Цукрозамінники – що це таке, з чого вони виготовляються та чи дійсно нешкідливі для нашого організму

02/03/2021

Сьогодні все більше людей починає переосмислювати власний раціон харчування, зміщає погляд до здорового способу життя. Але разом з тим солодке полюбляють майже всім, тому відмовлятися від солодощів доволі важко. На вихід можуть прийти різного роду підсолоджувачі.
Існує доволі розповсюджена думка, що цукрозамінники це добавки виключно для діабетиків. Однак насправді їх можна використовувати абсолютно кожному у своєму раціоні, зокрема і для того, аби зменшити калорійність власного раціону. Але чи має подібний рід добавок мінуси? У даній статті надамо відповідь на це та інші запитання, тому обираючи добавки для доповнення раціону ви зможете зробити правильний вибір купуючи топ спортивне харчування.

Цукор ≠ цукрозамінник. Що таке цукрозамінники?

Як вже зазначалось чимало людей полюбляють щось солоденьке. Та і як можна без нього обійтися, коли п’єш вранці смачну та теплу каву або чай. Проте слід розуміти, що надмірне вживання солодкого може додати нам зайві кілограми, а також дати можливий поштовх до розвитку діабету 2-го типу.

Крім того, ті хто часто налягають на солодке підвладні і іншим хворобам збоку серцево-судинної системи, погіршує стан зубів, сприяє утворенню карієсу. А також, не варто дивуватися проблемам зі шкірою, якщо ви не можете уявити ваш день без солодощів.

Однак, якщо ви хочете позбутися від цукрової залежності, але не знаєте як, то на допомогу може прийти саме цукрозамінник.

Цукрозамінники являють собою добавки на натуральній або синтетичній основі, які мають солодкий присмак. Цікавою особливістю є те, що доволі багато подібних добавок є значно солодші за звичайний цукор. Тобто є цукрозамінники солодші в десятки та в сотні разів, що дозволяє їх використовувати у значно меншій кількості, ніж більш шкідливіший аналог.

Топ – 5 цукрозамінників з чого вони виготовляються

  • Стевія – цукрозамінник, який сьогодні, з кожним днем набирає все більшої популярності. Дана добавка повністю на натуральній основі, виготовляється з листя однойменної рослини. Крім натуральності популярність даній добавці приносить ще й доволі значна солодкість. У порівнянні з цукром, стевія солодша у 200-400 разів, крім того має значно меншу калорійність, 18 ккал на 100 г., у порівнянні зі своїм шкідливішим аналогом. Раніше був один невеликий недолік – легкий гіркуватий після смак, однак зараз виробники зуміли виправити цю ситуацію. Зокрема безпечність стевії підтверджена науковими дослідженнями, тому вона навіть використовується у продуктах дитячого харчування.
  • Сукралоза – ще одна доволі популярна добавка у ніші цукрозамінників. Однак його особливість є те, що він отримується синтетично з цукру.

Важко навіть уявити, проте даний цукрозамінник у 600 разів солодший за звичайний цукор. Разом з тим, організм не може засвоїти сукралозу, тому ми отримує необхідну для нас солодкуватість, проте даний цукрозамінник в подальшому просто виводиться з нашого організму. Ще одиним плюсом та популярністю даної добавки є те, що сукралоза є досить стійка до температур, тому може масово використовуватися у кулінарії.

  • Фруктоза – те що можна знайти у кожному відділі товарів для діабетиків, хоча насправді ними вона може прийматися у невеликих кількостях. Відноситься до цукрозамінників на природній основі, у великій кількості знаходиться у звичайних овочах, фруктах, меді.  Разом з тим фруктоза зарекомендувала себе як нешкідлива добавка, тому як і стевія, може вживатися навіть дітьми. Однак з нею треба бути все ж таки обережним, оскільки надмірне використання фруктози у власному раціоні сприяє зайвому відкладенню жирів, як і від звичайного цукру.
  • Ксиліт – цукрозамінник на натуральній основі, а саме його виготовляють з кори берези, кукурудзи, малини, однак в загальному він відноситься до цукрових спиртів. Добавка має солодкуватий присмак, а також витримує високі температури, що дозволяє використовувати її у кулінарії. Крім тощо ще однією позитивною рисою є те, що ксиліт не викликає карієсу, саме тому його можна зустріти у жувальних гумках, цукерках, а також зубній пасті.
  • Аспартам – доволі неоднозначний, але доволі популярний синтетичний цукрозамінник, про користь та шкоду якого ведуться суперечки й досі. Якщо порівняти його з цукром, то аспартам солодший у 200 разів і при цьому його калорійність значно менша. Щодо добавки, то він має низьку стійкість до високих температур, тому його не рекомендовано використовувати у випічці та інших продуктах, які піддаються високій тепловій обробці.

Вплив цукрозамінників на організм

До цукрозамінників ставиться ряд вимог, яким вони мають відповідати аби ті могли надходити у реалізацію. Зокрема крім приємного солодкого смаку, гарної розчинності та стійкості до температури, ще й бути не шкідливими. Але чи у всіх наявних цукрозамінників дійсно дотримуються всі умови?

Ясна річ, що в наш час цукрозамінники перевіряються не лише на етапі виготовлення, але й в подальшому науковці проводять досліди над даними добавками, аби впевнитися в подальшій безпечності продукту.

Взявши навіть той самий синтетичний цукрозамінник аспартам, нешкідливість якого неодноразово піддавалася сумнівам. Ходили твердження про його шкідливість для мозку, сприяє розвитку депресії тощо. Однак насправді досліди це все спростували.

Якщо ж брати ту ж саму фруктозу, яку часто вживають діабетики, то з очевидної шкоди для нашого організму це надмірна калорійність. Саме тому при надмірно споживанні даного цукрозамінника можна набрати трохи зайвої ваги.
Сорбіт якраз доволі двох значна добавка, оскільки його доцільно використовувати далеко не кожний день. В іншому ж випадку, при безконтрольному вживанні порушується вуглеводний обмін, що в подальшому може призвести до ожиріння.
Ксиліт в загальному доволі безпечний для нашого організму, як зазначалося вище не псує нашу емаль зубів, оскільки не викликає карієсу. Проте в поодиноких випадках помічалось, що при частому вживанні може викликати розлади шлунку, діарею. Тому якщо у вас є певні реакції шлунку до деяких продуктів, з цим цукрозамінником варто бути особливо обережним.
Стевія – натуральний замінник цукру, який дійсно немає взагалі ніякої побічної дії для організму кожної людини. Разом з тим доволі солодка добавка, якої потрібно в рази менше у порівнянні з білим цукром. Донедавна у стевії був лише один не значний недолік, це саме гіркуватий після смак, однак зараз виробники його усунули.
Однак саме основне, що варто зрозуміти та запам’ятати. Підсолоджувачі та замінники цукру це лише добавка для періодичного доповнення у чай, каву чи ваші страви. При надмірному використанні цукрозамінників все одно можна набрати зайву вагу, деякі частково впливають на рівень цукру у крові, порушують обмін вуглеводів та можуть спровокувати інсульт. Тому до всього треба підходити з розумом, навіть до звичайних замінників цукру.
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Всією родиною відмовилися від цукру, обираємо ксиліт, доволі солодкий цукрозамінник тому рекомендую!

Пробував стевію, смак має специфічний, але як замінник цукру - ідеально

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті