP" (Добра практика виробництва) або "USP" (Фармакологічні стандарти США), які вказують на високу якість продукту. Одні з найкращих виробників бадів які випускають 5-htp та триптофан є Now,  Puritan's Pride та Natrol.
 
Також варто дотримуватися рекомендацій щодо дозування та режиму прийому, вказаних на звороті етикетки обраного бренду. Не варто перевищувати рекомендоване дозування, оскільки це може мати негативні наслідки.
 
Після початку вживання добавок також варто звернути увагу на динаміку свого стану і те, як з часом змінюється ваш настрій. Якщо ви не помічаєте покращення або виникають небажані ефекти, порадьтеся з лікарем і можливо, спробуйте інші добавки або їх поєднання.

Поєднання з іншими бадами

Поєднання 5-HTP з іншими біодобавками може підвищити ефективність саме для підтримки психічного здоров'я та самопочуття, але важливо робити це ретельно та з урахуванням індивідуальних потреб організму.
 
Поєднання з амінокислотою Л-тирозином забезпечить додаткову підтримку психічного здоров’я та допоможе вам краще концентруватися, наприклад під час навчання чи будь якої іншої активної діяльності.
 
Магній відомий своїми заспокійливими властивостями та характерний тим, що цей мінерал знімає стрес і тривожність. Його поєднання з 5-HTP може підсилити релаксуючий ефект. Особливо тоді, коли у вас є проблеми зі сном та тривожністю, поєднання даних добавок надасть заспокійливий ефект та покращений синтез мелатоніну в організмі завдяки роботі 5-htp.
 
Омега-3 жирні кислоти варто приймати на постійній основі, так як саме вони забезпечують правильне функціонування нервової систем та головного мозку. Тому спільний прийом з 5-htp покращить загальний стан психічного сдоров’я.
 
Рослинні екстракти та адаптогени допомагають знімати рівень стресових гормонів та покращувати настрій. Наприклад, ашваганда знімає тривожність, покращує сон та піднімає поріг реакції організму на стрес, що в парі з 5-htp буде мати досить відчутний антистресовий ефект.
 
Також гарною зв’язкою саме для тих, у кого проблеми зі сном, може бути так звана ГАМК (гамма-аміномасляна кислота), що у свою чергу покращує якість сну. Тобто ви якісніше та глибше спите і відчуваєте ефект кращого енергетичного відновлення після сну.
 
Допа мукуна також використовується як добавка для підвищення настрою та покращення енергії, оскільки дофамін відіграє роль у регуляції настрою, мотивації та позитивної реакції психіки на життєві моменти. При низькому дофаміні відчувається апатія, в’ялість та депресія. Тому поєднання з гідроксидтриптофаном буде мати хороший стимулюючий ефект.

Як довго можна пити 5-нтр та триптофан

Тривалість прийому 5-HTP і триптофану може значно варіюватися в залежності від конкретних потреб та індивідуальних обставин. Рекомендації щодо тривалості прийому можуть бути різними для кожної людини, і вони можуть бути визначені лікарем або фахівцем у галузі добавок.
 
Зазвичай прийом 5-HTP та триптофану розглядають на тривалий термін, якщо це визначено як необхідне для покращення психічного здоров'я, настрою чи покращення сну. Більшість споживачів використовують дані добавки для загального благополуччя та підтримки психічного здоров'я, наприклад просто для зняття небажаного стресу.
 
Тривалість прийому може варіюватися від декількох тижнів до декількох місяців або навіть довше, в залежності від індивідуальних потреб та відповіді організму на препарат. Проте базова рекомендація це прийом даних добавок курсами не більше, ніж місяць чи два, для того, щоб уникнути можливого звикання та побічних ефектів.

Висновки

5-HTP і триптофан є амінокислотами, які грають важливу роль у підтримці психічного здоров'я. Вони впливають на рівень серотоніну, нейромедіатора, який регулює настрій та інші аспекти здорового психічного функціонування людини. При недостачі серотоніну в організмі, який може потрапляти в організм  із їжею, відчуваються різні депресивні стани або більш серйозні розлади. Для того, щоб покращити свій настрій, або ж вийти з депресії, варто приймати ці дві добавки як окремо так і в поєднанні з іншими бадами, підібраними під ваші потреби.
 
 

Часті запитання

Яка різниця між 5-HTP і триптофаном?
5-HTP (5-гідрокситриптофан) є прекурсором нейромедіатора серотоніну і може безпосередньо впливати на підвищення рівня серотоніну в мозку. В свою ж чергу триптофан є амінокислотою, з якої організм може виробляти як 5-HTP, так і інші біохімічні сполуки, включаючи серотонін. Він вважається менш прямим джерелом серотоніну порівняно з 5-HTP.
Які можливі побічні ефекти ?
Як довго можна приймати 5-HTP і триптофан?
Чи можна поєднувати 5-HTP або триптофан з іншими ліками або добавками?
Для чого використовується 5-HTP і триптофан?
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Погоджусь, 5-htp дійсно робоча та хороша добавка

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті